Talous

Päihteitä, keskiyön kokouksia ja potkut johtamiskeinona: kasvuyhtiöiden supertähden kupla näyttää puhkeavan juuri pörssilistautumisen alla

We Workin arvo pörssilistautumisessa saattaa jäädä murto-osaan aiemmin ajatellusta. Perustaja Adam Neumann runttaa listautumista läpi rahoittajien ja neuvonantajien vastalauseista huolimatta.

Yhdysvaltalainen toimistotilayhtiö We Work on noussut yhdeksi maailman kohutuimmista kasvuyhtiöistä, mutta juuri ennen yhtiön pörssilistautumista tummat pilvet ovat nousseet sen ylle.

Yhtiön persoonallinen perustaja ja toimitusjohtaja Adam Neumann on ajautunut törmäyskurssille yhtiön päärahoittajien ja taloudellisten neuvonantajien kanssa siitä, pitäisikö pörssiin listautuminen viedä läpi vai siirtää.

Pahimmillaan kyse voi olla We Workin kannalta siitä, että yhtiön kupla on puhjennut kriittisellä hetkellä. Uusimmat arviot yhtiön markkina-arvosta ovat vain murto-osa aiemmin uskotusta.

We Workin liiketoiminnan perusta on yksinkertainen: se vuokraa suuria toimistotiloja pitkillä vuokrasopimuksilla, pilkkoo tiloista pienempiä ja vuokraa niitä joustavilla ehdoilla yrityksille ja yrittäjille. Rosoisella ja yhteisöllisellä tyylillään se on onnistunut tekemään toimistotiloista ”cooleja”.

Miljardien dollarien rahoituksella We Work on onnistunut kasvamaan kilpailijoitaan nopeammin alalla, jota on vauhdittanut työn ja työskentelytapojen murros. Yhtiö on karkeasti kaksinkertaistanut liikevaihtonsa vuosittain. Viime vuonna liikevaihtoa kertyi jo 1,8 miljardia dollaria.

Yhtiön räjähdysmäisen kasvun seurauksena Neumann, 40, on noussut Teslan Elon Muskin rinnalle kasvuyritysmaailman supertähdeksi.


We Workin kulttuuri ja toimintatapa ovat korkealentoisia. Neumann on hehkuttanut työntekijöilleen, että yhtiön tavoitteena on ”maailman tietoisuuden kasvattaminen”. Yhtiö on käynnistänyt hankkeita, joilla se pyrkii mullistamaan työnteon lisäksi asumista ja koulutusta.

New York -aikakauslehti julkaisi kesällä Neumannista henkilökuvan, joka esitti hänet suurisuuntaisena ja räväkkänä johtajana.

We Workin poikkeuksellista yrityskulttuuria kuvattiin artikkelissa muun muassa seuraavasti:
 • We Workin työntekijöiden vuoden kohokohta oli pitkään ”Kesäleiri”, jossa on tarjolla lukuisia aktiviteetteja, kuten joogaa ja kirveenheittoa. Esiintyjät ovat Red Hot Chili Peppersin ja Chainsmokersin kaltaisia supertähtiä, joita on palkittu yhtiön osakkeilla. ”Siellä on niin paljon kaikkea”, kuvasi yksi johtaja. ”Alkoholia, huumeita – ei paljon ruokaa. Se oli ainoa asia, jota ei ollut paljon.”
 • Adam Neumannin karisma ja korkealentoinen puhetyyli ovat innostaneet nuoria työntekijöitä työskentelemään verrattain pienellä palkalla, koska he uskovat olevansa mukana ”maailmaa muuttavassa yhtiössä”. Herkät irtisanomiset ovat olleet osa kulttuuria, ja Neumann on työntekijöiden mukaan kannustanut pitämään henkilöstön vaihtuvuuden suurena.
 • Neumann on kehuskellut tekevänsä 20-tuntisia työpäiviä. Hänellä on ollut tapana kutsua yhtiön johtoa kokouksiin säännöllisesti puolenyön jälkeen.
Viime aikoina huolet We Workin liiketoimintamallin kestävyydestä taantuman aikana ja nopeasta kasvuvauhdista ovat lisääntyneet. Yhtiön on vaikea leikata kulujaan, jos sen työtilojen vuokrausaste laskee.

Pörssilistautumisen alla ovat pulpahtaneet pintaan huolet myös yhtiön johtamisesta. We Work on muun muassa lainannut Neumannille rahaa, ja hän on ehtinyt rahastaa osakkeillaan tavalla, johon muut osakkeenomistajat eivät ole pystyneet.

We Work on Bloombergin mukaan pyrkinyt jo vastaamaan huoliin: se on lisännyt hallitukseensa naisen, ja Neumann on palauttanut yhtiön tavaramerkkien käytöstä hänelle maksetut 5,9 miljoonan dollarin palkkiot.

Bloombergin tietojen mukaan We Workin pääneuvonantajat JPMorgan Chase ja Goldman Sachs ovat huolissaan listautumisesta, jossa yhtiön arvoksi on ehkä määrittymässä vain noin 15 miljardia dollaria (13,6 miljardia euroa). Vielä tammikuussa WeWorkin pääomistaja, japanilainen Softbank, lisäsi omistustaan yhtiössä, jonka arvoksi arvioitiin tuolloin 47 miljardia dollaria.

Muun muassa yritysten arvonmäärityksen asiantuntija Aswath Damodaran julkaisi tällä viikolla We Workin arvosta oman arvionsa: 14 miljardia euroa.
Jos yhtiön arvo paljastuisi pörssilistautumisen yhteydessä vain murto-osaksi odotetusta, Softbank joutuisi kirjaamaan miljardiluokan tappiot.

Raskaasti tappiollinen We Work tarvitsisi Reutersin mukaan listautumisannista 3–4 miljardia dollaria pääomaa, että se saisi pankeilta uuden 6 miljardin dollarin lisärahoituksen. Pelkästään tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla yhtiö teki lähes 700 miljoonaa tappiota.

Ilman listautumisannin tuomia varoja Softbank joutuisi panemaan We Workiin lisää rahaa, mihin se on toistaiseksi ollut haluton.

Softbankin perustaja Masayoshi Son oli pitkään pörssilistautumisen kannattaja, mutta Reutersin mukaan hän on kääntynyt listautumista vastaan.

Määräysvaltaa We Workissa pitävä Neumann on rahoittajien ja neuvonantajien vastalauseista huolimatta ajanut pörssilistautumista läpi. Hänen tavoitteenaan on saada listautumisanti valmiiksi ennen syyskuun lopussa alkavia juutalaisten roš hašana -juhlapyhiä, jolloin hän voisi perinteiden mukaisesti pidättäytyä teknologian käytöstä juhlan aikana.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  2. 2

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvallat: Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljylaitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  7. 7

   Korkeakouluihin tähtäävät lukiolaiset pänttäävät nyt matematiikkaa kielten kustannuksella, ja se voi johtaa jopa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  8. 8

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää