Talous

Pellervon taloustutkimus: Taloudessa näkyy myös suotuisia merkkejä

Epävarmuus taloudessa kasvaa, mutta ensi vuoden kasvu voi yllättää myös positiivisesti, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n kansantalouden tuore ennuste.

Pellervon taloustutkimus PTT ennustaa Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 1,3 ja ensi vuonna 1,2 prosenttia.

Britannian EU-ero brexit sekä Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota luovat epävarmuutta, mutta muut taloutta hidastavat tekijät ovat hälvenemässä, PTT arvioi torstaina julkistamassaan kansantalousennusteessa.

”Kotitalouksien tilanne on kuitenkin Suomessa ja laajemminkin euroalueella hyvä, joten kulutuksen olisi varaa kasvaa enemmänkin”, ennusteessa todetaan.

Euroalueella kotitalouksien kulutuksen kasvu on puolittunut vuoden 2017 noin kahdesta prosentista nykyiseen noin yhteen prosenttiin.

PTT:n mukaan kulutuksen kasvua ei ole hillinnyt tulojen hidas kasvu, sillä tulokehitys on jatkunut hyvänä palkankorotusten ja toistaiseksi jatkuneen työllisyyden kasvun myötä.

Koska kuluttajat eivät myöskään ole vähentäneet investointejaan, kulutuksen kasvun heikkeneminen ei johdu niinkään epävarmuuden lisääntymisestä kuin siitä, että nyt säästöjen puutetta on paikkailtu, PTT arvelee.

”Onkin mahdollista, että euroalueen kotimainen kulutus on odotuksia vahvempaa, varsinkin autokaupan vahvistumisen myötä”, ennusteessa todetaan.

Toisaalta riskinä mainitaan se, että teollisuustuotannon alamäki alkaa näkyä työmarkkinoilla ja palkkakehityksessä.

Euroopan keskuspankki EKP:n rahapolitiikka ei PTT:n mukaan ole Euroopassa enää tehokasta, vaikka se on ennätysmäisen elvyttävää.

”Todennäköisesti myöskään uudella rahapoliittisella elvytyksellä ei tule olemaan kovin suurta vaikutusta talouden suunnan kääntämiseksi. Rahapolitiikkaa tehokkaampi väline taantuman uhan torjunnassa olisi finanssipolitiikka, varsinkin kun euromaiden valtioiden korot ovat negatiiviset.”

EKP:n neuvosto kokoontuu tänään päättämään elvytystoimista, joista odotetaan mittavia.

Suomessa vienti on hidastunut, mutta Suomen vientimenestys on PTT:n arvion mukaan ollut silti kohtuullisen hyvää heikkoon kansanväliseen kysyntään nähden.

”Nyt Kiinassa paperin kysyntä on lähtenyt uudelleen kasvuun, ja varastot ovat tyhjenemässä. Metsäteollisuuden tuotanto ja vienti kääntyvätkin uudelleen kasvuun loppuvuonna”, PTT ennustaa.

Rakentamisessa neljän vuoden asuinrakentamisen nousukausi on ohi. Asuntoinvestointien kasvua on pitänyt yllä enää korjausrakentaminen, mutta ensi vuonna uudistuotannon väheneminen painaa asuntoinvestoinnit laskuun, tutkimus arvioi.

Autokaupan pudotus on jarruttanut PTT:n mukaan koko yksityistä kulutusta.

”Autokauppa on kuitenkin piristymässä, meillä tosin vaisummin kuin muualla euroalueella.”

PTT on osuustoimintaa edistävän Pellervo-seuran ja Maataloustuottajain keskusliitto MTK:n perustama taloustieteellistä tutkimusta tekevä organisaatio.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  5. 5

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  6. 6

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  7. 7

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  8. 8

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  9. 9

   Kolme sinistä miestä on kerännyt katsomoihin jo 35 miljoonaa ihmistä, nyt ryhmä vierailee ensi kertaa Suomessa – Miksi The Blue Man Group on niin suosittu?

  10. 10

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  8. 8

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  9. 9

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  10. 10

   Aalto-yliopisto tekee selvityksen muotilinjan simputus- ja suosimisväitteistä, lehtorin nimittämisprosessi keskeytettiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää