Talous

EKP aloittaa taas suuren rahapoliittisen elvytyksen euroalueen talouden tukemiseksi, mutta ”rahapoliittiset keinot on liki käytetty”

Euroalueen talouskasvun heikkeneminen ja hidas inflaatiovauhti pakottavat keskuspankin aloittamaan poikkeustoimet uudestaan.

Euroopan keskuspankki (EKP) aloittaa uudestaan rahapoliittisen elvytyksen, joka viimeksi vahvisti euroalueen talouskasvua ja kiihdytti hintojen yleistä kallistumista eli inflaatiota.

Marraskuun alusta lähtien eurojärjestelmä eli Euroopan keskuspankki ja kansalliset keskuspankit ostavat markkinoilta arvopapereita kuukausittain 20 miljardin euron arvosta niin pitkään kuin se on tarpeellista.

EKP ei torstaina kertonut, mitä arvopapereita se alkaa marraskuun alussa ostaa. Vuodenvaihteessa päättyneessä osto-ohjelmassa eurojärjestelmä osti pääasiassa eurovaltioiden joukkolainoja ja vähäisemmässä määrin katettuja joukkolainoja, yritysten arvopapereita ja omaisuusvakuudellisia arvopapereita.

Paluu rahapoliittiseen elvytykseen johtuu siitä, että euroalueen talouskasvu on hidastunut entisestään kesän aikana. Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasota, Kiinan talouskasvun hidastuminen ja Britannian eroaminen Euroopan unionista ovat lisänneet epävarmuutta.

Kun epävarmuus taloudessa kasvaa, yritykset alkavat yleensä lykätä investointejaan, kotitaloudet hillitsevät kulutustaan ja sijoittajat ovat varovaisia.

Rahapoliittisella elvytyksellä keskuspankki lisää rahan tarjontaa kannustaakseen pankkeja lisäämään lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille. Sen perimmäinen tarkoitus on, että yritykset lisäisivät investointejaan ja kotitaloudet kulutustaan, mikä taas jouduttaisi talouskasvua ja inflaatiovauhtia.

Hälventääkseen epävarmuutta EKP arvioi ohjauskorkojen pysyvän nykyisellä tasollaan tai sitä matalammalla siihen saakka, kunnes inflaationäkymät ovat lähellä sen hintavakaustavoitetta. Toisin sanoen rahoitusolot pysyvät pitkään talouskasvulle suosiollisina.

EKP:n ilmoittamat uudet toimet vastasivat kutakuinkin markkinoiden odotuksia: euro vahvistui hieman suhteessa dollariin ja osakkeet euroalueella kallistuivat maltillisesti.

Pääjohtaja Mario Draghi korosti torstaina lehdistötilaisuudessa taas kerran, että rahapolitiikalla ei voi ratkaista kaikkia euroalueen taloudellisia ongelmia.

Taloustieteilijät ovat verraten laajasti sitä mieltä, että rahapoliittisen elvytyksen lisäksi tarvittaisiin finanssipoliittista elvytystä, jolla lisättäisiin kysyntää euroalueella. Pääjohtaja Draghi vaikutti olevan samaa mieltä.

”Finanssipolitiikan on korkea aika ottaa vastuu”, pääjohtaja Draghi sanoi.

Finanssipolitiikka tarkoittaa julkisen talouden tulojen ja menojen säätelyä kokonaiskysyntään vaikuttamiseksi. Tosin Draghi korosti myös, että vastuu talouden tukemisesta finanssipoliittisin keinoin on niillä valtioilla, joilla on elvytysvaraa.

Finanssiyhtiö Nordean päästrategi Jan von Gerich arvioi, että EKP:n torstaina ilmoittamilla toimilla voidaan ainoastaan vähän vauhdittaa euroalueen talouskasvua.

”Yritykset ja kotitaloudet ovat jo ennen torstaina ilmoitettuja toimia saaneet lainaa poikkeuksellisen edullisesti. Siellä missä lainan saamisessa edullisesti on ongelmia, ongelmat pysyvät uskoakseni ennallaan. Torstaina EKP antoi jo rivien välistä jo ymmärtää, että rahapoliittiset keinot on liki käytetty ja on aika ottaa käyttöön finanssipoliittiset toimet.”

Arvopapereiden osto-ohjelman lisäksi EKP kannustaa yhä voimakkaammin liikepankkeja lisäämään lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille asettamalla niiden talletuskoron –0,50 prosenttiin. Nykyisin se on –0,40 prosenttia.

Talletuskoron ollessa negatiivinen pankit joutuvat maksamaan talletuksistaan keskuspankkiin. Eri asia on sitten, missä määrin yritykset ja kotitaloudet ovat valmiita lainaa ottamaan, vaikka se olisi vielä nykyistäkin edullisempaa.

Keskuspankki tarjoaa pankeille myös mahdollisuuden saada lainaa hyvin edullisesti keskuspankista, jos ne lisäävät tuntuvasti lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille.

Negatiivisen talletuskoron vaikutusta pankkien kannattavuuteen kompensoidaan sillä, että pankit voivat tietyin ehdoin tehdä talletuksia keskuspankkiin myös paremmalla korolla kuin –0,50 prosentilla.

”Liikepankkien tulokset kärsivät negatiivisesta keskuspankkitalletusten korosta, koska pankit eivät ole pystyneet vyöryttämään näitä kustannuksia keräämiinsä talletuksiin. EKP:n neuvoston päätös kaksikerroksisesta järjestelmästä pyrkii rajoittamaan tätä negatiivista vaikutusta pankkien tulokseen”, sanoo rahapolitiikkaan erikoistunut Helsingin yliopiston taloustieteen professori Antti Ripatti.

Torstaina julkaistussa uudessa suhdanne-ennusteessa EKP arvioi, että euroalueen talous kasvaa tänä vuonna 1,1 prosenttia ja ensi vuonna 1,2 prosenttia. Kesäkuussa EKP arvioi, että talous kasvaisi tänä vuonna 1,2 prosenttia ja ensi vuonna 1,4 prosenttia.

Euroalueen talouskasvun hidastuminen vaikuttaa väistämättä myös Suomeen, sillä tavaraviennin arvosta noin 40 prosenttia menee euroalueelle.

”EKP:n neuvoston edellisen kokouksen [kesäkuussa] jälkeen saapuneet tiedot viittaavat euroalueen talouden pitkittyneeseen heikkouteen”, pääjohtaja Draghi sanoi

Inflaatiovauhdin EKP arvioi olevan tänä vuonna 1,3 prosenttia ja ensi vuonna 1,0 prosenttia. Kesäkuussa arvioi kuluvan vuoden inflaatiovauhdista oli 1,2 prosenttia ja ensi vuoden inflaatiovauhdista 1,4 prosenttia.

Vuodenvaihteessa lakkautetussa rahapoliittisessa elvytyksessä eurojärjestelmä osti markkinoilta arvopapereita 2 650 miljardin euron arvosta.

Edellisen rahapoliittisen elvytyksen EKP lakkautti, koska inflaatiovauhti oli kutakuinkin sen tavoitteessa ja euroalueen talouskasvu vakaata. Sittemmin suhdanne on heikentynyt tuntuvasti ja inflaatio hidastunut.

Keskuspankin hintavakaustavoitteen mukaan inflaatiovauhdin pitäisi olla hieman alle kaksi prosenttia keskipitkällä aikavälillä. Verraten hidas inflaatiovauhti on ollut pitkään yksi maailmantalouden suurista ongelmista.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Long Play: Aalto-yliopiston muotilinjan henkilökunta kritisoinut opiskelijoita sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  7. 7

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  8. 8

   Postimees-lehden päätoimittajan käyttämä natsiviittaus kuohuttaa Virossa

  9. 9

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  10. 10

   Korealaistutkija innostui suomen kielen sanoista, jotka kuulostavat kuvaamiltaan asioilta – murteista löytyi yli sata viinaryyppyä merkitsevää substantiivia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  7. 7

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  8. 8

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  11. Näytä lisää