Talous

EKP aloittaa taas suuren rahapoliittisen elvytyksen euroalueen talouden tukemiseksi, mutta ”rahapoliittiset keinot on liki käytetty”

Euroalueen talouskasvun heikkeneminen ja hidas inflaatiovauhti pakottavat keskuspankin aloittamaan poikkeustoimet uudestaan.

Euroopan keskuspankki (EKP) aloittaa uudestaan rahapoliittisen elvytyksen, joka viimeksi vahvisti euroalueen talouskasvua ja kiihdytti hintojen yleistä kallistumista eli inflaatiota.

Marraskuun alusta lähtien eurojärjestelmä eli Euroopan keskuspankki ja kansalliset keskuspankit ostavat markkinoilta arvopapereita kuukausittain 20 miljardin euron arvosta niin pitkään kuin se on tarpeellista.

EKP ei torstaina kertonut, mitä arvopapereita se alkaa marraskuun alussa ostaa. Vuodenvaihteessa päättyneessä osto-ohjelmassa eurojärjestelmä osti pääasiassa eurovaltioiden joukkolainoja ja vähäisemmässä määrin katettuja joukkolainoja, yritysten arvopapereita ja omaisuusvakuudellisia arvopapereita.

Paluu rahapoliittiseen elvytykseen johtuu siitä, että euroalueen talouskasvu on hidastunut entisestään kesän aikana. Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasota, Kiinan talouskasvun hidastuminen ja Britannian eroaminen Euroopan unionista ovat lisänneet epävarmuutta.

Kun epävarmuus taloudessa kasvaa, yritykset alkavat yleensä lykätä investointejaan, kotitaloudet hillitsevät kulutustaan ja sijoittajat ovat varovaisia.

Rahapoliittisella elvytyksellä keskuspankki lisää rahan tarjontaa kannustaakseen pankkeja lisäämään lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille. Sen perimmäinen tarkoitus on, että yritykset lisäisivät investointejaan ja kotitaloudet kulutustaan, mikä taas jouduttaisi talouskasvua ja inflaatiovauhtia.

Hälventääkseen epävarmuutta EKP arvioi ohjauskorkojen pysyvän nykyisellä tasollaan tai sitä matalammalla siihen saakka, kunnes inflaationäkymät ovat lähellä sen hintavakaustavoitetta. Toisin sanoen rahoitusolot pysyvät pitkään talouskasvulle suosiollisina.

EKP:n ilmoittamat uudet toimet vastasivat kutakuinkin markkinoiden odotuksia: euro vahvistui hieman suhteessa dollariin ja osakkeet euroalueella kallistuivat maltillisesti.

Pääjohtaja Mario Draghi korosti torstaina lehdistötilaisuudessa taas kerran, että rahapolitiikalla ei voi ratkaista kaikkia euroalueen taloudellisia ongelmia.

Taloustieteilijät ovat verraten laajasti sitä mieltä, että rahapoliittisen elvytyksen lisäksi tarvittaisiin finanssipoliittista elvytystä, jolla lisättäisiin kysyntää euroalueella. Pääjohtaja Draghi vaikutti olevan samaa mieltä.

”Finanssipolitiikan on korkea aika ottaa vastuu”, pääjohtaja Draghi sanoi.

Finanssipolitiikka tarkoittaa julkisen talouden tulojen ja menojen säätelyä kokonaiskysyntään vaikuttamiseksi. Tosin Draghi korosti myös, että vastuu talouden tukemisesta finanssipoliittisin keinoin on niillä valtioilla, joilla on elvytysvaraa.

Finanssiyhtiö Nordean päästrategi Jan von Gerich arvioi, että EKP:n torstaina ilmoittamilla toimilla voidaan ainoastaan vähän vauhdittaa euroalueen talouskasvua.

”Yritykset ja kotitaloudet ovat jo ennen torstaina ilmoitettuja toimia saaneet lainaa poikkeuksellisen edullisesti. Siellä missä lainan saamisessa edullisesti on ongelmia, ongelmat pysyvät uskoakseni ennallaan. Torstaina EKP antoi jo rivien välistä jo ymmärtää, että rahapoliittiset keinot on liki käytetty ja on aika ottaa käyttöön finanssipoliittiset toimet.”

Arvopapereiden osto-ohjelman lisäksi EKP kannustaa yhä voimakkaammin liikepankkeja lisäämään lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille asettamalla niiden talletuskoron –0,50 prosenttiin. Nykyisin se on –0,40 prosenttia.

Talletuskoron ollessa negatiivinen pankit joutuvat maksamaan talletuksistaan keskuspankkiin. Eri asia on sitten, missä määrin yritykset ja kotitaloudet ovat valmiita lainaa ottamaan, vaikka se olisi vielä nykyistäkin edullisempaa.

Keskuspankki tarjoaa pankeille myös mahdollisuuden saada lainaa hyvin edullisesti keskuspankista, jos ne lisäävät tuntuvasti lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille.

Negatiivisen talletuskoron vaikutusta pankkien kannattavuuteen kompensoidaan sillä, että pankit voivat tietyin ehdoin tehdä talletuksia keskuspankkiin myös paremmalla korolla kuin –0,50 prosentilla.

”Liikepankkien tulokset kärsivät negatiivisesta keskuspankkitalletusten korosta, koska pankit eivät ole pystyneet vyöryttämään näitä kustannuksia keräämiinsä talletuksiin. EKP:n neuvoston päätös kaksikerroksisesta järjestelmästä pyrkii rajoittamaan tätä negatiivista vaikutusta pankkien tulokseen”, sanoo rahapolitiikkaan erikoistunut Helsingin yliopiston taloustieteen professori Antti Ripatti.

Torstaina julkaistussa uudessa suhdanne-ennusteessa EKP arvioi, että euroalueen talous kasvaa tänä vuonna 1,1 prosenttia ja ensi vuonna 1,2 prosenttia. Kesäkuussa EKP arvioi, että talous kasvaisi tänä vuonna 1,2 prosenttia ja ensi vuonna 1,4 prosenttia.

Euroalueen talouskasvun hidastuminen vaikuttaa väistämättä myös Suomeen, sillä tavaraviennin arvosta noin 40 prosenttia menee euroalueelle.

”EKP:n neuvoston edellisen kokouksen [kesäkuussa] jälkeen saapuneet tiedot viittaavat euroalueen talouden pitkittyneeseen heikkouteen”, pääjohtaja Draghi sanoi

Inflaatiovauhdin EKP arvioi olevan tänä vuonna 1,3 prosenttia ja ensi vuonna 1,0 prosenttia. Kesäkuussa arvioi kuluvan vuoden inflaatiovauhdista oli 1,2 prosenttia ja ensi vuoden inflaatiovauhdista 1,4 prosenttia.

Vuodenvaihteessa lakkautetussa rahapoliittisessa elvytyksessä eurojärjestelmä osti markkinoilta arvopapereita 2 650 miljardin euron arvosta.

Edellisen rahapoliittisen elvytyksen EKP lakkautti, koska inflaatiovauhti oli kutakuinkin sen tavoitteessa ja euroalueen talouskasvu vakaata. Sittemmin suhdanne on heikentynyt tuntuvasti ja inflaatio hidastunut.

Keskuspankin hintavakaustavoitteen mukaan inflaatiovauhdin pitäisi olla hieman alle kaksi prosenttia keskipitkällä aikavälillä. Verraten hidas inflaatiovauhti on ollut pitkään yksi maailmantalouden suurista ongelmista.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Ulosteiden keskellä kiipeilyyn turhautunut ”Valkoinen prikaati” alkoi syynätä Mont Blancille pyrkiviä ja käännytti pikku­pojan kanssa vuorelle kipuavan miehen

  5. 5

   Useat sadat Jehovan todistajat hakeneet siviili­palvelukseen – Frans Lilja, 20, kertoo, miksi armeija ei ollut hänelle vaihtoehto

  6. 6

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  7. 7

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  8. 8

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  9. 9

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  5. 5

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  6. 6

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  7. 7

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  8. 8

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  9. 9

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  10. 10

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää