Talous

HS-analyysi: Tupakkayhtiöt oivalsivat, että liiketoiminnan ydin ei olekaan tupakan vaan nikotiinin myynti

Amerikkalainen sähkötupakkavalmistaja Juul panostaa puolestaan Kiinan markkinoihin, kun Yhdysvaltain hallituksen aikeet kieltää lasten nikotiiniriippuvuutta aiheuttavat makutupakat vaikeuttavat toimintaa kotimaassa.

Brittiläinen tupakkajätti British American Tobacco (BAT) kertoi torstaina aikovansa vähentää eri puolilta maailmaa 2 300 työpaikkaa tammikuuhun 2020 mennessä, yhtiön toimitusjohtaja Jack Bowles ilmoitti torstaina.

Bowles kertoi, että yhtiö etsii uutta kasvua nimenomaan sähkötupakan myynnistä.

”Tavoitteenani on valvoa siirtymää uuden tuoteryhmän kasvussa ja yksinkertaistaa merkittävästi nykyistä tapaamme tehdä työtä, samalla kun tuotamme pitkäaikaista ja vakaata tuottoa osakkeenomistajillemme”, Bowles sanoi tiedotteessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

BAT:n ilmoituksen voi nähdä osana tupakkateollisuuden suurta muutosta. Tupakkayhtiöt pyrkivät tupakoinnin vähentyessä etsimään uusia asiakkaita riippuvuutta aiheuttaville nikotiinituotteille.

Perusoivalluksena on se, että tupakkayhtiöiden liiketoiminnan ydin ei olekaan tupakan myynti vaan nikotiinin myynti.

Nikotiinin aiheuttamaa riippuvuutta on usein verrattu heroiiniriippuvuuteen, ja tällaisten asiakkaiden saanti takaa pitkän asiakassuhteen.

Mutta sähkötupakassakin on omat vaaransa.

Yhdysvalloissa on kerrottu viime viikkoina sadoista keuhkosairaustapauksista ja useista kuolemista, joiden uskotaan liittyvän sähkötupakointiin.

Sähkötupakan myyntiä on usein perusteltu sillä, että sen käyttöön siirtyvät aiemmin tupakkaa polttaneet ihmiset.

Näin nikotiinista riippuvaiset tupakoitsijat saavat tyydytettyä nikotiinitarpeensa ilman, että he joutuvat hengittämään tupakan myrkyllistä tervaa ja häkää.

Sähkösavukkeiden käyttö on kuitenkin kasvanut erityisesti nuorten keskuudessa.

Yhtenä osasyynä suosioon on nähty se, että sähkötupakkaa myydään monissa maissa esimerkiksi hedelmän, tupakan, karamellin ja vaniljan, toffeen, kanelin ja mentolin makuisina. Esimerkiksi Suomessa karamellimaut on kielletty.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi keskiviikkona haluavansa lopettaa makuaineita hyödyntävien sähkötupakkatuotteiden myynnin Yhdysvalloissa. Maan linjauksen mukaan juuri makuaineita sisältävät sähkötupakat johtavat lasten nikotiiniriippuvuuteen.

Hallituksen tavoitteena on laatia ohjeistus, joka johtaisi kaikkien muiden kuin tupakalta maistuvien sähkötupakkanesteiden kieltoon, Yhdysvaltain terveysministeri Alex Azar kertoi keskiviikkona.

Viranomaisten arvion mukaan makusähkötupakat ovat aiheuttaneet Yhdysvalloissa miljoonien lasten nikotiiniriippuvuuden.

Yhdysvalloissa sähkötupakkavalmistaja Juul Labs on ollut monella tavalla sähkötupakkabuumin edelläkävijä.

Yhtiön omistuksesta 35 prosenttia on yhdysvaltalaisen Altria Groupin omistuksessa. Altria omistaa muun muassa Philip Morris USA:n tupakkatuotteet.

Kun sähkötupakan myyntiin on tulossa kiristyksiä kotimaassa, Juul on siirtymässä nopeasti Kiinan markkinoille, uutistoimisto Reuters kertoo.

Juul on avannut verkkokauppoja Alibaban ja JD.comin verkkokauppa-alustoilla. Ne ovat Kiinan suurimmat verkkokauppatoimijat.

JD.comin Tmall-verkkokaupassa Juulin virtuaalikauppa avautui Reutersin mukaan maanantaina eli kaksi päivää ennen Trumpin ja terveysministerin ilmoitusta.

Tarjottavina sähkötupakan makuina ovat mango, mansikka ja minttu.

Kiina on maailman suurin tupakkamarkkina. Siellä on yli 300 miljoonaa tupakoitsijaa.

Juul on viime aikoina lanseerannut tuotteitaan myös Etelä-Koreassa, Indonesiassa ja Filippiineillä.

Yhtiö teki äskettäin 750 miljoonan dollarin eli noin 680 miljoonan euron rahoituskierroksen saadakseen varoja laajentumiseensa.

Kiinassa toimii lukuisia paikallisia sähkötupakkayhtiöitä, esimerkiksi tuotemerkeillä Relx, Yooz ja SNOW+.

Kiinan hallitus on pyrkinyt vähentämään tupakointia erilaisilla terveyskampanjoilla. Hallinto julkisti aiemmin tänä vuonna luonnoksen, jonka mukaan Kiinan sähkötupakkaa koskevat lait muutettaisiin pitkälti Euroopan lainsäädäntöä vastaaviksi, Reuters kertoo.

Kiinan perinteinen tupakkateollisuus on tiukasti valtion monopoliyhtiö China Tobaccon käsissä.

Kiinassa siis 300 miljoonan nikotiiniriippuvaisen sieluista kilpailevat uudet, pääomasijoittajien tukemat sähkötupakkayhtiöt ja valtion tupakkamonopoli. Siellä valtio saa merkittäviä tuloja tupakkamonopolista, mutta joutuu samalla maksamaan tupakan kansanterveydelle aiheuttamat kustannukset.

Peruskysymys on kaikkialla sama – saako kuluttajille myydä vahvaa riippuvuutta aiheuttavaa nikotiinia.

Tätä monille liian arkaa kysymystä kierrellessä keskustelu ohjautuu tai ohjataan ehkä hiukan tekopyhästi sivuraiteelle eli siihen, myydäänkö nikotiinin ohessa tervaa tai häkää, tai maistuuko tuote liian makealta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  2. 2

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  3. 3

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  4. 4

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  5. 5

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  6. 6

   Rinne ja Macron asettivat oman uuden brexit-ehdon pääministeri Johnsonille – aloite uutisoitiin näyttävästi Britanniassa

  7. 7

   Espoolaislähiöstä kuuluu kummia: Betonin keskelle nousee ravintoloita, joihin vaelletaan ympäri Helsingin seutua

  8. 8

   Menestyshanke käänsi suomalaisten itsemurhat laskuun, mutta sen jälkeen tehtiin ”hirveä virhe”, sanoo professori Jouko Lönnqvist – ”Sitä nyt yritetään sotella ja muilla paikata”

   Tilaajille
  9. 9

   Istumme nykyään liikaa, ja se painaa keskivartalomme kasaan – Viisi helppoa liikettä saavat vatsan ja pakarat jälleen kuntoon

   Tilaajille
  10. 10

   ”Harvey Weinsteinin elämä on pilalla”, sanoo seksuaalirikoksista syytetyn elokuvamogulin asianajaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  2. 2

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  3. 3

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  4. 4

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  5. 5

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  6. 6

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  7. 7

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  10. 10

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää