Talous

Verkkopalveluilta tulvii tänä viikon­loppuna maksamisen muutoksesta kertovia viestejä – tästä on kyse

Pankit ottavat lisäaikaa muutoksen läpivientiin. Se tarkoittaa, että vahva tunnistaminen yleistyy verkkomaksamisessa vähitellen eikä kertarysäyksellä.

Sähköisen maksamisen kaaos näyttää peruuntuvan.

Metrolippujen osto ja ruokatilaukset kotiovelle onnistunevat tänäkin viikonloppuna parilla sormen heilautuksella ilman uuden EU-direktiivin edellyttämää vahvaa tunnistamista.

Helsingin Sanomien keräämien tietojen perusteella pankit tulevat laajasti sallimaan verkkomaksamisen vanhaan tapaan vielä lauantaina ja sen jälkeen. Näin ne hyödyntävät viranomaisten mahdollistamaa lisäaikaa.

”Viisas päätös viranomaisilta myöntää jatkoaikaa”, sanoo Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan varajohtaja Jani Eloranta.

”Näytti uhkaavasti siltä, että verkkokauppaan ja asiointiin olisi tullut merkittäviä häiriöitä.”

EU:n toinen maksupalveludirektiivi nimeltä PSD2 tulee voimaan lauantaina. Sen myötä asiakkaan vahva tunnistaminen tulee pakolliseksi sähköisissä maksutapahtumissa. Finanssivalvonta myönsi kuitenkin syyskuun alussa jatkoaikaa vahvan tunnistamisen käyttöönotossa.

Sähköisen maksamisen muutos etenee jatkoajasta huolimatta ja näkyy myös kuluttajille. Tällä viikolla ja syksyn aikana monet palveluntarjoajat ja verkkokaupat pyytävät asiakkailtaan vahvoja tunnistautumisia ja kännykkäsovellusten päivityksiä.

Sähköistä maksamista on esimerkiksi laskujen maksaminen verkkopankissa, ostosten maksaminen verkkokaupassa, ruokatilausten tai taksien maksaminen kännykkäsovelluksella ja kortilla maksaminen kaupassa.

Vahva tunnistaminen tarkoittaa esimerkiksi pankkitunnusten, kertakäyttöisen tekstiviestisalasanan tai sormenjäljen käyttöä.

Direktiivissä on tiettyjä poikkeuksia vahvan tunnistamisen vaatimukseen. Alle 30 euron verkkomaksut ja alle 50 euron lähimaksut kivijalkakaupassa saa edelleen tehdä yhdellä sormen tai kortin heilautuksella.

Direktiivin aiheuttaman muutoksen suuruus ja aikataulu ovat olleet haaste monille verkkokaupoille ja muille toimijoille. Osa on saanut järjestelmänsä ja sovelluksensa valmiiksi, mutta osa ei.

Finanssivalvonta lupasi syyskuun alussa, ettei se aio aluksi rangaista valvottaviaan, jos ne laiminlyövät vahvan tunnistautumisen vaatimusta. Lisäajalla pyritään varmistamaan, että korttimaksaminen jatkuu ilman häiriöitä lauantaista eteenpäinkin.

Vastaavan jatkoajan myönsivät jo aiemmin Ruotsin, Norjan ja Tanskan viranomaiset. Jouston kestosta ei ole kerrottu, vaan Finanssivalvonta päättää siitä kuluvan vuoden aikana.

Nordea ja Danske Bank sanovat suoraan, että ne aikovat käyttää viranomaisten myöntämää siirtymäaikaa. Nordean ja Dansken korteilla verkkomaksaminen siis jatkuu toistaiseksi ennallaan lauantaina ja sen jälkeenkin.

”Emme halua aiheuttaa haittaa tai harmia verkkokauppaostajille. Sen mukaisesti toimitaan”, Nordean Eloranta sanoo.

OP ei anna yhtä selkeää vastausta muun muassa sääntelyyn vedoten. Silläkään ei selvästi ole kiire lyödä asiakkailleen lisää vahvan tunnistamisen vaatimuksia.

”OP:n tavoite ei ole missään tapauksessa vaikeuttaa asiakaskokemusta”, sanoo tunnistamisesta vastaava tuotepäällikkö Inkeri Jalonen.

Jatkoaika on helpotus monelle yritykselle, jonka toiminnassa kätevä verkkomaksaminen on tärkeässä roolissa. Esimerkiksi ruokalähettipalvelu Wolt kertoi HS:lle pelkäävänsä, että vahva tunnistautuminen karsii asiakkaiden määrää.

Suomessa vahvaa tunnistamista on tosin käytetty jo ennestään monia muita maita enemmän. Esimerkiksi verkkokauppojen korttiostoissa asiakkaita on usein ohjattu tunnistautumaan verkkotunnuksilla.

Suomalaiset verkkokaupat ja -palvelut ovat valmistautuneet uuteen aikaan kuumeisesti. Monet asiakkaat ovat saaneet palveluntarjoajilta viestejä, joissa muutosta on yritetty selventää.

Osin viestit ovat nostaneet hämmennystä. Se johtuu siitä, että edes palveluntarjoajilla ei ole ollut varmuutta siitä, mitä viikonloppu tuo tullessaan.

Tyypillinen käytännön toimenpide asiakkaille on kännykkäsovelluksien päivittäminen uuteen versioon, johon on lisätty uusi maksuvaihe.

Esimerkiksi Hesburger vaatii asiakkailtaan sovelluksen päivittämistä uuteen, vaikka asiakas ei käyttäisi sovelluksen maksutoimintoa. Vanhentuneet versiot eivät toimi lauantain jälkeen.

Helsingin seudun liikenne eli HSL kertoo jatkavansa yhä työtä sovelluksensa kanssa.

”Muutokset pyritään julkistamaan lähiaikoina”, sanoo HSL:n lähimaksamisen tuotepäällikkö Satu Piiparinen.

Pankkien puheiden perusteella maksudirektiivin voimaantulon ei pitäisi synnyttää ongelmia lippujen ostamisessa. Piiparisen mukaan asiakkaan on kuitenkin hyvä varautua maksamaan lippu myös muulla tavalla, jos se ei sovelluksen kautta onnistukaan. Yksi vaihtoehto on mobiilimaksu, jossa lippu maksetaan matkapuhelinlaskun yhteydessä.

Vahvan tunnistaminen vaatimus koskee myös verkkopankkeihin kirjautumista. Pankit ovat jo vaihtaneet asiakkaidensa tunnuslukukortteja tunnuslukusovelluksiin ja tunnuslukulaitteisiin, jotka täyttävät vahvan tunnistamisen vaatimukset.

Tunnuslukukorttien käyttäjät voivat yhä päästä niiden avulla verkkopankkiin, mutta tunnistamista vahvistetaan esimerkiksi tekstiviestivahvistuksilla.

Uusi sääntely edellyttää myös, että asiakas kirjataan verkkopalveluista aiempaa nopeammin ulos, jos palvelua ei käytetä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Vahva tunnistaminen


 Vahvan tunnistamisen ehdot täyttyvät, kun maksaja käyttää kahta kolmesta hyväksytystä tunnistuselementistä. 1) Jotain mitä vain itse tiedät, esimerkiksi salasana tai PIN-koodi. 2) Jotain, mikä sinulla on kiistatta hallussasi, esimerkiksi kännykkä tai pankkikortti. 3) Jotain sinut yksilöivää ominaisuutta, esimerkiksi sormenjälki tai kasvokartasto.

 Esimerkiksi kaupan maksupäätteellä pitää sinulla olla hallussasi kortti ja sinun pitää tietää sen PIN-koodi. Pankkitunnuksilla tunnistauduttaessa sinun tulee tietää verkkopankin salasanasi ja sinulla tulee olla hallussasi esimerkiksi tunnuslukulaite tai matkapuhelin.

 Tunnuslukulista ei yksinään täytä vaatimuksia, koska se on kopioitavissa esimerkiksi valokuvaamalla.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: kuvakooste Linnan juhlien puvuista

  2. 2

   Linnan juhlien näyttävät yksiolkaimiset puvut keräävät kehuja stylistiltä: ”Tietynlainen antiikin innoittama jumalatar” – HS:n seuranta juhlien kiinnostavimmista puvuista

  3. 3

   Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson pukeutui hirttoköyteen ottaakseen kantaa sananvapauden puolesta

  4. 4

   Eurojackpotin täysosuma pelattiin Suomessa, voittajalle 23,5 miljoonaa

  5. 5

   Hallitus kaatui ja se on myös hyvä asia – Näin politiikan dramaattista viikkoa kommentoitiin Linnassa

  6. 6

   Tuhannet marssivat itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa Helsingissä: Poliisi otti kiinni 13 ihmistä, viisi kiinniottoa metrossa

  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Ohjaaja Dome Karukoski muisteli ensimmäisiä Linnan juhliaan: ”Se meni vähän huonommin se ilta” – Taiteilijapari Tommi Korpela ja Elina Knihtilä aikoo pormestarin jatkoille

  9. 9

   Sdp:n puoluevaltuusto valmistautuu sunnuntaiseen kokoukseen, kahden puolueaktiivin mukaan Rinne on ”sotkeutunut” seuraajansa valintaan

  10. 10

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  3. 3

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  4. 4

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  5. 5

   Maalta kaupunkiin ja peltotöistä peruskouluun – Kuvasarja näyttää itsenäisen Suomen historian lapsen silmin

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tuhannet marssivat itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa Helsingissä: Poliisi otti kiinni 13 ihmistä, viisi kiinniottoa metrossa

  8. 8

   Boris Johnsonin uskottavuuden kyseenalaistava video on kerännyt jo yli 5 miljoonaa näyttöä – Taustalla on pääministerin pakoilu, ei lähtenyt kovaan haastatteluun

  9. 9

   Linnan juhlien näyttävät yksiolkaimiset puvut keräävät kehuja stylistiltä: ”Tietynlainen antiikin innoittama jumalatar” – HS:n seuranta juhlien kiinnostavimmista puvuista

  10. 10

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  8. 8

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  9. 9

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää