Talous

Verkkopalveluilta tulvii tänä viikon­loppuna maksamisen muutoksesta kertovia viestejä – tästä on kyse

Pankit ottavat lisäaikaa muutoksen läpivientiin. Se tarkoittaa, että vahva tunnistaminen yleistyy verkkomaksamisessa vähitellen eikä kertarysäyksellä.

Sähköisen maksamisen kaaos näyttää peruuntuvan.

Metrolippujen osto ja ruokatilaukset kotiovelle onnistunevat tänäkin viikonloppuna parilla sormen heilautuksella ilman uuden EU-direktiivin edellyttämää vahvaa tunnistamista.

Helsingin Sanomien keräämien tietojen perusteella pankit tulevat laajasti sallimaan verkkomaksamisen vanhaan tapaan vielä lauantaina ja sen jälkeen. Näin ne hyödyntävät viranomaisten mahdollistamaa lisäaikaa.

”Viisas päätös viranomaisilta myöntää jatkoaikaa”, sanoo Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan varajohtaja Jani Eloranta.

”Näytti uhkaavasti siltä, että verkkokauppaan ja asiointiin olisi tullut merkittäviä häiriöitä.”

EU:n toinen maksupalveludirektiivi nimeltä PSD2 tulee voimaan lauantaina. Sen myötä asiakkaan vahva tunnistaminen tulee pakolliseksi sähköisissä maksutapahtumissa. Finanssivalvonta myönsi kuitenkin syyskuun alussa jatkoaikaa vahvan tunnistamisen käyttöönotossa.

Sähköisen maksamisen muutos etenee jatkoajasta huolimatta ja näkyy myös kuluttajille. Tällä viikolla ja syksyn aikana monet palveluntarjoajat ja verkkokaupat pyytävät asiakkailtaan vahvoja tunnistautumisia ja kännykkäsovellusten päivityksiä.

Sähköistä maksamista on esimerkiksi laskujen maksaminen verkkopankissa, ostosten maksaminen verkkokaupassa, ruokatilausten tai taksien maksaminen kännykkäsovelluksella ja kortilla maksaminen kaupassa.

Vahva tunnistaminen tarkoittaa esimerkiksi pankkitunnusten, kertakäyttöisen tekstiviestisalasanan tai sormenjäljen käyttöä.

Direktiivissä on tiettyjä poikkeuksia vahvan tunnistamisen vaatimukseen. Alle 30 euron verkkomaksut ja alle 50 euron lähimaksut kivijalkakaupassa saa edelleen tehdä yhdellä sormen tai kortin heilautuksella.

Direktiivin aiheuttaman muutoksen suuruus ja aikataulu ovat olleet haaste monille verkkokaupoille ja muille toimijoille. Osa on saanut järjestelmänsä ja sovelluksensa valmiiksi, mutta osa ei.

Finanssivalvonta lupasi syyskuun alussa, ettei se aio aluksi rangaista valvottaviaan, jos ne laiminlyövät vahvan tunnistautumisen vaatimusta. Lisäajalla pyritään varmistamaan, että korttimaksaminen jatkuu ilman häiriöitä lauantaista eteenpäinkin.

Vastaavan jatkoajan myönsivät jo aiemmin Ruotsin, Norjan ja Tanskan viranomaiset. Jouston kestosta ei ole kerrottu, vaan Finanssivalvonta päättää siitä kuluvan vuoden aikana.

Nordea ja Danske Bank sanovat suoraan, että ne aikovat käyttää viranomaisten myöntämää siirtymäaikaa. Nordean ja Dansken korteilla verkkomaksaminen siis jatkuu toistaiseksi ennallaan lauantaina ja sen jälkeenkin.

”Emme halua aiheuttaa haittaa tai harmia verkkokauppaostajille. Sen mukaisesti toimitaan”, Nordean Eloranta sanoo.

OP ei anna yhtä selkeää vastausta muun muassa sääntelyyn vedoten. Silläkään ei selvästi ole kiire lyödä asiakkailleen lisää vahvan tunnistamisen vaatimuksia.

”OP:n tavoite ei ole missään tapauksessa vaikeuttaa asiakaskokemusta”, sanoo tunnistamisesta vastaava tuotepäällikkö Inkeri Jalonen.

Jatkoaika on helpotus monelle yritykselle, jonka toiminnassa kätevä verkkomaksaminen on tärkeässä roolissa. Esimerkiksi ruokalähettipalvelu Wolt kertoi HS:lle pelkäävänsä, että vahva tunnistautuminen karsii asiakkaiden määrää.

Suomessa vahvaa tunnistamista on tosin käytetty jo ennestään monia muita maita enemmän. Esimerkiksi verkkokauppojen korttiostoissa asiakkaita on usein ohjattu tunnistautumaan verkkotunnuksilla.

Suomalaiset verkkokaupat ja -palvelut ovat valmistautuneet uuteen aikaan kuumeisesti. Monet asiakkaat ovat saaneet palveluntarjoajilta viestejä, joissa muutosta on yritetty selventää.

Osin viestit ovat nostaneet hämmennystä. Se johtuu siitä, että edes palveluntarjoajilla ei ole ollut varmuutta siitä, mitä viikonloppu tuo tullessaan.

Tyypillinen käytännön toimenpide asiakkaille on kännykkäsovelluksien päivittäminen uuteen versioon, johon on lisätty uusi maksuvaihe.

Esimerkiksi Hesburger vaatii asiakkailtaan sovelluksen päivittämistä uuteen, vaikka asiakas ei käyttäisi sovelluksen maksutoimintoa. Vanhentuneet versiot eivät toimi lauantain jälkeen.

Helsingin seudun liikenne eli HSL kertoo jatkavansa yhä työtä sovelluksensa kanssa.

”Muutokset pyritään julkistamaan lähiaikoina”, sanoo HSL:n lähimaksamisen tuotepäällikkö Satu Piiparinen.

Pankkien puheiden perusteella maksudirektiivin voimaantulon ei pitäisi synnyttää ongelmia lippujen ostamisessa. Piiparisen mukaan asiakkaan on kuitenkin hyvä varautua maksamaan lippu myös muulla tavalla, jos se ei sovelluksen kautta onnistukaan. Yksi vaihtoehto on mobiilimaksu, jossa lippu maksetaan matkapuhelinlaskun yhteydessä.

Vahvan tunnistaminen vaatimus koskee myös verkkopankkeihin kirjautumista. Pankit ovat jo vaihtaneet asiakkaidensa tunnuslukukortteja tunnuslukusovelluksiin ja tunnuslukulaitteisiin, jotka täyttävät vahvan tunnistamisen vaatimukset.

Tunnuslukukorttien käyttäjät voivat yhä päästä niiden avulla verkkopankkiin, mutta tunnistamista vahvistetaan esimerkiksi tekstiviestivahvistuksilla.

Uusi sääntely edellyttää myös, että asiakas kirjataan verkkopalveluista aiempaa nopeammin ulos, jos palvelua ei käytetä.

Fakta

Vahva tunnistaminen


 Vahvan tunnistamisen ehdot täyttyvät, kun maksaja käyttää kahta kolmesta hyväksytystä tunnistuselementistä. 1) Jotain mitä vain itse tiedät, esimerkiksi salasana tai PIN-koodi. 2) Jotain, mikä sinulla on kiistatta hallussasi, esimerkiksi kännykkä tai pankkikortti. 3) Jotain sinut yksilöivää ominaisuutta, esimerkiksi sormenjälki tai kasvokartasto.

 Esimerkiksi kaupan maksupäätteellä pitää sinulla olla hallussasi kortti ja sinun pitää tietää sen PIN-koodi. Pankkitunnuksilla tunnistauduttaessa sinun tulee tietää verkkopankin salasanasi ja sinulla tulee olla hallussasi esimerkiksi tunnuslukulaite tai matkapuhelin.

 Tunnuslukulista ei yksinään täytä vaatimuksia, koska se on kopioitavissa esimerkiksi valokuvaamalla.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Korkeimmalta oikeudelta merkittävä ennakkopäätös: Humalan aiheuttama estojen löystyminen ei ole merkki väitetyn raiskausuhrin avuttomuudesta

  2. 2

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  3. 3

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  4. 4

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  5. 5

   Ravintola Baarikärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja selittää virallista linjaa korvaus­vaatimuksilla

  6. 6

   Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

  7. 7

   Vantaalla pidetään ylimääräinen hätäkokous: Terveysasemilta puuttuu 21 lääkäriä ja lastensuojelun kriisi jatkuu

  8. 8

   Sarjakuvamainen kauhuimago herätti aluksi hilpeyttä: 69 Eyes on soittanut yhdessä 30 vuotta, ja yksi syy siihen on ulkopuolisuuden tunne

  9. 9

   ”Kammottava nais­bändi” – Teini­tyttöjen rock­bändi tyrmistytti 1980-luvun lopulla miehiä soitto­taidoillaan

   Tilaajille
  10. 10

   Huulten rohtuminen ei läheskään aina johdu kuivumisesta, ja useissa huulirasvoissa on herkästi ihoa ärsyttävää ainetta, sanoo ihotautilääkäri

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  2. 2

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  6. 6

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  7. 7

   Ravintola Baarikärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja selittää virallista linjaa korvaus­vaatimuksilla

  8. 8

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  9. 9

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  10. 10

   ”Kammottava nais­bändi” – Teini­tyttöjen rock­bändi tyrmistytti 1980-luvun lopulla miehiä soitto­taidoillaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää