Talous

Talousnäkymät synkkenevät, mutta EU näyttää olevan erikoisessa tilanteessa: EKP patistaa elvytykseen, euromaat sanovat sääntöjen estävän sen

EU:n budjettisääntöjä on pidetty liian rajoittavina, liian löyhinä ja liian sekavina.

Kun taloustaivaalle kasautuu pilviä, Euroopan unioni näyttää olevan jakomielisessä tilanteessa. Euroopan keskuspankki (EKP) patistelee euromaita talouspoliittiseen elvytykseen. Nämä puolestaan vetoavat EU:n budjettisääntöihin, jotka estävät sen.

Talous- ja rahoitusasioiden neuvoston epävirallisen kokouksen yhteydessä Helsingissä sekä Saksan että Suomen kirstunvartijat muistuttivat EU:n säännöistä, joiden mukaan julkinen velka ei saisi ylittää 60:ta prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

”Luku ei ole vain teoreettinen, koska sillä on todellisia vaikutuksia liikkumavaraamme oikean kriisin tullen”, Saksan valtiovarainministeri Olaf Scholz perusteli uuden velan välttämistä HS:n haastattelussa lauantaina.

”Kyllä meidän suurempi haasteemme on, että pysymme sen 60 prosentin alapuolella”, Suomen valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) puolestaan kommentoi perjantaina.

Lintilä muistutti, että väestön ikääntyminen lisää painetta välttää julkisen talouden velkaantumista.

Velkasuhteelle asetettu katto määritellään vuoden 1997 vakaus- ja kasvusopimuksessa. Se myös asettaa kriteerin, jonka mukaan valtion budjetin alijäämä saisi olla enintään kolme prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Sopimuksen tarkoituksena oli suitsia velkaantumista maissa, jotka olivat ottamassa käyttöön yhteisen valuutan, euron.

Aihetta tutkinut oikeustieteen yliopistonlehtori Tomi Tuominen Lapin yliopistosta pitää sopimuksessa asetettuja lukuja jokseenkin sattumanvaraisina. Hänen mukaansa alijäämä- ja velkaraamit olivat alkuaan kompromissi.

”Kaikki tutkijat eivät ole tästä samaa mieltä, mutta minun nähdäkseni perusongelma on, että käytössä on yhteinen valuutta, mutta ei ole yhteistä talouspolitiikkaa. Sopimuksen on ollut tarkoitus luoda vakautta talouspolitiikkaan.”

2000-luvun puolivälissä sopimusta joustavoitettiin, koska se ei toiminut, kun taas vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen komission valtuuksia puuttua jäsenvaltioiden alijäämiin lisättiin uusilla asetuksilla. Nykymuodossaan ne ovat Tuomisen mukaan hyvin joustavia.

”Oikeustieteen tutkijan näkökulmasta jopa ironista on se, että on olemassa sinänsä selkeät säännöt, mutta kun katsotaan, mitä käytännössä tapahtuu, niin eiväthän ne säännöt ohjaa sitä toimintaa. Komission ja jäsenmaiden päämiehien poliittinen harkinta ohjaa sitä, miten sääntöjä sovelletaan.”

Taloustieteilijöiden keskuudessa on erimielisyyttä siitä, ovatko säännöt liian rajoittavia vai onko ongelma siinä, ettei niitä noudateta, Tuominen sanoo.

Säännöt olivat pöydällä myös valtiovarainministerien kokouksessa Helsingissä. Uusi komissio kaavailee kasvu- ja vakaussopimuksen uudistamista. Pitkin matkaa tehdyt täydennykset ja poikkeukset ovat tehneet säännöistä niin mutkikkaat, että komissio julkaisee vuosittain niille liki 100-sivuisen soveltamisohjeen.

”Saimme hyvän läpileikkauksen jäsenmaiden näkemyksistä. Osa painottaa yksinkertaistamista, osa haluaa joustavuutta ja osa tehokkaampaa toimeenpanoa. Näitten yhteensovittaminen tulee olemaan haasteellista komissiolle”, Lintilä summasi kokouksen päätyttyä lauantaina.

Lintilän mukaan säännöissä on ollut tulkinnallisia ongelmia, ja osalle jäsenmaista velvoitteet ovat olleet epäselviä. Tärkeimpänä asiana ministeri pitää sitä, että jäsenmaat sitoutuvat sopimukseen.

Talousnäkymiä Euroopassa synkentää paitsi Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota, myös epävarmuus Britannian mahdollisen EU-eron ympärillä. EKP ilmoittikin torstaina aloittavansa uudet rahapoliittiset elvytystoimet. Se kuitenkin arvioi, etteivät ne enää riitä.

”Finanssipolitiikan on korkea aika ottaa vastuu”, EKP:n pääjohtaja Mario Draghi sanoi torstaina lehdistötilaisuudessa.

HS:n haastattelussa lauantaina Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire puolestaan moitti Saksan investointilinjauksia ”järjettömäksi”.

Etenkin Saksaa, Alankomaita ja Suomea on pidetty valtioina, joilla olisi varaa tehdä taloutta piristäviä toimenpiteitä.

Vaikka velka on suljettu pois työkalupakista, Suomen hallitus etsii muita keinoja piristää taloutta ja luoda työpaikkoja. Valtiovarainministeriö selvittää, miten yritysten investointeja saataisiin lisättyä, Lintilä kertoo.

Kello 18:35: Kirjoitusasua korjattu.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Björn Wahlroosilla on asiaa: Hyvinvointi­valtion puolustajat, kiinnittäkää turvavyönne

   Tilaajille
  3. 3

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  4. 4

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  5. 5

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  6. 6

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  7. 7

   Hukkaako säästeliäs rahansa? Nollakorkojen maailma kurittaa vanhoihin oppeihin nojaavia kotitalouksia

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  9. 9

   Syyttäjä: Pysäköinninvalvoja seisoi auton edessä, Jukurien pomo Jukka Toivakka kiihdytti voimakkaasti liikkeelle

  10. 10

   Runoilija Aila Meriluoto on kuollut – ”Hauska, rohkea ja sisukas nainen” ja sodanjälkeisen henkisen ilmapiirin sanoittaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  3. 3

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  4. 4

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  5. 5

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  8. 8

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  9. 9

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  10. 10

   ”Lääkekannabis on toiveiden tynnyri”, sanoo Fimean ylitarkastaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää