Talous

Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

Pelkästään yhdeltä rahoituslaitokselta saaduista tallenteista käy ilmi, että Sacklerien perhe on tehnyt noin yhden miljardin edestä tilisiirtoja samaan aikaan, kun tuomio­istuimissa ratkotaan perheen korvausvastuita.

Yhdysvaltalaisen lääkkeitä valmistavan Purdue Pharman omistajaperheen Sacklerien epäillään siirtäneen varojaan Sveitsiin, kertovat useat tiedotusvälineet.

Opioidikipulääkettä valmistavaa Purdue Pharmaa syytetään Yhdysvaltojen opioidikriisin lietsomisesta, ja yhtiötä ja Sacklereiden sukua vastaan on meneillään oikeustaistelu.

Sacklereita ja Purdue Pharmaa tutkivan New Yorkin osavaltion syyttäjänvirasto on jäljittänyt Sacklerien tilisiirtoja.

Aiemmin tällä viikolla Purdue Pharma pääsi jättimäisessä oikeusjutussa vastapuoltensa kanssa alustavaan sopimukseen. Sopimus velvoittaisi Sacklereita maksamaan korvauksia opioidikriisin uhreille kolme miljardia dollaria.

Forbes on arvioinut Sacklerin perheen varallisuudeksi kolmetoista miljardia, mutta moni yhdysvaltalaisosavaltio väittää Sacklerien piilottaneen varallisuuttaan ulkomaille. Varallisuutta selvitetään korvausvastuiden ratkomisessa.

New Yorkin osavaltion syyttäjä Letitia James pyysi noin kolmeltakymmeneltä rahoituslaitokselta tietoja Sacklerien todellisen varallisuuden selvittämiseksi.

Vaikka kaikkia pyydettyjä tietoja ei vielä ole toimitettu, Jamesin mukaan pelkästään yhdeltä rahoituslaitokselta saaduista tallenteista käy ilmi noin yhden miljardin edestä tehtyjä tilisiirtoja. Tilisiirrot on tehty Sacklerien ja eri rahoituslaitosten välillä, ja mukana on sveitsiläisiä pankkitilejä.

”Sacklerit jatkavat uhrien aliarvioimista ja yrittävät väistää vastuullisen sopimuksen, [mutta] emme salli perheen käyttää oikeussaleja hyväkseen puolustaakseen taloudellisia rikkomuksiaan”, James sanoi tiedotteessa.

Keskimäärin 130 amerikkalaista kuolee opioidien yliannostukseen päivittäin. Opioidit eli monet reseptikipulääkkeet, heroiini ja fentanyyli tappoivat Yhdysvalloissa 47 600 ihmistä vuonna 2017, Reuters kertoo. Määrä on kuusinkertaistunut sitten vuoden 1999.

Purdueta ja muita opioidivalmistajia syytetään muun muassa opioidien riippuvuutta aiheuttavien ominaisuuksien vähättelystä. Oikeudessa esitettyjen syytteiden mukaan Purdue ja Sacklerit ovat tietoisesti vaikuttaneet tappavan opioidiriippuvuuden yleistymiseen muun muassa aggressiivisella ja harhaanjohtavalla markkinoinnilla.

Purduesta ja sen erittäin varakkaasta omistajaperheestä onkin tullut Yhdysvalloissa opioidikriisin keulakuvia. Moni haluaa saattaa Oxycontin-nimistä vahvaa opioidikipulääkettä valmistavan yhtiön vastuuseen viime vuosien kymmenistätuhansista yliannostus­kuolemista. Oikeudenkäyntejä verrataan jo tupakkayhtiöitä vastaan aikoinaan käytyyn taisteluun.

Lue lisää Sacklerien perheestä: Vuonna 1995 salaperäinen Sacklerin suku toi markkinoille kipulääkkeen, jota kaupattiin aggressiivisesti vaaroista huolimatta

HS uutisoi torstaina alustavasta sopimuksesta, jonka arvo on uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan jopa 12 miljardia dollaria eli vajaat 11 miljardia euroa.

Sopimalla kanteen Purdue välttää oikeudenkäynnin, joka olisi alkanut ensi viikolla liittovaltion oikeudessa. Samalla sopimuksen vastapuoli lupaa olla haastamatta yhtiötä enää oikeuteen. Sopimuksen pääkohta on The New York Timesin mukaan se, että lääkeyhtiö hakeutuu yrityssaneeraukseen. Silloin korvauksista ja yrityksen jatkosta neuvotellaan konkurssioikeuden tuomarin valvonnassa.

Nyky-Purdue hajotettaisiin, ja uusi yhtiö jatkaisi lääkkeiden myyntiä. Voitoilla maksettaisiin korvauksia. Lisäksi yhtiö sitoutuisi lahjoittamaan kehittämiään uusia lääkkeitä huumeriippuvuuden ja yliannostuksien hoitoon.

Uuden Purduen hallituksessa ei enää istuisi Sacklerien perheenjäseniä.

Lisäksi sopimus velvoittaisi Sacklerien perhettä maksamaan opioidikriisin uhreille kolmen miljardin dollarin korvaukset seitsemän vuoden aikana.

Nyt saavutetun sopimuksen vastapuolena on yli 2 000 kaupunkia, osavaltiota, maata ja ihmistä. Sopimuksen ulkopuolella on kuitenkin yhä useita Yhdysvaltain osavaltioita, jotka ovat vannoneet jatkavansa oikeustoimia.

Sopimusta vastustavat osavaltiot ovat Reutersin mukaan sitä mieltä, että Sacklerien tulisi maksaa enemmän korvauksia omista varoistaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  4. 4

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  8. 8

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  9. 9

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  10. 10

   Hassan Blasimin teos ei kelvannut Finlandia-palkinnon kilpailukirjaksi, koska italialais­kustantamo julkaisi sen arabiaksi viime vuonna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  10. 10

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää