Talous

Britannian suurlähettiläs: Tavarat ja ihmiset kulkevat jatkossakin – EK ja UM varoittivat sopimuksettomasta brexitistä

Brexitin myötä ”kaupankäynti hidastuu, kallistuu ja paperityö lisääntyy”, sanoo UM:ssä brexit-asioista vastaava virkamies Kristiina Kauppinen.

Britannian hallituksen mukaan maan EU-ero koittaa lokakuun lopussa, vaikka ilman erosopimusta.

Maanantaina Britannian pääministeri Boris Johnson tapasi Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin Luxemburgissa, mutta siitä ei umpisolmu auennut.

Joka tapauksessa viimeistään nyt on syytä varautua elämään EU:ssa ilman Britanniaa.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK:n) maanantaina järjestämässä tilaisuudessa käytiin läpi nimenomaan sopimuksettoman brexitin vaikutuksia.

Ensin tarjolla oli Britannian näkökulma, joka noudatti maan perinteitä – elämä jatkuu, mitä sitten tapahtuukin.

Maan Suomen-suurlähettiläs Tom Dodd muistutti, että lentokoneet lentävät ja ihmiset sekä tavarat liikkuvat Britannian ja EU:n välillä myöhemminkin.

Brexitin myötä työvoiman vapaa liikkuvuus päättyy. Doddin mukaan EU-kansalaisilla on kuitenkin jatkossakin mahdollisuus mennä töihin Britanniaan siirtymäajalla joulukuuhun 2020 asti, jos tulija läpäisee vaadittavat taustatarkistukset.

Jatkossa Britannia aikoo rakentaa uuden maahanmuutto-ohjelman ulkomailta tulevia työntekijöitä varten. Siinä painotus on korkeasti koulutetuissa tulijoissa.

Erasmus-vaihdossa Britanniassa olevat suomalaiset voivat myös jatkaa maassa jaksonsa loppuun asti, jos he ovat aloittaneet vaihdossa ennen brexitiä.

Dodd lupasi, että Britannian tulli pyrkii varautumaan monin tavoin rajaliikenteen sujumiseen jatkossakin. Tulli ja rajavartiosto ovat molemmat jo palkanneet runsaasti lisää virkailijoita.

Suomen näkökulmasta sopimuksettomaan brexitiin liittyy runsaasti huolia.

Yritysten kannalta tilanne on selvä: ”Kaupankäynti hidastuu, kallistuu ja paperityö lisääntyy”, arvioi UM:n brexit-asioiden vastuuvirkamies Kristiina Kauppinen.

Kauppisen mukaan kaikkien suomalaisyritysten, joiden tuotantoketju koskee jollain tavoin Britanniaa, pitäisi varautua brexitin jälkeiseen tilanteeseen.

Sopimuksettoman eron myötä Britannia ja Suomi ottaisivat käyttöön väliaikaiset tuontitullit.

Suomen tulli onkin jo rekrytoinut lisää työntekijöitä brexitin varalta. Heidän koulutuksensa vie kuitenkin aikansa, tulliylitarkastaja Päivi Raukio kertoi.

Tullissa arvioidaan, että brexit on haaste varsinkin niille yrityksille, jotka tähän asti ovat toimineet vain EU:n sisämarkkinoilla.

Verohallinnon ylitarkastaja Samu Honkanen muistuttaa, että brexitin myötä kaikki Britannian ja EU:n välillä liikkuvat tavarat on tulliselvitettävä. Jos yritys tuo tavaroita Suomeen, kyse on maahantuonnista.

Tavallinen matkailija voi tuoda Britanniasta omaan käyttöönsä verotta ja tullitta enintään 430 euron arvosta tavaraa, jos hän palaa lentäen tai laivalla.

Verkkokaupassa Britanniaa kohdeltaisiin jatkossa samalla tavalla kuin vaikkapa Kiinaa: Lähetyksen tavaroiden arvon ylittäessä 22 euroa, lähetys on verollinen ja se pitää tullata.

Turisti voi jatkossakin matkustaa Britanniaan ilman viisumia. Nykyisten tietojen mukaan EU-kansalaisella tulee olla matkan ajan voimassa oleva passi tai kansallinen henkilökortti.

Suomalainen voi viettää Britanniassa enintään 90 päivää 180 päivää kestävällä ajanjaksolla.

Suomessa asuvilla Britannian kansalaisilla on oikeus asua ja työskennellä Suomessa vuoden 2020 loppuun. Suomessa asuu noin 5 000 Britannian kansalaista.

Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Olli Sorainen kuitenkin muistutti, että heidän pitää ennen Britannian eroa rekisteröidä Suomessa oleskeluoikeutensa.

Ja sitten on vielä syytä muistaa, että kaikesta ei ole vielä olemassa päätöksiä.

Valtioneuvoston kanslia muotoilee asian seuraavasti: ”Britannia on julkaissut tietoja, kuinka se suunnittelee kohtelevansa maassa olevia ja maahan saapuvia EU-kansalaisia mahdollisessa sopimuksettomassa erossa, mutta osaan kysymyksistä ei ole vielä vastauksia.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  4. 4

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  8. 8

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  9. 9

   Hämmentynyttä Wikileaksin perustajaa Julian Assangea kuultiin oikeudessa Britanniassa

  10. 10

   Thaimaan kuningas esitteli jalkavaimoaan kymmenillä valokuvilla: Rakastajatar sai virallisen aseman, kuningatar istui vieressä katsellen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  4. 4

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  10. 10

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää