Talous

HS selvitti: Samana päivänä ostetut Onnibus-liput kallistuivat jopa 25 prosenttia omistajan­vaihdoksen jälkeen

Onnibusin matkustuspäivänä myymät liput ovat kallistuneet muutamilla reiteillä reippaasti. Helsinki–Tampere -välillä viime hetkessä ostetut matkaliput ovat jopa neljänneksen kalliimpia kuin vuosi sitten.

Onnibusin toimitusjohtaja Lauri Helke tietää, milloin linja-autoyhtiön kannalta hinnoittelu on onnistunut täydellisesti: ”Kun bussissa on myymättä vain yksi paikka.”

Tämä kaipaa selitystä.

”Jos bussi on myyty täyteen, et voi koskaan tietää, olisivatko matkaliput menneet kaupaksi kalliimmillakin hinnoilla. Mutta jos lippuja jää myymättä enemmän kuin yksi, olet pyytänyt niistä liikaa”, Helke sanoo.

Onnibus otti vuonna 2011 ensimmäisenä Suomessa käyttöön muuttuvan hinnoittelun linja-autoliikenteessä. Sen matkalippujen hinnat vaihtelevat koko ajan kysynnän, myynnin ja kilpailijoiden toimien perusteella.

Muut ovat seuranneet Onnibusin esimerkkiä. Nykyään vaihtuva hinnoittelu on arkipäivää bussi- ja lentolippujen lisäksi myös VR:llä ja hotelleissa.

Vuosi sitten HS teki ison selvityksen, jossa verrattiin muutamalla reitillä Finnairin, Onnibusin ja VR:n hintoja. Tuolloin oleellinen havainto oli, että lipun sai halvimmalla, kun sen osti vähintään kuukautta ennen matkaa.

Onnibusin reitille lippu kannatti hankkia niin varhain kuin mahdollista, jos sen halusi saada halvimmalla.

Tänä vuonna elo–syyskuussa HS seurasi vajaan kuukauden ajan uudelleen Onnibusin matkalippujen hintoja. Joka aamu yhtiön verkkosivuilta kerättiin lähes 2 000 hintatietoa.

Nyt seurattiin vain Onnibusia, sillä HS halusi tietää, oliko omistajavaihdos vaikuttanut yhtiön hinnoitteluun.

Suomen suurin linja-autoyhtiö Koiviston Auto osti 2018 lokakuuta Onnibusin. Tuolloin pohdittiin yleisesti, halusiko Koiviston Auto poistaa hintahäiriköksi katsotun Onnibusin markkinoilta.

Tuoreessa vertailussa ei ole nähtävissä olennaista eroa hinnoittelussa verrattuna aikaan ennen yrityskauppaa. Ostoajankohdasta ja reitistä riippuen osa lipuista oli halventunut, osa kallistunut.

Yksi seikka kuitenkin erottui: Onnibusin matkustuspäivänä myymien matkalippujen hinta oli kallistunut huomattavasti.

Helsinki–Tampere-reitillä matkustuspäivänä ostetut matkaliput olivat nyt 25 prosenttia kalliimpia kuin vuotta aikaisemmin. Aiemmin ostetut liput olivat kuitenkin halventuneet.

Helsinki–TampereHelsinki–Oulu-reitillä matkustuspäivän liput olivat 14 prosenttia kalliimmat.

Onnibusin toimitusjohtaja Lauri Helke vakuuttaa, ettei Koiviston Auto ole uutena omistajana pyrkinyt muuttamaan hinnoittelua.

”Meillä ei ole sellaista asemaa markkinoilla, että voisimme tuosta vaan nostaa hintoja. Siitä seuraisi, että asiakkaamme vaihtaisivat junaan tai omaan autoon.”

Hintojen nousuun ovat hänen mukaansa vaikuttaneet niin asiakkaiden käyttäytyminen kuin yleinen kilpailukin.

Helsinki–OuluHelke kertoo esimerkin, miten kilpailijoista etenkin VR vaikuttaa vahvasti Onnibusin hinnoitteluun.

”Huomasimme jokin aika sitten, että meillä oli ongelmana hinnoitella oikein lippuja, jotka myytiin seitsemän päivää ennen matka-aikaa. Olimme tuolloin yksinkertaisesti jatkuvasti liian kalliita.”

Helken mukaan Onnibusin hintaa oli nostanut kysyntä, mutta samaan aikaan VR:llä oli yhä tarjolla edullisempia säästölippuja.

”Hintoja oli pakko korjata”, Helke sanoo.

Hän kertoo, että norjalainen lentoyhtiö Norwegian aikoo aloittaa marraskuussa lentoja Vaasaan. ”Se ei suoraan vaikuta meihin, mutta uskon, että VR joutuu muuttamaan hintojaan, minkä takia me joudumme reagoimaan.”

VR:n kaupallinen johtaja Salla Ketola sanoo, että rautateiden kovin kilpailija on edelleen yksityisautoilu.

”Se on yleisin tapa liikkua Suomessa. VR seuraa esimerkiksi bensiinin hinnoittelun lisäksi myös lento- ja linja-autoliikennettä. Kuluttajahinnat vaikuttavat vahvasti ihmisten valintoihin.”

Ketolan mukaan VR:n muuttuva hinnoittelu on maltillisempaa kuin Onnibusilla. Helsinki–Tampere -reitillä VR:n lippujen hinnat vaihtelevat säästölipun 8,90 eurosta 25 euroon, ja niiden välillä on muutama muukin hintavaihtoehto.

”Säästölippuja on saatavilla kaikille lähdöille, mutta niiden tarjonta vaihtelee vuorojen välillä kysynnän perusteella. Yritämme sen avulla ohjata ihmisiä käyttämään sopivia vuoroja, sillä ruuhkajunat ovat täynnä.”

Ketola myöntää, että kilpailun koventuminen on vaikuttanut selvästi myös VR:n hintoihin. Kun Onnibus tuli markkinoille, VR laski kaukoliikenteen hintoja keskimäärin 25 prosenttia.

HS:n vertailussa olleet kaksi matkaosuutta ovat Helkeen mukaan hyvin erilaisia. Helsinki–Tampere-reitillä hintakilpailu on kovaa. Helsinki–Oulu on Onnibusille taipale, jossa suuri osa sen tuloista tulee lyhyemmiltä pätkiltä.

”Helsingistä Lahteen on kova kilpailu VR:n kanssa, mutta Lahdesta Jyväskylään on meille selvästi parempi reitti, koska siinä ei ole junaa vaihtoehtona. Vastaavasti koko Helsinki–Oulu-välillä häviämme VR:lle, sillä juna on tunteja nopeampi kuin bussi.”

Helke sanoo, että muuttuva hinnoittelu on automaation myötä tullut entistä helpommaksi ja tarkemmaksi. Päätökset reittien hinnasta tekee Onnibusilla yhä ihminen, mutta tietokoneohjelma antaa havaintojensa perusteella suosituksia.

Helkeen mukaan asiakkaat ovat oppineet vertailemaan eri yhtiöiden hintoja, mikä pitää yllä kilpailua.

Jotain on kuitenkin muuttunut viimeisen vuoden aikana: yhä useampi ihminen ostaa lippunsa lähellä matkustuspäivää – siitä huolimatta, että hinta on tuolloin kalliimpi.

Helke uskoo, että muutos on pysyvä ja että se johtuu matkalippujen yleisestä halventumisesta.

Onnibus saattoi hänen mukaansa pyytää Helsinki–Tampere-reitillä vielä viisi vuotta sitten jopa 18 euroa yhden suunnan lipusta. Nyt sen hinta on kalleimmillaan noin kymmenen euroa.

”Kun hinnat ovat tulleet alas, asiakas ei ole enää niin tarkka ostopäivästä. Sillä ei ole niin väliä, maksaako matka Tampereelle kuusi vai kahdeksan euroa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  6. 6

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  7. 7

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  8. 8

   Hämmentynyttä Wikileaksin perustajaa Julian Assangea kuultiin oikeudessa Britanniassa

  9. 9

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  10. 10

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  4. 4

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  10. 10

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää