Talous

HS selvitti: Samana päivänä ostetut Onnibus-liput kallistuivat jopa 25 prosenttia omistajan­vaihdoksen jälkeen

Onnibusin matkustuspäivänä myymät liput ovat kallistuneet muutamilla reiteillä reippaasti. Helsinki–Tampere -välillä viime hetkessä ostetut matkaliput ovat jopa neljänneksen kalliimpia kuin vuosi sitten.

Onnibusin toimitusjohtaja Lauri Helke tietää, milloin linja-autoyhtiön kannalta hinnoittelu on onnistunut täydellisesti: ”Kun bussissa on myymättä vain yksi paikka.”

Tämä kaipaa selitystä.

”Jos bussi on myyty täyteen, et voi koskaan tietää, olisivatko matkaliput menneet kaupaksi kalliimmillakin hinnoilla. Mutta jos lippuja jää myymättä enemmän kuin yksi, olet pyytänyt niistä liikaa”, Helke sanoo.

Onnibus otti vuonna 2011 ensimmäisenä Suomessa käyttöön muuttuvan hinnoittelun linja-autoliikenteessä. Sen matkalippujen hinnat vaihtelevat koko ajan kysynnän, myynnin ja kilpailijoiden toimien perusteella.

Muut ovat seuranneet Onnibusin esimerkkiä. Nykyään vaihtuva hinnoittelu on arkipäivää bussi- ja lentolippujen lisäksi myös VR:llä ja hotelleissa.

Vuosi sitten HS teki ison selvityksen, jossa verrattiin muutamalla reitillä Finnairin, Onnibusin ja VR:n hintoja. Tuolloin oleellinen havainto oli, että lipun sai halvimmalla, kun sen osti vähintään kuukautta ennen matkaa.

Onnibusin reitille lippu kannatti hankkia niin varhain kuin mahdollista, jos sen halusi saada halvimmalla.

Tänä vuonna elo–syyskuussa HS seurasi vajaan kuukauden ajan uudelleen Onnibusin matkalippujen hintoja. Joka aamu yhtiön verkkosivuilta kerättiin lähes 2 000 hintatietoa.

Nyt seurattiin vain Onnibusia, sillä HS halusi tietää, oliko omistajavaihdos vaikuttanut yhtiön hinnoitteluun.

Suomen suurin linja-autoyhtiö Koiviston Auto osti 2018 lokakuuta Onnibusin. Tuolloin pohdittiin yleisesti, halusiko Koiviston Auto poistaa hintahäiriköksi katsotun Onnibusin markkinoilta.

Tuoreessa vertailussa ei ole nähtävissä olennaista eroa hinnoittelussa verrattuna aikaan ennen yrityskauppaa. Ostoajankohdasta ja reitistä riippuen osa lipuista oli halventunut, osa kallistunut.

Yksi seikka kuitenkin erottui: Onnibusin matkustuspäivänä myymien matkalippujen hinta oli kallistunut huomattavasti.

Helsinki–Tampere-reitillä matkustuspäivänä ostetut matkaliput olivat nyt 25 prosenttia kalliimpia kuin vuotta aikaisemmin. Aiemmin ostetut liput olivat kuitenkin halventuneet.

Helsinki–TampereHelsinki–Oulu-reitillä matkustuspäivän liput olivat 14 prosenttia kalliimmat.

Onnibusin toimitusjohtaja Lauri Helke vakuuttaa, ettei Koiviston Auto ole uutena omistajana pyrkinyt muuttamaan hinnoittelua.

”Meillä ei ole sellaista asemaa markkinoilla, että voisimme tuosta vaan nostaa hintoja. Siitä seuraisi, että asiakkaamme vaihtaisivat junaan tai omaan autoon.”

Hintojen nousuun ovat hänen mukaansa vaikuttaneet niin asiakkaiden käyttäytyminen kuin yleinen kilpailukin.

Helsinki–OuluHelke kertoo esimerkin, miten kilpailijoista etenkin VR vaikuttaa vahvasti Onnibusin hinnoitteluun.

”Huomasimme jokin aika sitten, että meillä oli ongelmana hinnoitella oikein lippuja, jotka myytiin seitsemän päivää ennen matka-aikaa. Olimme tuolloin yksinkertaisesti jatkuvasti liian kalliita.”

Helken mukaan Onnibusin hintaa oli nostanut kysyntä, mutta samaan aikaan VR:llä oli yhä tarjolla edullisempia säästölippuja.

”Hintoja oli pakko korjata”, Helke sanoo.

Hän kertoo, että norjalainen lentoyhtiö Norwegian aikoo aloittaa marraskuussa lentoja Vaasaan. ”Se ei suoraan vaikuta meihin, mutta uskon, että VR joutuu muuttamaan hintojaan, minkä takia me joudumme reagoimaan.”

VR:n kaupallinen johtaja Salla Ketola sanoo, että rautateiden kovin kilpailija on edelleen yksityisautoilu.

”Se on yleisin tapa liikkua Suomessa. VR seuraa esimerkiksi bensiinin hinnoittelun lisäksi myös lento- ja linja-autoliikennettä. Kuluttajahinnat vaikuttavat vahvasti ihmisten valintoihin.”

Ketolan mukaan VR:n muuttuva hinnoittelu on maltillisempaa kuin Onnibusilla. Helsinki–Tampere -reitillä VR:n lippujen hinnat vaihtelevat säästölipun 8,90 eurosta 25 euroon, ja niiden välillä on muutama muukin hintavaihtoehto.

”Säästölippuja on saatavilla kaikille lähdöille, mutta niiden tarjonta vaihtelee vuorojen välillä kysynnän perusteella. Yritämme sen avulla ohjata ihmisiä käyttämään sopivia vuoroja, sillä ruuhkajunat ovat täynnä.”

Ketola myöntää, että kilpailun koventuminen on vaikuttanut selvästi myös VR:n hintoihin. Kun Onnibus tuli markkinoille, VR laski kaukoliikenteen hintoja keskimäärin 25 prosenttia.

HS:n vertailussa olleet kaksi matkaosuutta ovat Helkeen mukaan hyvin erilaisia. Helsinki–Tampere-reitillä hintakilpailu on kovaa. Helsinki–Oulu on Onnibusille taipale, jossa suuri osa sen tuloista tulee lyhyemmiltä pätkiltä.

”Helsingistä Lahteen on kova kilpailu VR:n kanssa, mutta Lahdesta Jyväskylään on meille selvästi parempi reitti, koska siinä ei ole junaa vaihtoehtona. Vastaavasti koko Helsinki–Oulu-välillä häviämme VR:lle, sillä juna on tunteja nopeampi kuin bussi.”

Helke sanoo, että muuttuva hinnoittelu on automaation myötä tullut entistä helpommaksi ja tarkemmaksi. Päätökset reittien hinnasta tekee Onnibusilla yhä ihminen, mutta tietokoneohjelma antaa havaintojensa perusteella suosituksia.

Helkeen mukaan asiakkaat ovat oppineet vertailemaan eri yhtiöiden hintoja, mikä pitää yllä kilpailua.

Jotain on kuitenkin muuttunut viimeisen vuoden aikana: yhä useampi ihminen ostaa lippunsa lähellä matkustuspäivää – siitä huolimatta, että hinta on tuolloin kalliimpi.

Helke uskoo, että muutos on pysyvä ja että se johtuu matkalippujen yleisestä halventumisesta.

Onnibus saattoi hänen mukaansa pyytää Helsinki–Tampere-reitillä vielä viisi vuotta sitten jopa 18 euroa yhden suunnan lipusta. Nyt sen hinta on kalleimmillaan noin kymmenen euroa.

”Kun hinnat ovat tulleet alas, asiakas ei ole enää niin tarkka ostopäivästä. Sillä ei ole niin väliä, maksaako matka Tampereelle kuusi vai kahdeksan euroa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Arkkitehti Aleksi Rastas ilahtui ja pettyi Triplassa: ”Jokaiselle jotain on ei mitään kellekään”

  2. 2

   ”Saattaa mennä viikkokausia, ettei käy ketään” – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosikymmeniä lähes täydellisessä eristyksessä ilman puolisoa tai ystäviä, ja hänen kaltaistensa määrä kasvaa

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  4. 4

   Valtion pitäisi aloittaa positiivinen syrjintä ja palkata muun muassa maahanmuuttajia ja vammaisia, sanoo Tullin pääjohtaja Hannu Mäkinen

  5. 5

   Vaateteollisuus saastuttaa enemmän kuin lentoliikenne, vaikka kaupasta voi löytää myös eliniän kestäviä vaatteita – Näin tunnistat kestävän vaatteen ja teet siitä vielä pitkäikäisemmän

   Tilaajille
  6. 6

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Tämä on tämmöinen keltainen rotanraato”, hoitaja sanoi Inge-Maj Ekströmin vastasyntyneestä 1981: Omat kokemukset tekivät Ekströmistä kapinallisen kätilön

  8. 8

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  9. 9

   Mercedes-Benzin uusi sähköauto EQC on äärimmäisen mukava ja hiljainen, mutta vie sähköä kuin omakotitalo

   Tilaajille
  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  2. 2

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  3. 3

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  4. 4

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli: Mistä ero syntyy?

  5. 5

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  6. 6

   Alppihiihtolupaus Nette Kiviranta nukkui auton takapenkillä, kun nokkakolari muutti elämän suunnan – Nyt Kiviranta kävelee, vaikka jalat ovat halvaantuneet

   Tilaajille
  7. 7

   Kuinka otan itseäni niskasta kiinni ja saan enemmän aikaan? Psykologi antaa neljä neuvoa, joita voi soveltaa niin treenaamiseen kuin työtehtäviin

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  9. 9

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  10. 10

   HS-analyysi: Erdoğan voitti Trumpin mutta hävisi Putinille, Syyriassa Turkkia odottavat venäläiset joukot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää