Talous

Miksi yhdellä iskulla Saudi-Arabian öljy­imperiumia vastaan on vakavia seurauksia, ja kuka niistä hyötyy?

Öljyn hinnannousu jouduttaa siirtymistä muihin käyttövoimiin liikenteessä.

Maailman suurimman öljynviejän Saudi-Arabian öljyteollisuutta vastaan hyökättiin lauantaina. Lennokit iskivät Abqaiqin öljynjalostamoon ja Khuraisin öljykentälle maan itäosassa.

Saudi-Arabian öljyntuotanto väheni äkisti 5,7 miljoonaa barrelia päivässä, mikä vastaa noin kuutta prosenttia maailman öljyntuotannosta. Uutinen iskusta nosti äkisti öljyn hintaa ja vahvisti pelkoja, että epävakaus Lähi-idän tärkeällä öljyntuotantoalueella on pahenemassa.

HS keräsi keskeisiin kysymyksiin vastaukset, joiden avulla on helpompi hahmottaa, mistä on kyse.

Miksi yhdellä lennokki-iskulla oli niin vakavat seuraukset?

Saudi-Arabia on yksi maailman suurimmista öljyntuottajista ja suurin öljynviejä. Isku maan öljyntuotantoon leikkasi uutistoimisto Reutersin mukaan Saudi-Arabian päivittäisestä öljyntuotannosta 5,7 miljoonaa barrelia, joka vastaa noin kuutta prosenttia maailman öljyntarjonnasta.

Öljymarkkinoilla joudutaan kysymään, onko iskuja tulossa lisää ja miten varmana öljyn virtaamista maailmalle Lähi-idän alueelta voidaan pitää. Pelkona on, että yhteenotot alueella pahenevat entisestään.

Nordean analyytikon Thina Saltvedtin mukaan parhaillaan pidetään suurena vaarana, että Saudi-Arabia, Yhdysvallat tai ne yhdessä ryhtyvät kostotoimiin. ”Alueen öljyteollisuuteen kohdistuu nyt iso riski.”

Saudi-Arabialta kuluu kuukausia tuotannon palauttamisessa ennalleen, arvioivat Reutersin haastattelemat lähteet.

Toisaalta tuore isku ei ilmeisesti vähennä Saudi-Arabian öljynvientiä kovin paljon ainakaan heti, koska maa voi ottaa käyttöön laajat varmuusvarastonsa.

Lue myös: HS-analyysi: Saudi-Arabian kuningas oli rahapulassa vuonna 1933, sitten tapahtui ihme – lauantain iskut olivat hyökkäys maan vaurauden ytimeen

Mitä väliä tuotantokatkoksella on, jos varmuusvarastot otetaan käyttöön?

Pelkästään Yhdysvalloilla, Saudi-Arabialla ja Kiinalla on varmuusvarastoissaan satoja miljoonia barreleita öljyä. Esimerkiksi Saudi-Arabialla sitä oli kesäkuussa lähes 190 miljoonaa barrelia.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti maanantaina tuovansa öljyä markkinoille varmuusvarastoista. Myös esimerkiksi Etelä-Korea kertoi harkitsevansa varmuusvarastoihin turvautumista.

Maailman varmuusvarastojen supistuminen on omiaan nostamaan raakaöljyn hintaa markkinoilla. Varmuusvarastot riittävät vain joksikin aikaa.

Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n jäsenmaat ovat sopineet, että ne varastoivat öljyä pahan päivän varalle määrän, joka vastaa öljyn 90 päivän nettotuontia. Suomikin on IEA:n jäsen.

Opec on leikannut tuotantoa. Eikö se voi vain perua leikkauksia, kun öljyntuotanto nyt häiriintyy iskujen seurauksena?

Öljyntuottajamaiden Opec-järjestö on pitkään rajoittanut öljyntuotantoa ja pitänyt siten öljyn hintaa keinotekoisen korkealla. Lisäksi Venäjä on sopinut Opecin kanssa rajoittavansa tuotantoaan, vaikka maa ei kuulu järjestöön. Tuottajamaat hyötyvät öljyn hinnan noususta.

Venäjä on ilmoittanut, että se jatkaa ainakin toistaiseksi tuotantonsa rajoittamista lupaustensa mukaisesti, Reuters kertoo. Venäjä arvioi, että maiden varmuusvarastot riittävät kattamaan iskujen aiheuttaman tarjonnan notkahduksen.

Nordean Saltvedt huomauttaa kuitenkin, että maailman käyttämätön öljyntuotantokapasiteetti on vain noin kaksi miljoonaa barrelia päivässä. ”Ja siitä 80–90 prosenttia on Saudi-Arabiassa.”

Määrä on selvästi pienempi kuin Saudi-Arabiaan tehdyn iskun aiheuttama tuotannon notkahdus.

Brent-laadun raakaöljyn barrelihinta liikkui tiistaina iltapäivällä 64 ja 65 dollarin välillä. Siinä oli laskua kuutisen prosenttia maanantain huippuhinnasta.

Öljyn hinnannousu auttaa Opeciin kuulumattomia maita lisäämään öljyntuotantoaan. Esimerkiksi Yhdysvalloissa öljyn hinnannousu edistää liuskeöljyn tuotantoa. Opecin intressinä ei välttämättä ole, että öljyn hinta nousee niin korkealle, että esimerkiksi Yhdysvalloissa tuotanto laajenee voimakkaasti. Liuskeöljyn tuotantoa rajoittavat usein suuret kustannukset.

Ketkä hinnannoususta kärsivät ja ketkä hyötyvät?

Öljyn hinnannoususta hyötyvät tuottajamaat, kuten Norja, Venäjä ja Kanada. Öljyä tuovat maat joutuvat maksamaan tuotteesta entistä enemmän.

Kuluttajille tulee lisäkustannuksia, kun esimerkiksi autojen ja lentokoneiden polttoaineet kallistuvat.

Miten pitkään öljyä riittää?

Kun öljyn tarjonta vähentyy kysyntään nähden, öljyn hinta nousee. Mitä enemmän hinta nousee, sitä houkuttelevammaksi tulee käyttää öljylle vaihtoehtoisia raaka-aineita. Jos hinta nousee liikaa, öljyä ei kannata enää käyttää vaan jättää maan uumeniin.

IEA:n vuoteen 2024 ulottuvan ennusteen mukaan öljyntuotanto kasvaa edelleen, etenkin Yhdysvalloissa.

Raakaöljyn hintaennustetta on vaikea tehdä. Historialliset hinnanmuutokset ovat olleet suuria.

Tiistaina iltapäivällä Brent-barrelin hinta liikkui 64 ja 65 dollarin välillä. Vuonna 2012 hinta oli ajoittain yli 120 dollaria, ja vuonna 2008 ennen finanssikriisin kärjistymistä barrelihinta kiipesi tuntuvasti yli 130 dollarin, mutta vuoden 2001 marraskuussa Brent-barreli maksoi alle 20 dollaria.

Vakiovastaus öljyn riittävyyteen on, että sitä riittää vielä 40 vuotta, sutkauttaa uusiin energiateknologioihin perehtynyt professori Peter Lund Aalto-yliopistosta.

”Kun otetaan huomioon arvioidut öljyvarat, kuten helposti maasta pumpattava Lähi-idän öljy sekä vaikeammin ja kalliimmin kustannuksin hyödynnettävät lähteet, esimerkiksi öljyliuske ja öljyhiekka, olemme käyttäneet noin viidesosan öljyvaroista.”

Jäljellä olisi siis vielä neljä viidesosaa.

”En usko, että öljy loppuisi kulutuksen vuoksi tai siksi, että sen hinta nousisi liian korkealle. Ei kivikausikaan loppunut siksi, että kivet olisivat loppuneet.”

Sen sijaan Lundin mielestä öljyn käyttö ehtyy ympäristötavoitteiden vuoksi, kun hiilidioksidipäästöjä yritetään vähentää ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Millä öljy korvataan?

Kymmenien vuosien aikajänteellä Lund näkee mahdolliseksi öljyn laajan korvaamisen etenkin maantie- ja meriliikenteessä. Lentoliikenteessä se on kuitenkin vaikeampaa. Sähköautoistumisenkaan Lund ei odota tapahtuvan hetkessä, sillä nyt myytävät bensiini- ja dieselautot ovat liikenteessä vielä pitkään.

Sähköautot ovat vielä kalliita, ja jos ihmiset haluaisivatkin ostaa niitä nykyistä enemmän, tuotannon nopea lisääminen on haastavaa, kun esimerkiksi akkujen valmistusta pitäisi lisätä voimakkaasti. Sähköautot voivat kuitenkin kehittyä teknisesti, ja innovaatiot saattavat tehdä niistä käyttökelpoisempia ja edullisempia.

Pitkän aikavälin tarkastelussa autot voidaan panna kulkemaan biopolttoaineilla ja sähköllä. Ainakin alkuvaiheessa se on yleisesti kalliimpaa kuin bensiinillä ajelu, vaikka nyt esimerkiksi suomalainen biokaasuautoilija voi ehkä jo huristella kohtuuhintaan.

”Tulevaisuudessa voitaneen käyttää myös synteettisiä polttoaineita, joiden valmistamiseen tarvitaan hiilidioksidia ja vetyä. Tämä on kuitenkin vielä kallis tie”, Lund sanoo.

Lentoliikenteessä kerosiinia on vaikea korvata. Biopolttoaineilla sitä korvataan jo pienessä mitassa, ja sähkö voi sopia käyttövoimaksi lyhyille matkoille.

Lentokoneet voisivat käydä tulevaisuudessa myös synteettisillä polttoaineilla, joiden valmistaminen on tosin kallista. Vetykin on yksi energiavaihtoehto, mutta sen käytettävyys on ongelmana, koska esimerkiksi varastoiminen on vaativaa, Lund pohtii.

”Vedyn tulo laajemmin liikenteen käyttövoimaksi saattaisi tapahtua ehkä vuoden 2050 jälkeen.”

Lund sanoo, että kerosiini mitä ilmeisimmin pitää valta-asemansa lentoliikenteessä pitkälle tulevaisuuteen, koska sitä on kallista korvata.

Oikaisu 17.9. klo 9.18: Toisin kuin jutussa mainittiin, Venäjä ei kuulu Opeciin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  2. 2

   Maailman suurimman lentokoneen tehnyt ukrainalainen Antonov selvisi Neuvostoliiton kaatumisesta, mutta Venäjän ja Ukrainan välirikko syöksi sen ongelmiin

  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  5. 5

   Influenssarokotteen koostumus muuttui, rokottamiset alkavat normaalia myöhemmin

  6. 6

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  7. 7

   Alkava rasvamaksa sekä diabeteksen ja uniapnean oireet herättivät: Huoli omasta terveydestä sai laihduttamaan

  8. 8

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  9. 9

   Japanilainen ja suomalainen musiikki ovat kuin kaksi marjaa – tiesitkö Topi Sorsakosken hitin japanilaisen alkuperän ja Japanin superhitin suomalaiset juuret?

  10. 10

   Suomalaisia vaivaa kehu-ummetus, ja se voi vahingoittaa parisuhteita, sanoo parisuhdekouluttaja

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Porvari vastaan demari, isoveli vastaan pikkuveli – Hirvolan veljekset käyttävät suurta valtaa Suomessa, mutta tänään ei neuvotella vaan pelataan kovaa

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhannet lukijat kertoivat HS:lle, miksi heillä ei ole lapsia – Vastauksista piirtyy kuva epävarmuuteen kasvaneesta sukupolvesta

   Tilaajille
  4. 4

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  5. 5

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  6. 6

   Caitlin Moran joutui vastoin tahtoaan seksivideolle ja haluaa kertoa siitä avoimesti, sillä seksi on feminismin ytimessä

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä on lastensuojelun työntekijäkato käytännössä: Vantaalainen perheenäiti piiloutuu suihkuun itkemään, koska kukaan ei auta hänen vaikeasti oireilevaa poikaansa

   Tilaajille
  8. 8

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  9. 9

   Poliisi pidätti näyttelijä Jane Fondan, 81, tämän osoitettua mieltään Greta Thunbergin ja muiden ilmastoaktivistien puolesta

  10. 10

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää