Talous

Energiayhtiö St1: Bensan ja dieselin pumppuhinnat nousevat vielä tämän viikon aikana

Maailman suurimman öljynviejämaan Saudi-Arabian öljyntuotanto puolittui maan tuotantolaitoksiin viikonloppuna tehtyjen iskujen takia.

Raakaöljyn hinta vakautui tiistaina markkinoilla maanantain jyrkän hintapiikin jälkeen. Brent-viitelaadun raakaöljy maksoi tiistaina aamupäivällä noin 69 dollaria barrelilta. Hinta oli suunnilleen maanantaisen päätöshinnan tasolla.

Maailman suurimman öljynviejämaan Saudi-Arabian öljyntuotanto puolittui maan tuotantolaitoksiin viikonloppuna tehtyjen iskujen takia. Tuotanto väheni arviolta 5,7 miljoonalla barrelilla päivässä, mikä oli uutistoimisto Bloombergin mukaan kaikkien aikojen suurin äkillinen häiriö öljyntuotannossa. Pudotus vastaa noin viittä prosenttia koko maailman öljyntarjonnasta.

Iskujen jälkeen Brent-raakaöljyn hinta kohosi eilen lähes 15 prosenttia eli noin yhdeksän dollaria barrelilta. Kyseessä on suurin yhden päivän hintaloikka sen jälkeen kun kaupankäynti Brent-laadun öljyfutuureilla alkoi vuonna 1988.

Saudi-Arabia ja Yhdysvallat syyttävät Irania viikonlopun iskuista Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin. Jemenin huthikapinalliset, joita Iran tukee, ovat väittäneet tehneensä iskut. Kapinalliset myös uhkasivat eilen Saudi-Arabiaa uusilla iskuilla. Iran taas on kiistänyt tehneensä iskut.

Energiayhtiö St1:n toimitusjohtaja Mika Wiljanen uskoo, että raakaöljyn hinnannousu näkyy bensiinin ja dieselin pumppuhintojen kohoamisena Suomessa tämän viikon aikana.

Hän ei halua arvioida, kuinka paljon kotimaiset pumppuhinnat nousevat Saudi-Arabiassa tehtyjen iskujen seurauksena.

”Kysymys on myös siitä, miten pitkään häiriö jatkuu”, Wiljanen sanoi STT:lle tiistaina aamupäivällä.

Hän kertoo, että St1:n ostamien öljytuotteiden, kuten bensiinin, dieselin ja polttoöljyn, maailmanmarkkinahinnat ovat jo nousseet alkuviikon aikana edellisviikosta. Maanantaina öljytuotteiden hinnat olivat nousseet noin 50 dollaria tonnilta, ja tiistaiaamuna ne olivat kohonneet vielä 10–20 dollaria tonnilta. Bensiinin ja dieselin hinta maailmanmarkkinoilla on nyt noin 650 dollaria tonnilta.

”Sitä kautta tämän vaikutukset näkyvät valitettavasti myös meillä nousevasti polttoainehinnoissa.”

Bensiinin hintaan vaikuttavat raakaöljyn hintaa enemmän muut tekijät. Hinnasta yli 60 prosenttia on veroja. Lisäksi dollarin ja euron välinen kurssi vaikuttaa hintaan, sillä öljykauppaa käydään dollareilla.

Wiljasen mukaan raakaöljyn maanantainen hintapomppu ei ole toistaiseksi ehtinyt tuntua suomalaisen autoilijan kukkarossa. Polttoaine.net-sivuston mukaan 95E-bensiini maksoi maanantaina keskimäärin 1,499 euroa litralta. Dieselin keskihinta oli 1,362 euroa litralta.

Rajusta äkkinäisestä noususta huolimatta raakaöljyn hinta ei kohonnut maanantaina mitenkään tavattomalle tasolle. Keväällä Brent-raakaöljyn hinta kävi korkeimmillaan noin 75 dollarissa barrelilta, ja viime vuoden syys–lokakuussa hinta pyöri yli 80 dollarissa barrelilta.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan näyttää vahvasti siltä, että Iran on hyökkäysten takana.

”Me aika lailla tiedämme jo”, Trump totesi toimittajille kysyttäessä, onko Iran iskun takana.

Trump sanoi Yhdysvaltojen puolustavan Saudi-Arabiaa, jos maa joutuu hyökkäyksen kohteeksi. Hän kuitenkin lisäsi samaan hengenvetoon toivovansa, että sota Iranin kanssa voidaan välttää.

Trump kommentoi asiaa pian sen jälkeen kun Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper oli todennut, että Yhdysvaltojen armeija valmistautuu vastaamaan Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin tehtyihin hyökkäyksiin.

Presidentti sanoi, että maa keskustelee Saudi-Arabian, Arabiemiraattien ja muiden alueen liittolaistensa kanssa. Trumpin mukaan Yhdysvallat kysyy mielipidettä tapahtumista myös liittolaisiltaan Euroopassa.

Öljynjalostusyhtiö Nesteen energia-asiantuntija Lauri Kärnä arvioi maanantaina STT:lle, että iskujen vaikutus öljymarkkinoihin vaikuttaa olevan kohtuullinen. Hänen mukaansa iskut ovat iso asia mutta tilanne öljymarkkinoilla on jo rauhoittumassa.

Vaikka tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että mitään suurta katastrofia öljymarkkinoille ei ole aiheutunut, Kärnän mukaan asiaa pitää arvioida uudestaan, jos tilanne kansainvälisen politiikan puolella kärjistyy.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Petra Wilkman löysi Sipoon metsästä herkkusuiden himoitseman 3,5-kiloisen sienen: ”Olin jo melkein autolla, mutta sitten käännyin takaisin”

  2. 2

   Kommentti: Jos tänään ei tapahdu brexit-ihmettä, Boris Johnson ajetaan tilanteeseen, jonka sijasta hän ”makaisi ennemmin kuolleena katu­ojassa”

  3. 3

   Myynnissä oleva satavuotias kivilinna näyttää petollisen halvalta: Kunnon remonttiin voi upota satakertainen summa

  4. 4

   Alkoiko Iphonesi akku tyhjentyä pikavauhtia, kun päivitit puhelimen käyttöjärjestelmän? Tästä on kyse

  5. 5

   CNN: Yhdysvaltalaiset sotilaat ja puolustus­viranomaiset kokevat pettäneensä kurdit – ”Häpeän maatani”

  6. 6

   Andy McCoy ja Michael Monroe ovat vielä viisikymppisinäkin viihdyttävämpiä kuin yksikään rocktulokas Suomessa

  7. 7

   Pasilan Triplaan aukeaa torstaina 250 liikettä: Mukana uusia vaateketjuja, surffauskeskus ja luomuruokatori

  8. 8

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  9. 9

   #Metoo alkoi kaksi vuotta sitten – nyt miehet kertovat, miten heidän elämänsä muuttui parempaan

  10. 10

   Autoilijoille 650 euron lisämaksu pysäköintiin Helsingissä? Mikael Jungner ehdottaa villiä muutosta, vastalahjaksi joukkoliikennelippu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  3. 3

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  4. 4

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita

  5. 5

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  6. 6

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  7. 7

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  8. 8

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  9. 9

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  10. 10

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää