Talous

Hallitus löysi yritystuista leikattavaa 120 miljoonan euron edestä – Neste yllättyi: samalla vietäisiin tukea sen uusiutuvalta polttoaineelta

Suomalaiselle öljynjalostajalle parafiinisen dieselin tukimenetys tuli yllätyksenä, ja yhtiö odottaakin vielä poliittista linjausta asiassa.

Hallituksen eilinen budjettipäätös aiheuttaa hämmennystä. Hallitus kertoi tiistaina ensi vuoden tuloja- ja menoja käsitelleessä tiedotustilaisuudessaan, että parafiiniselta dieseliltä leikataan verotuki pois. Suomalainen öljynjalostaja Neste sekä erilaiset dieseliä maahantuovat ja jakelevat yhtiöt ovat hyötyneet tuesta noin 120 miljoonaa euroa vuodessa.

Hallitus sai näin yhdellä iskulla täytettyä koko yritystukien karsimiseen liittyneen tavoitteensa – ja vähän ylikin. Hallitusneuvotteluissa oli päätetty, että yritystukia karsitaan sadalla miljoonalla ja näin rahoitetaan menolisäyksiä. Tosin tuen leikkauksen aikataulu on vielä auki. Hallitus tiedotti sen tulevan voimaan asteittain.

Mutta mitä ihmettä edes on parafiininen diesel?

Parafiinista eli puhtaammin palavaa dieseliä voidaan valmistaa sekä uusiutuvasta biomassasta tai fossiilisesta raakaöljystä. Suomen ainoa öljynjalostaja Neste tekee parafiinista dieseliä molemmista raaka-aineista.

Nesteen käsitys eilisen päätöksen jälkeen oli, että tuki vedetään pois vain fossiiliselta dieseliltä. Se ei siis koskisi yhtiön ylpeydenaihetta, uusiutuvaa dieseliä. My Diesel -kauppanimellä myytävän tuotteen lasketaan vähentävän ilmastopäästöjä 80–90 prosenttia fossiiliseen dieseliin verrattuna. Neste on maailman suurin uusiutuvan dieselin valmistaja.

Veroasioista vastaavan valtiovarainministeriön (vm) näkemys on toinen. Ministeriöstä kerrotaan, että verotuki poistuu myös uusiutuvalta dieseliltä.

”Tuki lähtee molemmilta dieseleiltä pois”, vahvistaa lainsäädäntöneuvos Leo Parkkonen. Hänen vastuualueelleen kuuluvat nimenomaan valmisteverot.

Nesteelle linjaus on yllätys. Yhtiö perustaa käsityksensä tukileikkauksen kohdentamisesta vain fossiilisiin varsinaisen budjettitiedotteen liitteenä oleviin ”pöytäkirjamerkintöihin”. Niissä lukee näin:

”Ensimmäisessä vaiheessa yritystukien leikkaus toteutetaan alentamalla parafiinisen dieselöljyn veronalennusta 120 miljoonalla eurolla kohdistaen tuen leikkaus mahdollisuuksien mukaan fossiiliseen (parafiiniseen) dieselöljyyn.”

Valtiovarainministeriön Parkkosen mukaan tällaista kohdennusta ei olla tekemässä.

”Oletamme, että leikkaus kohdennetaan fossiiliseen dieseliin, koska näin dokumentissa lukee ja kohdennus olisi myös linjassa hallitusohjelman ilmastotavoitteiden kanssa”, sanoo Nesteen yhteiskuntasuhdejohtaja Ilkka Räsänen.

”Odotamme tästä vielä poliittista linjausta”, hän lisää.

Jo noin 70 prosenttia Nesteen liikevoitoista tulee uusiutuvista polttoaineista. Kysyntää yhtiön uusiutuville tuotteille ovat olleet luomassa myös poliittiset päätökset, kuten biopolttoaineiden sekoitevelvoite. Näin olleen liiketoimintaan liittyy jonkin verran myös poliittisia riskejä. Aikaisemmin yhtiön tulokseen ovat vaikuttaneet esimerkiksi Yhdysvaltojen veropäätökset. Nyt yhtiö myy uusiutuvaa dieseliä enemmän Eurooppaan kuin Pohjois-Amerikkaan.

Myös Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen arvosteli hallituksen päätöstä Twitterissä. Hän kuvasi sitä ”asiallisesti ylimääräiseksi polttoaineveroksi, joka on huono ympäristölle”.
Vm:n Parkkosen mukaan verotuen poistossa ei ole kyse ilmastotoimesta, sillä parafiinisen dieselin ominaisuudet eivät sinänsä liity hiilidioksidipäästöihin.

Yksinkertaistettuna parafiininen diesel tarkoittaa polttoainetta, joka palaa auton moottorissa tavallista dieseliä puhtaammin. Siksi vaikkapa rikkiä ja muita pienhiukkasia pääsee ihmisten hengitysilmaan vähemmän. Parafiinisen dieselin verotuen idea on siis ollut puuttua lähipäästöihin ja paikallisen hengitysilman laatuun. Hiilidioksidipäästöihin ja globaaliin ilmastoon parafiinisen dieselin tuella ei ole yritetty vaikuttaa.

Lähipäästöjen suitsimiseen tarkoitettu tuki otettiin käyttöön 2011. Sen jälkeen dieselautot ovat kuitenkin kehittyneet paremmiksi ja niissä on aikaisempaa tehokkaammat suodattimet. Lähi-ilmanlaatuun vaikuttavia pienhiukkaspäästöjä ei siis enää synny entiseen malliin, oli polttoaine sitten puhtaammin palavaa parafiinista tai tavallista. Kun ongelma on ratkennut autoja kehittämällä, puhtaamman polttoaineen tukea ei enää tarvita.

Samaan aikaan tuen poisto kuitenkin rokottaa myös uusiutuvaa polttonestettä, jota hallitus on halunnut ilmastomielessä edistää. Suomen liikenteen päästöjen ilmastonpäästöjen alentaminen nojaa lähivuosina vahvasti juuri biopolttoaineisiin, koska sähköautojen yleistyminen ottaa aikaa.

Vaikka parafiinisen dieselin tukea ei aikanaan ole luotu ilmastomielessä, hallituksen budjettilinjaukset kytkevät tuen osaksi pyrkimistä kohti hiilineutraalia Suomea.

Hallituksen papereissa parafiinisen dieselin tuki on laskettu ensimmäiseksi askeleeksi yritystukien karsimisessa. Erillisessä pöytäkirjassa yritystukien leikkaaminen puolestaan määritellään osaksi ilmastokokonaisuutta. Erikseen todetaan myös näin:

”Yritystukien osalta jatkotyössä tavoitellaan ympäristö- ja ilmastovaikutukseltaan haitallisten tukien merkittävää leikkausta.”

Jos hallitus siis haluaa edistää biopolttoaineita tieliikenteessä osana ilmastotoimiaan, siinä mielessä uusiutuvan dieselin tuen leikkaamisen voi nähdä ristiriitaisena. Nyt 120 miljoonan euron verotuesta noin 70 prosenttia on mennyt fossiilisen parafiinisen dieselin tukeen ja noin 30 prosenttia uusiutuvan parafiinisen dieselin tukeen.

”Tukileikkauksen kohdennus vain fossiiliseen olisi linjassa sen kanssa, että fossiilisista polttoaineista halutaan eroon”, Nesteen Räsänen sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  2. 2

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  6. 6

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  7. 7

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  8. 8

   Hyväkuntoiset, säilytettäväksi määrätyt vaahterat vedettiin matalaksi Meilahdessa – YIT: ”Tällainen inhimillinen erehdys”

  9. 9

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  10. 10

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  5. 5

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  9. 9

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  10. 10

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää