Talous

Hallitus löysi yritystuista leikattavaa 120 miljoonan euron edestä – Neste yllättyi: samalla vietäisiin tukea sen uusiutuvalta polttoaineelta

Suomalaiselle öljynjalostajalle parafiinisen dieselin tukimenetys tuli yllätyksenä, ja yhtiö odottaakin vielä poliittista linjausta asiassa.

Hallituksen eilinen budjettipäätös aiheuttaa hämmennystä. Hallitus kertoi tiistaina ensi vuoden tuloja- ja menoja käsitelleessä tiedotustilaisuudessaan, että parafiiniselta dieseliltä leikataan verotuki pois. Suomalainen öljynjalostaja Neste sekä erilaiset dieseliä maahantuovat ja jakelevat yhtiöt ovat hyötyneet tuesta noin 120 miljoonaa euroa vuodessa.

Hallitus sai näin yhdellä iskulla täytettyä koko yritystukien karsimiseen liittyneen tavoitteensa – ja vähän ylikin. Hallitusneuvotteluissa oli päätetty, että yritystukia karsitaan sadalla miljoonalla ja näin rahoitetaan menolisäyksiä. Tosin tuen leikkauksen aikataulu on vielä auki. Hallitus tiedotti sen tulevan voimaan asteittain.

Mutta mitä ihmettä edes on parafiininen diesel?

Parafiinista eli puhtaammin palavaa dieseliä voidaan valmistaa sekä uusiutuvasta biomassasta tai fossiilisesta raakaöljystä. Suomen ainoa öljynjalostaja Neste tekee parafiinista dieseliä molemmista raaka-aineista.

Nesteen käsitys eilisen päätöksen jälkeen oli, että tuki vedetään pois vain fossiiliselta dieseliltä. Se ei siis koskisi yhtiön ylpeydenaihetta, uusiutuvaa dieseliä. My Diesel -kauppanimellä myytävän tuotteen lasketaan vähentävän ilmastopäästöjä 80–90 prosenttia fossiiliseen dieseliin verrattuna. Neste on maailman suurin uusiutuvan dieselin valmistaja.

Veroasioista vastaavan valtiovarainministeriön (vm) näkemys on toinen. Ministeriöstä kerrotaan, että verotuki poistuu myös uusiutuvalta dieseliltä.

”Tuki lähtee molemmilta dieseleiltä pois”, vahvistaa lainsäädäntöneuvos Leo Parkkonen. Hänen vastuualueelleen kuuluvat nimenomaan valmisteverot.

Nesteelle linjaus on yllätys. Yhtiö perustaa käsityksensä tukileikkauksen kohdentamisesta vain fossiilisiin varsinaisen budjettitiedotteen liitteenä oleviin ”pöytäkirjamerkintöihin”. Niissä lukee näin:

”Ensimmäisessä vaiheessa yritystukien leikkaus toteutetaan alentamalla parafiinisen dieselöljyn veronalennusta 120 miljoonalla eurolla kohdistaen tuen leikkaus mahdollisuuksien mukaan fossiiliseen (parafiiniseen) dieselöljyyn.”

Valtiovarainministeriön Parkkosen mukaan tällaista kohdennusta ei olla tekemässä.

”Oletamme, että leikkaus kohdennetaan fossiiliseen dieseliin, koska näin dokumentissa lukee ja kohdennus olisi myös linjassa hallitusohjelman ilmastotavoitteiden kanssa”, sanoo Nesteen yhteiskuntasuhdejohtaja Ilkka Räsänen.

”Odotamme tästä vielä poliittista linjausta”, hän lisää.

Jo noin 70 prosenttia Nesteen liikevoitoista tulee uusiutuvista polttoaineista. Kysyntää yhtiön uusiutuville tuotteille ovat olleet luomassa myös poliittiset päätökset, kuten biopolttoaineiden sekoitevelvoite. Näin olleen liiketoimintaan liittyy jonkin verran myös poliittisia riskejä. Aikaisemmin yhtiön tulokseen ovat vaikuttaneet esimerkiksi Yhdysvaltojen veropäätökset. Nyt yhtiö myy uusiutuvaa dieseliä enemmän Eurooppaan kuin Pohjois-Amerikkaan.

Myös Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen arvosteli hallituksen päätöstä Twitterissä. Hän kuvasi sitä ”asiallisesti ylimääräiseksi polttoaineveroksi, joka on huono ympäristölle”.
Vm:n Parkkosen mukaan verotuen poistossa ei ole kyse ilmastotoimesta, sillä parafiinisen dieselin ominaisuudet eivät sinänsä liity hiilidioksidipäästöihin.

Yksinkertaistettuna parafiininen diesel tarkoittaa polttoainetta, joka palaa auton moottorissa tavallista dieseliä puhtaammin. Siksi vaikkapa rikkiä ja muita pienhiukkasia pääsee ihmisten hengitysilmaan vähemmän. Parafiinisen dieselin verotuen idea on siis ollut puuttua lähipäästöihin ja paikallisen hengitysilman laatuun. Hiilidioksidipäästöihin ja globaaliin ilmastoon parafiinisen dieselin tuella ei ole yritetty vaikuttaa.

Lähipäästöjen suitsimiseen tarkoitettu tuki otettiin käyttöön 2011. Sen jälkeen dieselautot ovat kuitenkin kehittyneet paremmiksi ja niissä on aikaisempaa tehokkaammat suodattimet. Lähi-ilmanlaatuun vaikuttavia pienhiukkaspäästöjä ei siis enää synny entiseen malliin, oli polttoaine sitten puhtaammin palavaa parafiinista tai tavallista. Kun ongelma on ratkennut autoja kehittämällä, puhtaamman polttoaineen tukea ei enää tarvita.

Samaan aikaan tuen poisto kuitenkin rokottaa myös uusiutuvaa polttonestettä, jota hallitus on halunnut ilmastomielessä edistää. Suomen liikenteen päästöjen ilmastonpäästöjen alentaminen nojaa lähivuosina vahvasti juuri biopolttoaineisiin, koska sähköautojen yleistyminen ottaa aikaa.

Vaikka parafiinisen dieselin tukea ei aikanaan ole luotu ilmastomielessä, hallituksen budjettilinjaukset kytkevät tuen osaksi pyrkimistä kohti hiilineutraalia Suomea.

Hallituksen papereissa parafiinisen dieselin tuki on laskettu ensimmäiseksi askeleeksi yritystukien karsimisessa. Erillisessä pöytäkirjassa yritystukien leikkaaminen puolestaan määritellään osaksi ilmastokokonaisuutta. Erikseen todetaan myös näin:

”Yritystukien osalta jatkotyössä tavoitellaan ympäristö- ja ilmastovaikutukseltaan haitallisten tukien merkittävää leikkausta.”

Jos hallitus siis haluaa edistää biopolttoaineita tieliikenteessä osana ilmastotoimiaan, siinä mielessä uusiutuvan dieselin tuen leikkaamisen voi nähdä ristiriitaisena. Nyt 120 miljoonan euron verotuesta noin 70 prosenttia on mennyt fossiilisen parafiinisen dieselin tukeen ja noin 30 prosenttia uusiutuvan parafiinisen dieselin tukeen.

”Tukileikkauksen kohdennus vain fossiiliseen olisi linjassa sen kanssa, että fossiilisista polttoaineista halutaan eroon”, Nesteen Räsänen sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  4. 4

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  5. 5

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  7. 7

   Pikaluistelija Mika Poutala sai joukkuetovereiden kuupan kiehumaan: päävalmentaja nimesi hänet ”löylyttäjäksi”

  8. 8

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  9. 9

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  10. 10

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää