Talous

Hallitus löysi yritystuista leikattavaa 120 miljoonan euron edestä – Neste yllättyi: samalla vietäisiin tukea sen uusiutuvalta polttoaineelta

Suomalaiselle öljynjalostajalle parafiinisen dieselin tukimenetys tuli yllätyksenä, ja yhtiö odottaakin vielä poliittista linjausta asiassa.

Hallituksen eilinen budjettipäätös aiheuttaa hämmennystä. Hallitus kertoi tiistaina ensi vuoden tuloja- ja menoja käsitelleessä tiedotustilaisuudessaan, että parafiiniselta dieseliltä leikataan verotuki pois. Suomalainen öljynjalostaja Neste sekä erilaiset dieseliä maahantuovat ja jakelevat yhtiöt ovat hyötyneet tuesta noin 120 miljoonaa euroa vuodessa.

Hallitus sai näin yhdellä iskulla täytettyä koko yritystukien karsimiseen liittyneen tavoitteensa – ja vähän ylikin. Hallitusneuvotteluissa oli päätetty, että yritystukia karsitaan sadalla miljoonalla ja näin rahoitetaan menolisäyksiä. Tosin tuen leikkauksen aikataulu on vielä auki. Hallitus tiedotti sen tulevan voimaan asteittain.

Mutta mitä ihmettä edes on parafiininen diesel?

Parafiinista eli puhtaammin palavaa dieseliä voidaan valmistaa sekä uusiutuvasta biomassasta tai fossiilisesta raakaöljystä. Suomen ainoa öljynjalostaja Neste tekee parafiinista dieseliä molemmista raaka-aineista.

Nesteen käsitys eilisen päätöksen jälkeen oli, että tuki vedetään pois vain fossiiliselta dieseliltä. Se ei siis koskisi yhtiön ylpeydenaihetta, uusiutuvaa dieseliä. My Diesel -kauppanimellä myytävän tuotteen lasketaan vähentävän ilmastopäästöjä 80–90 prosenttia fossiiliseen dieseliin verrattuna. Neste on maailman suurin uusiutuvan dieselin valmistaja.

Veroasioista vastaavan valtiovarainministeriön (vm) näkemys on toinen. Ministeriöstä kerrotaan, että verotuki poistuu myös uusiutuvalta dieseliltä.

”Tuki lähtee molemmilta dieseleiltä pois”, vahvistaa lainsäädäntöneuvos Leo Parkkonen. Hänen vastuualueelleen kuuluvat nimenomaan valmisteverot.

Nesteelle linjaus on yllätys. Yhtiö perustaa käsityksensä tukileikkauksen kohdentamisesta vain fossiilisiin varsinaisen budjettitiedotteen liitteenä oleviin ”pöytäkirjamerkintöihin”. Niissä lukee näin:

”Ensimmäisessä vaiheessa yritystukien leikkaus toteutetaan alentamalla parafiinisen dieselöljyn veronalennusta 120 miljoonalla eurolla kohdistaen tuen leikkaus mahdollisuuksien mukaan fossiiliseen (parafiiniseen) dieselöljyyn.”

Valtiovarainministeriön Parkkosen mukaan tällaista kohdennusta ei olla tekemässä.

”Oletamme, että leikkaus kohdennetaan fossiiliseen dieseliin, koska näin dokumentissa lukee ja kohdennus olisi myös linjassa hallitusohjelman ilmastotavoitteiden kanssa”, sanoo Nesteen yhteiskuntasuhdejohtaja Ilkka Räsänen.

”Odotamme tästä vielä poliittista linjausta”, hän lisää.

Jo noin 70 prosenttia Nesteen liikevoitoista tulee uusiutuvista polttoaineista. Kysyntää yhtiön uusiutuville tuotteille ovat olleet luomassa myös poliittiset päätökset, kuten biopolttoaineiden sekoitevelvoite. Näin olleen liiketoimintaan liittyy jonkin verran myös poliittisia riskejä. Aikaisemmin yhtiön tulokseen ovat vaikuttaneet esimerkiksi Yhdysvaltojen veropäätökset. Nyt yhtiö myy uusiutuvaa dieseliä enemmän Eurooppaan kuin Pohjois-Amerikkaan.

Myös Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen arvosteli hallituksen päätöstä Twitterissä. Hän kuvasi sitä ”asiallisesti ylimääräiseksi polttoaineveroksi, joka on huono ympäristölle”.
Vm:n Parkkosen mukaan verotuen poistossa ei ole kyse ilmastotoimesta, sillä parafiinisen dieselin ominaisuudet eivät sinänsä liity hiilidioksidipäästöihin.

Yksinkertaistettuna parafiininen diesel tarkoittaa polttoainetta, joka palaa auton moottorissa tavallista dieseliä puhtaammin. Siksi vaikkapa rikkiä ja muita pienhiukkasia pääsee ihmisten hengitysilmaan vähemmän. Parafiinisen dieselin verotuen idea on siis ollut puuttua lähipäästöihin ja paikallisen hengitysilman laatuun. Hiilidioksidipäästöihin ja globaaliin ilmastoon parafiinisen dieselin tuella ei ole yritetty vaikuttaa.

Lähipäästöjen suitsimiseen tarkoitettu tuki otettiin käyttöön 2011. Sen jälkeen dieselautot ovat kuitenkin kehittyneet paremmiksi ja niissä on aikaisempaa tehokkaammat suodattimet. Lähi-ilmanlaatuun vaikuttavia pienhiukkaspäästöjä ei siis enää synny entiseen malliin, oli polttoaine sitten puhtaammin palavaa parafiinista tai tavallista. Kun ongelma on ratkennut autoja kehittämällä, puhtaamman polttoaineen tukea ei enää tarvita.

Samaan aikaan tuen poisto kuitenkin rokottaa myös uusiutuvaa polttonestettä, jota hallitus on halunnut ilmastomielessä edistää. Suomen liikenteen päästöjen ilmastonpäästöjen alentaminen nojaa lähivuosina vahvasti juuri biopolttoaineisiin, koska sähköautojen yleistyminen ottaa aikaa.

Vaikka parafiinisen dieselin tukea ei aikanaan ole luotu ilmastomielessä, hallituksen budjettilinjaukset kytkevät tuen osaksi pyrkimistä kohti hiilineutraalia Suomea.

Hallituksen papereissa parafiinisen dieselin tuki on laskettu ensimmäiseksi askeleeksi yritystukien karsimisessa. Erillisessä pöytäkirjassa yritystukien leikkaaminen puolestaan määritellään osaksi ilmastokokonaisuutta. Erikseen todetaan myös näin:

”Yritystukien osalta jatkotyössä tavoitellaan ympäristö- ja ilmastovaikutukseltaan haitallisten tukien merkittävää leikkausta.”

Jos hallitus siis haluaa edistää biopolttoaineita tieliikenteessä osana ilmastotoimiaan, siinä mielessä uusiutuvan dieselin tuen leikkaamisen voi nähdä ristiriitaisena. Nyt 120 miljoonan euron verotuesta noin 70 prosenttia on mennyt fossiilisen parafiinisen dieselin tukeen ja noin 30 prosenttia uusiutuvan parafiinisen dieselin tukeen.

”Tukileikkauksen kohdennus vain fossiiliseen olisi linjassa sen kanssa, että fossiilisista polttoaineista halutaan eroon”, Nesteen Räsänen sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   HS-analyysi: Poliisi ajaa tutkintojensa salausta tavalla, joka liikkuu lain rajamailla – ”Aivan liian pitkälle menevää salaamista”, sanoo professori

  3. 3

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  4. 4

   Koirat tappoivat raskaana olleen naisen Ranskassa

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  7. 7

   Reuters: Trump ei voi määrätä EU:sta tuoduille autoille korkeampia tullimaksuja, koska hänen itse asettamansa määräaika meni ohi

  8. 8

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  9. 9

   Vuoden virkakoirat on valittu: Aino haistaa kielletyt eväsleivät, Cena kansainväliset huumekuljetukset

  10. 10

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  4. 4

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  8. 8

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  9. 9

   Leif Salmén on kuollut – Kollegat muistelevat: ”Television vaalitenttien vetäjänä yksi parhaimmista ja tiukimmista, kenties ikinä”

  10. 10

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää