Talous

Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

Techcrunch-sivuston mukaan Nokia myy valvonnan mahdollistavia verkkolaitteita Venäjälle. Nokian edustaja ei suostunut vastaamaan siihen, miten yhtiö arvioi toiminnan eettisyyttä.

Nokia on myynyt Venäjälle verkkolaitteita, joiden avulla Venäjän turvallisuusviranomaiset valvovat kansalaisiaan.

Venäjän valvontakoneiston laajuus paljastuu Techcrunch-teknologiasivuston haltuunsa saamista asiakirjoista.

Asiakirjat vuotivat nettiin Nokian työntekijän vakavan tietosuojavirheen seurauksena. Työntekijä oli Nokian mukaan liittänyt työasiakirjoja sisältävän muistitikun kotikoneelleen.

Nokian mediasuhteista vastaava johtaja Katja Antila sanoo HS:lle, että Venäjälle myydyissä laitteissa on kyse ”passiivisesta lawful intercept -toiminnosta” (laillinen sieppaus), joka perustuu kansainvälisiin standardeihin.

”Lähes jokainen valtio edellyttää tätä toimintoa, ja operaattoreilta vaaditaan, että se on olemassa. Nokia toimittaa tämän eikä mitään muuta. Siinä ei ole mitään erikoista.”

Antila ei osannut sanoa, miten pitkään Nokia on kyseistä laitteistoa toimittanut Venäjälle. Hän ei suostunut vastaamaan muihin kysymyksiin, kuten siihen, miten Nokia arvioi tällaisen laitteiston Venäjälle myymisen eettisyyttä.

Antilan lähettämässä lausunnossa todetaan muun muassa, että Nokia ei myy kyseistä teknologiaa muille kuin teleoperaattoreille.

Yhtiö sanoo myös, ettei Nokia rakenna eikä asenna Venäjän kansalliseen valvontajärjestelmään liittyvää laitteistoa. Järjestelmä tunnetaan nimellä SORM.

Techcrunchin haastattelussa Nokia kiistää toimineensa väärin ja sanoo olevansa ”sitoutunut” tukemaan ihmisoikeuksia.

Tarkkaan ottaen Nokia ei ole myynyt Venäjälle valvontalaitteistoa. Yhtiö myy maahan verkkolaitteita, joihin se asentaa ja toimittaa ”takaportin”, joka mahdollistaa tietojen keräämisen.

Niin sanotuilla laillisilla sieppauslaitteilla voidaan kaapata esimerkiksi puhelu-, viesti- ja sähköpostitietoja.

Nokia sanoo Techcrunchille, että se ei itse varastoi, analysoi tai käsittele siepattuja tietoja. Sen tekevät sivuston mukaan muut yhtiöt.

Venäjän lain mukaan maassa toimivien teleoperaattoreiden ja internetpalveluntarjoajien on pakko asentaa sieppauslaitteisto palveluihinsa.

Sama koskee esimerkiksi viestipalvelu Telegramia. Telegram on kuitenkin tiettävästi kieltäytynyt noudattamasta lakia, minkä seurauksena viranomaiset ovat yrittäneet estää yhtiön toiminnan Venäjällä.

Vastaavia säännöksiä on monissa muissakin valtioissa, kuten Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa.

Tarkoituksena on mahdollistaa viranomaisten puuttuminen muun muassa kansallista turvallisuutta uhkaavaan toimintaan ja rikollisuuteen.

Venäjä, jota presidentti Vladimir Putin johtaa itsevaltaisesti, tunnetaan heikosta ihmisoikeustilanteestaan. Hallintokoneisto puuttuu aggressiivisesti esimerkiksi poliittisten toisinajattelijoiden ja opposition toimintaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn asiantuntija Anu Tuukkanen sanoo, että Venäjä toimii eri tavalla kuin länsimaiset demokratiat.

Hänen mukaansa on eri asia myydä valvonnan mahdollistavaa laitteistoa maihin, joissa tietojen sieppaamista valvotaan ja säännellään ja sen kohteilla on edes periaatteessa mahdollista puuttua viestiensä tiedusteluun.

”Venäjä ei missään tapauksessa ole maa, jossa voisi luottaa siihen, että siepattuja tietoja ei väärinkäytetä.”

Amnesty julkaisi tällä viikolla selvityksen Venäjän ihmisoikeuspuolustajien tilanteesta. Se ollut jo pitkään ”hyvin vaikea”, Tuukkanen sanoo. Kansalaisyhteiskunnan toimintaa on tukahdutettu vahvasti seitsemän viime vuoden ajan.

Tuukkasen mukaan ihmiset olettavat, että heitä seurataan ja kuunnellaan. Poliisi osaa olla oven takana odottamassa, kun aktivistit lähtevät mielenosoitukseen, vaikka he eivät ole siitä julkisesti kertoneet.

”On selvä, että aktivistien puhelimia seurataan. Kaikki ihmisoikeusjärjestöt joutuvat olemaan hirveän varovaisia toiminnassaan, jonka ala on kaventunut aika minimaaliseksi. Esimerkiksi ulkomaiset tahot eivät voi missään tapauksessa keskustella järjestöjen kanssa sähköpostitse vaikkapa rahoituskysymyksistä.”

Kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta, kun Nokia on ollut otsikoissa valvonnan mahdollistavan laitteiston myymisestä.

Nokia Siemens Networks myi vuonna 2008 Iraniin valvontakeskuksen, jolla voi urkkia matkapuhelinliikennettä.

EU-parlamentti nuhteli yhtiötä siitä, että sen myymät sensuuriin ja salakuunteluun käytetyt laitteet ovat edesauttaneet iranilaisten toisinajattelijoiden vainoa.

Nokian markkinointijohtaja David French sanoo Techcrunchin haastattelussa, että Nokialla on lista valtioista joita se pitää korkean riskin kohteina ihmisoikeuksien kannalta.

Näiden valtioiden kohdalla yhtiöllä on erillinen prosessi ennen verkkolaitteiden myynnin hyväksymistä. French ei suostunut sanomaan Techcrunchille, onko Venäjä kyseisellä listalla. HS ei ehtinyt kysyä asiaa Nokian edustajalta ennen kuin hän lopetti puhelun.

Missä kulkee Nokian vastuun raja?

Amnestyn asiantuntija Tuukkanen pitää Nokian argumenttia ”lainmukaisesta toiminnasta” yleisenä.

”Sama argumentti tulee esiin myös asevientikysymyksissä. Mutta tässä mennään aina enemmän ja enemmän harmaalle alueelle, koska on vaikea erottaa sitä, mihin kaikkeen laitteita käytetään. Niitä voidaan käyttää lainmukaisiin tarkoituksiin ja samalla myös ihmisoikeusloukkausten edistämiseen”, Tuukkanen sanoo.

Tuukkasen mukaan Nokialla on velvollisuus tehdä huolellinen analyysi siitä, liittyykö sen laitteiston vientiin ihmisoikeusloukkausten riski, ja tehdä kaikkensa tällaisten loukkausten estämiseksi.

”Pitäisi selvittää, millaisia käytännön seurauksia tällä toiminnalla on ollut. Onko ihmisiä esimerkiksi joutunut vankilaan, koska tietoja on vuotanut sinne minne ei olisi pitänyt?” Tuukkanen kysyy.

”Jos yhtiön laitteistolla on edesautettu ihmisoikeusloukkauksia, sen pitää ottaa siitä vastuu ja arvioida uudelleen toimintaansa.”

Lisäys kello 16.22: Juttuun tarkennettiin sitä, että Telegram ei tiettävästi ole suostunut asentamaan palveluunsa sieppausmahdollisuutta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  2. 2

   Maailman suurimman lentokoneen tehnyt ukrainalainen Antonov selvisi Neuvostoliiton kaatumisesta, mutta Venäjän ja Ukrainan välirikko syöksi sen ongelmiin

  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  5. 5

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  6. 6

   Alkava rasvamaksa sekä diabeteksen ja uniapnean oireet herättivät: Huoli omasta terveydestä sai laihduttamaan

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Influenssarokotteen koostumus muuttui, rokottamiset alkavat normaalia myöhemmin

  9. 9

   Suomalaisia vaivaa kehu-ummetus, ja se voi vahingoittaa parisuhteita, sanoo parisuhdekouluttaja

   Tilaajille
  10. 10

   Minkit löysivät paratiisin Oulun ydinkeskustasta, sitten kaupunki järjesti tehopyynnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Porvari vastaan demari, isoveli vastaan pikkuveli – Hirvolan veljekset käyttävät suurta valtaa Suomessa, mutta tänään ei neuvotella vaan pelataan kovaa

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhannet lukijat kertoivat HS:lle, miksi heillä ei ole lapsia – Vastauksista piirtyy kuva epävarmuuteen kasvaneesta sukupolvesta

   Tilaajille
  4. 4

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  5. 5

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  6. 6

   Caitlin Moran joutui vastoin tahtoaan seksivideolle ja haluaa kertoa siitä avoimesti, sillä seksi on feminismin ytimessä

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä on lastensuojelun työntekijäkato käytännössä: Vantaalainen perheenäiti piiloutuu suihkuun itkemään, koska kukaan ei auta hänen vaikeasti oireilevaa poikaansa

   Tilaajille
  8. 8

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  9. 9

   Poliisi pidätti näyttelijä Jane Fondan, 81, tämän osoitettua mieltään Greta Thunbergin ja muiden ilmastoaktivistien puolesta

  10. 10

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää