Talous |HS seuraa

Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

Tietoteollisuuden jättiläisen toimitusjohtaja Sundar Pichai on haluttu keskustelukumppani maailman johtajien parissa.

rac
Internet-yhtiö Google investoi merkittävästi palvelinkeskuksensa laajennukseen ja tuulivoimaan Suomessa.

Asiasta kertoivat perjantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa pääministeri Antti Rinne (sd) ja Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai, joka on Suomessa vierailulla.

”Tämä on erinomainen uutinen Suomelle”, Rinne sanoi.

Laajennus nostaa Haminan palvelinkeskuksen kokonaisinvestoinnit kahteen miljardiin, Pichai kertoi.

Lue lisää: HS-analyysi: Googlen yli miljardin investoinnit Haminaan palautuvat Suomen talouden polttavimpaan kysymykseen

Google tekee Suomeen 600 miljoonan euron sijoituksen, jolla laajennetaan Haminan datakeskusta. Laajennus nostaa Haminan palvelinkeskuksen kokonaisinvestoinnit kahteen miljardiin, Pichai kertoi.

Lisäksi Google sopi ostavansa sähköä kahdelta suomalaiselta tuulipuistolta yhteensä 255 megawatin edestä. Googlen mallina on tuottaa sen datakeskusten ja toimistojen sähkö sataprosenttisesti uusiutuvalla energialla.

Toinen hankkeista on Ilmatar Energyn Kainuuseen rakennettava tuulipuisto. Google on solminut Ilmattaren kanssa sopimuksen, jonka ansiosta se ostaa noin 60 prosenttia Piiparinmäen tuulivoimapuiston tuotannosta. Puisto rakennetaan tänä ja ensi vuonna, ja se alkaa tuottaa sähköä ensi vuonna.

Toista tuulivoimaprojektia ei julkistettu vielä perjantaina.

Google aloittaa myös tekoälyyn liittyvän koulutusohjelman SAK:n kanssa, Pichai kertoi.

Lue myös: SAK aloittaa digitaitojen koulutusohjelman yli 30 työpaikalla Googlen varoilla


Jo aiemmin keväällä Google kertoi rakentavansa Haminaan kokonaan uuden palvelinkeskuksen investoinnilla, jonka kokonaisarvo on noin 600 miljoonaa euroa. Nyt ilmoitetut uudet 600 miljoonan investoinnit nostavat Googlen Haminaan tekemät investoinnit yhteensä kahteen miljardiin.

Rinteen mukaan Googlen panostus tuo lisää työpaikkoja ja näyttää samalla, että Suomi on maa, jonne suuryhtiöt haluavat tehdä investointeja.

”Se on tärkeä signaali.”

Googlen uudet investoinnit Haminaan tehdään ensi vuoden aikana.


Aiemmin perjantaina Sundar Pichai kirjoitti blogissaan, että Google on tehnyt historiansa suurimman uusiutuvaan energiaan liittyvän hankinnan.

Yhtiö on tehnyt 18 uutta energiasopimusta, ja niihin kuuluu investointeja Yhdysvaltoihin, Chileen ja Eurooppaan. Kyseessä on 1 600 megawatin kokonaisuus, josta puolet syntyy Pichain mukaan Eurooppaan. Suomen uusien tuulivoimahankkeiden koko on yhteensä 250 megawattia.

Pichai kertoi, että sopimukset kasvattavat yhtiön tuuli- ja aurinkovoiman käyttöä 40 prosenttia 5 500 megawattiin. Kauppa sisältää yli kahden miljardin dollarin edestä energiainfrastruktuuria, kuten miljoonia aurinkopaneeleita ja satoja tuulivoimaloita kolmella mantereella.

Euroopassa hankkeet koostuvat seuraavista: yksi tuulivoimahanke Belgiassa, viisi aurinkoenergiahanketta Tanskassa, kaksi tuulivoimahanketta Ruotsissa ja kaksi tuulivoimahanketta Suomessa.

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk) kuvasi päivää ”erittäin iloiseksi”, koska se samalla edistää digitalisaatiota ja uusiutuvaa energiaa. Googlen päätös kertoo Kulmunin mukaan, miten hyvä investointiympäristö Suomi on.

Kulmunin mukaan hallituksen tavoite hiilineutraalista Suomesta 2035 mennessä vaatii, että myös suomalaiset yritykset tekevät investointeja.

”Kyllä niitä koko ajan enenevässä määrin on”, Kulmuni sanoi.

Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen sanoi STT:lle, että Googlen lisäinvestointi Haminaan on valtava luottamuksenosoitus etenkin Suomelle sekä alueellisia toimijoita kohtaan.

Muhosen mukaan rakennushanke tuo moneen elinkeinoon lisää toimintaa. Uuden datakeskuksen odotetaan työllistävän esimerkiksi 1 500 rakennusalan ammattilaisia ensi vuoden alkupuolella.

Muhonen kertoo, että uuden datakeskuksen rakentaminen alkaa yhtäaikaisesti edellisen investoinnin kanssa ja investoinnit kestävät useampia vuosia.

Googleen kuuluvat muun muassa hakukone Google, videopalvelu Youtube, sähköposti Gmail, käyttöjärjestelmä Android, verkkoselain Chrome, karttapalvelu Maps ja pilvipalvelu Drive.

Rinne lähtee huomenna lauantaina vierailulle Itä-Suomeen, jossa hän tapaa yleisöä muun muassa Haminan torilla.

Lue hetki hetkeltä -seuranta tiedotustilaisuudesta täältä:

Pääministeri Antti Rinne: On tärkeä signaali Suomelle, että suuret yhtiöt haluavat investoida tänne

Lehdistötilaisuudessa pääministeri Antti Rinteeltä kysyttiin mikä on Googlen investoinnin merkitys Suomelle. Rinne vastasi, että 600 miljoonan euron panostus tuo lisää työpaikkoja ja näyttää samalla, että Suomi on maa, jonne suuryhtiöt haluavat tehdä investointeja. "Se on tärkeä signaali."

Pichai kiitteli Suomea

Pichai sanoi olevansa vaikuttunut siitä, miten Suomi on edennyt tekoälyn hyödyntämisessä ja luonut ensimmäisenä kansallisen tekoälystrategian. Tekoälyn kehitys on hallitsevia teemoja myös Googlen kehityksessä.

Rinne kiitti 600 miljoonan euron lisäinvestointieja Haminan datakeskuksiin

Pääministeri Antti Rinne korosti sitä, kuinka merkitävä Googlen ilmoitus uudesta datakeskuksesta Haminaan on.

"Olen hyvin kiitollinen", Rinne sanoi . "Tämä on erinomainen uutinen Suomelle. juuris itä mitä hallitus etsii hakiessaan investointeja."

Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai kertoi yhtiön investoivansa yhteensä kolme miljardia euroa Europpaan seuraavan kahden vuoden aikana. Se nostaa investoinnit 15 miljardiin vuodesta 2007 lukien.

Mittakaava on suuri

Tänään julkaistu laajennus nostaa Haminan palvelinkeskuksen kokonaisinvestoinnit 2 miljardiin. Jättimäisinä pidetyt tehdyt ja suunnitellut metsäteollisuuden tehdasinvestoinnit ovat 1-2 miljardin suuruisia.

Google kiinnostaa laajasti

Tervetuloa seuraamaan pian alkavaa tiedotustilaisuutta!

Valtioneuvoston linnan tiedotustila on lähes täynnä. Toimittajat ovat kiinni kännyköissään, joista monista löytyy Googlen käyttöjärjestelmä, sähköposti, nettiselain ja niin edelleen.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  8. 8

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  9. 9

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  10. 10

   Pikaluistelija Mika Poutala sai joukkuetovereiden kuupan kiehumaan: päävalmentaja nimesi hänet ”löylyttäjäksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää