Talous |HS seuraa

Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

Tietoteollisuuden jättiläisen toimitusjohtaja Sundar Pichai on haluttu keskustelukumppani maailman johtajien parissa.

rac
Internet-yhtiö Google investoi merkittävästi palvelinkeskuksensa laajennukseen ja tuulivoimaan Suomessa.

Asiasta kertoivat perjantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa pääministeri Antti Rinne (sd) ja Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai, joka on Suomessa vierailulla.

”Tämä on erinomainen uutinen Suomelle”, Rinne sanoi.

Laajennus nostaa Haminan palvelinkeskuksen kokonaisinvestoinnit kahteen miljardiin, Pichai kertoi.

Lue lisää: HS-analyysi: Googlen yli miljardin investoinnit Haminaan palautuvat Suomen talouden polttavimpaan kysymykseen

Google tekee Suomeen 600 miljoonan euron sijoituksen, jolla laajennetaan Haminan datakeskusta. Laajennus nostaa Haminan palvelinkeskuksen kokonaisinvestoinnit kahteen miljardiin, Pichai kertoi.

Lisäksi Google sopi ostavansa sähköä kahdelta suomalaiselta tuulipuistolta yhteensä 255 megawatin edestä. Googlen mallina on tuottaa sen datakeskusten ja toimistojen sähkö sataprosenttisesti uusiutuvalla energialla.

Toinen hankkeista on Ilmatar Energyn Kainuuseen rakennettava tuulipuisto. Google on solminut Ilmattaren kanssa sopimuksen, jonka ansiosta se ostaa noin 60 prosenttia Piiparinmäen tuulivoimapuiston tuotannosta. Puisto rakennetaan tänä ja ensi vuonna, ja se alkaa tuottaa sähköä ensi vuonna.

Toista tuulivoimaprojektia ei julkistettu vielä perjantaina.

Google aloittaa myös tekoälyyn liittyvän koulutusohjelman SAK:n kanssa, Pichai kertoi.

Lue myös: SAK aloittaa digitaitojen koulutusohjelman yli 30 työpaikalla Googlen varoilla


Jo aiemmin keväällä Google kertoi rakentavansa Haminaan kokonaan uuden palvelinkeskuksen investoinnilla, jonka kokonaisarvo on noin 600 miljoonaa euroa. Nyt ilmoitetut uudet 600 miljoonan investoinnit nostavat Googlen Haminaan tekemät investoinnit yhteensä kahteen miljardiin.

Rinteen mukaan Googlen panostus tuo lisää työpaikkoja ja näyttää samalla, että Suomi on maa, jonne suuryhtiöt haluavat tehdä investointeja.

”Se on tärkeä signaali.”

Googlen uudet investoinnit Haminaan tehdään ensi vuoden aikana.


Aiemmin perjantaina Sundar Pichai kirjoitti blogissaan, että Google on tehnyt historiansa suurimman uusiutuvaan energiaan liittyvän hankinnan.

Yhtiö on tehnyt 18 uutta energiasopimusta, ja niihin kuuluu investointeja Yhdysvaltoihin, Chileen ja Eurooppaan. Kyseessä on 1 600 megawatin kokonaisuus, josta puolet syntyy Pichain mukaan Eurooppaan. Suomen uusien tuulivoimahankkeiden koko on yhteensä 250 megawattia.

Pichai kertoi, että sopimukset kasvattavat yhtiön tuuli- ja aurinkovoiman käyttöä 40 prosenttia 5 500 megawattiin. Kauppa sisältää yli kahden miljardin dollarin edestä energiainfrastruktuuria, kuten miljoonia aurinkopaneeleita ja satoja tuulivoimaloita kolmella mantereella.

Euroopassa hankkeet koostuvat seuraavista: yksi tuulivoimahanke Belgiassa, viisi aurinkoenergiahanketta Tanskassa, kaksi tuulivoimahanketta Ruotsissa ja kaksi tuulivoimahanketta Suomessa.

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk) kuvasi päivää ”erittäin iloiseksi”, koska se samalla edistää digitalisaatiota ja uusiutuvaa energiaa. Googlen päätös kertoo Kulmunin mukaan, miten hyvä investointiympäristö Suomi on.

Kulmunin mukaan hallituksen tavoite hiilineutraalista Suomesta 2035 mennessä vaatii, että myös suomalaiset yritykset tekevät investointeja.

”Kyllä niitä koko ajan enenevässä määrin on”, Kulmuni sanoi.

Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen sanoi STT:lle, että Googlen lisäinvestointi Haminaan on valtava luottamuksenosoitus etenkin Suomelle sekä alueellisia toimijoita kohtaan.

Muhosen mukaan rakennushanke tuo moneen elinkeinoon lisää toimintaa. Uuden datakeskuksen odotetaan työllistävän esimerkiksi 1 500 rakennusalan ammattilaisia ensi vuoden alkupuolella.

Muhonen kertoo, että uuden datakeskuksen rakentaminen alkaa yhtäaikaisesti edellisen investoinnin kanssa ja investoinnit kestävät useampia vuosia.

Googleen kuuluvat muun muassa hakukone Google, videopalvelu Youtube, sähköposti Gmail, käyttöjärjestelmä Android, verkkoselain Chrome, karttapalvelu Maps ja pilvipalvelu Drive.

Rinne lähtee huomenna lauantaina vierailulle Itä-Suomeen, jossa hän tapaa yleisöä muun muassa Haminan torilla.

Lue hetki hetkeltä -seuranta tiedotustilaisuudesta täältä:

Pääministeri Antti Rinne: On tärkeä signaali Suomelle, että suuret yhtiöt haluavat investoida tänne

Lehdistötilaisuudessa pääministeri Antti Rinteeltä kysyttiin mikä on Googlen investoinnin merkitys Suomelle. Rinne vastasi, että 600 miljoonan euron panostus tuo lisää työpaikkoja ja näyttää samalla, että Suomi on maa, jonne suuryhtiöt haluavat tehdä investointeja. "Se on tärkeä signaali."

Pichai kiitteli Suomea

Pichai sanoi olevansa vaikuttunut siitä, miten Suomi on edennyt tekoälyn hyödyntämisessä ja luonut ensimmäisenä kansallisen tekoälystrategian. Tekoälyn kehitys on hallitsevia teemoja myös Googlen kehityksessä.

Rinne kiitti 600 miljoonan euron lisäinvestointieja Haminan datakeskuksiin

Pääministeri Antti Rinne korosti sitä, kuinka merkitävä Googlen ilmoitus uudesta datakeskuksesta Haminaan on.

"Olen hyvin kiitollinen", Rinne sanoi . "Tämä on erinomainen uutinen Suomelle. juuris itä mitä hallitus etsii hakiessaan investointeja."

Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai kertoi yhtiön investoivansa yhteensä kolme miljardia euroa Europpaan seuraavan kahden vuoden aikana. Se nostaa investoinnit 15 miljardiin vuodesta 2007 lukien.

Mittakaava on suuri

Tänään julkaistu laajennus nostaa Haminan palvelinkeskuksen kokonaisinvestoinnit 2 miljardiin. Jättimäisinä pidetyt tehdyt ja suunnitellut metsäteollisuuden tehdasinvestoinnit ovat 1-2 miljardin suuruisia.

Google kiinnostaa laajasti

Tervetuloa seuraamaan pian alkavaa tiedotustilaisuutta!

Valtioneuvoston linnan tiedotustila on lähes täynnä. Toimittajat ovat kiinni kännyköissään, joista monista löytyy Googlen käyttöjärjestelmä, sähköposti, nettiselain ja niin edelleen.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Keski-ikä ja muut elämänvaiheet on ymmärretty väärin, sanoo tutkija – Se, mihin ryhmään kuulut, ei olekaan kiinni ikävuosista

   Tilaajille
  3. 3

   1980-luvun huumoriohjelma Pullakuskit sai opettajat ja Työnantajain keskusliiton hermostumaan

  4. 4

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  5. 5

   Tutkijat kehittivät mullistavan tavan huiputtaa dna:ta: ”Suuri harppaus perimän muokkauksen maailmassa”

  6. 6

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  7. 7

   Tuhoisa tauti tappoi puolet oliivipuista Italian Apuliassa: Katastrofi tuntuu jopa iholla, koska kato altisti nurmet auringolle ja koko seutu kuivui karrelle

  8. 8

   Muovitavaroita on ryhdytty karttamaan ja osin syystä, mutta harva tietää, että isot ongelmat alkavat niiden hävittämisestä

   Tilaajille
  9. 9

   Maailman muoviroskasta suuri osa on peräisin vain muutaman suuryhtiön tuotteista – ykkösenä Coca-Cola

  10. 10

   Republikaanit häiriköivät Trumpin virkarikostutkintaan liittynyttä kuulemista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  4. 4

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  5. 5

   Rekasta löytyi 39 ruumista Britanniassa, ihmisiä sisältänyt kontti lastattiin lauttaan Belgiassa

  6. 6

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  7. 7

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  8. 8

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  10. 10

   Vaimo kysyi ”bromancesta”, ja Erno Enkenberg loukkaantui – Neljä miestä kertoo äijäilyn ylittävästä ystävyydestä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  8. 8

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  9. 9

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää