Talous |HS seuraa

Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

Tietoteollisuuden jättiläisen toimitusjohtaja Sundar Pichai on haluttu keskustelukumppani maailman johtajien parissa.

rac
Internet-yhtiö Google investoi merkittävästi palvelinkeskuksensa laajennukseen ja tuulivoimaan Suomessa.

Asiasta kertoivat perjantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa pääministeri Antti Rinne (sd) ja Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai, joka on Suomessa vierailulla.

”Tämä on erinomainen uutinen Suomelle”, Rinne sanoi.

Laajennus nostaa Haminan palvelinkeskuksen kokonaisinvestoinnit kahteen miljardiin, Pichai kertoi.

Lue lisää: HS-analyysi: Googlen yli miljardin investoinnit Haminaan palautuvat Suomen talouden polttavimpaan kysymykseen

Google tekee Suomeen 600 miljoonan euron sijoituksen, jolla laajennetaan Haminan datakeskusta. Laajennus nostaa Haminan palvelinkeskuksen kokonaisinvestoinnit kahteen miljardiin, Pichai kertoi.

Lisäksi Google sopi ostavansa sähköä kahdelta suomalaiselta tuulipuistolta yhteensä 255 megawatin edestä. Googlen mallina on tuottaa sen datakeskusten ja toimistojen sähkö sataprosenttisesti uusiutuvalla energialla.

Toinen hankkeista on Ilmatar Energyn Kainuuseen rakennettava tuulipuisto. Google on solminut Ilmattaren kanssa sopimuksen, jonka ansiosta se ostaa noin 60 prosenttia Piiparinmäen tuulivoimapuiston tuotannosta. Puisto rakennetaan tänä ja ensi vuonna, ja se alkaa tuottaa sähköä ensi vuonna.

Toista tuulivoimaprojektia ei julkistettu vielä perjantaina.

Google aloittaa myös tekoälyyn liittyvän koulutusohjelman SAK:n kanssa, Pichai kertoi.

Lue myös: SAK aloittaa digitaitojen koulutusohjelman yli 30 työpaikalla Googlen varoilla


Jo aiemmin keväällä Google kertoi rakentavansa Haminaan kokonaan uuden palvelinkeskuksen investoinnilla, jonka kokonaisarvo on noin 600 miljoonaa euroa. Nyt ilmoitetut uudet 600 miljoonan investoinnit nostavat Googlen Haminaan tekemät investoinnit yhteensä kahteen miljardiin.

Rinteen mukaan Googlen panostus tuo lisää työpaikkoja ja näyttää samalla, että Suomi on maa, jonne suuryhtiöt haluavat tehdä investointeja.

”Se on tärkeä signaali.”

Googlen uudet investoinnit Haminaan tehdään ensi vuoden aikana.


Aiemmin perjantaina Sundar Pichai kirjoitti blogissaan, että Google on tehnyt historiansa suurimman uusiutuvaan energiaan liittyvän hankinnan.

Yhtiö on tehnyt 18 uutta energiasopimusta, ja niihin kuuluu investointeja Yhdysvaltoihin, Chileen ja Eurooppaan. Kyseessä on 1 600 megawatin kokonaisuus, josta puolet syntyy Pichain mukaan Eurooppaan. Suomen uusien tuulivoimahankkeiden koko on yhteensä 250 megawattia.

Pichai kertoi, että sopimukset kasvattavat yhtiön tuuli- ja aurinkovoiman käyttöä 40 prosenttia 5 500 megawattiin. Kauppa sisältää yli kahden miljardin dollarin edestä energiainfrastruktuuria, kuten miljoonia aurinkopaneeleita ja satoja tuulivoimaloita kolmella mantereella.

Euroopassa hankkeet koostuvat seuraavista: yksi tuulivoimahanke Belgiassa, viisi aurinkoenergiahanketta Tanskassa, kaksi tuulivoimahanketta Ruotsissa ja kaksi tuulivoimahanketta Suomessa.

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk) kuvasi päivää ”erittäin iloiseksi”, koska se samalla edistää digitalisaatiota ja uusiutuvaa energiaa. Googlen päätös kertoo Kulmunin mukaan, miten hyvä investointiympäristö Suomi on.

Kulmunin mukaan hallituksen tavoite hiilineutraalista Suomesta 2035 mennessä vaatii, että myös suomalaiset yritykset tekevät investointeja.

”Kyllä niitä koko ajan enenevässä määrin on”, Kulmuni sanoi.

Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen sanoi STT:lle, että Googlen lisäinvestointi Haminaan on valtava luottamuksenosoitus etenkin Suomelle sekä alueellisia toimijoita kohtaan.

Muhosen mukaan rakennushanke tuo moneen elinkeinoon lisää toimintaa. Uuden datakeskuksen odotetaan työllistävän esimerkiksi 1 500 rakennusalan ammattilaisia ensi vuoden alkupuolella.

Muhonen kertoo, että uuden datakeskuksen rakentaminen alkaa yhtäaikaisesti edellisen investoinnin kanssa ja investoinnit kestävät useampia vuosia.

Googleen kuuluvat muun muassa hakukone Google, videopalvelu Youtube, sähköposti Gmail, käyttöjärjestelmä Android, verkkoselain Chrome, karttapalvelu Maps ja pilvipalvelu Drive.

Rinne lähtee huomenna lauantaina vierailulle Itä-Suomeen, jossa hän tapaa yleisöä muun muassa Haminan torilla.

Lue hetki hetkeltä -seuranta tiedotustilaisuudesta täältä:

Pääministeri Antti Rinne: On tärkeä signaali Suomelle, että suuret yhtiöt haluavat investoida tänne

Lehdistötilaisuudessa pääministeri Antti Rinteeltä kysyttiin mikä on Googlen investoinnin merkitys Suomelle. Rinne vastasi, että 600 miljoonan euron panostus tuo lisää työpaikkoja ja näyttää samalla, että Suomi on maa, jonne suuryhtiöt haluavat tehdä investointeja. "Se on tärkeä signaali."

Pichai kiitteli Suomea

Pichai sanoi olevansa vaikuttunut siitä, miten Suomi on edennyt tekoälyn hyödyntämisessä ja luonut ensimmäisenä kansallisen tekoälystrategian. Tekoälyn kehitys on hallitsevia teemoja myös Googlen kehityksessä.

Rinne kiitti 600 miljoonan euron lisäinvestointieja Haminan datakeskuksiin

Pääministeri Antti Rinne korosti sitä, kuinka merkitävä Googlen ilmoitus uudesta datakeskuksesta Haminaan on.

"Olen hyvin kiitollinen", Rinne sanoi . "Tämä on erinomainen uutinen Suomelle. juuris itä mitä hallitus etsii hakiessaan investointeja."

Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai kertoi yhtiön investoivansa yhteensä kolme miljardia euroa Europpaan seuraavan kahden vuoden aikana. Se nostaa investoinnit 15 miljardiin vuodesta 2007 lukien.

Mittakaava on suuri

Tänään julkaistu laajennus nostaa Haminan palvelinkeskuksen kokonaisinvestoinnit 2 miljardiin. Jättimäisinä pidetyt tehdyt ja suunnitellut metsäteollisuuden tehdasinvestoinnit ovat 1-2 miljardin suuruisia.

Google kiinnostaa laajasti

Tervetuloa seuraamaan pian alkavaa tiedotustilaisuutta!

Valtioneuvoston linnan tiedotustila on lähes täynnä. Toimittajat ovat kiinni kännyköissään, joista monista löytyy Googlen käyttöjärjestelmä, sähköposti, nettiselain ja niin edelleen.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  2. 2

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  6. 6

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  7. 7

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  8. 8

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  9. 9

   Hyväkuntoiset, säilytettäväksi määrätyt vaahterat vedettiin matalaksi Meilahdessa – YIT: ”Tällainen inhimillinen erehdys”

  10. 10

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  5. 5

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  9. 9

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  10. 10

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää