Talous

Miki Kuusta, 30, pidetään teknologia-alan nuorena nerona, mutta itseään Slushin ja Woltin perustaja ei laske edes menestyjäksi

Miki Kuusi oppi vanhemmiltaan työnteon merkityksen.

Sunnuntaina 1. syyskuuta Helsingin Sanomissa julkaistiin artikkeli ”Mitä rikkaat todella ajattelevat?”. Jutussa kerrottiin professori Anu Kantolan ja akatemiatutkija Hanna Kuuselan tekemästä tutkimuksesta, jossa selvitettiin Suomen hyvätuloisimpien ihmisten mielipiteitä muusta yhteiskunnasta.

Tuloksista nousi kohu: erityisesti rikkaiden jyrkät mielipiteet verotuksesta ja köyhistä herättivät kiihkeää keskustelua.

Artikkelin näki myös Miki Kuusi.

”Se oli raivostuttavaa luettavaa”, hän sanoo.

”Tutkimus ei edustanut yhtään sitä kuvaa, joka itselläni on menestyneistä ja varakkaista ihmisistä sekä erityisesti yrittäjistä. Mielestäni heille on nimenomaan ominaista, että he ovat hyvin nöyriä. He ymmärtävät, että sattumalla on iso rooli meidän kaikkien elämässä, eikä menestys ole koskaan pelkästä omasta osaamisesta kiinni.”

Menestyneet ja varakkaat ihmiset ovat Kuuselle toki tuttuja. Ja sellaiseksi myös hänet itse lasketaan.

Viimeisten viiden vuoden ajan Kuusi on keskittynyt ruoan välitys- ja kuljetuspalveluja tarjoavan teknologiayritys Woltin toimintaan, jonka toimitusjohtaja ja yksi perustajista hän on. Sitä ennen hän työskenteli teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushin ensimmäisenä toimitusjohtajana.

Kuusen johdolla Slushista kasvoi muutamassa vuodessa Euroopan suurin kasvuyritystapahtuma. Vuoden 2014 Slushissa vieraili 14 000 ihmistä 79 maasta. Tapahtumaan osallistui noin 1400 kasvuyritystä, 750 sijoittajaa, 700 toimittajaa ja 140 pääomasijoitusyhtiötä. Tapahtuman puhujiin kuului muun muassa Spotifyn perustaja Martin Lorentzon. Onnistuminen vaati myös veronsa.

Tapahtumaa edeltäviä viikkoja Kuusi kuvailee henkisesti ja fyysisesti rankoiksi rypistyksiksi. Tuolloin hän teki satatuntisia työviikkoja ja käytännössä asui toimistolla.

”Kävin monta kertaa kuilun laidalla. Varmaan mulla olisi todettu loppuun palaminen, jos olisin käynyt jossain juttelemassa”, hän toteaa.

Kuusi istuu Woltin toimiston neuvotteluhuoneessa ja siemailee kahvia. Täällä turha muodollisuus on karsittu minimiin: huoneen nurkassa nököttää flipperi ja lattiaa peittää pehmeä, paloista koostuva kokolattiamatto.

”Meillä on tässä skenessä tavaksi tullut kengätön politiikka”, Kuusi kertoo.

Kuusen olemuksesta huokuu juuri sellaista rentoa itsevarmuutta, jota trendikkään teknologiayrityksen toimitusjohtajalta voi olettaa löytyvän. Hän puhuu vimmatulla tahdilla ja vaikuttaa kaikesta kertomastaan aidon innostuneelta.

Kuusen luentoa kuunnellessa ei tunnu lainkaan kummalliselta, että vuonna 2015 yhdysvaltalainen tietokonekulttuuria käsittelevä aikakauslehti Wired nosti hänet Euroopan sadan vaikutusvaltaisimman teknologiavaikuttajan listan sijalle 32 tai että 2016 talouslehti Forbes nimesi Kuusen 30 merkittävimmän alle 30-vuotiaan kuluttajateknologia-alan vaikuttajan joukkoon.

Kunnianhimonsa Kuusi arvelee perineensä vanhemmiltaan.

”Opin heiltä kaksi asiaa. Sen, että koulutuksella on arvoa ja sen, että maailmassa ei pääse mihinkään, jos ei ole valmis tekemään töitä.”

Wolt on kasvanut vauhdilla. Yrityksellä on toimistot 19 maassa, viimeksi se laajensi toimintaansa Kazakstaniin. Kesäkuussa yritys ilmoitti, että sen kaksi viimeisintä rahoituskierrosta tuottivat yhteensä 137 miljoonaa euroa, jotka on tarkoitus käyttää tuhannen uuden työntekijän palkkaamiseen, kansainväliseen laajentamiseen ja tuotekehitykseen.

Kuusen suunnitelmat yrityksensä varalle ovat suurisuuntaisia, mutta hän sanoo toivovansa, että Woltista kasvaisi yksi uuden aallon isoimmista ja monipuolisimmista teknologiayrityksistä, joka toimisi kansainvälisesti, mutta pysyisi sielultaan suomalainen yrityksenä.

Varsinaisia numeerisia tavoitteita hän ei sen sijaan halua kertoa.

”Voisi kuvitella, että meitä draivaa vaan raha. Mutta se ei ole pääpointti. Se on oikeastaan aika secondary juttu”, Kuusi sanoo.

Eikö raha kiinnosta?

”No, se mahdollistaa asioita. Mutta ei se ole koskaan ollut mulle mikään motivaattori. Suomalaiset ovat sellaista lottokansaa. Ajatellaan, että nyt jos voittaisin, niin sitten elämä olisi paremmin. Mutta ei se niin mene. Tärkeämpää on, että sulla on hyviä ihmisiä ympärillä ja pääset toteuttamaan itseäsi.”

Nuori. Kunnianhimoinen. Lahjakas. Kaikesta suitsutuksesta huolimatta Kuusi ei osaa nähdä itseään menestyjänä. Hänen ajatusmaailmassaan ”on aina joku, joka on nuorempi, joka on tehnyt jotain suurempaa ja hienompaa.”

Voisiko olla, että kärsit jonkinasteisesta todellisuusharhasta?

Kuusi naurahtaa.

”Voi olla, että mulla on ajattelussa suhteellisuusharha, mutta haluan pitää kiinni siitä mindsetistä. Jos alkaisin ajatella itseäni menestyjänä, niin varmaan menettäisin samalla draivin. En tuntisi enää olevani matkalla jonnekin.”

”Ja juuri se tekee elämästä siistiä.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Mikko ”Miki” Kuusi


 Syntynyt Helsingissä 1989.

 Opiskeli rahoitusta Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulussa.

 Toimii perustamansa, ruoan välitys- ja kuljetuspalveluihin keskittyvän teknologiayritys Woltin toimitusjohtajana.

 Kuuluu teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushin perustajiin. Toimi tapahtuman toimitusjohtajana vuosina 2011–2015.

 Työskenteli mobiilipeli­yhtiö Supercellillä liiketoiminta-analyytikkona vuonna 2012.

 Perheeseen kuuluu puoliso ja pieni lapsi.

 Täyttää 30 vuotta keskiviikkona 25. syyskuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  2. 2

   Daniela Yrjö-Koskisen vetämä legendaarinen helsinkiläisyritys teki tempun, johon pystyy vain kolme yritystä sadasta

  3. 3

   Nyt puhuvat kaiken nähneet työn­tekijät: Vakavasti sairaiden nuorten mielen­terveys­ongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin

   Tilaajille
  4. 4

   Kaksoisolentokilpailun voittajasta ei ollut epäselvyyttä, kun kameramies löysi katsomosta oikean Teemu Selänteen

  5. 5

   VR kehottaa matkustajia varautumaan viivästyksiin, liikenne pääradalla yhä poikki

  6. 6

   Yhdysvaltain Ukrainan-lähettiläs todisti Trumpin virkarikostutkinnassa – vahvistaa presidentin painostaneen Ukrainaa sotilasavustuksella

  7. 7

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  8. 8

   Trump vertasi virkarikostutkintaa lynkkaukseen, monet järkyttyivät sanavalinnasta

  9. 9

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  10. 10

   ”Sivistyshistorian suurin mullistus” – Suomen perus­koulujen määrä on puolittunut alle 30 vuodessa, ja tahti uhkaa kiihtyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  6. 6

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  7. 7

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  8. 8

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  9. 9

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  10. 10

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää