Talous

Puolan talousihme tarvitsee ukrainalaisia siivoojiksi sekä koodareiksi: ”Työntekijöitä ei ole, mikä tekee elämän haasteelliseksi”

Puolassa suomalaisyritykset ovat keskellä kovaa palkkakilpailua, jossa työvoimasta saa taistella.

Poznań

Toimitusjohtaja Juha Savolainen voisi heti palkata kuusi hitsaria. Heitä ei vain ole.

”Jos hitsari menee bussipysäkille, nostaa käden pystyyn ja sanoo, että minä olen hitsari, niin joku repii kyytiin saman tien”, Savolainen sanoo keuruulaisen perheyrityksen HT Laserin Puolan-tehtaalla Poznańissa.

Vaikka juuri hitsarien ja alempien tuotantokustannusten perään yhtiö lähti Puolaan vuonna 2011. Savolainen on johtanut tehdasta kolme vuotta.

Käänne Puolan työmarkkinoilla ei ole yllätys. Silti mullistus aiheuttaa paljon päänvaivaa. ”Työntekijöitä ei ole, mikä tekee elämän haasteelliseksi. Väki liikkuu paremman palkan perässä.”

Työvoimapulaa yritykset paikkaavat ennen kaikkea ukrainalaisilla työntekijöillä, joita Puolassa on töissä kaikkialla siivoojista koodareihin. Työlupa on noin 1,5 miljoonalla ukrainalaisella, mutta Savolaisen mielestä määrä on huomattavasti suurempi.

”Käsitykseni mukaan muutaman kuukauden välein kotiin reissaavia ja taas Puolaan palaavia ukrainalaisia ei samaan tapaan tilastoida. Ukrainalaiset tulivat täyttämään sen tyhjiön, joka jäi EU-maihin töihin lähteneistä puolalaisista.”Ilman ukrainalaisia Savolainen olisi pulassa, ja niin olisi Puolakin. Jos Savolaisen loppuvuoden suunnitelmat tehtaalla toteutuvat, hän tarvitsee 12 työntekijää lisää. Todennäköisesti tulijat ovat Ukrainasta.

HT Laserin Poznańin-tehtaalla ukrainalaisia on niin hitsareina kuin särmäyskoneiden ja laserleikkurien käyttäjinä. Hyviä työmiehiä, joiden täytyy kuitenkin käydä kolmen kuukauden välein Ukrainassa hoitamassa paperiasiat kuntoon, Savolainen sanoo.

Työvoimapula on saanut Puolan muuttamaan EU:n ulkopuolelta tulevien työlupaprosesseja, mutta ne ovat yhä sen verran työläitä, että Savolaisenkin ukrainalaiset työntekijät tulevat vuokratyövoimafirman kautta. ”Heitä on nyt 18, kun omaa puolalaista väkeä tuotannossa on 37. Olen muutamalle ehdottanut, että tulisivat palkkalistoilleni, mutta vain yksi on tullut.”

Puolan työmarkkinat ovat keikahtaneet viidessä vuodessa ympäri, sanovat Tuomas Asunmaa ja Weronika Gidel-Asunmaa. Pariskunnalla on Poznańissa rekrytointi- ja konsulttifirma Spondeo, joka hankkii pääasiassa suomalaisten yritysten puolalaisille tytäryhtiöille työvoimaa. Tuomas Asunmaa on myös Puolan suomalaisen kauppakillan puheenjohtaja.

Aiemmin Asunmaiden bisneksen ytimessä oli puolalaisten keikkatyöntekijöiden välittäminen Suomeen rakennustyömaille, mutta nyt tarve on toinen. Spondeo etsii suomalaisfirmoille Puolaan tehdastyöntekijöitä, myyntipäälliköitä, teknikkoja, maajohtajia ja koodareita.


Siirtymä rakennustyömaiden keikkatyöläisistä valkokaulusväkeen sopi, sillä Suomi ei enää niin kiinnostanut puolalaisia rakentajia. Lähempääkin sai töitä.

”Kisa on villiä. Puolalaisilla komennusmiehillä saattaa olla Suomessa auton tuulilasissa kilpailijalta työtarjous”, Asunmaa sanoo.

Nyt Puolasta on vaikea löytää tehdastyöläisten lisäksi myös valkokaulusväkeä, varsinkin syrjemmälle. Kovassa kilpailussa head hunterien ja suorahaun merkitys korostuvat, Gidel-Asunmaa sanoo. ”Nykyisin työnantajat alkavat jo ymmärtää, että tilanne on hyvä, jos pääsee valitsemaan kahdesta ehdokkaasta.”

Puolaan houkutellaan nyt intialaisia, valkovenäläisiä, moldovalaisia, armenialaisia ja ukrainalaisia. Ilman ukrainalaista työvoimaa Puolan talous ei enää pyörisi, Gidel-Asunmaa sanoo. Mutta nyt Saksa avaa vauhdilla työmarkkinoitaan EU:n ulkopuolelta tuleville, ja euro voi vetää myös ukrainalaiset länteen.

”Vielä niin ei ole, ja syynä on kielitaito.”

Myös Savolaisen johtamalla tehtaalla on mietittävä, miten ukrainalaisten kanssa kommunikoidaan. Alun jälkeen ei ole ollut hankausta, sillä puolalaiset ovat ymmärtäneet, ettei kukaan vie heiltä töitä.

Hitsaajista on kuitenkin pidettävä kaksin käsin kiinni. Savolainen on nostanut vuosittain palkkoja keskimäärin kahdeksan prosenttia. Se on enemmän kuin keskimääräinen palkkakehitys, jossa palkat nousevat yksityisellä sektorilla reilut 7 prosenttia. It-alalla palkat nousevat 10 prosenttia vuodessa.

Hintaeroa Suomeen tulee ihmistyövoimaa vaativissa töissä, kuten alumiinihitsauksessa. ”Meidän ydinliiketoiminta Suomessa on komponenttien laserleikkuu ja särmäys. Täällä ei enää voi edes harkita samaa. Energian hinta on noussut, materiaalin hinta on sama. Sitten vielä rahti päälle. Työlle pitää saada enemmän jalostusarvoa.”

Kun HT Laser teki päätöstä lähteä Puolaan, kustannusero oli noin 35 prosenttia. Nyt se 20 prosenttia. Työvoimakustannuksen nousua on kompensoitava tuotantomenetelmien kehittämisellä. ”On kilpailtava muullakin kuin palkalla. Parannan työympäristöä ja tarjoan työsuhde-etuja. Noudatamme tarkasti paikallisia sopimuksia emmekä tingi työturvallisuudesta.”

Kun EU-jäsenyys vuonna 2004 avasi ovet Euroopan työmarkkinoille, töihin muualle lähti pari miljoonaa puolalaista. Puolalaisesta putkimiehestä tuli symboli EU:n työmarkkinoille.

Puolalaiset ovat löytäneet paikkansa, eikä brexit sysää liikkeelle paluumuuttoa, Asunmaa arvioi. ”Britannia tarvitsee puolalaisia töihin ihan siinä missä Puola nyt ukrainalaisia.”

Puolan keskuspankki arvioi ukrainalaisen työvoiman kasvattavan bruttokansantuotetta 0,3–0,9 prosenttia. Puolan kansalliskonservatiivinen hallitus yrittää kuitenkin saada myös puolalaiset palaamaan tai ainakin jäämään Puolaan. Lapsilisiä on nostettu, samoin minimipalkkaa, joka on nyt sidottu keskipalkkaan. Hallituksen Perhe 500+ -ohjelma on lisännyt käytettävissä olevia tuloja 2–3 prosenttia.

Uudistukset ovat osin hyviä, mutta niillä on erilaisia seurauksia työmarkkinoiden dynamiikkaan, Weronika Gidel-Asunmaa sanoo. ”Paljon on myös suosion kalastelua ennen syksyn vaaleja. Lapsilisän korotus näkyy siinä, että työmarkkinoilta on lähtenyt paljon pienipalkkaisia naisia.”

Yksi uudistuksista koskee alle 26-vuotiaita työntekijöitä. Heiltä poistui tulovero noin 20 000 euron vuosituloihin asti. Uudistus sai paljon huomiota, mutta Asunmaa pitää sitä Laki ja oikeus -puolueen vaalilahjana.

”Valtaosa tuon ikäisistä on opiskelijoita, ja heitä yritykset voivat palkata ilman täyttä sosiaalimaksua.”


Puolalaisia ei vielä huoleta ison naapurin, Saksan, talouskasvun supistuminen, Asunmaa sanoo. ”Mitä nyt zloty on hieman heikentynyt. Mutta kun Saksa jarruttaa, Puolassa rytisee. Melkein 30 prosenttia Puolan viennistä menee Saksaan.”

Puolan taloudella on nyt näytön paikka. Puolan talouskasvun takana ovat uudistukset, sijainti ja hyvä koulutustaso. Puola on myös EU:n suurimpia nettosaajia. ”Finanssikriisin aikaan kelluva valuutta reagoi saman tien ja auttoi vientiä. Iso osa oli myös EU:n isoilla infrahankkeilla ja sillä, että kotimainen kysyntä piti talouskasvua yllä.”

Nyt tilanne on se, että suuret investoinnit on tehty ja on aika näyttää, miten teollisuuden kilpailukyky säilyy, Asunmaa sanoo.

Entä kannattaako suomalaisen yrityksen tulla yhä Puolaan? Riippuu alasta, asiakkaista ja tuotteesta, Savolainen vastaa. ”Täällä ovat jo kaikki kilpailijat, mutta jonkin valmiin moduulin siirtäminen tänne voisi toimia. Työntekijöiden etsiminen on silti vaikeaa.”

Asunmaa on samaa mieltä: Puolaan kannattaa tulla, jos tuote tai palvelu on kunnossa. ”Kotimarkkina on suuri. Koska palkat nousevat, ostovoima kasvaa. Tuotteista saa kovempaa hintaa. Hinnan on kuitenkin oltava kohdallaan, sillä siitä puolalaiset ovat tarkkoja.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Tästä on kyse

Työttömyys kääntyi työvoimapulaksi


 Puolan talous on ollut kovassa iskussa pitkään, eikä kasvu hyytynyt edes finanssikriisiin.

 EU:n jäsen Puolasta tuli vuonna 2004, ja jäsenyyden myötä noin 20 prosentin työttömyys alkoi taittua. Nyt työttömyysprosentti on 5,2.

 Viime vuonna Puolan talous kasvoi 5,1 prosenttia, eniten sitten vuoden 2007.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  2. 2

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  3. 3

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  4. 4

   Kommentti: Brexit-sopimus sisältää kolme kompromissia, joista yksi saattaa käydä Boris Johnsonille kalliiksi

  5. 5

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  6. 6

   Tuore tutkimus paljastaa: Terrafamen jätevedet ovat sittenkin turmelleet suurta järveä Sotkamossa

  7. 7

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  8. 8

   Uusnatsijärjestö Pohjoismaista vastarintaliikettä vaaditaan terroristijärjestöjen listalle Yhdysvalloissa

  9. 9

   Historiallinen nais­kaksikko astui juuri avaruuteen – suora lähetys kansainväliseltä avaruusasemalta käynnissä

  10. 10

   Alppihiihtolupaus Nette Kiviranta nukkui auton takapenkillä, kun nokkakolari muutti elämän suunnan – Nyt Kiviranta kävelee, vaikka jalat ovat halvaantuneet

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  3. 3

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  6. 6

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli: Mistä ero syntyy?

  7. 7

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  8. 8

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  9. 9

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kuinka otan itseäni niskasta kiinni ja saan enemmän aikaan? Psykologi antaa neljä neuvoa, joita voi soveltaa niin treenaamiseen kuin työtehtäviin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  9. 9

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää