Talous

HS:n erikoishaastattelu: Googlen toimitusjohtaja kasvoi Intiassa ilman teknologiaa mutta ohjailee nyt sen kehitystä – näin maailma muuttuu Sundar Pichain mukaan

Tekoäly ja kvanttitietokoneet tuovat ihmisille uusia mahdollisuuksia, mutta myös teknologian vaarat pitää muistaa, sanoo Helsingissä vieraillut Sundar Pichai.

Jos tieto on valtaa, kuten sanotaan, harvalla tässä maailmassa on valtaa yhtä paljon kuin Googlen toimitusjohtajalla Sundar Pichailla.

Google on ilmoittanut tavoitteekseen ”järjestää maailman tiedon ja tehdä siitä maailmalle saavutettavaa ja käyttökelpoista”. Siinä se on pitkälti onnistunutkin. Maailman tieto kulkee nykyään ihmisten taskussa niin Pohjois-Amerikan moottoriteillä kuin Intian slummeissa.

Tyypillisesti tiedon tuo ihmisten puhelimiin ja tietokoneisiin Google. Se herättää intohimoja Googlea kohtaan poliittisten päättäjien suunnasta.

”Tiedämme, että olemme suuri yhtiö. Sen mukana tulee paljon vastuuta”, Pichai sanoo HS:n haastattelussa. Hän vieraili Helsingissä perjantaina kertomassa 600 miljoonan euron investoinnista Haminan datakeskukseen ja kahteen tuulivoimahankkeeseen.

”En herää maanantaiaamuna vetämään johtoryhmän kokousta ja ajattele, että ’onpa minulla paljon valtaa’. Ei se siltä tunnu.”

Pichain olemuksessa keskeisin piirre on rauhallisuus – hän on vastakohta yli-itsevarmalle ja äänekkäälle toimitusjohtajatyypille.

Pichai ei edusta edes sellaista hiljaista karismaa, jolla jotkut johtajat pitävät huomion itsessään. Sen sijaan hän huokuu luotettavuutta, rehellisyyttä ja nöyryyttä.

Tämä voi olla yksi syy, miksi Googlen perustajat Larry Page ja Sergey Brin nostivat Pichain toimitusjohtajaksi vuonna 2015.

Google tuntuu olevan jatkuvasti poliitikkojen hampaissa vahvuutensa takia. Esimerkiksi Euroopan komissio on läpsinyt Googlelle yhteensä miljardien eurojen edestä sakkoja määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä.

Uskaliaat teknologiset kehityshankkeet voivat lisätä yhtiön valtaa entisestään.

 

”Yksityisyys on sitä, että antaa käyttäjille läpinäkyvyyttä ja valinnanmahdollisuuksia siitä, miten heidän tietojaan käytetään.”

Googlen pitääkin vakuuttaa olevansa hyvien puolella. Se oli varmasti yksi Pichain tavoitteista, kun hän perjantaina kertoi investoinneista uusiutuvaan energiaan Suomessa, Belgiassa, Tanskassa ja Ruotsissa.


”Se oli oikein toimimista, ja siinä oli liiketoiminnallista järkeä”, Pichai perustelee investointeja.

”Eurooppa on suurimpia markkinoitamme. Palvelemme eurooppalaisia kansalaisia ja haluamme olla hyviä kumppaneita Euroopalle ja Euroopan komissiolle.”

Googlella on jo yhdeksän eri palvelua, jotka ovat ylittäneet miljardin käyttäjän rajan: hakukone Google, videopalvelu Youtube, sähköposti Gmail, käyttöjärjestelmä Android, verkkoselain Chrome, karttapalvelu Maps, pilvipalvelu Drive, sovelluskauppa Play ja valokuvasovellus Photos.

Yhteensä nuo palvelut tietävät paljon maailmasta – ja käyttäjistään.

Ihmisten yksityisyys on Googleenn kohdistuvien huolien pääaihe.

Googlella on paljon rahanarvoista tietoa käyttäjiensä mieltymyksistä ja sijainneista lähtien. Kohdennettu mainonta on tehnyt Googlesta yhden maailman arvokkaimmista ja tuottoisimmista yhtiöistä.

”Yksityisyys on sitä, että antaa käyttäjille läpinäkyvyyttä ja valinnanmahdollisuuksia siitä, miten heidän tietojaan käytetään. Olemme yhtiönä aina olleet harkitsevia sen suhteen, mutta viimeisen vuoden aikana olemme pyrkineet yksinkertaistamaan yksityisyyden hallintaa”, Pichai sanoo.

Mitä se tarkoittaa käytännössä?

Google on muun muassa tuonut markkinoille mahdollisuuden automaattiseen tietojen pyyhintään. Käskystä Google poistaa ihmisen tiedot esimerkiksi kolmen tai 18 kuukauden jälkeen.

Yhtiö on myös lisännyt incognito-vaihtoehtoja, jotka tarjoavat mahdollisuuden käyttää tuotteita yksityisemmin.


Vielä tärkeämpää on Pichain mukaan kehitystyö, jota on tehty niin sanotun differentiaalisen yksityisyyden parissa. Se tarkoittaa, että Google ja sen asiakkaat voivat hyödyntää dataa ja oppia siitä ilman että ne käyttävät yksittäisten käyttäjien raakadataa.

”Tulette näkemään, että teemme tällä puolella enemmän ja enemmän.”

Viime viikkoina maailmassa on puhuttu paljon kapitalismista ja yritysten roolista siinä. Yhdysvaltalaisista suuryritysten johtajista koostuva Business Roundtable muutti vanhaa periaatettaan, jonka mukaan yritykset ovat olemassa ensisijaisesti osakkeenomistajiaan varten. Nyt johtajat ilmoittivat, että yritysten pitää huolehtia kaikista.

Tällä viikolla markkinatalouden äänenkannattaja Financial Times -lehti käynnisti kampanjan, jossa varoitellaan, että kapitalismi on rikki ja se pitää uudistaa.

 

”Yhtiöistä, jotka voivat luoda osakkeenomistajille arvoa, tulee yhtiöitä, jotka voivat antaa yhteiskunnalle pitkässä juoksussa.”

Google ilmoitti jo pörssilistautumisensa yhteydessä sijoittajilleen, ettei se ole tavallinen yhtiö eikä aio sellaiseksi muuttua. Pichai sanoo, että hän ja Larry Page puhuvat jatkuvasti teknologian suunnasta, mutta myös siitä, millainen yhtiö Googlen pitäisi olla.

Pichai ei näe ristiriitaa osakkeenomistajien ja yhteiskunnan palvelemisessa. Kun yhteiskunnan etu kulkee osakkeenomistajille luotavan arvon rinnalla, syntyy hyvän kierre.

”Yhtiöistä, jotka voivat luoda osakkeenomistajille arvoa, tulee yhtiöitä, jotka voivat antaa yhteiskunnalle pitkässä juoksussa.”

Googlen seuraavista askeleista puhuessaan Pichain puheessa toistuu kaksi sanaa. Ensimmäinen niistä on tekoäly, kansainväliseltä lyhenteeltään AI.

Iso projekti Googlella on yhdistää tekoäly siihen, mitä ihmiset näkevät.


Osoita ulkomailla puhelimen linssillä liikennemerkkiä, ja puhelin kertoo heti, mitä merkki tarkoittaa. Osoita koiraa, puhelin kertoo rodun. Osoita vieraskielistä ruokalistaa, puhelin kääntää sen.

”Ihmisille monet asiat ovat luonnostaan visuaalisia. Yritämme saada tietokoneet ymmärtämään paremmin, mitä näemme ja miten saamme siitä hyödyllistä tietoa. Sitä mietimme paljon.”

Toinen Pichain esiin nostama asia ovat kvanttitietokoneet. Niihin Google on investoinut paljon.

”Kvanttitietokoneiden avulla pystymme ymmärtämään maailmaa syvällisemmin. Pystymme simuloimaan maailmaa enemmän niin kuin se oikeasti toimii ja sitä kautta mahdollisuudet menevät syvemmälle.”

 

”Olemme yhden disruption päässä siitä, että meillä ei enää mene hyvin.”

Google on ollut teknologiayhtiönä taivaanrannan maalari. Se on auttanut yhtiötä olemaan muita edellä.

”Olimme ensimmäisiä, jotka sijoittivat tekoälyyn suuressa mittakaavassa. Ei ollut selvää, mitä arvoa sillä olisi, mutta työskentelimme kovasti”, Pichai sanoo.

”Kun lähestymme kvanttitietokoneiden tapaisia asioita, otamme saman asenteen. Kyky tehdä pitkäjänteistä kehitystyötä on meidän keskeisiä vahvuuksiamme yhtiönä. Voimme tähdätä kaukaisuuteen ja sitoutua siihen työhön.”

Pichai muistuttaa siitä, miten nopeasti teknologia kehittyy. Aina voi tulla uusi trendi, joka menee Googlelta ohi.

”Olemme yhden disruption päässä siitä, että meillä ei enää mene hyvin.”

Pichai kasvoi Intiassa ilman teknologiaa. Hän sanoo, että se vaikuttaa yhä hänen ajatteluunsa joka ikinen päivä.

Kun perheellä ei ollut puhelinta, Pichain piti matkustaa kaksi tuntia hakemaan äitinsä verikoetuloksia sairaalasta vain kuullakseen, että ne eivät ole valmiina.

Puhelimen saavuttua hän saattoi soittaa sairaalaan ja kysyä.

”Minun piti odottaa teknologiaa aikani. Kun se tuli, ymmärsin selkeästi, miten se muutti elämäni”, Pichai sanoo.

 

”Mitä kehittyneempää teknologia on, sitä enemmän siitä pitää myös olla huolissaan.”

Huippulahjakkaan opiskelijan tie vei stipendillä Yhdysvaltoihin insinööriopintoihin. Hän eteni Googlelle vuonna 2004 työskenneltyään ensin Applied Materialsilla ja McKinseylla.

”Olen aina ymmärtänyt teknologian mahdollisuudet. Olen intohimoisesti yrittänyt tuoda teknologian niin monen ihmisen ulottuville kuin mahdollista. Siksi olemme työskennelleet kovasti edullisten Chromebookien eteen ja varmistaaksemme, että Android toimii mainiosti 40 dollarin älypuhelimissa.”

No, näkeekö Pichai teknologiassa vain hyvät puolet?

”Ei ei ei! Ihmiskunnan on aina pitänyt työskennellä kovasti valjastaakseen teknologian yhteiskunnan eduksi”, Pichai sanoo.

”Mitä kehittyneempää teknologia on, sitä enemmän siitä pitää myös olla huolissaan.”

Erityisesti tekoälyn kehityksessä nähdään uhkia, joita ihmisen voi olla vaikea hallita tai ennustaa.

”Jos teemme sen oikein, se tuo monia mahdollisuuksia. Pitää minimoida huonot puolet, edetä harkiten ja lähestyä sitä huolellisesti”, Pichai sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Sundar Pichai


 47-vuotias.

 Googlen toimitusjohtaja vuodesta 2015.

 Kasvoi vaatimattomissa oloissa Intian Chennaissa.

 Opiskeli stipendillä Kaliforniassa Stanfordin yliopistossa.

 Ennen toimitusjohtajan tehtävää johti Googlella muun muassa Chrome-verkkoselaimen ja Android-käyttöjärjestelmän kehitystä.

 Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi lasta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  3. 3

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvaltain Ukrainan-lähettilään todistus oli Trumpin kannalta tähän mennessä raskauttavin – Missä virkarikostutkinnassa nyt mennään?

  5. 5

   Maailman muoviroskasta suuri osa on peräisin vain muutaman suuryhtiön tuotteista – ykkösenä Coca-Cola

  6. 6

   Trump: Yhdysvallat luopuu Turkille asettamistaan taloudellisista pakotteista

  7. 7

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  8. 8

   Helsingin valtuusto haluaa lisätietoa pormestarien ilmiriidasta, suora lähetys käynnissä juuri nyt

  9. 9

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  10. 10

   Rekan kontista löytyi 39 ruumista Britanniassa, murhatutkinta käynnistetty

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  4. 4

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  5. 5

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  6. 6

   Rekan kontista löytyi 39 ruumista Britanniassa, murhatutkinta käynnistetty

  7. 7

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  8. 8

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  9. 9

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  10. 10

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää