Talous

Suomen suurin sähkönkäyttäjä tuottaa Lahden verran päästöjä vuodessa – isot vähennykset edellyttäisivät läpimurtoa teknologiassa

Outokumpu tuottaa ruostumatonta terästä kilpailijoihinsa verrattuna pienellä hiilijalanjäljellä. Helpot päästövähennykset on pitkälti tehty, yhtiössä uskotaan. Nyt tarvitaan panostusta tutkimukseen ja kehitykseen.

Ruostumattoman teräksen valmistaja Outokumpu on Suomen suurin sähkönkäyttäjä. Samalla se on suomalaisyrityksistä yksi suurimmista yksittäisistä ilmastopäästöjen aiheuttajista.

Yhtiö tuottaa Tornion-tehtaallaan vuosittain noin 700 000 tonnia hiilidioksidia, mikä vastaa suunnilleen Lahden kokoisen kaupungin vuosipäästöjä.

Vastaavan raskaan teollisuuden teoilla on keskeinen merkitys, kun Suomi pyrkii vähentämään päästöjään kohti hallituksen asettamaa ilmastotavoitetta.


Miten Outokumpu näkee roolinsa päästötalkoissa?

Hyvä uutinen on, että työtä on jo tehty pitkään. Outokumpu laskee, että sen päästöt Tornion tuotantolaitoksella ovat noin kolmanneksen pienemmät kuin ne olisivat ilman muun muassa energiatehokkuuteen tehtyjä investointeja sitten vuoden 1990.

Vaikka yhtiö on Suomen mittakaavassa eräänlainen ”ilmastopahis”, se on alallaan edistyksellinen ilmastoasioissa, sanoo vähähiilisyydestä ja energiatehokkuudesta vastaava johtaja Mia Nores Outokummusta.

Outokummun päästömäärä tuotettua terästonnia kohden on alle puolet verrattuna eurooppalaisten toimijoiden keskiarvoon, käy ilmi International Stainless Steel Forumin ja Outokummun tilastoista. Indonesiassa, missä tuotanto on kasvanut viime vuosina maailman kärkijoukkoon, hiilijalanjälki on tätäkin suurempi, Nores laskee.

Syynä kilpailijoita parempaan päästötilanteeseen on muun muassa se, että Outokummun raaka-aineesta noin 85 prosenttia on kierrätettyä terästä ja tarjolla on verraten paljon uusiutuvaa sähköä. Lisäksi yhtiön oma kromikaivos on lähellä tuotantolaitosta, jolloin vältytään kuljetuksen päästöiltä.

Yhtiöllä on käytössä myös suljettu ferrokromiuunitekniikka, mikä on alalla harvinaista. Tämä tarkoittaa, että ruostumattoman teräksen tärkeimmän seosaineen, ferrokromin, tuotannossa syntyvä hiilimonoksidi saadaan talteen sen sijaan, että se päästettäisiin ilmaan. Hiilimonoksidia käytetään sekä polttoaineena laitoksella että kaukolämmön tuotantoon, Nores kertoo.


Päästöissä olisi kuitenkin edelleen paljon vähennettävää. Seuraavat askeleet eivät ole enää yhtä helppoja, Nores sanoo.

Noin puolet Outokummun päästöistä syntyy ruostumattoman teräksen valmistuksessa tarvittavan ferrokromin tuotannosta. Vielä ei ole olemassa teknistä ratkaisua hiilen korvaamiseksi tässä prosessissa, ei Suomessa eikä maailmalla.

”Suuri ilmastotavoitteemme on tämän yksittäisen ongelman ratkaiseminen, koska sitä ei ole tutkijoilla vielä pöydälläkään.”

Suuri osa päästöistä saadaan siis leikattua vasta kun tiede keksii ratkaisun. Keskusteluja hankkeista yliopistojen kanssa käydään tälläkin hetkellä, Nores kertoo.

Hän toivookin hallituksen ilmastotyöltä muun muassa sitä, että tutkimukseen ja kehitykseen panostetaan riittävästi, koska tämä voisi auttaa yhtiön tarvitseman vähähiilisemmän teknologian kehittämisessä.

Outokumpu toivoo myös saavansa edelleen tasoitusta päästövähennyksistä aiheutuville kustannuksille, koska kilpailu esimerkiksi kasvavan indonesialaistuotannon kanssa on kovaa. Esimerkiksi EU-tason hiilitullit ovat ratkaisu, jota yhtiössä pidettäisiin hyvänä.

Pienempiä askeleita päästöjen vähentämiseksi voidaan yhä ottaa esimerkiksi prosessien energiankäytössä ja tehokkuudessa. Outokummun tavoitteena on, että sen hiilipäästöt suhteessa tuotetun teräksen määrään vähenisivät 20 prosenttia vuosien 2014–2016 tasosta vuoteen 2023 mennessä.

Vastikään Outokumpu esimerkiksi siirtyi käyttämään Tornion-tehtaidensa prosesseissa nesteytettyä maakaasua propaanin sijasta. Tämän lasketaan vähentävän Tornion tehtaan hiilidioksidipäästöjä noin viisi prosenttia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  2. 2

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  3. 3

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  5. 5

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  6. 6

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  7. 7

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  8. 8

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  9. 9

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  10. 10

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää