Talous

Millaista on miehen uran perässä Piilaaksoon muuttaneiden kotirouvien elämä? Kulttuuri­antropologi teki kirjan suomalais­insinöörien vaimoista

Tutkija Taina Kinnunen halusi tietää, miksi koulutetut naiset luopuivat haaveistaan työelämässä miestensä töiden takia.

Taina Kinnunen sanoo eläneensä työn ehdoilla. Hän on filosofian tohtori, kulttuuriantropologian dosentti. Kirjailija ja kouluttaja.

Ei lapsia.

”Olen ajatellut, että ilman työtä minulla ei olisi mitään. Oma identiteettini on ollut täysin työn varassa.”

Sitten sattuman kautta Kinnunen päätyi tilanteeseen, jossa hän kohtasi toisenlaisen valinnan tehneitä naisia.

Oli jouluaatto Suomi-kirkossa San Diegossa Yhdysvalloissa vuonna 2012.

Vielä runsaat kymmenen vuotta sitten San Diegossa oli suuri suomalainen siirtokunta. Useat tekivät töitä matkapuhelinvalmistaja Nokialle, joka oli laajentanut toimintojaan Yhdysvaltain länsirannikolla.

Moni insinööri tarttui tilaisuuteen, kun työnantaja kysyi halukkuutta lähteä muutaman vuoden komennukselle Kaliforniaan. Yleensä mukana tuli koko perhe.

Nokian ulkomaankomennuksilla pelin henki oli selvä: miehet tekivät pitkiä päiviä ja naiset huolehtivat perheestä.

Ja nyt Kinnunen tapasi joulukirkossa joukon näitä Nokia-rouvia.

Hän kertoo ensin ihmetelleensä, että mitä nämä naiset oikein ovat.

”Huomasin pian, että he olivat fiksuja. Sitten ihmettelin, että mitenhän pitkään he jaksavat puhua jouluruuasta ja lastensa harrastuksista.”

Keskustelun jatkuessa naisten taustat alkoivat avautua, ja Kinnunen kiinnostui. Hän päätti tehdä naisista kirjan.

”Se oli varmaan vähän samanlaista, kuin olisi lätkävaimoja tutkinut.”

”Nyt saan itseni kiinni siitä, että hieman säälin näitä naisia. Uskon heidän haudanneen omat työhönsä tai muuhun itsensä toteuttamiseen liittyvät unelmansa. Ehkä minun pitäisi kannustaa heitä vapautumaan sovinistisista rakenteista”, Kinnunen kirjoittaa ensitapaamisesta juuri ilmestyneessä Kalifornia kutsuu -kirjassaan.

Projektinsa takia Kinnunen vietti aikaa aluksi San Diegossa ja myöhemmin Piilaakson kaupungeissa. Hän kertoo haastatelleensa 16:ta naista, mutta myös asuneensa yhteensä muutaman kuukauden ajan kolmen naisen perheessä.

Kirjassa haastatellut naiset ovat 40–60-vuotiaita. Jotkut olivat olleet Yhdysvalloissa vasta vuoden, toiset jopa 20 vuotta. Puolet heistä oli ollut jollain tavoin työelämässä myös Yhdysvalloissa.

Kinnunen halusi tietää, miten koulutetut naiset pystyivät muuttamaan miehensä työn takia ulkomaille ja hylkäämään työelämässä omat haaveensa.

Matkan varrella kirjailijan asenne ”teknovaimoihin” sitten hieman muuttui.

Osa Kinnusen haastattelemista eliittisiirtolaisista, kuten hän heitä kutsuu, oli asunut jo aiemmin ulkomailla miestensä töiden takia. Heidän sopeutumisensa Yhdysvaltoihin oli keskimäärin helppoa.

Suomesta juuri tulleiden osa oli erilainen. Jotkut naisista olivat päättäneet jo kotimaassa, että he jäävät pois töistä, mutta toiset haaveilivat yhä työelämästä.

Arki teki töiden aloittamisesta kuitenkin hankalaa.

Puolison viisumin myötä ei automaattisesti tule työlupaa, eikä Yhdysvalloissa ole tarjolla kohtuuhintaisia hoitopaikkoja lapsille.

Hyvissä kouluissa taas on tapana, että vanhempien, yleensä äitien, oletetaan osallistuvan vapaaehtoisesti moninaisiin rooleihin lastensa hyväksi.

Yhdysvalloissa aviopuolisoiden on lisäksi mahdollista valita yhteisverotus, mikä kannustaa naisia jäämään kotiin.

Kinnusen kirjassa naiset esiintyvät etunimillään. Hän kertoo muun muassa Ruususta, joka oli Suomessa edennyt akateemisella urallaan, mutta Yhdysvalloissa jäänyt lopulta kotiin.

”Mähän en ole edelleenkään päässyt siitä työnarkomaniastani mihinkään. Aina mun pitää jotain tehdä, mähän teen ihan hirveästi. Mä hoidan puutarhaa ja mä kaakeloin seinää. Mä pistän tapettii. Mä en niinku suo itselleni semmosta, että mä olisin siellä kotona vaan ja lukisin romaania... Ja mä teen kotiruokaa enkä osta eineksiä”, Ruusu kertoo.

Jokaisen haastatellun naisen aviomies oli töissä teknologiayhtiössä. Heille oli tuttua työelämän muuttuminen, johon kuuluu eräänlainen konsultin rooli ja työnantajan vaihtuminen muutaman vuoden välein.

Nokian historia näkyy tarinoissa. Hyvinä vuosinaan Nokia oli valmis käyttämään runsaasti rahaa perheiden sopeutumiseen Yhdysvaltoihin, mutta sitten säästökuuri alkoi purra.

Naiset kertoivat tapauksista, että ensin saapui muuttokontti ja heti perään tieto töiden päättymisestä.

”He jopa laskivat leikkiä yt-ilmoituksista, jotka olivat kuin sääilmiö ja tulivat aina tiettyyn aikaan”, Kinnunen kertoo.

Ja kun Nokia myi matkapuhelinliiketoimintansa Microsoftille, jotkut San Diegon suomalaisista saivat pitää pestinsä tai löysivät uusia työnantajia, mutta useimmat palasivat kotiin.

Kolmannes Kinnusen haastattelemista naisista oli eronnut miehestään, jonka kanssa olivat aikoinaan Yhdysvaltoihin muuttaneet. Eron jälkeen jokainen palasi työelämään, vaikka Kaliforniassa lainsäädännöllä pyritään turvaamaan kotiäitinä olleiden taloudellinen asema.

Jos avioliitto on kestänyt yli kymmenen vuotta eron tapahtuessa, mies velvoitetaan antamaan puolet ansiotuloistaan entiselle aviovaimolleen.

Jotkut suomalaisnaiset olivat kieltäytyneet elatusmaksuista, mutta toiset turvautuivat juristien apuun.

”Eräs haastateltavistani sen sijaan tarkisti kaikki oikeutensa lakikirjasta sen jälkeen, kun hänen miehensä ilmoitti haluavansa erota. Hän koki olevansa oikeutettu siihen, sillä aikoinaan hän luopui omasta urastaan ja seurasi miestään ympäri maailmaa tämän työn perässä”, Kinnunen kirjoittaa.

Eräs Kinnusen haastateltavista oli jopa käynyt erotyöpajoissa, joissa naisjuristit neuvovat, miten pitää puolensa.

Rahasta Kinnusen kirjassa puhutaan lopulta vähän, kun ottaa huomioon, että jokaisessa perheessä mies on ollut ainakin jossain vaiheessa ainoa ansiotyössä käyvä.

”Naiset korostivat, että rahasta pitää puhua jo ennen lähtöä, koska ulkomailla ollaan tavallaan miesten armoilla. On yhdessä sovittava, että palkka kuuluu myös naiselle, joka hoitaa oman osuutensa perheestä”, Kinnunen kertoo.

Aina asiat eivät mene, kuten on sovittu.

Kinnunen kirjoittaa esimerkiksi miehestä, joka matkusti lomalle Suomeen bisnesluokassa muun perheen istuessa turistiluokassa. Toinen taas salasi vaimoltaan osan tuloistaan ja omistuksistaan.

Kinnunen kertoo haastateltujen naisten lukeneen kirjan käsikirjoituksen, ja tuolloin vain yksi halusi jäädä pois hankkeesta.

”Itse tunsin kirjaa tehdessäni haikeutta, että naisilla on sellaista perhekeskeisyyttä, jota en itse ole koskaan kokenut. Heille Suomi on monokulttuurinen maa, jossa on tiukat raamit siitä, miten saa ajatella perhe-elämän ja työn yhdistämisestä.”

Naiset muistuttivat, että insinöörimiehet itse asiassa osallistuivat aktiivisesti kotitöihin ja lasten harrastuksiin – sen minkä töiltään ehtivät.

Perheissä asuessaan Kinnunen tapasi joitakin aviomiehiä, mutta heitä hän ei haastatellut.

”Miehet jäivät nyt mysteereiksi.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Taina Kinnunen

 Filosofian tohtori, kirjailija.

 Kulttuuriantropologian dosentti.

 Tehnyt ruumiillisuutta koskevia tutkimuksia ja kirjoja.

 Asuu Joensuussa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  4. 4

   Turkin hyökkäys Syyrian kurdi­alueelle sai uuden käänteen: Syyria ja kurdit yhteis­työhön

  5. 5

   Suomalaisia vaivaa kehu-ummetus, ja se voi vahingoittaa parisuhteita, sanoo parisuhdekouluttaja

   Tilaajille
  6. 6

   Alkava rasvamaksa sekä diabeteksen ja uniapnean oireet herättivät: Huoli omasta terveydestä sai laihduttamaan

  7. 7

   Influenssarokotteen koostumus muuttui, rokottamiset alkavat normaalia myöhemmin

  8. 8

   Maailman suurimman lentokoneen tehnyt ukrainalainen Antonov selvisi Neuvostoliiton kaatumisesta, mutta Venäjän ja Ukrainan välirikko syöksi sen ongelmiin

  9. 9

   Japanilainen ja suomalainen musiikki ovat kuin kaksi marjaa – tiesitkö Topi Sorsakosken hitin japanilaisen alkuperän ja Japanin superhitin suomalaiset juuret?

  10. 10

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Porvari vastaan demari, isoveli vastaan pikkuveli – Hirvolan veljekset käyttävät suurta valtaa Suomessa, mutta tänään ei neuvotella vaan pelataan kovaa

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhannet lukijat kertoivat HS:lle, miksi heillä ei ole lapsia – Vastauksista piirtyy kuva epävarmuuteen kasvaneesta sukupolvesta

   Tilaajille
  4. 4

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  5. 5

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  6. 6

   Caitlin Moran joutui vastoin tahtoaan seksivideolle ja haluaa kertoa siitä avoimesti, sillä seksi on feminismin ytimessä

   Tilaajille
  7. 7

   Turkin hyökkäys Syyrian kurdi­alueelle sai uuden käänteen: Syyria ja kurdit yhteis­työhön

  8. 8

   Tätä on lastensuojelun työntekijäkato käytännössä: Vantaalainen perheenäiti piiloutuu suihkuun itkemään, koska kukaan ei auta hänen vaikeasti oireilevaa poikaansa

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi pidätti näyttelijä Jane Fondan, 81, tämän osoitettua mieltään Greta Thunbergin ja muiden ilmastoaktivistien puolesta

  10. 10

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää