Talous

Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook horjuu konkurssin partaalla: Rahoitusneuvottelut pankkien kanssa jatkuvat

Yhtiöllä on 3 500 suomalaisasiakasta matkakohteissaan. Tjäreborgilla on Kilpailu- ja kuluttajavirastossa konkurssin varalle vakuus.

Brittiläinen matkatoimistoyhtiö Thomas Cook on käynyt viikonvaihteessa neuvotteluja Britannian hallituksen ja mahdollisten sijoittajien kanssa välttääkseen yhtiötä uhkaavan konkurssin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan yhtiön hallitus on koolla sunnuntaina, joka saattaa olla yhtiön kohtalon kannalta ratkaiseva päivä.

Maailman vanhimmalla matkanjärjestäjällä on siteitä myös Suomeen. Suomessakin toimiva Tjäreborg kuuluu Thomas Cook -konserniin.

Emoyhtiö on jo pitkään ollut vaikeuksissa muun muassa velkaantuneisuutensa ja verkosta tulevan kilpailun takia. Yhtiö on neuvotellut noin 900 miljoonan punnan eli noin miljardin euron lisärahoituksesta, jonka turvin se selviäisi tulevasta talvikaudesta.

Thomas Cookilla on toimintaa 16 maassa ja kaikkiaan noin 22 000 työntekijää. Tjäreborg on Suomen kolmanneksi suurin matkanjärjestäjä noin 185 000 vuosittaisella matkalla.

Pohjoismaissa konserniin kuuluvat Tjäreborgin lisäksi Ruotsissa ja Norjassa toimiva Ving, Ruotsissa toimiva Globetrotter ja Tanskassa toimiva Spies.

Britanniassa arvioidaan noin 600 000 matkustajan olevan parhaillaan konsernin yhtiöiden järjestämillä matkoilla eri puolilla maailmaa. Britanniassa on alkanut jo keskustelu, miten konkurssitilanteessa matkustajat saataisiin lennätettyä takaisin koteihinsa.

Britannian ulkoministeri Dominic Raab lupasi sunnuntaina, että ketään ei jätetä pulaan, vaan brittihallitus on valmis järjestämään lomailijoiden paluun takaisin Britanniaan, jos konkurssi tapahtuu.

Raabin mukaan hallituksella ei ole aikeita osallistua Thomas Cookin rahoitusta koskevaan pelastusoperaatioon.

Tuotepäällikkö Jessica Virtanen Tjäreborgilta kertoo, että kaikkiaan 3 500 suomalaisasiakasta on parhaillaan yhtiön eri matkakohteissa. Tilanne jatkuu normaalisti rahoitusneuvotteluiden aikana, ja yhtiön paikallinen henkilökunta pitää asiakkaat ajan tasalla, jos jotain uutta ilmenee, Virtanen sanoo.

Virtasen mukaan yhtiö on saanut enemmän kyselyitä Suomesta kuin matkakohteissa jo olevilta asiakkailta.

Virtanen ei halua lähteä spekuloimaan, mitä konkurssitilanteessa tapahtuisi.

Tjäreborg julkaisi sunnuntaina verkkosivuillaan tilannekatsauksen suomalaismatkustajille. Katsauksessa korostetaan, että yhtiön pakettimatkat kuuluvat matkapakettilain ja vakuusrekisterin piiriin, joka suojelee asiakkaita mahdollisten poikkeustilanteiden osalta.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston rekisterin mukaan Tjäreborg on asettanut vakuuden turvaamaan muun muassa ennakkoon maksetut matkat ja paluukuljetukset.

Matkatoimiston konkurssitilanteissa virasto neuvoo matkalla jo olijoita olemaan ensisijaisesti yhteydessä oppaaseen tai Suomen konsulaattiin ja seuraamaan Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuja, sillä virasto on taho, joka järjestää paluukuljetuksen.

Jos ei ole vielä lähtenyt matkalle, matkansa etukäteen maksanut voi konkurssitilanteissa hakea korvausta.

Vanha viisaus on maksaa matka luottokortilla, sillä matkustaja voi siinä tilanteessa saada rahansa takaisin luottokorttiyhtiön kautta. Jos on maksanut käteisellä, silloinkin voi saada korvauksia, mutta takaisin saantiin voi mennä enemmän aikaa.

Lontoon pörssissä noteeratun Thomas Cookin suurin osakas on kiinalainen Fosun, joka on yhtiön pelastuspaketissa keskeisessä roolissa. Sen myötä Fosunin omistusosuus yhtiöstä nousisi.

Thomas Cookille on sorvattu pitkään kaikkiaan 900 miljoonan punnan rahoitusohjelmaa, mutta tilanne kriisiytyi viime viikolla, kun yksi sen rahoittajapankeista alkoi vaatia vielä 200 miljoonan punnan lisärahoitusta aiemmin neuvotellun paketin lisäksi.

Thomas Cookilla on kaikkiaan 1,7 miljardin punnan eli noin 1,9 miljardin euron velkataakka. Tämä on heikentänyt sen asemaa rahoitusneuvotteluissa.

Brittimedian tietojen mukaan matkakohteissa olevissa hotelleissa on huolta siitä, saavatko ne rahojaan Thomas Cookin mahdollisessa konkurssissa. BBC:n tietojen mukaan yksi Thomas Cookin käyttämistä hotelleista Tunisiassa on jo vaatinut hotellissa asuvilta matkailijoilta lisämaksua eikä ole halunnut päästää brittituristeja lähtemään hotellista.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  2. 2

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  3. 3

   Maailman suurimman lentokoneen tehnyt ukrainalainen Antonov selvisi Neuvostoliiton kaatumisesta, mutta Venäjän ja Ukrainan välirikko syöksi sen ongelmiin

  4. 4

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  5. 5

   Influenssarokotteen koostumus muuttui, rokottamiset alkavat normaalia myöhemmin

  6. 6

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaisia vaivaa kehu-ummetus, ja se voi vahingoittaa parisuhteita, sanoo parisuhdekouluttaja

   Tilaajille
  8. 8

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  9. 9

   Alkava rasvamaksa sekä diabeteksen ja uniapnean oireet herättivät: Huoli omasta terveydestä sai laihduttamaan

  10. 10

   Japanilainen ja suomalainen musiikki ovat kuin kaksi marjaa – tiesitkö Topi Sorsakosken hitin japanilaisen alkuperän ja Japanin superhitin suomalaiset juuret?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Porvari vastaan demari, isoveli vastaan pikkuveli – Hirvolan veljekset käyttävät suurta valtaa Suomessa, mutta tänään ei neuvotella vaan pelataan kovaa

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhannet lukijat kertoivat HS:lle, miksi heillä ei ole lapsia – Vastauksista piirtyy kuva epävarmuuteen kasvaneesta sukupolvesta

   Tilaajille
  4. 4

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  5. 5

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  6. 6

   Caitlin Moran joutui vastoin tahtoaan seksivideolle ja haluaa kertoa siitä avoimesti, sillä seksi on feminismin ytimessä

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä on lastensuojelun työntekijäkato käytännössä: Vantaalainen perheenäiti piiloutuu suihkuun itkemään, koska kukaan ei auta hänen vaikeasti oireilevaa poikaansa

   Tilaajille
  8. 8

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  9. 9

   Poliisi pidätti näyttelijä Jane Fondan, 81, tämän osoitettua mieltään Greta Thunbergin ja muiden ilmastoaktivistien puolesta

  10. 10

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää