Talous

Valtion tuki maanviljelijöille kasvaa: Järjestelmän ansiosta viljelijät maksavat eläkkeistään vähemmän

Valtio maksaa jo yli neljä viidennestä maatalousyrittäjien eläkkeistä. Tuen ansiosta maanviljelijöiden eläkemaksut ovat selvästi alhaisempia kuin muiden yrittäjien.

Tiistaina päättyneessä budjettiriihessä Antti Rinteen (sd) hallitus päätti tehdä ensi vuodeksi pysyviä menolisäyksiä yli miljardin euron edestä. Samaan aikaan useat muut valtion menoerät kasvavat vauhdilla ilman hallituksen erillisiä päätöksiä.

Talousarvioesityksen mukaan valtio tukee ensi vuonna maatalousyrittäjien eläkejärjestelmää (myel) jo 735 miljoonalla eurolla.

Valtio tukee maataloutta lukuisilla muillakin tavoilla, mutta eläkejärjestelmän tuki on merkittävä lisä. Summalla rahoittaisi esimerkiksi lähes kaikki valtion maksamat toimeentulotuet tai puolet lapsilisistä.

Valtion maksama tuki menee suoraan eläköityneiden maanviljelijöiden etuuksien kustantamiseen. Lain mukaan valtio kuittaa kustannuksista sen osan, jota maanviljelijöiden maksamat eläkemaksut eivät riitä kattamaan.

Ensi vuonna valtion osuus maanviljelijöiden eläkkeistä on jo yli neljä viidesosaa.Valtion tuen ansiosta maatalousyrittäjät joutuvat maksamaan eläkkeistään vähemmän kuin muut yrittäjät tai palkansaajat.

Siinä missä keskimääräinen eläkemaksu yrittäjien yel-järjestelmässä oli viime vuonna noin 23 prosenttia työtulosta ja palkansaajien tyel-järjestelmässä 24,4 prosenttia palkasta, maatalousyrittäjien keskimääräinen vastaava maksuprosentti oli 14.

Valtio tukee myös yrittäjien eläkejärjestelmää, mutta noin puolet pienemmällä summalla kuin maanviljelijöiden eläkkeitä.

Suomen yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén sanoo useiden yrittäjien ihmetelleen järjestön jäsenkyselyissä sitä, miksi maatalousyrittäjät saavat eläkkeensä heitä edullisemmin.Selitys maanviljelijöiden eläketukeen löytyy vuosikymmenten takaa.

Kun Suomen eläkejärjestelmää pystytettiin 1960-luvulla, maaseudulla kannatettiin tasaeläkejärjestelmää, jossa kaikki suomalaiset saisivat yhtä suuren eläkkeen. Palkansaajien kannattama ansiosidonnainen työeläkejärjestelmä ei ollut edullinen maaseudulle, jossa tehtaita ja nousevia palkkoja ei ollut.

Maanviljelijät ”ostettiinkin” mukaan työeläkejärjestelmään lupauksella maanviljelijöiden eläkkeiden avokätisestä tukemisesta.


Tuki oli tarpeen, sillä sotien jälkeisen jälleenrakennuksen ja kaupungistumisen aikana aktiivimaanviljelijöiden eli eläkemaksujen maksajien määrä oli lähtenyt voimakkaaseen laskuun. Eläkkeensaajien määrä ylitti aktiiviviljelijöiden määrän 1990-luvulla.

Vuosituhannen alussa maanviljelijöiden eläke-edun heikentämistä kaavailtiin, mutta Maataloustuottajien keskusliitto MTK onnistui estämään suunnitelmat.

MTK vastustaa eläke-edun poistamista edelleen, sillä järjestön mukaan se heikentäisi maatalousyrittäjien toimintaedellytyksiä.Myös maanviljelijäeläkkeiden saajien määrä on laskenut jo pitkään. Valtion tuki kasvaakin nyt ennen kaikkea siksi, että nykyisillä eläköityvillä maanviljelijöillä on korkeammat eläkkeet kuin heidän edeltäjillään.

Keskimääräinen maatalousyrittäjien eläkelaitoksen Melan maksamat eläke ovat yhä varsin matala, vain runsaat 700 euroa kuukaudessa. Monet maanviljelijät saavatkin lisäksi Kelan kansan- ja takuueläkkeitä.

Maatalousyrittäjät eivät silti ole poikkeus, sillä suurin piirtein samansuuruisia ovat muiden yrittäjien eläkkeet.

Onko enää tänä päivänä perusteltua tukea maatalousyrittäjien eläkkeitä selvästi enemmän kuin muiden yrittäjien?

Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Mikko Kautto kuvaa aihetta vaikeaksi, sillä maatalousyrittäjien joukko on aiempaa jakautuneempi.

”Suurten tilojen toiminta voi muistuttaa aiempaa enemmän mitä tahansa yrittäjyyttä. Toisaalta taas on esimerkiksi ahtaalle ajautuneita maitotiloja, joiden maksuvaikeudet ovat kasvaneet nykyiselläkin eläkemaksutasolla”, Melan hallituksessakin istuva Kautto sanoo.

Toisin kuin yrittäjien eläkejärjestelmään, ei maatalousyrittäjien eläkkeisiin suunnitella ainakaan toistaiseksi muutoksia.

Valtion vuosittain maksaman tuen arvioidaan kasvavan 2030-luvulle saakka.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Šakkimaailmassa nousi kohu: supertähti Magnus Carlsen teki maailmanennätyksen, jonka toinen pelaaja kiisti välittömästi

  3. 3

   Trump vertasi virkarikostutkintaa lynkkaukseen, monet järkyttyivät sanavalinnasta

  4. 4

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  5. 5

   Venäjän laivasto löysi arktiselta alueelta viisi uutta saarta

  6. 6

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  7. 7

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  8. 8

   Alahuone meni äänin 329–299 Boris Johnsonin brexit-lain taakse, mutta torppasi pikakäsittelyn äänin 322–308 – EU-eroa tuskin lokakuussa

  9. 9

   Kaksoisolentokilpailun voittajasta ei ollut epäselvyyttä, kun kameramies löysi katsomosta oikean Teemu Selänteen

  10. 10

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  6. 6

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  7. 7

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  8. 8

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  9. 9

   Hukkaako säästeliäs rahansa? Nollakorkojen maailma kurittaa vanhoihin oppeihin nojaavia kotitalouksia

   Tilaajille
  10. 10

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää