Talous

Kapitalismi vaatii ravistelua, sanoo feministinen talous­tieteilijä – ja siinä taistelussa liittolaisiksi tarvitaan myös miehiä

Professori Naila Kabeerin mukaan nykyinen talousjärjestelmä suosii kaikkein voimakkaimpia ja rakentuu kuiluille.

Kun Naila Kabeer suoritti taloustieteen tutkintoaan 1970-luvun alussa London School of Economics -yliopistossa, hän tunsi olonsa vieraaksi.

Maailma ei avautunut, vaan se luisui luentosaleissa yhä etäämmälle.

”Taloustieteellä, jota minulle opetettiin, ei ollut mitään tekemistä sen maailman kanssa, josta tulin. Eikä se huomioinut kokemuksiani naisena”, varhaislapsuutensa Bangladeshissa viettänyt Kabeer sanoo.

Kabeer koki – ja kokee edelleen – että valtavirran taloustieteellisillä mallinnuksilla on omat vahvuutensa, mutta ne helposti jättävät laajemman kontekstin huomiotta. Ja se konteksti on täynnä vallan kerrostumia, jotka ovat rakentuneet sukupuolten, luokkien ja rotujen välille.

Kabeer on London School of Economicsin sukupuolentutkimuksen ja kehitystutkimuksen professori. Hän on ollut feminististen taloustieteilijöiden kansainvälisen yhdistyksen johdossa ja istuu alan tieteellisen julkaisun toimituskunnassa.

Miksi feminististä taloustiedettä tarvitaan?

Koska maailma on eriarvoinen, epäreilu ja monimutkainen, Kabeer sanoo.

”Siinä missä taloustiede käsittelee muuttujia, feministinen taloustiede katsoo prosesseja ja valtasuhteita muuttujien takana.”


 

Talouspolitiikalla on erilaisia vaikutuksia naisiin ja miehiin.

Feministisen taloustieteen lähestymistapaa tarvitaan sen edustajien mukaan myös siksi, että talouspolitiikalla on erilaisia vaikutuksia naisiin ja miehiin. Tätä on selvitetty Suomessakin. Vuosi sitten julkaistun Tasa-arvoa talousarvioon -selvityksen mukaan miehet hyötyivät rahallisesti naisia enemmän Juha Sipilän (kesk) hallituksen toimista ja kilpailukykysopimuksesta.

Valtavirran taloustieteilijöiden mukaan feministisessä taloustieteellä ei välttämättä ole paljoakaan tekemistä taloustieteen kanssa. Kyse kun on poikkitieteellisestä lähestymistavasta.

Mutta feminististen taloustieteilijöiden esiin nostamat asiat ovat Kabeerin mukaan pikkuhiljaa alkaneet heijastua myös valtavirran taloustieteeseen.

”Yksi esimerkki on kysymys näkymättömästä hoivatyöstä.”

Feministinen taloustiede kehittyi yhdysvaltalaislähtöisen 1960-luvun naisasialiikkeen vanavedessä. Yhtenä sen keskeisistä teoksista pidetään vuonna 1988 julkaistua Marilyn Waringin teosta If Women Counted. Teoksessa Waring arvosteli sitä, että naisten tekemä palkaton kotitalous- ja hoivatyö on jäänyt tyystin taloutta mittaavien indikaattoreiden ulkopuolelle.

Palkatonta kotityötä ei edelleenkään lasketa kaikkein keskeisimpään tunnuslukuun, bruttokansantuotteeseen. Sen arvoa kuitenkin mitataan ja tutkitaan nykyisin myös valtavirran taloustieteessä. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2016 kotitalouksien itsensä tekemän ja bkt:n ulkopuolelle jääneen kotityön bruttoarvonlisäys oli Suomessa 78,8 miljardia euroa, mikä vastasi määrältään reilua kolmannesta saman vuoden bkt:stä.


 

”Talouskasvusta ei välttämättä seuraa sukupuolten välistä tasa-arvoa.”

Feministisen taloustieteen eräänlaisesta valtavirtaistumisesta kertoo myös se, että yksi Suomen EU-puheenjohtajuuden teemoista on hyvinvointitalous.

Termi on vaikeasti määriteltävä, mutta sen käyttö kertoo siitä, että taloutta ja talouspolitiikan tavoitteita halutaan ymmärtää talouskasvua laajemmin. Hyvinvointitalouden ideana on eräänlainen ennakointi: kun ihmisten hyvinvointiin panostetaan, he ovat terveempiä ja pystyvät tekemään työtä, jolloin myös julkinen talous kiittää. Termi vilahtaa myös hallitusohjelmassa.

Kabeer oli Suomessa juuri tämän EU-puheenjohtajuusteeman takia, sillä hän osallistui aihetta käsittelevään sosiaali- ja terveysministeriön seminaariin.

Kabeer on tutkinut muun muassa talouskasvun ja tasa-arvon välistä yhteyttä.

”Sukupuolten välinen tasa-arvo koulutuksessa ja työmarkkinoilla korreloi talouskasvun kanssa, mutta talouskasvusta ei välttämättä seuraa sukupuolten välistä tasa-arvoa.”

Maailmanpankki alkoi reilut kymmenen vuotta sitten korostaa tasa-arvon ja talouskasvun yhteyttä hyvin aktiivisesti.

Nykyisin moni valtavirran taloustieteen edustaja, kuten konsulttijätti McKinsey, kampanjoi saman sanoman puolesta. Yhtiön vuonna 2015 julkaistussa selvityksessä todettiin, että naisten aseman parantaminen työmarkkinoilla voisi parhaimmillaan kasvattaa globaalia bruttokansantuotetta kymmenen vuoden sisällä jopa yli neljänneksellä.

Vaikka yhteys on olemassa, Kabeer arvostelee tätä puhetapaa. Talouden kasvattaminen on feministisessä kamppailussa toissijaista.

”Silloin hukataan asian ydin. Naisten aseman parantaminen on itsessään arvokasta. Kyse on samojen mahdollisuuksien eikä talouskasvun luomisesta.”

 

”Kapitalismi ja patriarkaatti ovat kytköksissä toisiinsa.”

Kabeer on paitsi akateemikko myös aktivisti. Feministisenä taloustieteilijänä hän taistelee kahden suuren voiman kanssa.

”Kapitalismi ja patriarkaatti ovat kytköksissä toisiinsa.”

Patriarkaatilla tarkoitetaan kirjaimellisesti isänvaltaa. Termillä viitataan yhteiskuntaan tai yhteisöön, jossa määräysvalta on miehillä.

”Sukupuolten välinen eriarvoisuus on monin tavoin ruokkinut kapitalistista voiton tavoittelua: asioita on pystytty valmistamaan halvemmalla, kun on ajateltu, että naisille voi maksaa vähemmän.”

Kabeer sanoo, että kapitalistisen järjestelmän tuotantotavat perustuvat ylipäänsä kuiluille. Kuilut, esimerkiksi rikkaiden ja köyhien maiden tai miesten ja naisten välillä, ovat ikään kuin sallineet voiton tavoittelun heikompien kustannuksella.

Monella mittarilla maailmalla menee kuitenkin paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Naiset osallistuvat työmarkkinoille yhä miehiä vähemmän, mutta ero on tasoittunut. Näin on myös Kabeerin toisessa kotimaassa Bangladeshissa, jossa naisia työllistää erityisesti vaateteollisuus.

”Mutta millaisia töitä me olemme saaneet? Epävarmaa ja vaarallista. Kapitalismi työntää ihmiset markkinavoimien armoille.”

Kapitalistinen järjestelmä tarvitsee ravistelua, Kabeer sanoo. Eikä hän ole ainoa. Viime aikoina vaatimuksia on tullut yhä yllättävämmiltä tahoilta, valtavirran keskeltä. Esimerkiksi talouslehti Financial Times vetosi keskiviikkona, että kapitalistinen järjestelmä on rakennettava uudelleen.

Kabeerin mukaan kyse on perusasioiden korjaamisesta tiukemmalla sääntelyllä. Perusasioiksi hän luettelee sen, että yritykset maksavat veronsa vastuullisesti ja että työntekijöille maksetaan tyydyttävän elämän mahdollistavaa palkkaa.

”Ja mitä sukupuolten väliseen eriarvoisuuteen tulee, sekä naisten että miesten tulee vapautua lukitsevista normeista ja stereotypioista. Tähän tarvitsemme lisää feministimiehiä liittolaisiksemme.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Naila Kabeer


 Brittiläis-bangladeshilainen sukupuolentutkimuksen ja kehitystutkimuksen professori London School of Economics -yliopistossa.

 Syntyi vuonna 1950 Kalkutassa Intiasta, josta perhe muutti pian Bangladeshiin.

 Tutkinut erityisesti sukupuolen merkitystä, köyhyyttä, syrjäytymistä ja työmarkkinoita Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa. Julkaissut useita tietokirjoja.

 Toiminut feminististen taloustieteilijöiden kansainvälisen yhdistyksen IAFFE:n johdossa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  2. 2

   HS-analyysi: Kaupungin­valtuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein rikkoi politiikan tärkeintä sääntöä, ja nyt maahan­muuttajat pannaan maksamaan siitä

   Tilaajille
  3. 3

   Portaat lakaistiin vain puoliksi Sörnäisissä: ”Ei tietysti tehdä sitä, mistä ei makseta”

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Autoilun seuraava mullistus voi olla jo tulossa: vetyauto olisi sähköäkin ilmastoystävällisempi

  6. 6

   Avaruusyhtiö SpaceX laukaisi 60 satelliittia kiertoradalle, tähtitieteilijät eivät ole innoissaan

  7. 7

   Australian maastopalot levisivät Sydneyn lähiöön, miljoona­kaupungin keskustaan matkaa vain 15 kilo­metriä

  8. 8

   Ellen DeGeneres kiusasi Matt Damonia hänen viiksiparrastaan, Damon puolustautui syyttämällä suomalaisia geenejään

  9. 9

   Tupakkavero tuonut tänä vuonna valtion kassaan 140 miljoonaa vähemmän kuin viime vuonna – Lintilä: budjettiin ”valtavasti paineita” verotulojen pienentymisestä

  10. 10

   Kaija Saariaho nousi BBC:n äänestyksessä maailman tärkeimmäksi elossa olevaksi säveltäjäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Arvostettu historioitsija tunnusti nuoren avovaimonsa surman Pietarissa – Nyt miehestä on paljastumassa väki­valtainen puoli, jota ovat peitelleet sekä yliopisto että poliisi

  4. 4

   Saksalais­parlamentaarikko unohti reppunsa junaan Suomessa, seurasi tapahtumasarja jonka jälkeen ylistykselle ei tullut loppua

  5. 5

   Sdp:n valtuustoryhmä erotti Abdirahim ”Husu” Husseinin määrä­ajaksi

  6. 6

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  7. 7

   Taas ollaan Rappiolla: Hassisen kone päihitti syövän ja huumeongelman ja tekee paluun stadionkonsertissa

   Tilaajille
  8. 8

   Jääräpäinen jätti käänsi selkänsä Trumpille – Kalifornia on USA:n ilmastopolitiikan edelläkävijä, jossa talous kukoistaa ja päästöt vähenevät

   Tilaajille
  9. 9

   Portaat lakaistiin vain puoliksi Sörnäisissä: ”Ei tietysti tehdä sitä, mistä ei makseta”

  10. 10

   HS-analyysi: Kaupungin­valtuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein rikkoi politiikan tärkeintä sääntöä, ja nyt maahan­muuttajat pannaan maksamaan siitä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Nykyihmiset eivät jaksa odottaa tai käyttävät systeemiä siekailematta hyväkseen, ja se tukkii sairaaloiden päivystykset, sanoo lääkäri Anna Rajala

   Tilaajille
  4. 4

   Viola Wallenius, 24, haaveili perhe-elämästä ja urasta Suomessa, mutta päätyi kahdeksanlapsisen perheen äidiksi Keniaan – Keskellä yötä minibussissa hänen käsiinsä syntyi uusi ihminen

   Tilaajille
  5. 5

   Illalla nukuttaa, mutta aamuyöllä alkaa valvominen – Liian varhainen heräily on monen vaiva, ja unitutkija kertoo, mistä siinä on kyse

   Tilaajille
  6. 6

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Monen kehossa jyllää näkymätön, pitkä­aikainen tulehdus, joka voi aiheuttaa ikäviä vaivoja – Nämä yhdeksän asiaa on hyvä tietää lievästä tulehduksesta

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  10. 10

   Seksin puute ja pyykkivuoret eivät riko liittoja, vaan syy on paljon kipeämpi, sanoo terapeutti Maaret Kallio – ja hänellä on ratkaisu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää