Talous

Kapitalismi vaatii ravistelua, sanoo feministinen talous­tieteilijä – ja siinä taistelussa liittolaisiksi tarvitaan myös miehiä

Professori Naila Kabeerin mukaan nykyinen talousjärjestelmä suosii kaikkein voimakkaimpia ja rakentuu kuiluille.

Kun Naila Kabeer suoritti taloustieteen tutkintoaan 1970-luvun alussa London School of Economics -yliopistossa, hän tunsi olonsa vieraaksi.

Maailma ei avautunut, vaan se luisui luentosaleissa yhä etäämmälle.

”Taloustieteellä, jota minulle opetettiin, ei ollut mitään tekemistä sen maailman kanssa, josta tulin. Eikä se huomioinut kokemuksiani naisena”, varhaislapsuutensa Bangladeshissa viettänyt Kabeer sanoo.

Kabeer koki – ja kokee edelleen – että valtavirran taloustieteellisillä mallinnuksilla on omat vahvuutensa, mutta ne helposti jättävät laajemman kontekstin huomiotta. Ja se konteksti on täynnä vallan kerrostumia, jotka ovat rakentuneet sukupuolten, luokkien ja rotujen välille.

Kabeer on London School of Economicsin sukupuolentutkimuksen ja kehitystutkimuksen professori. Hän on ollut feminististen taloustieteilijöiden kansainvälisen yhdistyksen johdossa ja istuu alan tieteellisen julkaisun toimituskunnassa.

Miksi feminististä taloustiedettä tarvitaan?

Koska maailma on eriarvoinen, epäreilu ja monimutkainen, Kabeer sanoo.

”Siinä missä taloustiede käsittelee muuttujia, feministinen taloustiede katsoo prosesseja ja valtasuhteita muuttujien takana.”


 

Talouspolitiikalla on erilaisia vaikutuksia naisiin ja miehiin.

Feministisen taloustieteen lähestymistapaa tarvitaan sen edustajien mukaan myös siksi, että talouspolitiikalla on erilaisia vaikutuksia naisiin ja miehiin. Tätä on selvitetty Suomessakin. Vuosi sitten julkaistun Tasa-arvoa talousarvioon -selvityksen mukaan miehet hyötyivät rahallisesti naisia enemmän Juha Sipilän (kesk) hallituksen toimista ja kilpailukykysopimuksesta.

Valtavirran taloustieteilijöiden mukaan feministisessä taloustieteellä ei välttämättä ole paljoakaan tekemistä taloustieteen kanssa. Kyse kun on poikkitieteellisestä lähestymistavasta.

Mutta feminististen taloustieteilijöiden esiin nostamat asiat ovat Kabeerin mukaan pikkuhiljaa alkaneet heijastua myös valtavirran taloustieteeseen.

”Yksi esimerkki on kysymys näkymättömästä hoivatyöstä.”

Feministinen taloustiede kehittyi yhdysvaltalaislähtöisen 1960-luvun naisasialiikkeen vanavedessä. Yhtenä sen keskeisistä teoksista pidetään vuonna 1988 julkaistua Marilyn Waringin teosta If Women Counted. Teoksessa Waring arvosteli sitä, että naisten tekemä palkaton kotitalous- ja hoivatyö on jäänyt tyystin taloutta mittaavien indikaattoreiden ulkopuolelle.

Palkatonta kotityötä ei edelleenkään lasketa kaikkein keskeisimpään tunnuslukuun, bruttokansantuotteeseen. Sen arvoa kuitenkin mitataan ja tutkitaan nykyisin myös valtavirran taloustieteessä. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2016 kotitalouksien itsensä tekemän ja bkt:n ulkopuolelle jääneen kotityön bruttoarvonlisäys oli Suomessa 78,8 miljardia euroa, mikä vastasi määrältään reilua kolmannesta saman vuoden bkt:stä.


 

”Talouskasvusta ei välttämättä seuraa sukupuolten välistä tasa-arvoa.”

Feministisen taloustieteen eräänlaisesta valtavirtaistumisesta kertoo myös se, että yksi Suomen EU-puheenjohtajuuden teemoista on hyvinvointitalous.

Termi on vaikeasti määriteltävä, mutta sen käyttö kertoo siitä, että taloutta ja talouspolitiikan tavoitteita halutaan ymmärtää talouskasvua laajemmin. Hyvinvointitalouden ideana on eräänlainen ennakointi: kun ihmisten hyvinvointiin panostetaan, he ovat terveempiä ja pystyvät tekemään työtä, jolloin myös julkinen talous kiittää. Termi vilahtaa myös hallitusohjelmassa.

Kabeer oli Suomessa juuri tämän EU-puheenjohtajuusteeman takia, sillä hän osallistui aihetta käsittelevään sosiaali- ja terveysministeriön seminaariin.

Kabeer on tutkinut muun muassa talouskasvun ja tasa-arvon välistä yhteyttä.

”Sukupuolten välinen tasa-arvo koulutuksessa ja työmarkkinoilla korreloi talouskasvun kanssa, mutta talouskasvusta ei välttämättä seuraa sukupuolten välistä tasa-arvoa.”

Maailmanpankki alkoi reilut kymmenen vuotta sitten korostaa tasa-arvon ja talouskasvun yhteyttä hyvin aktiivisesti.

Nykyisin moni valtavirran taloustieteen edustaja, kuten konsulttijätti McKinsey, kampanjoi saman sanoman puolesta. Yhtiön vuonna 2015 julkaistussa selvityksessä todettiin, että naisten aseman parantaminen työmarkkinoilla voisi parhaimmillaan kasvattaa globaalia bruttokansantuotetta kymmenen vuoden sisällä jopa yli neljänneksellä.

Vaikka yhteys on olemassa, Kabeer arvostelee tätä puhetapaa. Talouden kasvattaminen on feministisessä kamppailussa toissijaista.

”Silloin hukataan asian ydin. Naisten aseman parantaminen on itsessään arvokasta. Kyse on samojen mahdollisuuksien eikä talouskasvun luomisesta.”

 

”Kapitalismi ja patriarkaatti ovat kytköksissä toisiinsa.”

Kabeer on paitsi akateemikko myös aktivisti. Feministisenä taloustieteilijänä hän taistelee kahden suuren voiman kanssa.

”Kapitalismi ja patriarkaatti ovat kytköksissä toisiinsa.”

Patriarkaatilla tarkoitetaan kirjaimellisesti isänvaltaa. Termillä viitataan yhteiskuntaan tai yhteisöön, jossa määräysvalta on miehillä.

”Sukupuolten välinen eriarvoisuus on monin tavoin ruokkinut kapitalistista voiton tavoittelua: asioita on pystytty valmistamaan halvemmalla, kun on ajateltu, että naisille voi maksaa vähemmän.”

Kabeer sanoo, että kapitalistisen järjestelmän tuotantotavat perustuvat ylipäänsä kuiluille. Kuilut, esimerkiksi rikkaiden ja köyhien maiden tai miesten ja naisten välillä, ovat ikään kuin sallineet voiton tavoittelun heikompien kustannuksella.

Monella mittarilla maailmalla menee kuitenkin paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Naiset osallistuvat työmarkkinoille yhä miehiä vähemmän, mutta ero on tasoittunut. Näin on myös Kabeerin toisessa kotimaassa Bangladeshissa, jossa naisia työllistää erityisesti vaateteollisuus.

”Mutta millaisia töitä me olemme saaneet? Epävarmaa ja vaarallista. Kapitalismi työntää ihmiset markkinavoimien armoille.”

Kapitalistinen järjestelmä tarvitsee ravistelua, Kabeer sanoo. Eikä hän ole ainoa. Viime aikoina vaatimuksia on tullut yhä yllättävämmiltä tahoilta, valtavirran keskeltä. Esimerkiksi talouslehti Financial Times vetosi keskiviikkona, että kapitalistinen järjestelmä on rakennettava uudelleen.

Kabeerin mukaan kyse on perusasioiden korjaamisesta tiukemmalla sääntelyllä. Perusasioiksi hän luettelee sen, että yritykset maksavat veronsa vastuullisesti ja että työntekijöille maksetaan tyydyttävän elämän mahdollistavaa palkkaa.

”Ja mitä sukupuolten väliseen eriarvoisuuteen tulee, sekä naisten että miesten tulee vapautua lukitsevista normeista ja stereotypioista. Tähän tarvitsemme lisää feministimiehiä liittolaisiksemme.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Naila Kabeer


 Brittiläis-bangladeshilainen sukupuolentutkimuksen ja kehitystutkimuksen professori London School of Economics -yliopistossa.

 Syntyi vuonna 1950 Kalkutassa Intiasta, josta perhe muutti pian Bangladeshiin.

 Tutkinut erityisesti sukupuolen merkitystä, köyhyyttä, syrjäytymistä ja työmarkkinoita Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa. Julkaissut useita tietokirjoja.

 Toiminut feminististen taloustieteilijöiden kansainvälisen yhdistyksen IAFFE:n johdossa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Nainen puri vartijaa käteen Lidlin tuulikaapissa Vantaalla

  3. 3

   Pormestari Jan Vapaavuori kritisoi yleisurheilu­väen suhtautumista uusittuun Olympia­stadioniin

  4. 4

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  5. 5

   Sauli Niinistö ei tiedä, mitä kaikkea al-Holin suhteen on jo tehty – ”En minäkään ihan selkoa saanut”, presidentti sanoi Ylen haastattelussa

  6. 6

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  7. 7

   Näin Kiina taistelee länsimaistumista vastaan: Väärät kirjat poltetaan, yliopistot opettavat oikeanlaista naiseutta ja miesten korvakorut kiellettiin televisiossa

  8. 8

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  9. 9

   Pohjois-Korea kertoi jälleen tehneensä kokeen, jonka arvellaan liittyvän ohjuksiin – Maa uhkaa Yhdysvaltoja ”joululahjalla”, jos se ei kevennä pakotteitaan

  10. 10

   ”Välillä tuntuu siltä, että täällä kaikki on mahdotonta”, sanoo entinen juoksija Wilson Kirwa, jonka kahvibisnes on ollut tuskien taival

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  4. 4

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  5. 5

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  7. 7

   Uusi laskuri paljastaa viimein, missä ajassa sähköautosta tulee polttomoottoria halvempi ja ympäristöystävällisempi

  8. 8

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  9. 9

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  10. 10

   ”Olen niin sanotusti päässyt suoraan syvään päätyyn” – HS seurasi, kun Sanna Marin astui Brysselin valo­keilaan heti kolmantena pääministeri­päivänään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  7. 7

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää