Talous

Tjäreborg: Toimintamme jatkuu normaalisti – Emoyhtiö Thomas Cook ajautui konkurssiin, tämä tilanteesta tiedetään

Tjäreborg perui maanantaina kaikki Thomas Cook Airlinesillä lennettävät lennot Suomeen ja Suomesta.

Matkatoimisto Tjäreborgin ja sen pohjoismaisten sisaryhtiöiden toiminta jatkuu normaalisti, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Yhtiön mukaan sen järjestämä lentotoiminta jatkuu sovitusti tiistaista alkaen. Esimerkiksi Helsinki-Vantaalta oli lähdössä lomalento Teneriffalle kello seitsemän aikaan aamulla. Tjäreborg pyrkii järjestämään tiistain aikana myös kaikki maanantaina peruuntuneet paluulennot.

Yhtiö tiedottaa paluulentoaan odottavia asiakkaita tekstiviestitse. Yhtiö ilmoittaa tekstiviestillä myös, mikäli tuleviin lentoihin liittyy aikataulumuutoksia.

”Tilanne Thomas Cook Groupin ja sen henkilöstön ja asiakkaiden osalta on äärimmäisen valitettava, mutta on minun vastuullani huolehtia pohjoismaisen yksikkömme matkan jatkumisesta. Koska olemme itsenäinen ja kannattava yritys, olemme onnistuneet pankkien, rahoittajien ja takaajien avulla varmistamaan toimintamme jatkon”, Tjäreborgin pohjoismaisen konsernin toimitusjohtaja Magnus Wikner sanoo tiedotteessa.

Tjäreborgin myyntijohtaja Saana Ruonala kuvasi maanantai-iltana uutista erittäin positiiviseksi.

”Neuvotteluita on käyty koko ajan. Meidän pohjoismainen osa on ollut yksi Pohjoismaiden kannattavimpia matkatoimistoja. Siksi pääsimme tähän”, Ruonala kertoi STT:lle.

Ruonalan mukaan esimerkiksi parin kuukauden päähän sovittuja matkoja koskevat nyt normaalit peruutusehdot, sillä yhtiön toiminnan on määrä jatkua normaalisti.

Matkakohteissa jumissa olevat yritetään saada mahdollisimman nopeasti kotiin.

”Aikatauluista en osaa vielä sanoa, mutta toivottavasti mahdollisimman pian.”

Thomas Cook Northern Europeen kuuluvat Tjäreborgin lisäksi matkanjärjestäjät Ving, Spies ja Globetrotter.

Tjäreborgin omistava brittiläinen matkanjärjestäjä Thomas Cook ilmoitti konkurssistaan maanantaina.

Tjäreborg perui maanantaina kaikki Thomas Cook Airlinesillä lennettävät lennot Suomeen ja Suomesta. Iltapäivällä se ilmoitti, että se on keskeyttänyt matkojen myynnin.

Tjäreborgin tiedotteen mukaan yhtiöllä oli maanantaina 525 matkustajaa, joiden oli määrä lähteä matkaan Suomesta. Maanantaiksi oli varattu viisi tilauslentoa Suomesta.

Maanantain lentojen peruuntuminen aiheutti hämmennystä matkustajissa Helsinki-Vantaalla.

Tjäreborgin eri matkakohteissa oli maanantaina kaikkiaan 2 884 suomalaisasiakasta. Heistä 413:n piti palata Suomeen maanantain aikana. Lentonsa odottajia oli Kyproksella, Madeiralla ja Kreikassa. Myös huomenna tiistaina tulijoita on suurin piirtein sama määrä.


Brittituristeja Thomas Cookin kohteissa on yli 150 000, ja Britannia aloitti uutistoimistojen mukaan heidän kotiin tuomisensa jo maanantaina. Kyseessä on Britannian historian suurin rauhanaikainen kansalaisten kotiinkuljetusoperaatio.

HS kokosi kysymyksiä ja vastauksia Thomas Cookin ja Tjäreborgin tilanteesta.

Mitä Tjäreborgin kohteissa oleville suomalaisturisteille tapahtuu?

Paluulento on peruttu niiltä matkustajilta, jotka olivat palaamassa maanantaina Thomas Cook Airlinesin lennoilla Suomeen.

Tjäreborg pyrkii järjestämään matkakohteissa olevien suomalaisturistien paluukuljetuksia. Kilpailu- ja kuluttajavirasto on varautunut siihen, että se voi auttaa, jos matkatoimisto ei pysty kuljetuksia järjestämään, kertoo kuluttaja-asiamies Katri Väänänen.

”Meillä on valmius ryhtyä hoitamaan tilannetta”, hän sanoi HS:lle iltapäivällä.

Asiakkaiden kannattaa seurata KKV:n ja Tjäreborgin verkkosivuja. Asiasta annetaan tietoja myös erikseen puhelinnumerosta 0295 053 193.

Matkustajien ei KKV:n mukaan kannata alkaa itse järjestellä paluukuljetuksia, koska niitä ei välttämättä korvata. Majoituksia ei myöskään pidä maksaa uudestaan, vaikka hotelli niin vaatisi.

”Ihmisten ei kannata alkaa järjestää itse mitään. Jos hotellit alkavat kuluttajalta pyytää lisämaksuja, kannattaa kieltäytyä ja pyytää meiltä lisäneuvoja”, Väänänen sanoi STT:lle.

Tjäreborgin perumista matkoista matkustaja saa KKV:n mukaan rahansa takaisin.

Tjäreborgilta ostetut reittilennot toteutuvat normaalisti. Jos reittilennon ostaneiden matkustajien majoitus ja muut matkajärjestelyt on maksettu, heidän kannattaa jatkaa matkaansa suunnitellusti, KKV ohjeistaa.

Miksi Thomas Cook joutui konkurssiin?

Yhtiö ei onnistunut saamaan viime hetken neuvotteluissaan viikonloppuna lisärahoitusta.

Se on jo pitkään ollut vaikeuksissa muun muassa velkaantuneisuutensa ja verkosta tulevan kilpailun takia.

Thomas Cook on lisäksi kärsinyt pakettimatkojen heikosta kysynnästä, jota vuosi sitten Euroopassa koettu kuuma kesä pahensi ennestään. Nykyään kuka tahansa voi räätälöidä ja tilata verkossa itselleen haluamansa matkan ilman, että välikädeksi tarvitaan matkatoimistoa.

Thomas Cookille on sorvattu pitkään kaikkiaan 900 miljoonan punnan rahoitusohjelmaa, mutta tilanne kriisiytyi viime viikolla, kun yksi sen rahoittajapankeista alkoi vaatia vielä 200 miljoonan punnan lisärahoitusta aiemmin neuvotellun paketin lisäksi.


Millainen yhtiö Thomas Cook oli?

Vuonna 1841 perustettu Thomas Cook oli maailman vanhin matkanjärjestäjä.

Sillä oli kapasiteettia majoittaa ja kuljettaa 19 miljoona ihmistä vuodessa 16 maahan. Konserni omistaa myös oman lentoyhtiön ja hotelleja.

Parhaillaan yhtiön matkoilla ulkomailla on 600 000 asiakasta. Tjäreborg on Suomen kolmanneksi suurin matkanjärjestäjä noin 185 000 vuosittaisella matkalla.

Työntekijöitä Thomas Cookilla on noin 22 000, kertoo yleisradioyhtiö BBC. Näistä 9 000 työskentelee Britanniassa.

Thomas Cook -yhtiö julkaisi toimitusjohtajansa anteeksipyynnön videolla:


”Haluan pyytää anteeksi miljoonilta asiakkailtamme sekä tuhansilta työntekijöiltämme, tavarantoimittajiltamme ja kumppaneiltamme, jotka ovat tukeneet meitä vuosia”, yhtiön toimitusjohtaja Peter Fankhauser sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Miten Britannia järjestää omien kansalaistensa kotiinkuljetuksen?


Thomas Cookin matkalla oli maanantaina yli 150 000 brittituristia.

Britannian hallitus on pyytänyt maan ilmailuviranomaista järjestämään seuraavan kahden viikon aikana heidän kuljettamisensa kotiin. Tähän tarvitaan kymmeniä lentokoneita. Kyseessä on uutistoimistojen mukaan Britannian historian suurin rauhanaikainen kotiinkuljetusoperaatio.

Ilmailuviranomainen kuvasi tiedotteessaan operaatiota ”valtavan monimutkaiseksi”.

”Työskentelemme kellon ympäri tukeaksemme matkustajia”, tiedotteessa sanottiin.


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinkiläisen opiskelijan poikkeuksellinen tutkielma kerää hehkutusta: ”Voimme tehdä eriytymiselle jotain melko yksinkertaisilla tavoilla”

  5. 5

   Sveitsiläinen lentoyhtiö keskeytti uuden Airbus-koneensa käytön, kun sen moottorit hajosivat kolmesti Ranskan yllä

  6. 6

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  7. 7

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  8. 8

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  9. 9

   Murmelin kevätpäivä muuttui kauhuksi, HS näyttää 19 maailman parasta luontokuvaa

  10. 10

   Nainen pahoinpiteli pojan, joka oli haukkunut hänen tytärtään Espoossa, oikeudelta tuomio sekä käyttäytymisohjeita aikuisille ja lapsille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  3. 3

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  4. 4

   Lapsensa onnettomuudessa menettäneet britti­vanhemmat järkyttyivät Valkoisessa talossa: Epäilty yli­ajaja oli Trumpin kutsumana viereisessä huoneessa

  5. 5

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  6. 6

   Helsinkiläisen opiskelijan poikkeuksellinen tutkielma kerää hehkutusta: ”Voimme tehdä eriytymiselle jotain melko yksinkertaisilla tavoilla”

  7. 7

   Elisa Wirkkalan remontoimat ja sisustamat asunnot menevät kaupaksi nopeasti, ja nyt hän paljastaa vinkkinsä

   Tilaajille
  8. 8

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  9. 9

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  10. 10

   Kuusihenkinen perhe odotti vuosia maailmanloppua maatalon kellarissa Hollannissa – Vanhin poika pakeni kylän pubiin ja pyysi apua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  5. 5

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää