Talous

HS Larnakan lentokentällä: Matkustajia ohjataan kohteisiin, vaikka varmuutta majoituksesta ei ole

Kyproksella kotiinpaluuta odottanut suomalaismies kertoo, että hän voi majoittua Eleana-hotellissa ainakin tiistaiyön.

Matkatoimisto Thomas Cookin konkurssi aiheutti maanantaina hämmennystä eri puolilla Eurooppaa.

HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja Jenni Virtanen saapui Kyproksen Larnakan lentokentälle maanantai-iltana. Tunnelma lentokentällä oli hänen mukaansa ennen kaikkea epätietoinen.

Thomas Cookin palvelutiskillä oli töissä neljä virkailijaa. Heidän mukaansa pahin ruuhka oli jo laantunut, mutta yksittäisiä ihmisiä on saapunut pitkin iltaan.

”Virkailijat ovat todella epätietoisia. Yhdellä heistä soi kännykkä koko ajan ja tiskillä on hätäesitteitä matkustajia varten”, Virtanen kertoi.

Thomas Cookin asiakkaille järjestetään lentokentältä kuljetus matkakohteisiin, mutta virkailijoiden mukaan on epäselvää suostuvatko esimerkiksi hotellit majoittamaan matkustajia.


Epäselvästä tilanteesta huolimatta osa matkustajista halusi toivoa parasta. Saksalainen Evelyn Puzner odotti lentokentällä bussikuljetusta hotelille neljän muun matkustajan kanssa.

Puzner kertoi ostaneensa matkatoimiston kautta 1 500 euroa maksaneen lomapaketin, joka kattoi muun muassa kuljetukset, ruoat ja hotelliyöt Agía Nápan lomakohteessa. Puzner oli saanut tiedon yhtiön konkurssista jo kotimaassaan, mutta päätti siitä huolimatta hankkia uuden lennon ja toivoa, että hän pääsee kohteeseen.

”En olisi lähtenyt ellen olisi ostanut niin kallista matkaa. 150 euroa uudesta lennosta ei tuntunut siihen päälle niin pahalta. Päätin lähteä katsomaan, miten käy”, Puzner kommentoi.

Thomas Cookin lentokenttävirkailijoiden mukaan Larnakasta lähtee maanantain ja tiistain välisenä yönä kaksi yhtiön järjestämää lentoa, jotka kuljettavat matkustajia takaisin kotimaihinsa. Virkailijoiden mukaan Austrian Airlinesin ja Lufthansan lennot suuntaavat Saksaan ja Itävaltaan, joista matkustajat ohjataan eteenpäin.

Illan ja yön aikana Larnakaan odotetaan enää vain muutamia Thomas Cookin asiakkaita.

Helsinki-Vantaalla tieto matkanjärjestäjä Tjäreborgin emoyhtiön konkurssista näkyi maanantaina aamupäivällä.

Helsinkiläinen Ari Oksanen joutui pettymään kuultuaan Larnakan-lennon peruuntumisesta.

”Eilen sain vihjeitä siitä, että ongelmatilanne saattaisi olla maanantaina edessä. Vielä tuolloin kuitenkin luulin, että lento lähtee”, hän kertoi hieman ennen kello kahdeksaa maanantaiaamuna.


”Lentokentälle tultuani ja saatuani laukun ruumaan olin helpottunut. Mutta sitten lähtöportilla meille kaikille kerrottiin, että lento on peruttu.”

Viikon matkan Kyprokselle ostanut Oksanen ei kuitenkaan aikonut luopua suunnitelmistaan.

”Yritän päästä Larnakaan keinolla millä hyvänsä. En suostu lähtemään kentältä, ennen kuin saan lennon.”

Oksasen mukaan osa pettyneistä Tjäreborgin matkustajista yritti saada äkkilähtöä Kyprokselle Finnairilta.

Myös Kyproksella jo lomansa viettäneet olivat epätietoisia kotiinpaluunsa mahdollisuuksista.

Eräs Etelä-Pohjanmaalta kotoisin oleva miesmatkustaja kertoi sähköpostitse HS:lle olevansa Agía Nápassa Kyproksella. Hän halusi kertoa tilanteestaan nimettömänä.


”Paluukoneemme Helsingistä Larnakaan ei koskaan noussut ilmaan, mutta eihän tästä meille kukaan ole infonnut yhtikäs mitään! 20 minuuttia ennen [lentokenttä]bussin lähtöä tuli viesti, että lento on peruttu. Täällä istuskellaan hotellihuoneella ja odotellaan lisätietoja, tosin hotellihuone täytyy luovuttaa kello 12, joten nähtäväksi jää, mitä tapahtuu”, mies kirjoitti maanantaiaamuna.

Myöhemmin mies sai Tjäreborgilta tiedon, että sekä maanantain lento että lentokenttäkuljetus on peruttu. Puolen päivän aikaan matkustajille kerrottiin, että majoittuminen Eleana-hotellissa voi jatkua ainakin tiistaiyön.

Niin ikään Kyproksen Agía Nápassa matkalla oleva Martta Kemppainen kertoi HS:lle sähköpostitse saaneensa Tjäreborgilta tiedon lennon peruuntumisesta tekstiviestitse. Samassa Eleana-hotellissa oli muitakin suomalaisia.


”Mitään muuta kommunikaatiota Tjäreborgin suunnalta ei ole tullut, joten aamu on vietetty rennosti hotellin uima-altaalla”, Kemppainen kertoi aamupäivällä.

Iltapäivällä vahvistui, etteivät Kemppainen ja joukko muita hotellilla majoittuneita suomalaisia päässyt lähtemään Suomeen maanantain aikana. He jäävät yöksi samaan hotelliin.

”Täällä ollaan edelleen. Kukaan ei oikein tiedä mistään mitään”, Kemppainen kertoi maanantai-illalla.

Kreikan Pargassa kotiinpaluuseen jo valmistautuneilla Susanna Tainiolla ja hänen puolisollaan Heikki Ikosella oli odottavat tunnelmat.

Kotkalaisella pariskunnalla on takanaan viikko etelän lämpöä, ja vaikka tietoa kotiinpaluun ajankohdasta ei Tainiolla ja Ikosella vielä maanantaina ollut, Tjäreborg saa heiltä myönteistä palautetta.

”Meillä ei ole täällä mitään hätää. Mies soitti asiakaspalveluun, joka vastasi noin kymmenessä sekunnissa. Ja vaikka heillä [asiakaspalvelulla] ei vielä ollut tarkempaa tietoa tilanteesta, asiat kyllä varmasti järjestyvät. Ei tämä mikään maailmanloppu ole”, Susanna Tainio totesi HS:lle maanantaina aamupäivällä.

Myöhemmin iltapäivällä Tainio kertoi, että he saavat majoittua hotellissaan vielä ainakin ensi yön. Lisää tietoa pariskunta odotti saavansa tiistaina.

Pariskunta toivoo, että paluulento järjestyisi viimeistään tiistain aikana. Lennon oli määrä lähteä Prévezan kentältä.

”Meillä on huominen [tiistai] vielä lomaa, joten meillä ei ole mitään paineita. Niitä varmasti sen sijaan on yhtiön työntekijöillä.”

Tainio sanoo ymmärtävänsä harmituksen, jos matkatoimiston asiakas on turhaan odottanut matkan alkua lentokentällä tai on liikkeellä lasten kanssa. ”Silloin tilanne on hankalampi kuin meillä.”

Kärköläläisellä Majalaisen perheellä oli jo aamukahdeksan aikaan hieman helpottuneempi olo, sillä he olivat Larnakan-lennon peruunnuttua onnistuneet ostamaan Finnairilta suoran lennon Kreetalle Haniaan.

Matkaan olivat lähdössä isä Juha Majalainen, äiti Reetta Majalainen ja Sampo-poika.

Juha Majalainen kertoi lukeneensa yhtiön konkurssiuhasta internetistä jo ennen kentälle saapumista.

”Eläteltiin toiveita, että matka toteutuisi. Jos oltaisiin päästy kohteeseen, oltaisiin kyllä jotenkin päästy takaisin”, hän kertoi.


Vielä matkatavaroita ruumaan luovuttaessaan perhe oli toiveikas. Julkisuudessa oli tietoa, ettei emoyhtiön konkurssin pitäisi vaikuttaa Pohjoismaiden toimintaan.

Sitten Juha Majalainen huomasi jo pari tuntia aiemmin julkaistun twiitin, että konkurssi on toteutunut ja kaikki lennot peruttu.

”Täällä ei tiedetty tilanteesta mitään.”

Perheellä oli käytössään myös Tjäreborgin mobiilisovellus, mutta senkään kautta ei tieto kulkenut.

Perheen isä lähettääkin Tjäreborgille katkerat terveiset: ”Kiitos, hienosti meni – sitaateissa.”

”Eihän tämä ole virkailijoiden käsissä, monta sataa työpaikkaa on mennyt ja meiltä vain lomamatka”, Reetta Majalainen muistuttaa.

Perhe ryhtyi heti lennon peruuntumisen selvittyä etsimään uutta matkakohdetta.

”Lämpö oli valinnassa ainoa kriteeri, sillä shortsit oli pakattu.”

Madeiran Funchaliin matkan varannut helsinkiläinen Tarja Kivilahti kertoi, että suuri osa kanssamatkustajista oli päästetty läpi lähtöportista, ennen kuin tieto lennon peruuntumisesta varmistui.


Hän ei itse halunnut kulkea lähtöportista ennen varmaa tietoa lennon kohtalosta.

”Jäimme jonon viimeiseksi. Meitä oli siinä enää kuusi matkustajaa jäljellä, kun meille kerrottiin, että lento on peruttu”, Kivilahti kertoo.

Hän alkoi heti selvitellä korvausasioita vakuutusyhtiöstä. Matkakumppani Jari Lahtinen puolestaan soitti luottokorttiyhtiöön, josta kehotettiin laatimaan korvausanomus.

”Nämä ovat ikäviä asioita. Tjäreborg ei onnistunut informoimisessa”, Lahtinen toteaa.

Vaasalaisen Uleniuksen perheen oli tarkoitus viettää viikon loma Kyproksella. Nyt perheen lapset pääsevät uimaan Välimeren sijaan läheiseen kylpylään, minkä jälkeen perhe todennäköisesti palaa kotiinsa Vaasaan.

”Erittäin kurja juttu, erityisesti lapset olivat erittäin pettyneitä. Mutta nyt vähitellen olemme pääsemässä tästä ylitse, ja menemme Flamingoon uimaan”, ynnää perheen tuntemuksia Linda Ulenius.

”Jos saamme maksetusta matkasta korvausta, sitten voidaan miettiä, että päästäänkö matkalle. Tähän on laitettu paljon rahaa”, Andreas Ulenius sanoo.


Tjäreborg kertoi maanantaina, että kaikki lähtevät lennot päivältä perutaan. Yhtiön eri matkakohteissa oli aamulla kaikkiaan noin 2 900 suomalaisasiakasta.

Brittituristeja Thomas Cookin kohteissa on yli 150 000, ja Britannia on aloittamassa uutistoimistojen mukaan heidän kotiin kuljettamisensa jo maanantaina.


Oletko Tjäreborgin matkalla? Ota yhteyttä HS:n toimitukseen hs.online@hs.fi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  4. 4

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  8. 8

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  9. 9

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  10. 10

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää