Talous

Onko pakettimatkailulla enää tulevaisuutta? Thomas Cookin konkurssi on ”erään aikakauden loppu”, sanoo professori

Maailman vanhin matkatoimisto Thomas Cook on asetettu konkurssiin. Se on erään aikakauden loppu, arvioi matkailualan professori Antti Honkanen.

Brittiläinen Thomas Cook oli oman aikansa innovaattori.

1 800-luvun puolivälissä entinen baptistisaarnaaja Cook alkoi järjestää ryhmämatkoja – aluksi lähikaupunkeihin, sitten Skotlantiin ja Manner-Eurooppaan.

Syntyi yksi maailman ensimmäisistä matkanjärjestäjistä.

Maanantaina Thomas Cook asetettiin konkurssiin. Se on symbolisesti erään aikakauden loppu, arvioi matkailualan professori Antti Honkanen.

”Thomas Cook keksi pakettimatkan idean. Yhtiön juuret ovat matkailualan ikiomassa innovaatiossa, joka on kantanut kaikki nämä vuodet enemmän tai vähemmän tähän saakka.”

Thomas Cookin vaikeudet ovat jatkuneet pitkään. Syy ahdinkoon ei ole siinä, että ihmiset eivät matkailisi. Päinvastoin: matkailun suosio kasvaa jatkuvasti, mutta tavat matkustaa ovat muuttuneet dramaattisesti.

”Pakettimatkan idea oli siinä, että myytiin mahdollisimman isolle joukolle samanlainen matka – myytiin charter-kone täyteen, otettiin isoja kiintiöitä hotelleista ja näin pidettiin hinta alhaalla”, Honkanen sanoo.

Nyt halpoja matkoja saa hankittua muutenkin. Digitalisaatio ja halpalentoyhtiöt ovat tehneet matkojen omatoimisesta suunnitellusta helppoa ja edullista.

Matkatoimistojen perinteiseltä liiketoimintamallilta on näin kadonnut pohja alta, Honkanen arvioi.

Suomessa valmismatkojen suosio oli matkustajamääriltä mitattuna huipussaan 1990-luvun alussa, Honkanen kertoo. Sitten tuli lama, eivätkä matkatoimistot sen jälkeen enää nousseet lamavuosia edeltäneisiin matkustajamääriin.

Määrät ovat laskeneet, mutteivät niin dramaattisesti kuin voisi olettaa. Esimerkiksi vuonna 2008 Thomas Cookin omistama Tjäreborg vei noin 187 200 matkailijaa lomalle. Viime vuonna Tjäreborgin matkustajamäärä oli noin 179 500.

Finnairin omistukseen kuuluvan Aurinkomatkojen matkustajamäärä on toimitusjohtaja Timo Kousan mukaan neljän viime vuoden aikana kasvanut.

Hän pitää Thomas Cookin konkurssiuutista ikävänä, muttei usko, että se on merkki alan kuihtumisesta kokonaan.

Kousan mukaan sellaiset matkanjärjestäjät pärjäävät, jotka ovat onnistuneet uudistamaan tarjontaansa.

”Uudistuminen on ollut avainasemassa jo monta vuotta. Kilpailu alalla on ollut kovaa.”Suomessa pakettimatkoja on hallinnut kolme suurta toimijaa. Viime vuonna lentäen tehtävistä pakettimatkoista 27,2 prosenttia tehtiin Aurinkomatkojen ja 27,1 prosenttia Tuin kautta. Kolmanneksi eniten matkoja, 20,5 prosenttia, tehtiin Tjäreborgin eli Thomas Cookin kautta.

Sekä Aurinkomatkoille että Tuille tuli heti maanantaina useita kyselyitä Tjäreborgin kautta matkansa varanneilta asiakkailta, jotka haluavat varmistaa lomamatkansa toteutumisen.

Tuin Pohjoismaiden myyntijohtajan Peik Martinin mukaan kysyntä erityisesti syksyn lomille on kasvanut.

Kysynnän kasvu saattaa Martinin mukaan aiheuttaa joitakin rajoituksia aivan lähikuukausien tarjonnassa. Jos ei ole varannut syyslomaa, vaihtoehdot voivat olla tällä hetkellä niukemmat.

Martinin mukaan Thomas Cookin konkurssiuutinen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että matkojen hinnat ainakaan pidemmällä aikavälillä nousisivat.

”En usko, että [konkurssiuutisella] on suurempaa vaikutusta matkojen hintoihin. Eivät asiakkaat halua maksaa lomistaan sen enempää ensi vuonna kuin tänäkään vuonna. Me pyrimme taklaamaan kustannuksia niin, että matkojen hinnat pysyvät kohtuullisina”, Martin sanoo.

Tui on maailman suurin matkayhtiö. Sen kurssi oli maanantaina selvässä nousussa. Illansuussa kurssi oli yli 5 prosentin nousussa. Tui on niin ikään kärsinyt aiemmin taloudellisista vaikeuksista. Yhtiön osakkeen arvo on pudonnut vuodessa reilulla kolmanneksella.

Professori Honkanen arvioi, että Thomas Cookin myötä moni muukin matkailualalla toimiva yritys joutuu välittömiin vaikeuksiin.

Thomas Cook -konsernilla on toimintaa 16 maassa. Lentoyhtiön ja matkatoimistojen lisäksi konserni omistaa myös hotelleja. Thomas Cookilla on noin 22 000 työntekijää, joista 9 000 työskentelee Britanniassa. Vuosittain yhtiö on majoittanut ja kuljettanut 19 miljoonaa ihmistä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan huolensa ilmaisivat maanantaina ainakin Kreikan ja Turkin hotellialat. Turkin hotellialan liitto arvioi, että Thomas Cookin toiminnan päättyminen voi johtaa siihen, että Turkki menettäisi jopa 700 000 turistia vuosittain.

”Ne yritykset, esimerkiksi hotellit, jotka ovat myyneet koko kiintiönsä Thomas Cookille, ovat nyt hankalassa tilanteessa. Niiden pitää äkkiä keksiä muita ratkaisuja”, Honkanen arvioi.

Hänen mukaansa yksittäisten lomakohteiden suosio tuskin kuitenkaan kokonaan laskee konkurssiuutisen myötä, sillä moni halpalentoyhtiö lentää samoihin kohteisiin.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump vertasi virkarikostutkintaa lynkkaukseen, monet järkyttyivät sanavalinnasta

  2. 2

   Alahuone meni äänin 329–299 Boris Johnsonin brexit-lain taakse, mutta torppasi pikakäsittelyn äänin 322–308 – HS seuraa ja näyttää suorana

  3. 3

   Venäjän laivasto löysi arktiselta alueelta viisi uutta saarta

  4. 4

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  5. 5

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  6. 6

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  7. 7

   Šakkimaailmassa nousi kohu: supertähti Magnus Carlsen teki maailmanennätyksen, jonka toinen pelaaja kiisti välittömästi

  8. 8

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  9. 9

   Syyskuussa tuli 40 000 työllistä lisää, joista 39 000 oli naisia

  10. 10

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  6. 6

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  7. 7

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  8. 8

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  9. 9

   Hukkaako säästeliäs rahansa? Nollakorkojen maailma kurittaa vanhoihin oppeihin nojaavia kotitalouksia

   Tilaajille
  10. 10

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää