
Muovipullottomia risteilyjä siirtyy ensimmäisenä varustamon uusin alus, saksalaisvalmisteinen Norwegian Encore, joka otetaan käyttöön ensi marraskuussa. Karibialla liikkuvalla risteilijällä matkaaville on tarjolla vettä pääosin paperista tehdyistä pakkauksista, joiden kannet valmistetaan sokeriruokopohjaisesta materiaalista.
Norwegian aikoo luopua muovipulloista myös lopuissa viidessätoissa aluksessaan vuoden 2020 tammikuuhun mennessä.
Maailman kolmanneksi suurimman risteilijävarustamon laivoihin mahtuu kerralla useita tuhansia matkailijoita. Esimerkiksi Encoressa voi matkustaa enimmillään 4 000 ihmistä. Alukset ovatkin käytännössä kelluvia kaupunkeja, ja myös vesipullojen käyttömäärät ovat niissä suuret.
Kartonkisiin pakkauksiin siirtymisen ansiosta Norwegianilla jää vuosittain käyttämättä viidestä kuuteen miljoonaa kertakäyttöistä muovipulloa.
Varustamo korvaa muovipullot yhdysvaltalaisen Just Water -tuotemerkinhttps://justwater.com/ pakkauksilla. Valmistajayritys kertoo käyttävänsä uudelleen täytettävien ja kierrätettävien pakkausten teossa 82-prosenttisesti uusiutuvia materiaaleja. Yrityksen perustaja on näyttelijä Will Smithin https://www.hs.fi/haku/?query=will+smithinpoika Jaden Smithhttps://www.hs.fi/haku/?query=jaden+smith, joka on luonut uraa räppärinä ja näyttelijänä. Just Waterin hän perusti vain 11-vuotiaana.

Just Waterin pakkauksiin tarvittava raaka-aine saadaan yrityksen mukaan sertifioiduista metsistä vastuullisesti kaadetuista puista. Pakkausten kuljettamiseen ja säilyttämiseen tarvittava tila on paljon pienempi kuin muovipulloilla.
Cruisecritic.co.uk-sivustonhttps://www.cruisecritic.co.uk/news/4507/ mukaan Norwegian on maailman ensimmäinen risteilyvarustamo, joka luopuu muovipulloista kaikissa aluksissaan. Jo viime vuonna varustamo luopui muovisten juomapillien käytöstä.
”Tavoitteemme on todellakin minimoida [hiili]jalanjälkemme, minne tahansa maailmassa menemmekin. Haluamme olla tietä muillekin viitoittava yhtiö”, sanoo yrityksen toimitusjohtaja Andy Stuarthttps://www.hs.fi/haku/?query=andy+stuart Cruisecriticin mukaan.
Matkailuala on vähitellen herännyt ottamaan askeleita ympäristöä säästävämmän toiminnan suuntaan. Osa askeleista on kuitenkin ollut varsin pieniä, vaikkakin niillä on imagomerkitystä. Esimerkiksi kansainvälisistä toimijoista Marriott- ja Intercontinental-hotelliketjut ovat luopuneet kylpyhuoneiden pienistä muovipakkauksista.
Ympäristöaktiivien mukaan tarvitaan kuitenkin paljon suurempia tekoja.
Ympäristönsuojeluun keskittyvään tutkijaryhmään kuuluva meribiologi Andrew Rosenberghttps://www.hs.fi/haku/?query=andrew+rosenberg toteaa Adweek.comillehttps://www.adweek.com/brand-marketing/norwegian-cruise-line-is-ditching-plastic-water-bottles/, että koska risteilybisnes elää kauniista ympäristöstä, alan pitäisi panostaa sen suojelutoimiin erityisen ponnekkaasti. Hän muistuttaa, että risteilyalukset saastuttavat sekä ilmaa että vettä herkillä luontoalueilla.https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006136118.html
”Asteikolla 1–10 muovipullojen merkitys on 2 ja saasteiden 10.”
Samalla Rosenberg sanoo, että pienikin ympäristöä säästävä teko on tärkeä niin kauan kuin keinot eivät lopu siihen.
Virolaisomistuksessa oleva Tallink Silja luettelee verkkosivullaanhttps://www.tallinksilja.fi/vastuullisuus?cmp=google.cpc.Tallink_DSA..54275806300&gclid=EAIaIQobChMI-ub2t-jt5AIVQqWaCh0-8wmlEAAYASAAEgK3mvD_BwE useita varustamon noudattamia vastuullisen toiminnan käytäntöjä. Niitä riittää ruokahävikin torjumisesta kestävää kehitystä tukeviin kalahankintoihin ja Itämeren suojeluun Maailman luonnonsäätiön WWF:n toimintaa tukemalla.
Varustamo kertoo tarjoavansa asiakkailleen mahdollisuuksien mukaan lähiruokaa, ja tavoitteena on häkkikanojen munista luopuminen vuoteen 2025 mennessä.
Yhtiön alukset Silja Serenade ja Silja Symphony alkoivat viime kesäkuussa käyttää Tukholman satamassa sijaitsevaa maasähkökeskusta tarkoituksena vähentää päästöjen määrää satamassaoloaikana.
”Muutaman kuukauden kuluttua tarkoitus on ottaa käyttöön maasähkö Tallinnassa, ja toivottavasti seuraavana on vuorossa Helsinki”, kertoo Tallink Gruppin viestintäjohtaja Katri Linkhttps://www.hs.fi/haku/?query=katri+link HS:lle.
Hänen mukaansa varustamo ei ole aivan heti luopumassa muovipulloista.
”Emme haluaisi käyttää muovipulloja, ja etsimme niille koko ajan vaihtoehtoja. Muutos vie kuitenkin aikaa, sillä ketjussa on useita toimijoita.”
Linkin mukaan alusten taxfree-myymälöissä siirrytään asteittain paperikasseihin. Muovisista juomapilleistä on jo luovuttu.
Ahvenanmaalainen Viking Line kertoohttps://www.vikingline.fi/merella/ymparisto/ymparistopolitiikka/ toteuttaneensa muun muassa polttoaineen säästöohjelmia ja pyrkivänsä mereen ja ilmaan päätyvien päästöjen vähentämiseen.
”Kaikki jätteet viedään maihin, ja jo vuosikymmenten ajan kaikki jätevedet on jätetty satamien kautta kunnallisiin vedenpuhdistamoihin”, toteaa toimitusjohtaja Jan Hanseshttps://www.hs.fi/haku/?query=jan+hanses varustamon verkkosivulla.
Myös ruokahävikkiä on pienennetty. Viime huhtikuussa M/S Mariellalla käynnistetyn projektin ansiosta hävikki pieneni keskimäärin 40 prosenttia.
”À la carte -ravintoloissamme ei enää tarjoilla pöytävesiä muovipulloista. Sen sijaan tarjolla on erityispuhdistettua hanavettä, joka pullotetaan ympäristöystävälliseen ja kierrätettävään lasipulloon”, kertoo Viking Linen viestintäpäällikkö Christa Grönlundhttps://www.hs.fi/haku/?query=christa+gronlund HS:lle.
Viking Line on myös siirtynyt käyttämään biohajoavia muovikasseja. Niiden valmistuksessa käytetään laivan pakkausmuovista saatua kierrätysmuovia.
Yhtiö on kirjannut tavoitteisiinsa muun muassa, että vuoteen 2020 mennessä kaikista kertakäyttötuotteista 80 prosentin pitää olla kierrätettäviä tai biologisesti hajoavia.
Kaikkien Viking Linen aluksissa ja maissa käytettävien kertakäyttötuotteiden tulee olla vuoteen 2021 mennessä sataprosenttisesti kierrätettäviä tai biologisesti hajoavia.
Viking Grace on maailman ensimmäinen nesteytettyä maakaasua eli lng:tä käyttävä suuri matkustaja-alus. Lng:n käyttö vähentää typpipäästöjä ja kasvihuonekaasuja. Rikki- ja hiukkaspäästöjä ei synny lng:llä käytännössä lainkaan.
Kommentit