Talous

Maailman kolmanneksi suurin risteily­varustamo luopuu muovi­pulloista: ”Asteikolla 1–10 muovi­pullojen merkitys on 2”, sanoo meri­biologi

Ympäristönsuojelijoiden mukaan muovipullot ovat vain yksi pieni osa risteilijöiden aiheuttamasta ympäristökuormituksesta. Suomen lähivesillä liikkuvat Tallink Silja ja Viking Line vakuuttavat tutkivansa useita vaihtoehtoja saaste- ja jätemäärän vähentämiseksi.

Yhdysvaltalainen Norwegian Cruise Line sanoo siirtyvänsä risteilijöissään pelkästään kartonkisiin juomavesipakkauksiin, kertoo muun muassa The New York Times -lehti.

Muovipullottomia risteilyjä siirtyy ensimmäisenä varustamon uusin alus, saksalaisvalmisteinen Norwegian Encore, joka otetaan käyttöön ensi marraskuussa. Karibialla liikkuvalla risteilijällä matkaaville on tarjolla vettä pääosin paperista tehdyistä pakkauksista, joiden kannet valmistetaan sokeriruokopohjaisesta materiaalista.

Norwegian aikoo luopua muovipulloista myös lopuissa viidessätoissa aluksessaan vuoden 2020 tammikuuhun mennessä.

Maailman kolmanneksi suurimman risteilijävarustamon laivoihin mahtuu kerralla useita tuhansia matkailijoita. Esimerkiksi Encoressa voi matkustaa enimmillään 4 000 ihmistä. Alukset ovatkin käytännössä kelluvia kaupunkeja, ja myös vesipullojen käyttömäärät ovat niissä suuret.

Kartonkisiin pakkauksiin siirtymisen ansiosta Norwegianilla jää vuosittain käyttämättä viidestä kuuteen miljoonaa kertakäyttöistä muovipulloa.

Varustamo korvaa muovipullot yhdysvaltalaisen Just Water -tuotemerkin pakkauksilla. Valmistajayritys kertoo käyttävänsä uudelleen täytettävien ja kierrätettävien pakkausten teossa 82-prosenttisesti uusiutuvia materiaaleja. Yrityksen perustaja on näyttelijä Will Smithin poika Jaden Smith, joka on luonut uraa räppärinä ja näyttelijänä. Just Waterin hän perusti vain 11-vuotiaana.


Just Waterin pakkauksiin tarvittava raaka-aine saadaan yrityksen mukaan sertifioiduista metsistä vastuullisesti kaadetuista puista. Pakkausten kuljettamiseen ja säilyttämiseen tarvittava tila on paljon pienempi kuin muovipulloilla.

Cruisecritic.co.uk-sivuston mukaan Norwegian on maailman ensimmäinen risteilyvarustamo, joka luopuu muovipulloista kaikissa aluksissaan. Jo viime vuonna varustamo luopui muovisten juomapillien käytöstä.

”Tavoitteemme on todellakin minimoida [hiili]jalanjälkemme, minne tahansa maailmassa menemmekin. Haluamme olla tietä muillekin viitoittava yhtiö”, sanoo yrityksen toimitusjohtaja Andy Stuart Cruisecriticin mukaan.

Matkailuala on vähitellen herännyt ottamaan askeleita ympäristöä säästävämmän toiminnan suuntaan. Osa askeleista on kuitenkin ollut varsin pieniä, vaikkakin niillä on imagomerkitystä. Esimerkiksi kansainvälisistä toimijoista Marriott- ja Intercontinental-hotelliketjut ovat luopuneet kylpyhuoneiden pienistä muovipakkauksista.

Ympäristöaktiivien mukaan tarvitaan kuitenkin paljon suurempia tekoja.

Ympäristönsuojeluun keskittyvään tutkijaryhmään kuuluva meribiologi Andrew Rosenberg toteaa Adweek.comille, että koska risteilybisnes elää kauniista ympäristöstä, alan pitäisi panostaa sen suojelutoimiin erityisen ponnekkaasti. Hän muistuttaa, että risteilyalukset saastuttavat sekä ilmaa että vettä herkillä luontoalueilla.

”Asteikolla 1–10 muovipullojen merkitys on 2 ja saasteiden 10.”

Samalla Rosenberg sanoo, että pienikin ympäristöä säästävä teko on tärkeä niin kauan kuin keinot eivät lopu siihen.

Virolaisomistuksessa oleva Tallink Silja luettelee verkkosivullaan useita varustamon noudattamia vastuullisen toiminnan käytäntöjä. Niitä riittää ruokahävikin torjumisesta kestävää kehitystä tukeviin kalahankintoihin ja Itämeren suojeluun Maailman luonnonsäätiön WWF:n toimintaa tukemalla.

Varustamo kertoo tarjoavansa asiakkailleen mahdollisuuksien mukaan lähiruokaa, ja tavoitteena on häkkikanojen munista luopuminen vuoteen 2025 mennessä.

Yhtiön alukset Silja Serenade ja Silja Symphony alkoivat viime kesäkuussa käyttää Tukholman satamassa sijaitsevaa maasähkökeskusta tarkoituksena vähentää päästöjen määrää satamassaoloaikana.

”Muutaman kuukauden kuluttua tarkoitus on ottaa käyttöön maasähkö Tallinnassa, ja toivottavasti seuraavana on vuorossa Helsinki”, kertoo Tallink Gruppin viestintäjohtaja Katri Link HS:lle.

Hänen mukaansa varustamo ei ole aivan heti luopumassa muovipulloista.

”Emme haluaisi käyttää muovipulloja, ja etsimme niille koko ajan vaihtoehtoja. Muutos vie kuitenkin aikaa, sillä ketjussa on useita toimijoita.”

Linkin mukaan alusten taxfree-myymälöissä siirrytään asteittain paperikasseihin. Muovisista juomapilleistä on jo luovuttu.

Ahvenanmaalainen Viking Line kertoo toteuttaneensa muun muassa polttoaineen säästöohjelmia ja pyrkivänsä mereen ja ilmaan päätyvien päästöjen vähentämiseen.

”Kaikki jätteet viedään maihin, ja jo vuosikymmenten ajan kaikki jätevedet on jätetty satamien kautta kunnallisiin vedenpuhdistamoihin”, toteaa toimitusjohtaja Jan Hanses varustamon verkkosivulla.

Myös ruokahävikkiä on pienennetty. Viime huhtikuussa M/S Mariellalla käynnistetyn projektin ansiosta hävikki pieneni keskimäärin 40 prosenttia.

”À la carte -ravintoloissamme ei enää tarjoilla pöytävesiä muovipulloista. Sen sijaan tarjolla on erityispuhdistettua hanavettä, joka pullotetaan ympäristöystävälliseen ja kierrätettävään lasipulloon”, kertoo Viking Linen viestintäpäällikkö Christa Grönlund HS:lle.

Viking Line on myös siirtynyt käyttämään biohajoavia muovikasseja. Niiden valmistuksessa käytetään laivan pakkausmuovista saatua kierrätysmuovia.

Yhtiö on kirjannut tavoitteisiinsa muun muassa, että vuoteen 2020 mennessä kaikista kertakäyttötuotteista 80 prosentin pitää olla kierrätettäviä tai biologisesti hajoavia.

Kaikkien Viking Linen aluksissa ja maissa käytettävien kertakäyttötuotteiden tulee olla vuoteen 2021 mennessä sataprosenttisesti kierrätettäviä tai biologisesti hajoavia.

Viking Grace on maailman ensimmäinen nesteytettyä maakaasua eli lng:tä käyttävä suuri matkustaja-alus. Lng:n käyttö vähentää typpipäästöjä ja kasvihuonekaasuja. Rikki- ja hiukkaspäästöjä ei synny lng:llä käytännössä lainkaan.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  2. 2

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  3. 3

   Toimitusjohtaja hankki Helsingistä kymmenen hitas-asuntoa – Asuntokriisin helpottajaksi luotua järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  4. 4

   Madridin ilmasto­kokouksen pää­sponsori on Espanjan pahin saastuttaja: Miten erottaa viher­pesu oikeista ilmasto­lupauksista?

  5. 5

   Britannian konservatiivipuolueelle selvä vaalivoitto – Boris Johnson voitonpuheessaan: ”Brexit on vastustamaton ja vastaansanomaton”

  6. 6

   Mikromuutos on avain pysyvään elämänmuutokseen, sanoo aivotutkija – Seitsemän kohdan ohjelma auttaa pääsemään eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  7. 7

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen kieleen on tullut vaikutteita yllättävästä suunnasta – moni sana on jäänne kohtaamisista indoiranilaisten kanssa

  9. 9

   Tanja Valanne upottaa jättimäisiin pizzoihinsa kilon juustoa – sukupizzan on pystynyt ahtamaan nopeasti vain kaksi ihmistä

  10. 10

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  2. 2

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  3. 3

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  4. 4

   Marinin pääministeripaikka ratkesi viime hetkillä, kun Paatero ja Kiuru saapuivatkin kokoukseen – ja operaation taustalla hääräsi Antti Rinne

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n piparikisaan ilmoittautui ”täysin lapasesta lähtenyt” suurteos

  6. 6

   Al-Holissa olevan suomalais­naisen äiti HS:lle: Naiset eivät ole valmiita luovuttamaan lapsiaan Suomeen ja jäämään itse leirille

   Tilaajille
  7. 7

   Britannian konservatiivipuolueelle selvä vaalivoitto – Boris Johnson voitonpuheessaan: ”Brexit on vastustamaton ja vastaansanomaton”

  8. 8

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  9. 9

   Sotimaan opetettuja lapsia on jo Suomessa, sanoo psykologi – näin radikalisoituneita nuoria autetaan

  10. 10

   Pasilan tornisuunnitelmat paisuvat entisestään: tornit nousemassa jopa 200 metriin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  6. 6

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  7. 7

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  8. 8

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  9. 9

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  11. Näytä lisää