Talous

Hypo löysi puutteita asuntotilastoista: Hintojen eriytyminen luultuakin voimakkaampaa

Asuntokaupan muutokset ovat aiheuttaneet Hypon mukaan tilanteen, jossa tilastot eivät enää vastaa todellisuutta.

Asuntojen hinnat ovat tunnetusti kehittyneet Suomessa eri suuntiin eri alueilla, mutta todellisuudessa jako on tilastoja huimempi.

Näin arvioi asuntorahoitukseen keskittyvä Suomen Hypoteekkiyhdistys tuoreessa asuntomarkkinakatsauksessaan.

Hypo perustaa arvionsa kahteen asiaan.

Ensimmäinen niistä on se, että taantuvilla paikkakunnilla asuntokauppa on käytännössä pysähtynyt huonoimpien asuntojen osalta. Kun kauppaa käydään enää parhaista kohteista, hinnat näyttävät tilastoissa paremmilta kuin koko asuntokannan todellisuus. Hypo uskookin, että asuntojen arvo on pudonnut isossa osassa Suomea enemmän kuin tilastoista näyttäisi.

Kasvukeskuksissa, esimerkiksi Helsingissä, kauppaa käydään myös ”pommikuntoisilla” kohteilla. Se hillitsee hintojen nousua tilastoissa.Toinen tilastoja vääristävä asia on Hypon mukaan vuokratonttien nopea yleistyminen kasvukeskuksissa. Yhä suurempi osa asunnoista myydään niin, että kauppahinta ei sisällä tontin hintaa.

Vuokratontin osuuden arvo on noin viidesosa asunnon koko arvosta. Siksi vuokratonteilla sijaitsevien asuntojen neliöhinnat ovat syystäkin edullisempia kuin oman tontin vastaavat asunnot.

Tilastokeskuksen hintaindeksi ei erottele omalla tai vuokratontilla sijaitsevia asuntoja. Asuntojen todellinen hinnannousu isoissa kaupungeissa on siten Hypon mukaan siten tilastoitua suurempaa.

Usein asunnonostajalla on mahdollisuus lunastaa osuutensa vuokratontista omaksi. Jos ostaja ei sitä tee, hän maksaa kuukausittaista tonttivuokraa, joka kasvattaa asumiskuluja olennaisesti.

Tilastokeskus kertoi perjantaina, että se alkaa huomioida vuokratontit uusien asuntojen hintatilastossa ensi vuoden alusta alkaen. Myöhemmin Tilastokeskuksen tarkoituksena on saada vuokratontit myös vanhojen asuntojen hintatilastoihin.
Hypon mukaan asuntojen hinnat laskivat viime vuonna kaikissa muissa kasvukeskuksissa kasvukolmiota ja Porvoota lukuun ottamatta.

Hintojen muutokset ovat kuitenkin hienojakoisia, eikä karkea tilastojaottelu kasvukeskuksiin ja muihin paikkakuntiin tavoita tosielämän tilannetta. Esimerkiksi Kuopiossa asuntohintojen lasku on syventynyt, mutta se ei kosketa keskustan tuntumaa tai Saaristokaupunkia.

Hypon pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan asuntomarkkinoiden polarisaation sijaan pitäisi puhua sirpaloitumisesta.

”Kysyntä ei katoa kokonaan, vaan keskittyy myös keskisuurissa kaupungeissa. Esimerkiksi Kotkassa hinnat nousevat keskustan tuntumassa, mutta laskevat jyrkästi kauempana”, Brotherus kirjoittaa raportissa.Säästöpankkiryhmä esitti torstaina asuntomarkkinoiden tilanteesta vastakkaisen näkökulman. Sen mukaan julkinen keskustelu asuntojen arvojen eriytymisestä on mennyt aiheettoman pelottelun puolelle.

Mediassa on viime aikoina korostunut vaikutelma asuntokaupan hyytymisestä etenkin kasvukeskusten ulkopuolella, mutta Säästöpankkiryhmä muistuttaa, että asuntoja ostetaan yhä myös muualla kuin pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella.

”Ihmisiä pelotellaan asuntojen arvojen romahduksella. Kuitenkin jos katsotaan myyntitilastoja, asuntokauppa käy Suomessa tällä hetkellä selvästi ennusteita vilkkaampana”, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen torstaina julkaistussa tiedotteessa.


Säästöpankkiryhmän mukaan käytetyissä kerros- ja rivitaloasunnoissa hinnat ovat monilla paikkakunnilla tulleet hieman alaspäin, kun taas omakotitalojen keskihinta on noussut edellisvuosista.

”Käytettyjen asuntojen kauppamäärät ovat kasvaneet 2,9 prosenttia ja kokonaismarkkinakin on plussan puolella 1,4 prosenttia. Erityisesti omakotitalokauppa on piristynyt monilla paikkakunnilla”, Rantanen sanoo.

Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen muistuttaa, että käytettyjen asuntojen kaupoista noin 70 prosenttia tehdään pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

”Nyt lapsiperheiden unelma isommasta kodista ja omasta pihapiiristä, muutosta maaseudulle tai tunnin junamatkan päähän kaupungista ja työpaikasta on aiempaa edullisemmin toteutettavissa”, Mikkonen sanoo.

Osittain Hypon ja Säästöpankkiryhmän erilaiset näkemykset asuntokauppaan selittyvät niiden toiminta-alueilla.

Hypon toiminta keskittyy kasvukeskuksiin ja erityisesti pääkaupunkiseudulle. Sp-Koti on puolestaan ympäri Suomea toimivien paikallisten yrittäjien kiinteistönvälitysketju.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  6. 6

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  7. 7

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  8. 8

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  9. 9

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  10. 10

   Mies pahoinpiteli satunnaisen vastaantulijan kuoliaaksi kadulla: Tekijä ei muista itse mitään, tuomittiin 4,5 vuodeksi vankilaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää