Talous

Asiantuntijan mukaan kiinalaisyritysten mahdollisen pörssikarkotuksen taustalla voi olla Trumpin hallinnon vihjailu Kiinalle

Presidentti Donald Trumpin hallinto harkitsee mediatietojen mukaan kiinalaisyritysten poistamista yhdysvaltalaispankeista. Kyseessä voi olla neuvottelutaktiikka, arvioi Nordean pääekonomisti.

Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kauppasota saattaa olla jälleen kiristymässä.

Tästä antavat vihjeitä useiden talousmedioiden kertomat uutiset siitä, että presidentti Donald Trumpin hallinto pohtii kiinalaisyritysten heittämistä ulos yhdysvaltalaispörsseistä. Kyse on vasta alustavista tiedoista, jotka pohjautuvat uutissivustojen omiin lähteisiin.

Nordean pääekonomistin Tuuli Koivun mukaan väitetyt suunnitelmat kertovat siitä, miten epäluuloisesti Yhdysvallat ja Kiina suhtautuvat toisiinsa.

”Ne haluavat nyt heikentää toistensa kasvuolosuhteita paljon laajemmin kuin vain tullien kautta. Tämä voi kuitenkin olla vain neuvottelu­taktiikkaa”, Koivu arvioi.

Maailman suurimpien talousmahtien on tarkoitus neuvotella kauppasodan tilanteesta 10.–11. lokakuuta.

Koivun mukaan Trumpin hallinto saattaa haluta tuoreilla vihjauksilla viestiä kiinalaisille, ettei Yhdysvallat ole tekemässä mitään myönnytyksiä ennen neuvotteluja.

Aikaisemmissa neuvotteluissa asetelma on ollut Koivun mukaan se, että Trump on ollut valmis tulemaan vastaan, mutta Kiina on ikään kuin pettänyt lupaukset.

Vielä ei ole tietoa siitä, miten Trumpin hallinto todellisuudessa poistaisi listautuneet kiinalaisyritykset maan pörsseistä.

Helmikuussa Yhdysvaltojen kolmessa keskeisimmässä pörssissä oli kongressin asettaman työryhmän tekemän selvityksen mukaan 156 kiinalaisyritystä. Niiden markkina-arvoksi arvioitiin yhteensä noin 1,2 biljoonaa dollaria (1,1 biljoonaa euroa).

Reutersin lähteen mukaan rajoitussuunnitelmien taustalla on oletus siitä, että listautuneet kiinalaisyritykset eivät täytä yhdysvaltalais­viranomaisten asettamia turvallisuusvaatimuksia.

The Financial Timesin mukaan Trumpin neuvonantajat selvittävät myös sitä, voitaisiinko yhdysvaltalaisia eläkeyhtiöitä kieltää tekemästä sijoituksia kiinalaisiin kohteisiin.

Mikäli nämä toimet toteutuisivat, tietäisi se kauppasodan merkittävää laajentumista, arvioi Koivu.

”Vaikka Kiinan kasvu ei ole ulkoisesta rahoituksesta missään määrin riippuvainen, niin ilman muuta Kiinalle on hyvin tärkeää, että rahoitus tulee monipuolisista lähteistä, myös Yhdysvalloista.”

Nettomääräisesti kiinalaisyritysten Yhdysvaltojen markkinoilta hakema rahoitus on Koivun mukaan hyvin pientä verrattuna siihen, kuinka suuret rahoitusvirrat Kiinan sisällä liikkuvat.

Yhdysvaltalaispörsseissä listautuminen on monille kiinalaisyrityksille kuitenkin tärkeää niiden maineen kannalta. Lisäksi Kiinan olisi Koivun mukaan tärkeää saada myös dollarimääräistä rahoitusta.

Kiinan pelkona ovat Koivun mukaan myös Yhdysvaltojen asettamien rajoituksien vaikutukset muille kansainvälisille rahoitusvirroille. Yhdysvaltojen asettamiin pakotteisiin saattaisi nimittäin liittyä ehtoja, jotka sitoisivat myös maassa toimivia eurooppalaisia pankkeja.

”Olen ajatellut jo pitkään, että vaikka tullit jossain vaiheessa loppuisivat tai laskisivat joidenkin tuotteiden osalta, tämä suurvaltakilpailu tulee jatkumaan. Se vain saa uusia muotoja, ja tämä on nyt yksi mahdollisuus.”

Koivun mukaan on täysin selvää, etteivät osapuolet sovi kauppasotaansa yhdellä sopimuksella. Hän arvioi, että Yhdysvaltojen ja Kiinan johto saattaa kuitenkin päätyä tekemään alkavalla neuvottelukierroksella jonkinlaisen kosmeettisen sopimuksen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  3. 3

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  4. 4

   Suomen maahanmuutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  5. 5

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  6. 6

   Tarjolla oli kolme päivää Helsingissä, Slush, suomalainen sauna ja ilta Kalliossa – lähes 7 000 lähetti hakemuksen

  7. 7

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla – Asiantuntijat kertovat, miksi toiset saavat oireita ja toiset eivät koskaan

   Tilaajille
  8. 8

   Finlandia-ehdokas on kekseliäs kertomus aikamatkustamisesta ja psykologisesti tarkkanäköinen yhteiskuntakuvaus

  9. 9

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  10. 10

   Ossi Valpio oli nouseva räppäri ja koripalloilija, mutta parikymppisenä hän oli valmis eläkkeelle – Sitten hän opetteli puhumaan häpeästä, ja se muutti kaiken

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää