Talous

27-vuotias Teemu Heinonen lähti kunnanjohtajaksi vieraalle paikkakunnalle ja järkyttyi siitä, mikä Suomea odottaa

Kuntien taloustilanne on kuluvana vuonna vajonnut historiallisen heikoksi, ja edessä on leikkauksia ja veronkorotuksia ympäri maan. HS vieraili Varsinais-Suomen Nousiaisissa, jossa Suomen nuorin kunnanjohtaja on käynnistämässä säästöohjelmaa.

Vaatimattomasti sisustetussa, harmaiden ja valkoisten pintojen peittämässä tilassa kuuluu vain kahden näppäimistön vaimea naputus. Paikkaa voisi luulla hylätyksi pankkikonttoriksi, mutta se on yksi Nousiaisten kunnanjohdon väliaikaisista toimitiloista.

Työpisteillään istuvat Suomen nuorin kunnanjohtaja Teemu Heinonen, 27, ja hallintojohtaja Riikka Liljeroos, 26. Vielä pari vuotta sitten molemmat tekivät maisteriopintoja Tampereen yliopistossa, mutta nyt heidän harteillaan on suuri vastuu.

Heinonen tuli Turun pohjoispuolella sijaitsevan Nousiaisten johtoon vuodenvaihteessa sekavassa tilanteessa. Runsaan 4 700 asukkaan kunnan johtoryhmän jäsenet olivat yksi toisensa jälkeen irtisanoutuneet. Putkirikko oli saastuttanut kunnan veden, mistä oli seurannut iso jälkipyykki.


Uusi kotikunta oli Keski-Pohjanmaalta kotoisin olevalle Heinoselle tuntematon paikka. Pikavauhtia majapaikaksi löytyi Nousiaisten ainoa vapaana oleva vuokra-asunto.

”Tiesin edessä olevan sekä mahdollisuuksia että haasteita”, Heinonen muotoilee.

Tuore kunnanjohtaja ei kuitenkaan arvannut, kuinka kylmään veteen hän joutuisi. Nousiainen on yksi lukuisista Suomen kunnista, joiden talous on tänä vuonna heikentynyt ennakoimattoman nopeasti.

”Kyllä se on tullut šokkina. Myös muiden kuntien johtajien kanssa keskustellessani on käynyt selväksi, että kuntatalous on nyt poikkeuksellisen vaikeassa tilanteessa ja edessä on selviytymiskamppailu.”

Kuntien etuja valvovan Kuntaliiton mukaan kuluva vuosi on kunnille historiallisen huono.

 

”Edessä on selviytymiskamppailu.”

Viime vuonna kaksi kolmesta Suomen 311 kunnasta teki alijäämäisen tuloksen, eli niiden tulot eivät riittäneet kattamaan kuluja ja poistoja. Kuntaliitto kutsui sitä kriisiksi. Tänä vuonna kuva on synkentynyt entisestään, ja Helsinkiä pidetään ainoana varmana positiivisen tuloksen tekijänä.

Tappiot pakottavat nyt kymmeniä kuntia ympäri Suomea nopeisiin toimiin. Alijäämä on kurottava umpeen neljässä vuodessa, jottei kunta joudu niin sanottuun valtion kriisikuntamenettelyyn ja mahdollisesti pakkoliitetyksi toiseen kuntaan.

Itä- ja Pohjois-Suomen tyhjenevien kuntien ongelmat ovat olleet tiedossa pitkään, mutta nyt vaikeuksissa ovat muutkin.

Nousiainen on siitä hyvä esimerkki. Kunta sijaitsee Varsinais-Suomen kasvukeskuksen vieressä, ja kaksi vuotta sitten valmistunutta moottoritietä pitkin automatka Turkuun taittuu rauhallisena arkiaamupäivänä noin vartissa.


Väliä matkasi aikoinaan myös kuluneella viikoilla otsikoissa ollut 22-vuotias jääkiekkotähti Mikko Rantanen. Suomen tunnetuin nousiaislainen teki viime viikonloppuna NHL-seura Colorado Avalanchen kanssa historiallisen suuren 51 miljoonan euron sopimuksen, mikä kunnantalollakin tiedetään tarkasti.

Kunnanjohtaja Heinonen toteaa naurahtaen, että vastaaville rahasummille olisi tarvetta myös Nousiaisilla. Kuluvan vuoden alijäämä on näillä näkymin painumassa kahteen miljoonaan euroon eli noin seitsenkertaiseksi alkuvuoden arvioon nähden. Se syö aiempina vuosina talouteen kertyneen puskurin kokonaan.

Terveydenhuoltoon, koulutukseen ja kunnan muihin menoihin kuluu tänä vuonna vajaat 30 miljoonaa euroa.

”Kahden miljoonan alijäämä on meille järkyttävän suuri luku, mutta kun vertaa muihin kuntiin, niin se on aika lailla linjassa”, Heinonen sanoo.

Kuluvan vuoden notkahdus johtuu osin verokortti- ja tulorekisteriuudistuksista. Niiden vuoksi osa kuntien verotuloista siirtyy ensi vuoden puolelle. Verotuloja on syönyt myös taloussuhdanteen heikkeneminen.

Suurimmat huolet ovat silti niin Nousiaisissa kuin muuallakin sosiaali- ja terveydenhuollon kasvavat kustannukset sekä rakennuskannan vanheneminen.

Nopeita keinoja talouden tasapainottamiseen ovat kunnallisveron kiristäminen ja menoleikkaukset. Molemmat vaihtoehdot ovat kunnille epämieluisia.

Keskimääräinen kunnallisvero on viime vuosina pysynyt vajaassa 20 prosentissa, koska useat kunnat ovat pidättäytyneet veronkorotuksista imagohaittojen pelossa.

Kuntaliiton alustavan arvion mukaan ensi vuonna kunnallisveroaan korottaa jo yli joka neljäs kunta, ja korottajiin lukeutunee Tampereen ja Kouvolan kaltaisia suuria kaupunkeja.

Nousiaisissa kunnallisveroprosentti on jo nykyisin 21,5 eli verrattain korkea, mutta Heinosen mukaan lisäkorotuksia ei ole poissuljettu. Asiasta päättävät kunnanvaltuutetut marraskuussa.Varmaa sen sijaan on, että leikkauksia on edessä. Nousiainen on yksi monista kunnista, jotka ovat hiljattain ilmoittaneet käynnistävänsä säästöohjelman.

Pohjoisessa tuntuvia leikkauksia tekee esimerkiksi Rovaniemi, joka sai henkilöstön yt-neuvottelut päätökseen syyskuussa. Etelässä taas tulevista säästöistä ovat kertoneet muun muassa Järvenpää ja Nurmijärvi.

Heinonen kävelee pitkin Nousiaisten hiljaisia katuja ja esittelee säästöohjelman syitä.

Vanhan kunnantalon seinältä on otettu pois entisen kunnanjohtajan muotokuva. Rakennusta tyhjennetään, sillä purkukuntoisen talon tilalle rakennetaan liikuntahalli.


”Tällainen suuri kunnantalo ei oikein ole nykypäivää. Me siirrymme tuohon viereen paraikaa valmistuvaan pienempään rakennukseen.”

Liikuntahallin lisäksi kunta on päättänyt investoida samassa korttelissa sijaitsevan Henrikin koulun laajennukseen. Koska projektit vaativat paljon uutta velkarahaa, muualta on Heinosen mukaan säästettävä.

Kuntien toiseksi suurin menoerä sosiaali- ja terveyspalveluiden jälkeen on opetus.

Nousiaisissa opetuksen osuus kuluista on keskimääräistä suurempi: pienessä kunnassa on peräti viisi peruskoulua, lukio ja kolme päiväkotia. Yksi säästöohjelman yhteydessä tarkasteltavista kohteista onkin kouluverkko.


Vaikka kuntapoliitikot päättävät säästökohteista, Heinonen tietää itsekin saavansa kuntalaisilta varmasti arvostelua edessä olevista leikkauksista. Samalla häntä mietityttää rakennusinvestointien tulevaisuus.

Tilastokeskuksen maanantaina julkaistussa väestöennusteessa Nousiaisissa on vuonna 2040 noin kolmannes vähemmän alle 20-vuotiaita kuin vielä edellisessä ennusteessa arvioitiin.

Useat syntyvyyden ja väestön vähenemisen kanssa kamppailevat kunnat haluavat pitää kiinni asukkaistaan panostamalla liikuntapalveluihin ja koulutukseen. Samaan aikaan on epävarmaa, riittääkö liikuntahalleihin tulevina vuosikymmeninä innokkaita sählynpelaajia ja kouluihin oppilaita.

”Näen kuitenkin, että elinvoiman ylläpitämiseen ja kehittämiseen tarvitaan uskoa vaikeinakin aikoina”, Heinonen sanoo.


Kuntien velkaantuminen huolettaa valtiovarainministeriötä, joka seuraa hallituksen tavoitetta julkisen talouden tasapainottamisesta.

Välitöntä harmia velan kasvu ei aiheuta, sillä kunnat saavat toistaiseksi lainarahaa halvalla.

”Suurin ongelma ei ole niinkään velan määrä, vaan sen kasvuvauhti ja erot velanoton eri kunnille aiheuttamissa riskeissä”, sanoo ylijohtaja Jani Pitkäniemi, joka johtaa valtiovarainministeriön kunta- ja aluehallinto-osastoa.

Pitkäniemen mielestä julkisessa keskustelussa on jäänyt turhan vähälle huomiolle se, kuinka dramaattisesti väestön ikääntyminen näkyy jo nimenomaan kuntien kassassa. Kun lisäksi muutto suuriin kaupunkeihin jatkuu ja syntyvyys vähenee, vaikeutuu velkaantumisen pysäyttäminen.

Tällä hetkellä valtion kriisikuntamenettelyssä on kolme kuntaa, mutta Pitkäniemi ennakoi, että määrä voi jo lähivuosina kasvaa selvästi.Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) sanoi elokuussa HS:n haastattelussa, että Suomessa on yhä liikaa kuntia ja hallitus etsii keinoja kuntien yhdistymisen vauhdittamiseksi.

Lisäksi vuoden loppuun mennessä on määrä valmistua selvitys siitä, sallisiko perustuslaki kuntien tehtävien eriyttämisen. Jos heikompien kuntien velvoitteita kevennettäisiin, niillä olisi paremmat mahdollisuudet selvitä.

Kuntaliitto pitää selvitystä tervetulleena.

Kuntaliiton toimitusjohtajan Minna Karhusen mukaan kuntien on turha vain ”ruikuttaa” valtiolta lisää rahaa, sillä se ei ratkaise sosiaali- ja terveydenhuollon menojen kasvusta koko julkiselle taloudelle aiheutuvaa ongelmaa.

Aiemmin kokoomuksen kansanedustajana toiminut Karhunen peräänkuuluttaa valtiolta linjauksia siitä, mitä toimenpiteitä ja kenelle julkisilla varoilla vastaisuudessa pystytään kustantamaan.

”Ne ovat isoja päätöksiä, jotka eivät kuulu kuntapäättäjille vaan valtakunnan tasolle”, Karhunen sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  4. 4

   Äiti eristi lehmätaiteilija Miina Äkkijyrkkän lapsena vasikkakarsinaan – itse hän itkee, jos lapset pitävät hänestä hengähdystaukoa

  5. 5

   USA:n varapresidentti Pence: Turkki suostunut tulitaukoon

  6. 6

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  7. 7

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  8. 8

   Ravintolayhtiö ajautui ongelmiin ja joutuu lopettamaan kaikki ravintolansa: Klassikkoravintolat Rivoli ja Rivoletto sulkevat ovensa

  9. 9

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  3. 3

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  4. 4

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  5. 5

   EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

  6. 6

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  7. 7

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  8. 8

   Verenkierto-ongelmat voivat näkyä kynsistä – Näin tunnistat poikkeavat kynnet, jotka saattavat olla merkki terveysongelmista

   Tilaajille
  9. 9

   Tripla avattiin: Kuvat ja video esittelevät Pasilan uuden keskuksen

  10. 10

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  3. 3

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  6. 6

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  7. 7

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  9. 9

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  10. 10

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  11. Näytä lisää