Talous

Julia Thurén on vuoden sijoittaja, vaikka häntä eivät kiinnosta yhtään yritysten talousluvut

Julia Thurén sanoo olevansa valmis maksamaan rahastokuluja nykyistä enemmänkin, jos voisi olla varma rahaston eettisyydestä.

Kun Julia Thurén ostaa osakkeita tai sijoittaa rahastoihin, hän ei tutki yritysten talouslukuja. Thuren, 32, lukee mieluummin yritysten vastuullisuusraportteja.

”Uskon, että ilmastonmuutokseen varautuvat ja sitä vastaan taistelevat yritykset ovat pitkällä aikavälillä hyviä sijoituksia. Ja minun sijoitushorisonttini on 30 vuotta”, hän sanoo.

Muutama viikko sitten Thurén valittiin vuoden 2019 sijoittajaksi hänen kerättyään lähes puolet äänestyksessä annetuista äänistä.

Aikaisemmin Thurén on tullut tunnetuksi pikemminkin säästämisen puolestapuhujana kuin sijoittajana.

Blogissaan Juliaihminen hän on kirjoittanut usein sekä kuluttamisesta että rahasta, ja vuosi sitten julkaistiin Thurénin kirja Kaikki rahasta: Näin säästin kymppitonnin vuodessa (Gummerus).

Säästämisestä saarnatessaan Thurén on myös kertonut euron tarkkuudella, miten paljon hän itse saa palkkaa ja mihin rahansa käyttää.

Thurénin tapa sijoittaa on itse asiassa lähes päinvastainen kuin edellisenä vuonna sijoittajatittelin saaneella Aki Pyysingillä, joka on laittanut pannaan vain pikavippiyhtiöiden osakkeet.

Pyysing on perustellut toimintaansa sillä, että yrityksiin voi parhaiten vaikuttaa ostamalla niiden osakkeita ja käyttämällä puheoikeuttaan yhtiökokouksessa.

Thurén myöntää, että hän saattaa itsekin pian toimia Pyysingin neuvon mukaisesti ja käydä ”räksyttämässä” yhtiökokouksissa.

”Haluan vaikuttaa. Minulla on kaksi pientä lasta, ja ilmastonmuutos pelottaa. Nyt kiinnostaisi perehtyä esimerkiksi energiayhtiö Nesteen toimintaan ja tavoitteisiin.”

Rahasta Thurén kiinnostui istuessaan Helsingin yliopiston kansantaloustieteen luennoilla.

”Ymmärsin, että raha pyörittää maailmaa. Kysynnän ja tarjonnan laki pätee kaikkeen.”

Samalla iski kipinä sijoittamiseen, kun hänelle valkeni korkoa korolle -ilmiön teho. Vuosien ajan hän osti vain rahastoja, mutta omistaa nykyään myös yksittäisten yritysten osakkeita.

Esimerkiksi konepajayhtiö Wärtsilän osakkeita Thurén osti luettuaan uutisen yrityksen kehittämästä tekniikasta, joka säästi energiaa.

It-yhtiö Vincitin osakkeita hän valitsi, kun kuuli, että yritys oli palkittu hyvänä työpaikkana.

Pihlajalinnan Thurén kelpuutti osakesalkkuunsa, kun yritys kertoi, miten se maksaa veronsa Suomeen. Pihlajalinna sattui erottumaan joukosta, sillä vielä muutama vuosi sitten uutisoitiin usein terveyspalveluyritysten verojärjestelyistä.

Thurénin mukaan yksittäisten yritysten osakkeiden omistaminen on saanut aikaan sen, että hän on ryhtynyt seuraamaan niiden tekemisiä tarkasti.

Hän tunnustaa, että yksittäisten yritysten valitseminen osakesalkkuun on haastavaa. Sekä Wärtsilän, Vincitin että Pihlajalinnan osakkeiden arvo on laskenut alle Thurénin maksaman hinnan.

Kurssilasku vaivaa Thurénia.

”Katson osakekursseja joka päivä. Onhan se stressaavaa, vaikka olenkin ostanut osakkeet sillä ajatuksella, että en koskaan myy.”

Thurén painottaa puheissaan jatkuvasti vastuullisuutta, mutta on tuotoillakin merkitystä. Näin hän itse selittää blogissaan sijoittamisen ja hyväntekeväisyyden eron:

”Meidän perheessä on esimerkiksi osteltu suota ja metsää, ja sitten on tietenkin kaikki Planin ja Kirkon ulkomaanavun lahjoitukset jne. Sijoittamisesta puhun vain silloin, kun tarkoitus on saada rahalleen tuottoa.”

Thurén ei halua antaa neuvoja yksittäisistä osakkeista, mutta rahastoissa tilanne on toinen. Thurén luennoi ja keskustelee seuraajiensa kanssa sosiaalisessa mediassa Instagramissa ja blogissaan, kysyy vinkkejä ja kannustaa vastuulliseen sijoittamiseen.

Hän sanoo itse olevansa jopa valmis maksamaan nykyistä suurempia hallinnointikuluja, jos voisi olla varma rahaston eettisyydestä.

”Olen ostanut Suomi-rahastoja ja Blackrockin Eurooppa- ja Yhdysvallat-rahastoja. En ole valintoihini täysin tyytyväinen. Toisaalta olin ilahtunut tutkimuksesta, jonka mukaan Helsingin pörssi on toiseksi vastuullisin maailmassa.”

Samaan hengenvetoon hän tunnustaa myös nähneensä Kauppalehdessä uutisen, jonka mukaan ”vastuuttomin rahasto tuotti parhaiten”.

”Ehkä vastuullisuus ei ole lyhyellä aikavälillä paras valintakriteeri.”

Thurén kertoo huomanneensa sijoitusmessuilla, että nykyään monet suomalaisyritykset muistuttavat mielellään vastuullisesta toiminnastaan. Hän kaipaisi itselleen jonkinlaisia työkaluja, joilla yritysten toimintaa voisi tutkia.

”Haluaisin tietää, onko tässä enemmän puhetta vai tekoja.”

Ruotsissa eettisyydestä ja kestävästä kehityksestä on puhuttu pitempään kuin täällä. Siellä on hänen mukaansa jo nyt palveluita, joiden avulla voi vertailla rahastojen osakevalintoja ja vastuullisuutta.

”Palvelut jopa vaihtavat rahastoja sinun puolestasi.”

Thurén on oppinut, että kun puhuu rahasta tai sijoittamisesta, joku aina ärsyyntyy. Kerran hän pohti Ylen Melkein kaikki rahasta -podcastissaan pienituloisten sijoittamista, ja palaute oli vihaista.

”Ymmärrän hyvin, että universaaleja neuvoja ei ole. Yritän tiedostaa, että meillä on perheessä kaksi työssä käyvää ihmistä, mikä tekee sijoittamisen mahdolliseksi.”

Sekin herätti huomiota, kun Thurén kertoi säästävänsä molemmille lapsilleen rahastoon kuukausittain 40 euroa. Tämä luettiin niin, että Thurén sijoittaa saamiaan lapsilisiä.

”Ymmärrän, miksi lapsilisät maksetaan myös hyvätuloisten lapsille. Tiedän, että voisin luopua niistä, mutta onneksi en ole poliitikko eikä minun tarvitse ottaa tähän kantaa.”

Miksi Thurén sitten sijoittaa omia rahojaan?

Ensin hän ryhtyi säästämään tavoitteenaan ostaa asunto, mutta nyt hänellä on jo sekä asunto että -lainaa.

Sijoituksiaan hän kutsuu ”vapauden kaipuuksi ja selustan turvaamiseksi”.

”Jos katsoo Suomen huoltosuhdetta, ei voi suhtautua luottavaisesti vuosikymmenien päässä maksettaviin eläkkeisiin.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Julia Thurén


 Valmistunut Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta.

 Kirjoittaa Juliaihminen-blogia.

 Äänestettiin vuoden 2019 sijoittajaksi.

 Toimittaja ja yrittäjä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  6. 6

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  7. 7

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  8. 8

   Rakennusliitto: Osa ulkomaalaisista rakennustyöläisistä saa viiden euron tuntipalkkaa

  9. 9

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  10. 10

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  4. 4

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää