Talous

Suurin osa Amazonin voitoista tulee jo pilvipalveluista, ei verkkokaupasta – yhtenä syynä yhtiön menestykseen on Jeff Bezosin kahden pizzan sääntö

”Tiimi ei saa koskaan olla isompi kuin mitä kahden pizzan syöntiin tarvitaan”, Amazonin tuottoisimman yksikön johtaja Eric Morales sanoo.

Eric Morales saapuu helsinkiläispizzeriaan reppu selässä ja melkein tyhjäksi juotu Coke Zero -pullo kädessään.

Morales on Amazonin tytäryhtiön Amazon Web Servicesin (AWS) johtaja, joka vastaa yhtiön Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan startup-, peliyhtiö ja pääomasijoitusmarkkinoista. Hän on myös jättiyhtiö Amazonin yrityskulttuurin ja arvojen tuntija.

Tarkoituksena on puhua siitä, miten yrityskulttuuri ja arvot Amazonissa eroavat monista yhtiöistä.

Tuo yrityskulttuuri on yksi niistä syistä, joka on nostanut Jeff Bezosin 25 vuotta sitten perustaman Amazonin yhdeksi maailman arvokkaimmista yhtiöistä.

Olemme sopineet tapaamisen pizzapaikkaan, koska yksi Bezosin keskeisistä liikkeenjohdollisista määräyksistä on niin sanottu kahden pizzan sääntö.

Sen mukaan jokaisen yhtiön sisäisen tiimin pitäisi olla niin pieni, että sille riittää ruuaksi kaksi pizzaa.

”Liian monta ihmistä samassa tiimissä hidastaa työntekoa merkittävästi”, Morales sanoo.

Hän tosin muistuttaa, että Amerikassa pizzat ovat isompia. Kaksi pizzaa riittää kahdeksalle tai jopa kymmenelle.

Pienissä tiimeissä aikataulut on helpompi sovittaa ja tieto kulkee paremmin, Morales selittää omaa Pizza Rusticaa popsiessaan.

Amazonissa eri tiimit voivat kukin tehdä samaan tavoitteeseen tähtäävää työtä omalla erityissektoreillaan toisistaan tietämättä.

Usein riittää, että johto tietää, mitä eri yksiköt tekevät. Eri porukat kutsutaan yhteiseen palaveriin usein vasta sitten, kun tuloksia on saatu aikaan.

”Pääasia on jakaa asiantuntijat aggressiivisesti eri linjoihin, ja taata kaikille riittävät resurssit tuotekehitykseen.”

Kun mutkaton ja hyväntuulinen Morales puhuu salamipizzansa ääressä, on perin helppo nähdä, miksi hänet on valittu Tukholmasta käsin johdetun AWS:n startup- ja pelitoimialan vetäjäksi.

Hänet on kuin luotu tulemaan toimeen pohjoismaisten peliyhtiöiden työympäristössä, jossa hierarkia on matala. Hän myy niille alustoja ja palvelintilaa pelien pyörittämiseen sekä analysoimiseen.

Juuri pilvipalvelujen myynnistä Amazon saa suurimman osan voitoistaan. Kuluttajat mieltävät Amazonin helposti globaaliksi verkkokauppajätiksi, mutta yhtiö sai viime vuonna peräti 58 prosenttia eli 6,4 miljardia euroa yhteensä 11 miljardin liikevoitostaan pilvipalveluista.

Samana vuonna AWS:n liikevaihto kasvoi huimasti, peräti 46 prosenttia edellisvuodesta.

Pilvipalvelujen kasvun rajat ovat kaukana edessä, jos uskoo tulevaisuuteen, jossa lähes kaikki yhtiöt ovat siirtäneet ohjelmistonsa ja tietonsa pilveen ja näistä palveluista maksetaan vain käytön mukaan.

Moralesin mielestä pilvipalvelut on Amazonin tulevaisuuden ylivoimaisesti tärkein osa ja syömähammas.

”Voin olla puolueellinen, mutta minusta pilvipalvelut ovat sitä jo nyt”, hän sanoo.

Perusteluna pilvipalveluiden kasvuodotuksille Morales esittää kaksi lukua. AWS:n viime vuoden liikevaihto oli 22,5 miljardia euroa, mutta maailman yritykset käyttivät tietohallintaansa viime vuonna peräti 2 300 miljardia euroa.

Toisin sanoen Amazonin pilvipalveluiden liikevaihto on noin prosentti tuosta markkinasta, vaikka yhtiö hallitsee kolmasosaa maailman pilvimarkkinasta.

”Kun ajattelemme kilpailijoitamme, emme puhu Googlesta ja Microsoftista. Suurin kilpailijamme on tieto siitä, että yritysten datakeskuksia on olemassa”, Morales sanoo.

”Jos yritys ei toimi nimenomaan datakeskusbisneksessä, pyrimme saamaan sen lopettamaan omat datakeskuksensa.”

Moralesin mukaan Amazonin, Googlen ja Netflixin tapaisten uusien teknologiajättien menestymisen ydin on ollut se, että ne joutuivat ja saivat aloittaa taipaleensa ilman vanhoja rasitteita, puhtaalta pöydältä.

”Ne ovat alusta asti painiskelleet vain verkossa olevien ongelmien parissa.”

Amazonin kehitystarina toimii hyvänä esimerkkinä siitä, miten teknologiajätit ovat syntyneet.

Se aloitti toimintansa verkkokauppiaina myymällä kirjoja, jotka olivat jokseenkin samankokoisia ja helppoja varastoida.

Kirjojen myyntiä varten Amazonin oli pakko luoda valtava tietokanta. Kun kirjakauppa saatiin riittävän suureksi, Amazon pystyi neuvottelemaan kuljetuskustannuksista. Sitten valikoimaan lisättiin cd:t, videot ja pelit, ja taas neuvotteluvoima jakelijoita vastaan parani.

”Tarpeeksi suurina pystyimme kilpailemaan paikallisten toimijoiden kanssa. Asiakkaille kyse on mukavuudesta ja hinnasta.”

Amazonin pilvipalvelut syntyivät oman palvelinkehityksen sivutuotteena, Morales kertoo.

Kun niissä olevan oman datan määrä kasvoi valtavaksi, Amazon alkoi tarjota palvelintilaa myös asiakkailleen.

Moralesin mukaan yksi keskeisistä oivalluksista pilvipalveluissa oli se, että AWS julkisti verkossa avoimesti palvelujensa hinnat. Näin asiakkaat pystyivät ostamaan haluamaansa palvelua nopeasti ja helposti ja vertailemaan hintoja.

Sekin oli tärkeää, että AWS käytti teknologiaa, joka tuntui asiakkaille tutulta, kuten MySQL-tietokantaa, mutta samaan aikaan se pystyi skaalautumaan pienen yhtiön tarpeista suurten globaalien yritysten tarpeisiin, hän lisää.

Ja niin Amazonin oheistuotteesta tuli sen kasvun ja arvonmäärityksen tärkein yksittäinen tekijä.

Suomessa Morales käy usein kuulemassa Supercellin ja Rovion toiveita. Niiden mobiilipelejä pelataan ympäri maailmaa AWS:n palvelimilta.

Morales ei suostu kertomaan, kuinka suuria asiakkaita suomalaiset peliyhtiöt euroissa mitattuina ovat, mutta vakuuttaa niiden olevan ”erittäin tärkeitä”.

”Esimerkiksi Supercellillä on yli sata miljoonaa asiakasta päivässä, melkein yhtä paljon kuin Twitterillä. Ja asiakkaiden täytyy pysyä jatkuvasti nopeassa verkkoyhteydessä.”

Supercell valvoo näitä toimintoja eri puolilla maailmaa 15 hengen voimin Espoosta, vanhasta Nokian konttorista, Morales kertoo.

Amazon aloitti pilvipalvelunsa vain palvelimien, tietokoneiden ja tallennustilan myyjänä ja laajensi siitä toimintaansa erilaisten alustojen jo ohjelmistojen myyntiin.

Nyt kasvua haetaan ennen kaikkea erilaisten tekoäly- ja koneoppimisratkaisujen myynnistä.

”Roviossa pelin eri tasoja testataan simulaatioilla, jossa tekoäly jäljittelee satojen tuhansien pelaajien pelaamista”, Morales kertoo esimerkkinä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

AWS on Amazonin syömähammas


 Amazon-konserni perustettiin vuonna 1994 Yhdysvalloissa. Se aloitti myymällä kirjoja verkossa, ja laajensi toimintaansa muihin tuotteisiin.

 Kun omia toimintoja varten tarvittiin paljon tietokonekapasiteettia, Amazon ryhtyi myymään sitä vuonna 2006 myös muille. Kymmenessä vuodessa Amazon Web Services (AWS) -tytäryhtiön liikevaihto kasvoi kymmeneen miljardiin dollariin.

 Vuonna 2018 Amazon-konsernin liikevaihto oli 213 miljardia euroa, ja tulosta tuli vajaat 11 miljardia euroa. Tytäryhtiö AWS:n liikevaihto oli 22,5 miljardia euroa ja sen liikevoitto oli 6,4 miljardia euroa.

 Amazonin mukaan AWS:n osuus globaaleista pilvipalveluista on 32,3 prosenttia. Se tarjoaa 165 erilaista palvelua tietojenkäsittelystä koneoppimiseen niin että palveluista maksetaan käytön mukaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  2. 2

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  3. 3

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  4. 4

   Kommentti: Brexit-sopimus sisältää kolme kompromissia, joista yksi saattaa käydä Boris Johnsonille kalliiksi

  5. 5

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  6. 6

   Tuore tutkimus paljastaa: Terrafamen jätevedet ovat sittenkin turmelleet suurta järveä Sotkamossa

  7. 7

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  8. 8

   Uusnatsijärjestö Pohjoismaista vastarintaliikettä vaaditaan terroristijärjestöjen listalle Yhdysvalloissa

  9. 9

   Venäjän sotilaat muuttivat Syyrian sodan kulun ja partioivat nyt myös kurdialueella: Mitä Venäjän operaatiosta tiedetään?

  10. 10

   Historiallinen nais­kaksikko astui juuri avaruuteen – suora lähetys kansainväliseltä avaruusasemalta käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  3. 3

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  6. 6

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli: Mistä ero syntyy?

  7. 7

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  8. 8

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  9. 9

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kuinka otan itseäni niskasta kiinni ja saan enemmän aikaan? Psykologi antaa neljä neuvoa, joita voi soveltaa niin treenaamiseen kuin työtehtäviin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  9. 9

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää