Talous

Vaatimus tarkistaa työvuorot vapaa-ajalla sai veturin­kuljettajat uhkaamaan lakolla – Minkä verran vielä on töitä, jotka voi täysin erottaa vapaa-ajasta?

Työ valtaa vapaa-aikaa lähinnä asiantuntijaorganisaatioissa, sanoo Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Mikko Härmä.

Ainakin sadantuhannen ihmisen työmatka pääkaupunkiseudulla uhkasi vaarantua maanantaiaamuna kiistan takia, joka koski työvuorojen ilmoittamista veturinkuljettajille.

Veturinkuljettajat uhkasivat lakolla, koska heidän mukaansa työnantaja vaati heitä vapaa-ajallaan kirjautumaan työaikajärjestelmään ja selvittämään vuoronsa sieltä. Aiemmin heidät oli kutsuttu töihin tekstiviestillä. Veturinkuljettajien ammattiliitto Rautatiealan unioni piti uutta käytäntöä työn valumisena vapaa-ajalle.

Lakko peruuntui toistaiseksi, mutta riita ei ratkennut.

Se jätti myös kysymyksen: onko nykypäivänä olemassa työpaikkoja, joissa työt ja yhteydenpidon työnantajaan voi kokonaan unohtaa, kun päivä on tehty?

On, ja paljon, sanoo työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Mikko Härmä.

Härmän mukaan ajoittain kiivaana käyvä keskustelu työpäivän venymisestä vapaa-ajalle koskee todellisuudessa lähinnä asiantuntijaorganisaatioita.

”Monet asiantuntijat lukevat sähköposteja työajan ulkopuolella, mutta autoasentaja saa tietää aamulla tehtävänsä, kun tulee korjaamolle töihin.”

Härmä huomauttaa, että kaupan alalla, sosiaali- ja terveydenhoitoalalla sekä perinteisissä teollisuuden työtehtävissä maksetaan tehtyjen tuntien mukaisesti.

”Työ on usein sidottu paikkaan ja aikaan, jota seurataan tarvittaessa minuutin tarkkuudella. Sosiaalialalla yhteydenpitoa työpaikkaan voidaan myös tietoisesti rajoittaa tietosuoja-asioiden takia, mikä vähentää etätyötä.”

Härmä muistuttaa, että jatkuva yhteydenpito työpaikkaan edellyttäisi lisäksi työnantajaa hankkimaan työntekijöille joko tietokoneen tai älypuhelimen.

Hän näkee kuitenkin mahdollisia ongelmia aloilla, joilla käytetään paljon tuuraajia, esimerkiksi ravintolatyössä.

”Päivystysrooli on kuormittava, kun tietää, että milloin tahansa voi tulla kutsu. Nollatuntisopimuksissa ei edes saa päivystämisestä korvausta.”

Härmä kannustaakin työnantajaa ja työntekijöitä sopimaan yhdessä tapoja, joilla lähestytään tarvittaessa töihin tulevia. Joustavuus on olennaista, ja siitä on molemmille etua.

Myös SAK:n työehtoasiantuntija Ismo Kokko sanoo, että perinteisissä työntekijäammateissa raja vapaa-ajan ja työn välillä on säilynyt Suomessa hyvin.

”Meidän liittoihimme kuuluu paljon ihmisiä, jotka eivät lue sähköposteja viikonloppuisin. Ihmiset arvostavat vapaa-aikaansa, ja moni on sen takia hakeutunut töihin, joissa raja on selkeä.”

Kokon mukaan myös työnantajat ovat hyväksyneet tilanteen. ”Mitään konkreettisia esityksiä käytännön muuttamiseksi ei ole tullut.”

Kokko myöntää, että tuntitöissä rajanveto on helpompaa kuin kuukausipalkalla.

”Valkokaulustöissä tämä on ihan oikea ongelma. Työnantaja antaa välineet työntekoon ja tiukat aikarajat. Mutta jos kahdeksan tuntia ei riitä, sitten jatketaan vapaalla.”

STTK:n lakimies Inka Douglas sanoo, että on tehtäviä, joissa varallaolo kuuluu työn luonteeseen, mutta varallaolosta on silloinkin sovittava. Silloin siihen kuuluu myös sovittava korvaus ja tietty aikahaarukka, jolloin kutsu töihin voi tulla.

Douglasin mukaan teknologia mahdollistaa tiiviimmän tavoitettavuuden.

”Työpäivä voi venyä, jos työhön liittyvää viestittelyä tai muuta yhteydenottoa tulee varsinaisen työajan jälkeen. Jotkut lukevat sähköposteja koko ajan, toiset pitävät tietoisesti kännykät pois päältä. Tästä olisi hyvä sopia työpaikalla omat käytännöt. Lähtökohtana tulee kuitenkin olla työntekijän oikeus häiriöttömään vapaa-aikaan.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  5. 5

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  6. 6

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  7. 7

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  8. 8

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  9. 9

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  10. 10

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  4. 4

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää