Talous

Kesko kokeilee Helsingissä, riittääkö kysyntä ruoka­kassien pika­toimitukselle: kahden tunnin sisään toimitettu verkko­kaupan tilaus maksaa vähintään 12,90 euroa

Katajanokalta Meilahteen ulottuvalla alueella ruokaostokset saa nopeasti kotiin, jos maksaa toimituksesta hieman enemmän. Kalliit toimitusmaksut rajaavat asiakaskunnan lähinnä suuriin kotitalouksiin.

Vierailu lähimmässä ruokamarketissa on tapa, josta suomalainen ei helpolla luovu. Vaikka verkossa ostaminen on muuten suosittua, tehdään ruokaostokset edelleen kivijalassa.

Yksi syy on nopeus: monet tekevät ostoksia samalle illalle ja seuraavalle aamulle. Sen sijaan ruokaa kotiinkuljetuksella myyvät verkkokaupat toimittavat tilauksen pääsääntöisesti vasta seuraavana päivänä.

Nyt Kesko on aloittanut uudenlaisen kokeilun Helsingin Kalasataman kauppakeskus Redistä: ruokaostokset saa kotiin nopeimmillaan kahdessa tunnissa tilauksen tekemisestä Helsingin kantakaupungin alueella.

Kyseessä on pilottihanke, jossa kokeillaan nopean toimituksen suosiota.

”Kalasatama on tälle juuri sopiva paikka, sillä se on dynaaminen alue, jossa on paljon erilaisia talouksia ja lapsiperheitä. Lisäksi uskomme, että nopea toimitus kiinnostaa alueen yrityksiä”, kertoo puhelimessa päivittäistavarakaupan digitaalisten palveluiden myyntijohtaja Antti Rajala Keskolta.

Tekeekö nopeampi toimitus suomalaisista tottuneempia ruokaostosten tekijöitä verkossa?

Päivittäistavaroiden verkkokauppa on Suomessa vielä pientä. Alan verkkomyynnin kokoluokaksi on arvioitu 70 miljoonaa euroa vuodessa, kun koko päivittäistavarakaupan liikevaihto oli vuonna 2018 yli 18 miljardia euroa.

Suurimmat verkkokauppiaat ovat samoja kuin kivijalassa: S-ryhmä on yhdistänyt Alepan ja Prisman tarjonnan Foodie-verkkopalveluun, jonka liikevaihto oli 38 miljoonaa euroa vuonna 2018. Se oli vain puoli prosenttia koko ryhmän päivittäistavaramyynnistä.

Palvelusta voi valita kotiinkuljetuksen tai noutopalvelun. Hinta riippuu esimerkiksi siitä, onko ostaja omistaja-asiakas. Heille nouto maksaa 3,90 euroa ja kotiinkuljetus edullisimmillaan 5,90 euroa.

Muille hintoihin tulee kolmen euron korotus.

Myös nopea toimitus on jo tällä hetkellä mahdollinen viiden euron lisämaksusta, mikäli vapaita aikoja on vielä jäljellä.

Toimitusnopeuden vaikutusta kysyntään kokeillaan myös S-ryhmässä jatkuvasti. Kesällä kokeiltiin pienemmän valikoiman piknik-valikoimaa tunnin toimitusajalla, kertoo SOK:n digitaalisten palveluiden päällikkö Matti Torniainen.

Myyntimäärät jäivät maltillisiksi. Vaikuttaakin siltä, että ruoan verkkokaupassa nopeus on tärkeä tekijä vain osalle asiakkaista.

Keskon verkkokaupassa toimitukset ovat hieman kilpailijaa kalliimpia: kanta-asiakkaat maksavat kotiinkuljetuksesta 9,90 euroa ja muut kolme euroa enemmän. Redin K-supermarketin saman päivän pikatoimitukset puolestaan tulevat maksamaan 12,90 euroa kanta-asiakkaille ja 14,90 euroa muille.

Kesko palvelee verkkoasiakkaita ympäri Suomea. Saman päivän pikatoimituksia kokeillaan Helsingin kantakaupungissa alueella, joka ulottuu Katajanokalta Pasilaan ja Meilahteen. Lisäksi toimituksia tehdään lähellä sijaitsevaan Kulosaareen.


Vaikka Keskolla ruoan verkkokaupan liikevaihto on vielä pientä, viime vuonna myynti kasvoi 72 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

”Ensimmäisellä vuosipuoliskolla 2019 kasvua on tullut jo 115 prosenttia edellisen vuoden vertailuajankohtaan nähden”, Rajala kertoo.

Hänen mukaansa joukossa on paljon asiakkaita, jotka tilaavat kokonaisen viikon ruokaostokset kerralla. Silloin toimituksen nopeudella ei ole niin suurta merkitystä.

”Uskomme, että saman päivän pikatoimitukselle on kysyntää esimerkiksi tapauksissa, joissa asiakkaan tarpeet muuttuvat nopeasti, eikä hänellä ole välttämättä aikaa käydä kaupassa”, Rajala sanoo.

Suomen markkinoilla on myös ketjuihin kuulumattomia ruoan verkkokauppoja. Suosituimpiin kuuluu vain verkossa toimiva Kauppahalli24, jossa toimitusmaksu riippuu esimerkiksi tilauksen hinnasta.

Myös tilauksen niin sanottu aikaikkuna vaikuttaa toimitusmaksuun: mikäli kuluttaja on valmis tekemään tilauksen esimerkiksi vain kuuden tunnin tarkkuudella, on toimitus jopa ilmainen.

Ruokaverkkokauppojen joukossa on myös monia hävikkiruokaa hyödyntäviä yrityksiä: esimerkiksi verkkokauppojen Matsmart ja Fiksuruoka valikoimissa on paljon tukkukauppiaiden ja valmistajien myymättä jääneitä tavaraeriä, jotka muuten heitettäisiin pois. Ne myydään kuluttajille usein reiluilla alennuksilla.

Kokonaisuutena ruokaverkkokauppa on jäänyt Suomessa jälkeen monista naapurimaista ja kansainvälisistä vertailukohteista. Pisimmälle ala on kehittynyt Britanniassa, jossa viidestä kahdeksaan prosenttia ruoasta myydään verkossa.

Ruotsissa esimerkiksi Mathem-verkkokaupan liikevaihto oli 140 miljoonaa euroa vuonna 2018, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin suomalaiskauppojen yhteenlaskettu myynti. Koko ruokamyynnistä kahdesta kolmeen prosenttia tapahtuu Ruotsissa verkossa.

”Suomessa kysyntää on tällä hetkellä enemmän kuin tarjontaa”, sanoo Britannian markkinoita tutkinut Arhi Kivilahti.

Hän työskenteli aikaisemmin Keskossa, kunnes perusti alan oman yrityksen. Ada Freshin idea oli myydä ruokaa asiakkaille verkon kautta, keräillä tuotteet kilpailijoiden valikoimista ja toimittaa ne kahdessa tunnissa kolmen euron toimitusmaksulla.

Idea herätti pilottivaiheessa kiinnostusta, mutta lopulta sijoittajat kääntyivät varovaiselle kannalle. Tällä hetkellä yrityksen toiminta on tauolla.

Kivilahti kuitenkin uskoo, että markkina tulee lähivuosina mullistumaan ja verkkokauppa yleistymään.

Yksi iso este suosion lisääntymiselle on Kivilahden mukaan juuri toimitusmaksujen suhteellisen korkea taso. Se näkyy myös asiakaskunnassa, jossa korostuvat suuret kotitaloudet kuten lapsiperheet.

Keskimääräinen ostokori liikkuu molempien keskusliikkeiden mukaan verkossa yli sadassa eurossa. Harvassa yhden hengen taloudessa ostetaan niin suurella summalla ruokaa kerralla.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  5. 5

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  6. 6

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  7. 7

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  8. 8

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  9. 9

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  10. 10

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  4. 4

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää