Talous

Hallinnollinen lukko Venäjällä esti pitkään Fortumin halut hallita Uniperia – nyt yhtiö on askeleen lähempänä tavoitettaan

Yksittäinen vedenpuhdistukseen liittyvä lisenssi Venäjällä esti pitkään Fortumin mahdollisuudet kasvattaa omistustaan Uniperissa. Nyt yhtiö luottaa siihen, että ongelma on ratkaistu.

Energiayhtiö Fortum toimitusjohtaja Pekka Lundmark toivoo, että Fortumin omistusosuuden reipas kasvattaminen saksalaisessa Uniperissa vihdoin taltuttaisi yhtiön johdon ja työntekijöiden vastarinnan uutta omistajaa kohtaan. Fortum ilmoitti tiistaina ostavansa kahden ulkomaisen sijoitusyhtiön osuudet Uniperissa. Kaupan myötä Fortumin omistusosuus Uniperissa kasvaisi nykyisestä lähes 50 prosentista yli 70 prosenttiin.

”Toivomme ja uskomme, että uusi, selkeämpi omistajuusrakenne selkeyttää tilannetta ja lisää kaikkien motivaatiota todella istua alas. Ainakin me olemme valmiita istumaan alas Uniperin johdon kanssa ja keskustelemaan siitä, miltä yhteinen visio, strategia ja toimintasuunnitelma voisivat näyttää”, Lundmark sanoi tiistaina sijoittaja- ja lehdistöpuhelussa.

Fortumista tuli saksalaisen Uniperin suurin yksittäinen omistaja kesällä 2018, kun se osti runsaat 47 prosenttia yhtiön osakkeista saksalaiselta Eonilta. Fortum ei kuitenkaan ole missään vaiheessa päässyt toteuttamaan suunnitelmiaan Uniperin tulevaisuuden varalle yhtiön toimivan johdon ja työntekijöiden ankaran vastarinnan vuoksi. Yhtiön toimiva johto muun muassa julkaisi mainoksia, joissa se hyökkäsi uutta omistajaa vastaan.

Lundmark myöntää, että Fortumin johto on ollut tilanteeseen turhautunut.

Tiistaina ilmoitetussa kaupassa Fortum ostaa kahden sijoitusyhtiön, Elliottin ja Knight Vinken, omistukset Uniperissa. Fortumin omistusosuus kasvaa nykyisestä 49,9 prosentista yli 70,5 prosenttiin.

Kaupan arvo on noin 2,3 miljardia euroa. Kun tämä ynnätään Fortumin aiemmin ostamien osakkeiden hintaan, kasvaa Uniper-kaupan hintalappu Fortumille noin 6,2 miljardiin euroon. Kyseessä on suomalaisittain poikkeuksellisen suuri yrityskauppa.

Omistusosuuden kasvattaminen kävi Fortumille kalliiksi. Alkuperäisessä kaupassa kesällä 2018 Fortum hankki energiayhtiö Eonin hallussa olleet osakkeet 22 euron kappalehintaan. Nyt Fortum joutui maksamaan osakkeista yli kolmanneksen enemmän, 29,93 euroa kappaleelta.

Fortum oli aiemmin Uniperin kanssa umpikujassa. Se ei pystynyt vaikuttamaan yhtiön asioihin, kuten olisi halunnut, mutta se ei myöskään pystynyt kasvattamaan omistusosuuttaan Uniperissa niin, että saisi äänensä vahvemmin kuuluviin. Syynä tähän oli hallinnollinen ongelma Venäjällä.

Uniperilla on yhdellä voimalaitoksellaan Venäjällä juomaveden valvontaan liittyvä lisenssi, joka ei Venäjän strategisia investointeja koskevan lain mukaan saa joutua ulkomaisen valtionyhtiön käsiin. Fortumin osakkeista enemmistön omistaa Suomen valtio. Tämä pykälä esti Fortumia hankkimasta enemmistöä Uniperin osakkeista aina tähän päivään saakka.

Lundmark kertoo, että yhtiö on viime kuukaudet pitänyt tiiviisti yhteyttä Venäjän viranomaisiin ja yrittänyt ratkoa ongelmaa. Nyt Fortum uskoo, että Venäjän umpisolmu on aukeamassa.

”Keskustelut ovat johtaneet meidät uskomaan siihen, että ratkaisu on löydettävissä. Emme olisi ilmoittaneet kaupasta, ellemme olisi siitä melko varmoja”, Lundmark sanoo.

Hän ei kuitenkaan kerro, millä tavoin ongelmaa ollaan ratkaisemassa.

Omistusosuuden kasvattaminen antaa Fortumille suuremman vallan esimerkiksi Uniperin hallintoneuvoston nimittämisessä. Yhtiö vaatiikin, että enemmistö Uniperin hallintoneuvoston osakkeenomistajille varatuista paikoista tulee Fortumille. Uniperin hallintoneuvostoon kuuluu 12 jäsentä, joista kuusi edustaa työntekijöitä ja kuusi omistajia.

Fortum yrittää kuitenkin yhä vakuuttaa saksalaiset hyvistä aikeistaan. Se lupaa Uniperille, ettei se kahteen vuoteen kasvata omistusosuuttaan tai tee niin kutsuttua määräysvaltasopimusta, joka Saksan lain mukaan antaisi omistajalle määräysvallan ilman osake-enemmistöä. Lundmarkin mukaan lupauksella Fortum haluaa vahvistaa johdon ja työntekijöiden luottamusta.

Lisäksi Fortum lupaa henkilöstölle, että yhtiö ei aio edellyttää irtisanomisia Uniperissa kaupan seurauksena tai vaatia Uniperin pääkonttorin siirtämistä pois Düsseldorfista.

”Ymmärrän hyvin Uniperin työntekijöiden viimeaikaisia huolia. Vakuutan, että Fortum aikoo olla vahva ja luotettava omistaja, joka tarjoaa Uniperille ja sen henkilöstölle monipuolisia tulevaisuuden mahdollisuuksia. Pystymme tähän yhteistyössä ja yhdistämällä Uniperin ja Fortumin osaamiset ja resurssit”, Lundmark toteaa yhtiön pörssitiedotteessa.

Mikäli kauppa saa viranomaisten hyväksynnän ja toteutuu, vaikuttaa se merkittävästi myös Fortumin tunnuslukuihin. Uniper, joka tähän saakka on ollut Fortumin osakkuusyhtiö, muuttuisi Fortumin tytäryhtiöksi, jolloin sen tunnusluvut laskettaisiin osaksi Fortumia.

Tämän kirjanpidollisen muutoksen vuoksi Fortumista tulisi liikevaihdoltaan kirkkaasti Suomen suurin yhtiö. Vanha Fortum teki vuoden 2018 ja kuluvan vuoden kesäkuun välisenä aikana runsaan viiden miljardin euron liikevaihdon. Kun uusi tytäryhtiö-Uniper lasketaan lukuihin mukaan, Fortumin liikevaihto nousee yli 84 miljardiin euroon.

Nokia jää 23 miljardin euron liikevaihdollaan kakkoseksi.

Fortumin henkilöstömääräkin kasvaa yli 20 000:een. Siitä Uniperin osuus on lähes 12 000 henkeä.

Fortum on saanut runsaasti arvostelua Uniper-kaupan vuoksi. Syy on se, että Uniperin tuotannosta 80 prosenttia on fossiilista ja 30 prosenttia kaikkein saastuttavinta hiiltä. Fortum taas on kirjannut strategiaansa tavoitteeksi vauhdittaa siirtymää puhtaampaan energiajärjestelmään. Fortumilla on ollut vaikeuksia selittää sitä, kuinka Uniperin voimaloiden hankkiminen istuu sen strategiaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  5. 5

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  6. 6

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  7. 7

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  8. 8

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  9. 9

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  10. 10

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  4. 4

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää