Talous

FT: Yhdysvallat harkitsee Huawein kilpailijoiden tukemista, Nokia voisi hyötyä

Virkamiehet ovat ehdottaneet esimerkiksi luoton myöntämistä yhtiöille, kuten suomalaiselle Nokialle ja ruotsalaiselle Ericssonille, kertoo Financial Times.

Yhdysvallat kartoittaa tapoja, joilla se voisi kanavoida rahoitusta kiinalaisen Huawein eurooppalaisille kilpailijoille, kertoo talouslehti Financial Times.

Lehden lähteiden mukaan virkamiehet ovat ehdottaneet esimerkiksi luoton myöntämistä suomalaiselle Nokialle ja ruotsalaiselle Ericssonille, jotta ne voisivat paremmin kilpailla Huawein kanssa.

Kyseessä on lehden mukaan laajempi yritys rahoittaa Huawein kilpailijoita.

Huawei on maailman suurin verkkolaitteiden valmistaja. Yhdysvallat uskoo, että se on riski maan kansalliselle turvallisuudelle, minkä Kiina on kiistänyt.

Yhdysvallat on jo pitkään pyrkinyt torjumaan Huawein nousua 5g-teknologian markkinoilla. Se on lehtitietojen mukaan vedonnut liittolaisiinsa, jotta ne eivät valitsisi yhtiötä 5g-verkkojen toimittajaksi.

FT:n mukaan Yhdysvallat on varoittanut Huaweista nyt myös Intiaa. Taustalla on huoli siitä, että kiinalaisyhtiö on pian ainoa vaihtoehto 5g-teknologian markkinoilla.

”Tämä on yksi suurista huolista hallinnossa juuri nyt. Kaikki puolustusministeriöstä kauppaministeriöön ja sisäministeriöön tarkastelevat tätä”, kertoi yksi FT:n lähde.

Valkoinen talo ei kommentoinut FT:n tietoja. Myöskään Nokia ja Ericsson eivät halunneet arvioida tilannetta FT:lle.

Huawei myy markkinatutkimusyhtiö Dell’Oron mukaan 28 prosenttia maailman verkkolaitteista. Ericsson ja Nokia ovat sen läheisimpiä kilpailijoita.

Osa FT:n haastattelemista virkamieslähteistä uskoo, että paras tapa vastata Huawein ylivoimaan on varmistaa sen kilpailijoille vastaavat mahdollisuudet luototukseen kuin Huaweilla, joka saa monia miljardeja luottoa Kiinan valtion omistamilta pankeilta. Tämä mahdollistaa sille pitkien maksuaikojen tarjoamisen, eivätkä useimmat kilpailijat pysty samaan.

Washingtonissa on myös niitä, jotka uskovat, että Huaweille tulisi pyrkiä luomaan kotimainen kilpailija. Yhdysvaltalaisia yhtiöitä, kuten Oraclea ja Ciscoa, on siksi pyydetty harkitsemaan lähtöä markkinoille, FT kertoo.

Nokian osakekurssi vahvistui tiistaina aamupäivällä pörssin auettua mutta heikkeni sitten jälleen hieman.Keskustelu 5g-verkoista nousi esiin myös viime viikolla, kun Suomen presidentti Sauli Niinistö tapasi Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin. Trump kehui Nokiaa ”hienoksi yritykseksi”.

”Olemme myös iloisia siitä, että suomalainen yhtiö Nokia, joka on hieno yritys, on maailman johtava 5g-tekniikassa ja kehittää huippuluokan tuotteitaan täällä Yhdysvalloissa Bell Labsissa New Jerseyssä”, Trump sanoi.

Niinistö puolestaan mainitsi hänelle 5g-teknologiaan liittyvistä riskiarvioista, joita Euroopan komissio valmistelee.

Oikaistu 9. lokakuuta 9.25: Poistettu muotoilu, jonka viittasi Oracleen verkkolaitevalmistajana. Oracle on ohjelmistoyhtiö.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  5. 5

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  6. 6

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  7. 7

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  8. 8

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  9. 9

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  10. 10

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  4. 4

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää