Talous    |   HS-analyysi

Fortumiin suhtauduttiin kuin hunniarmeijaan kaupungin porteilla – Illallinen Putinin kanssa avasi jättikaupan umpisolmun

Hallinnollinen este Venäjällä esti Fortumia kasvattamasta Uniper-omistustaan. Nyt lukko on aukeamassa.

Energiayhtiö Fortum kertoi tiistaina kasvattavansa merkittävästi omistustaan saksalaisessa Uniperissa. Fortumin omistusosuus kasvaa nykyisestä alle 50 prosentista yli 70 prosenttiin.

Fortumilla on ollut vaikeuksia vaikuttaa ostamaansa yhtiöön. Kaupalla yhtiö tekee itsestään Uniperin yksiselitteisen pääomistajan, jonka tahtoa ei voi ohittaa.

Lue lisää: Hallinnollinen lukko Venäjällä esti pitkään Fortumin halut hallita Uniperia – nyt yhtiö on askeleen lähempänä tavoitettaan

Vielä keväällä Fortum oli todellisessa pattitilanteessa. Yhtiö oli käyttänyt miljardeja euroja ostaakseen itselleen merkittävän omistusosuuden Uniperissa, paljon itseään suuremmassa energiayhtiössä. Kauppa ei kuitenkaan sujunut yhtään niin kuin Espoon Keilaniemessä oli ajateltu tai toivottu.

Fortumilla oli suunnitelmia Uniperin tulevaisuuden varalle, mutta yhtiö ei päässyt toteuttamaan niitä. Ei, vaikka se oli Uniperin suurin yksittäinen omistaja lähes 50 prosentin omistusosuudella.

Syy tähän oli, että välit Uniperin johtoon ja työntekijöihin olivat täysin tulehtuneet. Fortumin ja Uniperin johdolla ei käytännössä ollut toimivaa puheyhteyttä.

Fortum yritti vakuuttaa olevansa liikkeellä hyvin aikein, mutta Uniperin pääkonttorissa Düsseldorfissa suomalaisiin suhtauduttiin kuin hunniarmeijaan kaupungin porteilla. Tapahtui aivan kummallisia: Uniperin johto ryhtyi jopa kampanjoimaan uutta omistajaa vastaan julkisesti.

Suurin yksittäinen omistaja oli jäämässä äänettömän yhtiömiehen rooliin.

Periaatteessa Fortumin ongelmaan olisi ollut yksinkertainen ratkaisu: omistusosuuden kasvattaminen niin, että ääni kuuluu varmasti. Ongelma oli, että yhtiö ei voinut tehdä näin. Syynä oli absurdin kuuloinen hallinnollinen este Venäjällä.

Uniperin venäläisellä tytäryhtiöllä Uniprolla on nimittäin eräällä voimalaitoksellaan juomaveden valvontaan liittyvä lisenssi. Venäjän strategisia omistuksia koskevan lain mukaan kyseinen lisenssi ei saa joutua ulkomaisen valtionyhtiön käsiin. Suomen valtio omistaa Fortumista enemmistön.

Uniperin 80 miljardin euron liiketoiminnan kannalta merkityksetön paperinpala oli estämässä miljardiluokan eurooppalaisen yrityskaupan etenemisen.

Fortumin pääkonttorissa koko lisenssijupakkaa pidetään Uniperin johdon sabotaasina. Myös Fortumilla on Venäjällä vastaavia lisenssejä, mutta ne eivät kuulu strategisten omistusten listalle. Uniperin lisenssi ujutettiin listalle vain esteeksi Fortumin vallan kasvulle, Fortumissa ajatellaan.

Vyyhti alkoi kuitenkin aueta kesäkuussa Pietarin talousfoorumissa, jokavuotisessa liike-elämän suurtapahtumassa, johon saapuu tuhansia ja tuhansia bisneselämän vaikuttajia ympäri maailman.

Siellä Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark otti asian esiin presidentti Vladimir Putinin isännöimällä illallisella. Hän selitti ongelman ja pyysi viranomaisten apua.

Venäjän taloudellisen kehityksen ministeri Maksim Oreškin kertoi tilaisuuden jälkeen, että sai Putinilta tehtäväkseen löytää ongelmaan ratkaisun.


Tiistaina Fortum saattoikin jo kertoa, että lisenssiongelmaan on luultavasti löytymässä ratkaisu, jonka ansiosta Fortum voi kasvattaa Uniper-siivuaan. Lundmarkin mukaan yhtiö on keskustellut kuukauden tiiviisti Venäjän viranomaisten kanssa.

”Keskustelut ovat johtaneet meidät uskomaan siihen, että ratkaisu on löydettävissä. Emme olisi ilmoittaneet kaupasta, ellemme olisi siitä melko varmoja”, Lundmark sanoi tiistaina sijoittaja- ja lehdistöpuhelussa.

Yhtiö kertoi ostavansa kahden kansainvälisen aktivistisijoittajan, Elliottin ja Knight Vinken, osuudet Uniperissa. Fortumin omistusosuus kasvaa nykyisestä 49,99 prosentista yli 70,5 prosenttiin.

Kaupan arvo on noin 2,3 miljardia euroa. Kun tämä ynnätään Fortumin aiemmin ostamien osakkeiden hintaan, kasvaa Uniper-kaupan hinta Fortumille noin 6,2 miljardiin euroon. Se on suomalaisessa yrityshistoriassa poikkeuksellisen suuri yrityskauppa.

Jos viranomaiset hyväksyvät kaupan, Fortumilla on Uniperissa käytännössä kiistaton valta. Lundmarkin mukaan on olennaista, että yhtiöllä on nyt yksi sitoutunut pääomistaja.

”Toivomme ja uskomme, että uusi, selkeämpi omistajuusrakenne selkeyttää tilannetta ja lisää kaikkien motivaatiota todella istua alas. Ainakin me olemme valmiita istumaan alas Uniperin johdon kanssa ja keskustelemaan siitä, miltä yhteinen visio, strategia ja toimintasuunnitelma voisivat näyttää.”

Fortum vaatii, että enemmistö Uniperin hallintoneuvoston osakkeenomistajille varatuista paikoista tulee Fortumille. Uniperin hallintoneuvostoon kuuluu kaksitoista jäsentä, joista kuusi edustaa työntekijöitä ja kuusi omistajia.

Fortum joutuu edelleen tekemään kovasti töitä osoittaakseen, että se on liikkeellä hyvin aikein. Siksi yhtiö lupaa Uniperille, ettei se kahteen vuoteen kasvata omistusosuuttaan tai tee niin sanottua määräysvaltasopimusta, joka Saksan lain mukaan antaisi omistajalle määräysvallan ilman osake-enemmistöä.

”Tämä on keino rauhoittaa tilanne pariksi vuodeksi ja antaa meille aikaa miettiä yhdessä johdon ja henkilöstön edustajien kanssa, miten yhtiön tulevaisuus järjestetään.”

Lisäksi Fortum lupaa Uniperin henkilöstölle, ettei se aio edellyttää irtisanomisia kaupan seurauksena tai vaatia Uniperin pääkonttorin siirtämistä pois Düsseldorfista.

”Ymmärrän hyvin Uniperin työntekijöiden viimeaikaisia huolia. Vakuutan, että Fortum aikoo olla vahva ja luotettava omistaja, joka tarjoaa Uniperille ja sen henkilöstölle monipuolisia tulevaisuuden mahdollisuuksia. Pystymme tähän yhteistyössä ja yhdistämällä Uniperin ja Fortumin osaamiset ja resurssit”, Lundmark sanoo yhtiön pörssitiedotteessa.

Fortum on saanut kritiikkiä Uniper-kaupasta myös Suomessa. Syy on se, että Uniperin tuottamasta energiasta 80 prosenttia tulee fossiilisista polttoaineista ja 30 prosenttia kaikkein saastuttavimmasta kivi- ja ruskohiilestä.

Fortumilla on ollut täysi työ selittää, kuinka ostos sopii yksiin sen kanssa, että Fortumin strategiana on vauhdittaa siirtymää puhtaaseen energiajärjestelmään.


Lundmark vakuuttaa, että Fortum on yhä sitoutunut kunnianhimoisiin ilmastotavoitteisiin. Hän kuitenkin selittää, että Uniperilla on iso rooli siirtymän vauhdittamisessa.

Ydin- ja vesivoiman lisäksi Uniperilla on paljon kaasuvoimaa, jota Lundmark pitää tärkeänä siirtymäkauden teknisissä ratkaisuissa. Hän muistuttaa, että hiilen korvaaminen maakaasulla energiantuotannossa leikkaa hiilidioksidipäästöjä puoleen tai jopa kolmannekseen.

Tausta: Iso ja vaikea yrityskauppa

Energiayhtiö Fortum teki syyskuussa 2017 saksalaisen E.onin kanssa sopimuksen, jonka mukaan se ostaa E.onin 46,65 prosentin omistusosuuden energiayhtiö Uniperissa. Myöhemmin Fortumin omistusosuus Uniperissa kasvoi 49,99 prosenttiin ja Fortumista tuli yhtiön suurin yksittäinen omistaja.

Vajaan neljän miljardin euron kauppa on Suomen mittapuulla poikkeuksellisen suuri.

Uniper on huomattavasti Fortumia suurempi yhtiö. Sen liikevaihto on noin 80 miljardia euroa, kun Fortumin liikevaihto on noin viisi miljardia euroa.

Uniperissa Fortumin kauppaan suhtauduttiin vihamielisenä valtauksena. Yhtiön toimiva johto ryhtyi julkiseen kampanjaan uutta omistajaa vastaan.

Vastarinta pehmeni helmikuussa, kun Uniperin hallintoneuvosto erotti toimitusjohtaja Klaus Schäferin ja talousjohtaja Christopher Delbrückin. Fortumin mukaan keskustelut Uniperin kanssa yhteisen suunnitelman luomiseksi ovat kuitenkin toistuvasti päättyneet tuloksettomina.

Fortum on saanut osakseen arvostelua, koska se ostaa yhtiön, jonka tuotannosta 30 prosenttia perustuu kivi- ja ruskohiileen. Uniper-omistus kytkee Fortumin myös kiisteltyyn Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeeseen. Uniper on yksi kaasuputkihankkeen viidestä eurooppalaisesta rahoittajasta.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  4. 4

   Äiti eristi lehmätaiteilija Miina Äkkijyrkkän lapsena vasikkakarsinaan – itse hän itkee, jos lapset pitävät hänestä hengähdystaukoa

  5. 5

   USA:n varapresidentti Pence: Turkki suostunut tulitaukoon

  6. 6

   Ravintolayhtiö ajautui ongelmiin ja joutuu lopettamaan kaikki ravintolansa: Klassikkoravintolat Rivoli ja Rivoletto sulkevat ovensa

  7. 7

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  8. 8

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  9. 9

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  3. 3

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  4. 4

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  5. 5

   EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

  6. 6

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  7. 7

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  8. 8

   Verenkierto-ongelmat voivat näkyä kynsistä – Näin tunnistat poikkeavat kynnet, jotka saattavat olla merkki terveysongelmista

   Tilaajille
  9. 9

   Tripla avattiin: Kuvat ja video esittelevät Pasilan uuden keskuksen

  10. 10

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  3. 3

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  6. 6

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  7. 7

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  9. 9

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  10. 10

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  11. Näytä lisää