Talous

Pääministeri Rinne ja Keskuskauppakamari samaa mieltä: Riippumattomia verotutkijoita tarvitaan lisää – taustalla huoli veropohjan hupenemisesta

Myös Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi kannattaa riippumattomien verotaitajien resurssien lisäämistä.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) mielestä valtio voisi lisätä vero-osaajien määrää, jotta hyvinvointivaltion rahoitus saataisiin turvattua.

Norjan verotutkimuskeskuksen johtaja, professori Guttorm Schjelderup ehdotti HS:n haastattelussa maanantaina, että kaikkiin pohjoismaihin kannattaisi perustaa oma verotutkimuskeskus.

HS kysyi asiasta Rinteeltä Keskuskauppakamarin järjestämän verotapahtuman yhteydessä.

Rinteen mukaan yksi mahdollinen vaihtoehto resurssien lisäämiseksi voisi olla Pohjoismaiden yhteinen verotutkimuskeskus.

Schjelderup perusteli verotutkimuksen tehostamistarvetta huolella hyvinvointivaltioiden veropohjan eli rahoituksen rapautumisesta.

Siihen vaikuttavat yhtäältä monikansallisten yritysten vallan kasvu ja niiden verosuunnittelu digitalisoituvassa maailmassa, toisaalta vauraiden etua valvovien lobbarien ylivalta verolakien säätämisessä, Schjelderup arvioi.

Hänen mukaansa valtioiden kannattaa panostaa puolueettomaan verotutkimukseen, jotta verokeskustelu ja poliitikkojen veropäätökset eivät toimi lobbareiden ehdoilla.

Lue Schjelderupin haastattelu tästä.

HS kysyi Rinteeltä tarkkaan ottaen kantaa siihen, onko Suomessa tarvetta siihen, että meillä olisi enemmän riippumattomia verotutkijoita.

”Näen sillä tavalla, että kun verotus on sekä ohjauksen väline, että finanssipolitiikan eli tulon hankkimisväline, niin tästä näkökulmasta objektiiviset arviot vaikuttavuudesta ja näkökulmista verotuksessa on tärkeitä. Tästä näkökulmasta [riippumattomien verotutkijoiden määrän lisääminen] voisi olla hyvinkin tärkeää”, Rinne vastasi.

”Se voisi hyvinkin olla Pohjoismainen tutkimuskeskus”, hän lisäsi.

Myös Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi oli Rinteen kanssa samoilla linjoilla riippumattomien veroasiantuntijoiden määrän lisäämisen tarpeesta.

”Kyllähän se hyvä olisi, koska verotuksella ja verojärjestelmällä on keskeinen merkitys siinä, että me saamme investointeja ja meillä on kilpailukykyinen talous”, Romakkaniemi vastasi samaan kysymykseen.

Norjalaisprofessori Guttorm Schjelderup varoitti HS-haastattelussa, että kun hyvinvointiyhteiskunnan voittajat ovat nousseet tarpeeksi vauraiksi, ”he ottavat tikapuut mukanaan”.

Pääministeri Rinne sanoi, ettei ainakaan haluaisi tunnistaa tuollaista asennetta Suomessa.

”Meille koulutus on yksi niistä elementeistä, joilla jokaisen suomalaisen mahdollisuudet rakentaa omaa tulevaisuuttaan varmistettu”, hän sanoi.

”Haluan, että tästä eteenpäinkin hyvinvointivaltio vahvistuu sillä tavalla, että se on huomenna jokaiselle ihmiselle parempi kuin tänään.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  5. 5

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  8. 8

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  9. 9

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  10. 10

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää