Talous

OECD aikoo panna digijätit verolle – Suomi näyttää alustavissa laskelmissa nettovoittajalta, arvioi järjestön verojohtaja

Teollisuusmaiden järjestö OECD pyrkii saamaan G20-maiden kokoukselta hyväksynnän ensi syksynä esitettävälle globaalille veromallille jo joulukuussa 2020.

Alustavien laskelmien mukaan näyttää siltä, että Suomi on nettovoittaja talousjärjestö OECD:n maailmanlaajuisessa verojärjestelmähankkeessa. Jos järjestelmän uudistus onnistuu, se mullistaa suuryritysten ja digijättien verotuksen koko maailmassa.

Tällaisen arvion kertoi OECD:n vero-osaston apulaisjohtaja Grace Perez-Navarro omana näkemyksenään Keskuskauppakamarin Suuri veropäivä -tapahtumassa Helsingissä keskiviikkona.

Samana päivänä OECD:n sihteeristö julkisti kunnianhimoisen ehdotuksensa siitä, miten ja missä aikataulussa globaalin verohankkeen kanssa on määrä edetä. 134:ää teollisuusmaata edustavan OECD:n tavoitteena on luoda malli verotuksen uudistamisesta maailmassa ensi vuoden marraskuuhun mennessä niin, että G20-maat voisivat hyväksyä sen periaatteet joulukuussa 2020.

”Se ei tarkoita, että meillä olisi 1. tammikuuta 2021 uusi lainsäädäntö valmiina ja käytössä”, Perez-Navarro sanoi silti.

Hän muistutti maiden ja yritysten tarvitsevan aikaa sopeutuakseen muutoksiin.

Tähän asti OECD on kansainvälisissä uudistuksissaan puuttunut verovelvollisten toimintojen läpinäkyvyyteen tai ”huonoon käytökseen ja aggressiiviseen verosuunnitteluun”, Perez-Navarro sanoi puheessaan.

Nykyinen hanke on kuitenkin paljon kunnianhimoisempi, hän arvioi. Siinä OECD pyrkii luomaan kokonaan uusia sääntöjä ja laskentatapoja kansainväliseen verotukseen.

Hankkeen ensisijaisena tarkoituksena on saada monikansalliset teknologiayhtiöt maksamaan yhteisö- eli yritysveroja voitoistaan niihin maihin, joissa voitot syntyvät.

Toisena tavoitteena on sopia jäsenmaiden kesken siitä, että yritykset maksaisivat veroistaan tietyn minimin verran veroa johonkin maahan.

Nykyisin kansallinen lainsäädäntö ei kohtele yhtiöitä tasavertaisesti. Uudessa, pitkälti tietoon perustuvassa digitaalisessa taloudessa erityisesti digijättien tulot jäävät usein verottamatta.

Syynä tähän on yli sata vuotta sitten luotu käsitys valtion verotusoikeudesta ja tarkemmin siitä, että oikeus syntyy yrityksen fyysisen olemassaolon perusteella kohdemaassa, Perez-Navarro tiivisti.

Digitaalisessa taloudessa rahaa kuluttajien ja yritysten välillä ei kuitenkaan liiku välttämättä lainkaan. Liiketoimintaa harjoitetaan sen sijaan kuluttajilta kerättävää tietoa vastaan. Siksi verottaja ei saa monikansallisten digijättien voitoista osuutta.

Samoin monikansallinen verkossa toimiva kauppa, kuten Amazon, on kauppakadulla toimivaa paikallista yritystä paremmassa tilanteessa, koska se ei joudu maksamaan kyseiseen maahan lainkaan yhteisöveroa voitoistaan, Perez-Navarro arvioi.

OECD:n vero-osasto julkisti ensimmäisiä linjauksiaan veroista tämän vuoden tammikuussa. Kevättalvella niistä kerättiin kommentteja ja näkemyksiä yli 400 taholta ja yli 2 000 sivun verran. Toukokuun lopussa järjestö julkaisi työsuunnitelmansa.

Hankkeen taloudellinen merkitys on valtava niin valtioiden kuin yritystenkin kannalta.

Monikansallisten digiyritysten verotuksesta OECD on pitänyt esillä lähinnä kolmea ehdotusta: Britannian käyttäjämääriin perustuvaa veromallia, Yhdysvaltain kaikkien yritysten aineetonta omaisuutta koskevaan voittojen verotukseen liittyvää mallia ja Intian johdolla tehtyä mallia, jossa suurten digiyritysten kaikkien voittojen verot jaetaan kohdemaiden kesken.

Näistä Britannian ja osin Ranskan ajama malli on käytännössä jo hylätty. Syynä on se, että Yhdysvallat ja Kiina, joissa suurimmat monikansalliset digijätit sijaitsevat, vastustaa sitä, Perez-Navarro kertoo HS:lle.

OECD yrittää nyt jo tämän vuoden loppuun mennessä koostaa malleja, jotka olisivat riittävän yksinkertaisia toteuttaa ja jäsenmaiden hyväksyä.

Perez-Navarro kertoi vaikeuksien olevan yhtäältä verotuksen haasteissa digitaloudessa ja toisaalta siinä, miten löytää yhteisymmärrys eri maiden kesken.

”Lisävaikeutena on se, että järjestelmästä täytyy tehdä niin yksinkertainen kuin mahdollista.”

Kaikissa malleissa otetaan huomioon myös yritykseen kohdistuva verojen kokonaisrasitus.

Samalla pyritään estämään tilanteet, joissa kansainvälistä kauppaa koskevat yhtiöt joutuvat kahdenkertaisen verotuksen kohteeksi.

OECD:n julkistamista linjauksista Perez-Navarro korosti sitä, että digijättien verotus keskittyy ennen kaikkea suuriin yhtiöihin ja erityisesti kuluttajien toiminnasta tavalla tai toisella liikevaihtonsa saaviin yhtiöihin.

Sellaisia yhtiöitä ovat esimerkiksi amerikkalaiset Google ja Facebook sekä kiinalaiset Tencent ja Alibaba.

Aiemmissa linjauksissaan OECD on antanut vihiä siitä, että verotuksen kohteeksi joutuvien suurten yhtiöiden kynnysliikevaihto voisi olla luokkaa 750 miljoonaa euroa.

Perez-Navarro kertoi veropäivässä, että nyt tarkoituksena on muuttaa kynnysarvoja maakohtaisesti niin, että tuo arvo voi olla maan olosuhteet huomioon ottaen joko pienempi tai suurempi.

Luennon päätyttyä valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk) veropoliittinen erityisasiantuntija Ann-Mari Kemell kertoi Suomen lähtevän OECD:n verohankkeessa sitä, että ”täytyy olla selkeät vaikutusarviot ennen kuin voidaan sitoutua”.

”Tämä on hyvin selkeä lähtökohta.”

Kemell siirtyi tehtävään Keskuskauppakamarin talous- ja elinkeinopolitiikan johtajan paikalta.

Esimerkiksi joidenkin suomalaisten peli- ja teknologiayritysten verotaakka voi kasvaa, jos niiden täytyy maksaa voitoistaan veroa maissa, joissa verokannat ovat korkeampia kuin Suomessa tai jos verotus perustuu osin liikevaihtoon tai käyttäjämääriin eri maissa.

Perez-Navarro lohdutti luennon kyselyosuudessa näiden yhtiöiden kohtalosta huolestuneita muistuttamalla, että vaikka joidenkin suomalaisyhtiöiden verokohtelu voi muuttua, Suomi voi samalla saada lisää verotuloja monikansallisten digijättien verotuksesta.

Hän kertoi OECD:n verohankkeen saaneen laajasti tukea ympäri maailmaa, Yhdysvaltain kongressista EU:n parlamenttiin ja kehittyvien maihin päättäjiin.

Mitä erilaisimmat maat Kiinasta Venäjään ovat heränneet siihen, että digitaalisten yritysten aiheuttama muutos maailmantalouteen on niin iso, että globaaleja pelisääntöjä täytyy muuttaa, Perez-Navarro kertoo.

”Parempi kärsiä vähän kuin menettää suuria verotuloja kokonaan.”

Silti verouudistus täytyy tehdä pehmeästi.

”Me emme halua verosotaa emmekä varsinkaan, että se äityisi kauppasodaksi.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  2. 2

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  3. 3

   Kommentti: Brexit-sopimus sisältää kolme kompromissia, joista yksi saattaa käydä Boris Johnsonille kalliiksi

  4. 4

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  5. 5

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  6. 6

   Tuore tutkimus paljastaa: Terrafamen jätevedet ovat sittenkin turmelleet suurta järveä Sotkamossa

  7. 7

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  8. 8

   Uusnatsijärjestö Pohjoismaista vastarintaliikettä vaaditaan terroristijärjestöjen listalle Yhdysvalloissa

  9. 9

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  10. 10

   Venäjän sotilaat muuttivat Syyrian sodan kulun ja partioivat nyt myös kurdialueella: Mitä Venäjän operaatiosta tiedetään?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  3. 3

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  6. 6

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli: Mistä ero syntyy?

  7. 7

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  8. 8

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  9. 9

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kuinka otan itseäni niskasta kiinni ja saan enemmän aikaan? Psykologi antaa neljä neuvoa, joita voi soveltaa niin treenaamiseen kuin työtehtäviin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  9. 9

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää