Talous

Pääjohtaja Olli Rehn torjuu Euroopan keskuspankkia arvostelleiden keskuspankkiirien väitteet: Ei empiiristä näyttöä

Pääjohtaja Rehn korostaa, että euroalueella oli laaja-alaisen deflaation vaara, kun arvopapereiden osto-ohjelma alkuvuonna 2015 aloitettiin. Arvostelijoiden mielestä deflaation vaara ei ollut.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn pitää entisten keskuspankkiirien arvostelua Euroopan keskuspankin (EKP) arvopapereiden osto-ohjelmasta perusteettomana.

Kuusi entistä keskuspankkiiria julkistivat viime viikolla harvinaisen kannanoton, jossa he moittivat Euroopan keskuspankin rahapoliittisen elvytyksen keskipisteessä olevaa arvopapereiden ostoja.

Entisten keskuspankkiirien mielestä euroalueella ei ollut deflaation vaaraa syksyllä 2014, jolloin arvopapereiden osto-ohjelmaa valmisteltiin.

”Äskettäin on väitetty, että euroalueella ei olisi ollut deflaatiokierteen vaaraa. Minun on todettava, että en muista tai näe sitä tällä tavoin empiirisen näytön valossa. Esimerkiksi Euroopan komissio oli vuosina 2013–14 huolestunut deflaation vaarasta ja ilmaisi sen myös julkisesti”, Rehn sanoi Suomen Pankin talouspoliittisen tutkijakonferenssin avauspuheenvuorossaan.

Suomen Pankin pääjohtaja on Euroopan keskuspankin ylimmän päättävän elimen eli neuvoston jäsen.

Laaja-alainen deflaatiokierre on talouden vakava häiriö, koska yritykset ja kotitaloudet lykkäävät investointejaan odottaessaan hintojen halpenevan vielä lisää.

Deflaatio on erittäin haitallinen velkaantuneille yrityksille ja kotitalouksille, koska rahan ostovoiman kasvaessa velkojen reaaliarvo kasvaa. Velkojen reaaliarvo lasketaan suhteuttamalla nimellinen korko yleiseen hintatasoon.

Pääjohtaja Rehn painotti, että inflaatiovauhti euroalueella oli ollut alle prosentin lokakuusta 2013 lähtien. Kun rahapoliittisen arvopapereiden osto-ohjelmasta päätettiin alkuvuonna 2015, markkinat arvioivat negatiivisen inflaation todennäköisyydeksi 50 prosenttia seuraavan 2–3 vuoden kuluessa. Tammikuussa 2015 inflaatiovauhti oli 0,6 prosenttia.

”Emme halua olla deflaatiokierteessä ennen kuin ryhdymme toimiin. Tämä on myös yksi keskeisistä havainnoista, jonka voimme Japanista oppia”, Rehn sanoi.

Arvostelijoiden mielestä oli myös virhe, että EKP päätti syyskuun puolivälissä aloittaa arvopapereiden ostot uudestaan. Heidän mielestään rahapoliittinen elvytys on epäonnistunut ja se on johtanut ylivelkaantuneiden valtioiden rahoittamiseen. Se saattaa kylvää seuraavan kriisin siemenet.

Osto-ohjelma lakkautettiin viime vuoden lopussa, koska inflaatiovauhti oli kutakuinkin keskuspankin tavoitteessa.

Kevään ja kesän aikana inflaatiovauhti ja talouskasvu ovat hidastuneet tuntuvasti, minkä takia keskuspankki päätti syyskuun puolivälissä, että marraskuun alusta markkinoilta ostetaan arvopapereita kuukausittain 20 miljardin euron arvosta.

”Haluan tehdä yhden asian selväksi. Oletan, että me kaikki haluamme päästä eroon negatiivisista koroista. Mutta niin kauan kuin talouskasvun laaja-alainen hidastuminen jatkuu, epätavalliselle rahapolitiikalle ei ole taloudellisesti mielekästä vaihtoehtoa”, Rehn sanoi.

Sanomalehti Financial Timesin mukaan Euroopan keskuspankkijärjestelmän rahapolitiikan komitea suositteli syyskuussa pääjohtaja Mario Draghille, että arvopapereiden osto-ohjelmaa ei aloitettaisi uudestaan. Lehti perustaa artikkelinsa kolmelta EKP:n neuvoston jäseneltä saamiinsa tietoihin.

Virallisesti esitykset rahapoliittisista päätöksistä tekee kuitenkin Euroopan keskuspankin johtokunta. Rahapolitiikasta päättää neuvosto, johon kuuluvat kaikkien eurovaltioiden keskuspankkien pääjohtajat ja EKP:n johtokunnan kuusi jäsentä.

Financial Timesin mukaan syyskuun puolivälissä arvopapereiden osto-ohjelman aloittamista uudestaan vastustivat neuvostossa Saksan, Ranskan, Hollannin, Slovenian ja Viron keskuspankkien pääjohtajat.

Luottamuksellinen tieto rahapoliittisen komitean eriävästä näkemyksestä kertoo myös siitä, että keskuspankin neuvostossa on huomattavaa erimielisyyttä.

Pääjohtaja Draghin rahapoliittisia näkemyksiä vastustavat pyrkivät ilmeisesti tietoja vuotamalla vaikuttamaan seuraavaan pääjohtajaan Christine Lagardeen. Lagarde aloittaa pääjohtajana marraskuun alussa, jolloin Draghin kahdeksan vuoden toimikausi päättyy.

Syyskuun alussa Lagarde esitti Euroopan parlamentin kuulemisessa selvitystä rahapolitiikan vaikutuksista. Selvitys saattaisi olla yksi keino vähentää kiistoja siitä, mitä EKP:n pitäisi tehdä tai jättää tekemättä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  2. 2

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  3. 3

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  5. 5

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  6. 6

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  7. 7

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  8. 8

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  9. 9

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  10. 10

   Hyväkuntoiset, säilytettäväksi määrätyt vaahterat vedettiin matalaksi Meilahdessa – YIT: ”Tällainen inhimillinen erehdys”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  5. 5

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  6. 6

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  9. 9

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää