Talous

Presidentti Trump vahvisti Kiinan ja Yhdysvaltojen päässeen osittaiseen sopuun kauppa­neuvotteluissa, USA lykkää kiinalaistuotteiden tuontitulli­korotuksia

Tieto mahdollisesta liennytyksestä kauppasodassa näkyi perjantaina osakemarkkinoilla.

Kiina ja Yhdysvallat ovat päässeet alustavaan sopuun kauppaneuvotteluissa.

Asian vahvisti Yhdysvaltain presidentti Donald Trump myöhään perjantaina Suomen aikaa.

Valkoisessa talossa toimittajille puhunut Trump totesi osapuolten päässeen ”hyvin huomattavaan ykköstason sopimukseen”, kertoo uutistoimisto AFP.

Sopimuksen sisällöstä on toistaiseksi vain vähän tietoa. Trump muistutti, että sopimus pitää vielä laatia. Hän mainitsi Yhdysvaltain pyrkivän sopimaan muun muassa tekijänoikeuksista ja etenkin maataloudesta. Tekstin laatiminen vie Trumpin arvion mukaan viitisen viikkoa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Financial Times -lehden mukaan sopimus voitaisiin sinetöidä marraskuussa, jolloin Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping tapaavat Chilessä.

AFP:n mukaan Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin kertoi, että Yhdysvallat lykkää ensi tiistaille määrättyjen kiinalaisten tuontitullikorotusten voimaantuloa.

Sopimuksen syntymisestä kertoi aiemmin uutistoimisto Bloomberg. Uutistoimiston lähteet kuvasivat sovun tuovan ”välirauhan” maailmantaloutta kuukausia horjuttaneeseen kauppasotaan.

Alustavien tietojen mukaan sopimukseen kuuluisi kohtia, joiden perusteella Kiina lupaisi lopettaa oman valuuttansa arvon keinotekoisen heikentämisen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Vastapalveluksena Yhdysvallat lykkäisi pian voimaan tulevia, korkeampia tullimaksuja.

Tieto mahdollisesta liennytyksestä kauppasodassa näkyi perjantaina osakemarkkinoilla. Kaikki kolme keskeistä yhdysvaltalaista osakeindeksiä, S&P 500, Dow Jones Industrial Average ja Nasdaq, olivat perjantai-iltana New Yorkin pörssin sulkeutuessa vahvistuneet runsaan prosentin.

Perjantaina osakkeet kallistuivat laaja-alaisesti myös Aasiassa ja Euroopassa. Frankfurtin pörssin yleisindeksi vahvistui perjantaina 2,8 prosenttia ja Helsingin pörssin yleisindeksi 1,8 prosenttia. Euroopan pörssinousua siivitti myös tieto, että Britannia ja EU-komissio voisivat vielä päästä sopuun brexitistä.

Jo aikaisemmin perjantaina yhdysvaltalaiset viranomaiset ilmoittivat, että neuvottelut maailmantaloutta epävakauttaneesta kauppasodasta ovat alkaneet hyvin.

”Meillä oli oikein, oikein hyvät neuvottelut Kiinan kanssa”, sanoi myös presidentti Donald Trump toimittajille.

Hän ilmoitti tapaavansa Kiinan varapääministerin Liu Hen perjantaina Valkoisessa talossa, mitä on pidetty lupaavana merkkinä neuvotteluiden edistymisestä.

Yksi Valkoisen talon virkamies arvioi, että neuvottelut ovat sujuneet ennakko-odotuksia paremmin.

Torstaina neuvotteluihin osallistuivat varapääministeri Liu Hen lisäksi Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Steven Mnuchin ja pääneuvottelija Robert Lighthizer.

Trump totesi aiemmin perjantaina Twitterissä tunnelman olevan aikaisempaa lämpimämpi ja vähän kuin ”vanhoina hyvinä aikoina”.

”Hyviä asioita tapahtuu ”, hän kirjoitti.

Kauppasota kahden maailman suurimman kansantalouden välillä on kestänyt jo 15 kuukautta.

Elokuussa kiistat kärjistyivät äärimmilleen Trumpin ilmoitettua, että tuontitullit kasvatetaan lokakuun puolivälissä 30 prosenttiin kiinalaistuotteille, joiden tuontiarvo 250 miljardia dollaria. Lisäksi Trump on sanonut asettavansa toiselle, 110 miljardin dollarin arvoiselle tavaraerälle 15 prosentin tullitariffin, joka tulisi voimaan joulukuussa.

Nyt vaikuttaisi siltä, että molemmat osapuolet ovat valmiita keskustelemaan myönnytyksistä.

 

”Trump ei ole vielä niin selkä seinää vasten, että sopimus olisi pakko saada aikaiseksi.”

Uutistoimisto Reuters kertoi juuri neuvottelujen alla, että Kiina kasvattaa yhdysvaltalaisten maataloustuotteiden ostamista huomattavasti, mitä on pidetty merkkinä sovintohalukkuudesta.

Kauppasota on aiheuttanut maailmantalouteen huomattavaa epävakautta, joka on yksi syy teollisuustuotannon kasvun seisahtumiseen. Epävarmuuden ollessa suurta yritykset yleensä lykkäävät investointejaan, mikä taas hidastaa talouskasvua.

Tällä hetkellä pienetkin merkit tilanteen helpottumisesta otetaan markkinoilla vastaan innostuneesti. Se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että koko kiista olisi ratkeamassa vielä pitkään aikaan, arvioi Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu. Koivu kommentoi tilannetta ennen Bloombergin uutista Yhdysvaltain ja Kiinan osittaisesta sovinnosta.

Hänen mukaansa on mahdollista, että viikonlopun neuvotteluissa tehdään pieniä myönnytyksiä molemmin puolin. Kokonaisuutena osapuolet ovat silti liian kaukana toisistaan.

Yhdysvaltojen mielestä kiinalaiset yritykset toimivat kansainvälisessä kaupankäynnissä epäreilusti ja aiheuttavat vahinkoa yhdysvaltalaisille yrityksille. Kiina on pitänyt Yhdysvaltojen väitteitä perusteettomina ja vastannut Yhdysvaltojen määräämiin tullinkorotuksiin samalla mitalla.

”Sisäpoliittiset skandaalit ovat muuttaneet Trumpin tilannetta. Mutta ei hän ole vielä sillä tavalla selkä seinää vasten, että sopimus olisi pakko saada aikaiseksi”, Koivu sanoo.

Hän suhtautuu epäilevästi tapaamisen alla annettuihin myönteisiin lausuntoihin. Trump on myös aikaisemmissa neuvotteluissa korostanut kaiken sujuvan mainiosti, kunnes puheiden sävy on muuttunut täysin.

”Sama huhumylly on käynnistynyt ennen jokaisia neuvotteluja. Trump on arvaamaton, ja se on juuri hänen neuvottelutaktiikkansa”, Koivu sanoo.

Toisaalta Koivu ei myöskään pidä varmana, että Kiina ylipäätään toteuttaa lupaamiaan soijapapujen ja muiden maataloustuotteiden mittavia hankintoja Yhdysvalloista. Varsinainen syy esimerkiksi porsaanlihan tuonnin kasvattamiselle on käytännöllinen: Kiinassa kotimaisen lihan hinnat ovat nousseet 50 prosenttia afrikkalaisen sikaruton seurauksena.

Maailmantalouden suhdanteiden näkökulmasta ennakoitu ”minidiili” olisi Koivun mukaan myönteinen asia. Pitkällä aikavälillä tilanne näyttää kuitenkin vaikealta.

Taustalla on Kiinan muuttunut rooli maailmanmarkkinoilla: se ei ole enää vain hyödyllinen yhteistyökumppani vaan varteenotettava kilpailija. Tähän on Koivun mukaan herätty myös Euroopassa.

”Washingtonissa alkaa jo yhteisymmärrys siitä, että Kiina on kilpailijana vihollinen numero yksi. Vaikka yritykset kärsivät pitkittyneestä kiistasta, ajaa suurvaltapolitiikka aina talouden edelle”, Koivu sanoo.

Hän väläyttää yhtenä vaihtoehtona sitä, että Kiinan ja Yhdysvaltojen sovittamattomat erimielisyydet yksinkertaisesti tunnustetaan, ja korkeat tullitariffit jätetään voimaan.

Se ei olisi ihanteellinen vaihtoehto, mutta toisi Koivun mukaan tilanteeseen edes jonkinlaista ennustettavuutta.

Oikaisu 11.10. kello 22.27: Uutisessa kerrottiin virheellisesti yhdysvaltalaisten osakeindeksien laskeneen, kun ne todellisuudessa vahvistuivat.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  2. 2

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  3. 3

   HS-analyysi: Kaupungin­valtuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein rikkoi politiikan tärkeintä sääntöä, ja nyt maahan­muuttajat pannaan maksamaan siitä

   Tilaajille
  4. 4

   Osakkeet kallistuivat ennen Trumpin odotettua talous­puhetta, jossa hän haukkui Euroopan Kiinaakin pahemmaksi ja ylisti omia saavutuksiaan

  5. 5

   Tutkimus: Laivojen nopeuksia hidastamalla päästöt vähenisivät, Tallink Silja ja Viking Line ovat jo muokanneet aikataulujaan

  6. 6

   Portaat lakaistiin vain puoliksi Sörnäisissä: ”Ei tietysti tehdä sitä, mistä ei makseta”

  7. 7

   Yksi Italian kauneimmista rannoista alkaa periä pääsymaksua ja rajoittaa kävijöiden määrän

  8. 8

   Perussuomalaisten kansanedustaja haluaa kieltää onnettomuus­paikalla kuvaamisen, jätti lakialoitteen eduskunnalle

  9. 9

   Linda Lundström osoitti mieltään Postin palkkojen alentamista vastaan: ”En paljoa pienemmällä palkalla tule toimeen”, sanoo 2 250 euroa ansaitseva perheenäiti

  10. 10

   Ellen DeGeneres kiusasi Matt Damonia hänen viiksiparrastaan, Damon puolustautui syyttämällä suomalaisia geenejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  2. 2

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  3. 3

   Portaat lakaistiin vain puoliksi Sörnäisissä: ”Ei tietysti tehdä sitä, mistä ei makseta”

  4. 4

   HS-analyysi: Kaupungin­valtuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein rikkoi politiikan tärkeintä sääntöä, ja nyt maahan­muuttajat pannaan maksamaan siitä

   Tilaajille
  5. 5

   Taas ollaan Rappiolla: Hassisen kone päihitti syövän ja huumeongelman ja tekee paluun stadionkonsertissa

   Tilaajille
  6. 6

   Jääräpäinen jätti käänsi selkänsä Trumpille – Kalifornia on USA:n ilmastopolitiikan edelläkävijä, jossa talous kukoistaa ja päästöt vähenevät

   Tilaajille
  7. 7

   Arvostettu historioitsija tunnusti nuoren avovaimonsa surman Pietarissa – Nyt miehestä on paljastumassa väki­valtainen puoli, jota ovat peitelleet sekä yliopisto että poliisi

  8. 8

   Häpeän kielitaitoani ja toistaiseksi olen onnistunut välttämään yliopistolla kurssit, jotka pidetään englanniksi

  9. 9

   Nuoret miehet ampuivat lähes tuhat kissaa, syyttäjä vaatii rangaistusta metsästysrikoksista

  10. 10

   HS-analyysi: Lakko juuri joulu­sesongin alla avaa Postin kilpailijoille mahdollisuuden vallata markkinoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Nykyihmiset eivät jaksa odottaa tai käyttävät systeemiä siekailematta hyväkseen, ja se tukkii sairaaloiden päivystykset, sanoo lääkäri Anna Rajala

   Tilaajille
  4. 4

   Viola Wallenius, 24, haaveili perhe-elämästä ja urasta Suomessa, mutta päätyi kahdeksanlapsisen perheen äidiksi Keniaan – Keskellä yötä minibussissa hänen käsiinsä syntyi uusi ihminen

   Tilaajille
  5. 5

   Illalla nukuttaa, mutta aamuyöllä alkaa valvominen – Liian varhainen heräily on monen vaiva, ja unitutkija kertoo, mistä siinä on kyse

   Tilaajille
  6. 6

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  9. 9

   Monen kehossa jyllää näkymätön, pitkä­aikainen tulehdus, joka voi aiheuttaa ikäviä vaivoja – Nämä yhdeksän asiaa on hyvä tietää lievästä tulehduksesta

   Tilaajille
  10. 10

   Seksin puute ja pyykkivuoret eivät riko liittoja, vaan syy on paljon kipeämpi, sanoo terapeutti Maaret Kallio – ja hänellä on ratkaisu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää