Talous

Presidentti Trump vahvisti Kiinan ja Yhdysvaltojen päässeen osittaiseen sopuun kauppa­neuvotteluissa, USA lykkää kiinalaistuotteiden tuontitulli­korotuksia

Tieto mahdollisesta liennytyksestä kauppasodassa näkyi perjantaina osakemarkkinoilla.

Kiina ja Yhdysvallat ovat päässeet alustavaan sopuun kauppaneuvotteluissa.

Asian vahvisti Yhdysvaltain presidentti Donald Trump myöhään perjantaina Suomen aikaa.

Valkoisessa talossa toimittajille puhunut Trump totesi osapuolten päässeen ”hyvin huomattavaan ykköstason sopimukseen”, kertoo uutistoimisto AFP.

Sopimuksen sisällöstä on toistaiseksi vain vähän tietoa. Trump muistutti, että sopimus pitää vielä laatia. Hän mainitsi Yhdysvaltain pyrkivän sopimaan muun muassa tekijänoikeuksista ja etenkin maataloudesta. Tekstin laatiminen vie Trumpin arvion mukaan viitisen viikkoa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Financial Times -lehden mukaan sopimus voitaisiin sinetöidä marraskuussa, jolloin Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping tapaavat Chilessä.

AFP:n mukaan Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin kertoi, että Yhdysvallat lykkää ensi tiistaille määrättyjen kiinalaisten tuontitullikorotusten voimaantuloa.

Sopimuksen syntymisestä kertoi aiemmin uutistoimisto Bloomberg. Uutistoimiston lähteet kuvasivat sovun tuovan ”välirauhan” maailmantaloutta kuukausia horjuttaneeseen kauppasotaan.

Alustavien tietojen mukaan sopimukseen kuuluisi kohtia, joiden perusteella Kiina lupaisi lopettaa oman valuuttansa arvon keinotekoisen heikentämisen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Vastapalveluksena Yhdysvallat lykkäisi pian voimaan tulevia, korkeampia tullimaksuja.

Tieto mahdollisesta liennytyksestä kauppasodassa näkyi perjantaina osakemarkkinoilla. Kaikki kolme keskeistä yhdysvaltalaista osakeindeksiä, S&P 500, Dow Jones Industrial Average ja Nasdaq, olivat perjantai-iltana New Yorkin pörssin sulkeutuessa vahvistuneet runsaan prosentin.

Perjantaina osakkeet kallistuivat laaja-alaisesti myös Aasiassa ja Euroopassa. Frankfurtin pörssin yleisindeksi vahvistui perjantaina 2,8 prosenttia ja Helsingin pörssin yleisindeksi 1,8 prosenttia. Euroopan pörssinousua siivitti myös tieto, että Britannia ja EU-komissio voisivat vielä päästä sopuun brexitistä.

Jo aikaisemmin perjantaina yhdysvaltalaiset viranomaiset ilmoittivat, että neuvottelut maailmantaloutta epävakauttaneesta kauppasodasta ovat alkaneet hyvin.

”Meillä oli oikein, oikein hyvät neuvottelut Kiinan kanssa”, sanoi myös presidentti Donald Trump toimittajille.

Hän ilmoitti tapaavansa Kiinan varapääministerin Liu Hen perjantaina Valkoisessa talossa, mitä on pidetty lupaavana merkkinä neuvotteluiden edistymisestä.

Yksi Valkoisen talon virkamies arvioi, että neuvottelut ovat sujuneet ennakko-odotuksia paremmin.

Torstaina neuvotteluihin osallistuivat varapääministeri Liu Hen lisäksi Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Steven Mnuchin ja pääneuvottelija Robert Lighthizer.

Trump totesi aiemmin perjantaina Twitterissä tunnelman olevan aikaisempaa lämpimämpi ja vähän kuin ”vanhoina hyvinä aikoina”.

”Hyviä asioita tapahtuu ”, hän kirjoitti.

Kauppasota kahden maailman suurimman kansantalouden välillä on kestänyt jo 15 kuukautta.

Elokuussa kiistat kärjistyivät äärimmilleen Trumpin ilmoitettua, että tuontitullit kasvatetaan lokakuun puolivälissä 30 prosenttiin kiinalaistuotteille, joiden tuontiarvo 250 miljardia dollaria. Lisäksi Trump on sanonut asettavansa toiselle, 110 miljardin dollarin arvoiselle tavaraerälle 15 prosentin tullitariffin, joka tulisi voimaan joulukuussa.

Nyt vaikuttaisi siltä, että molemmat osapuolet ovat valmiita keskustelemaan myönnytyksistä.

 

”Trump ei ole vielä niin selkä seinää vasten, että sopimus olisi pakko saada aikaiseksi.”

Uutistoimisto Reuters kertoi juuri neuvottelujen alla, että Kiina kasvattaa yhdysvaltalaisten maataloustuotteiden ostamista huomattavasti, mitä on pidetty merkkinä sovintohalukkuudesta.

Kauppasota on aiheuttanut maailmantalouteen huomattavaa epävakautta, joka on yksi syy teollisuustuotannon kasvun seisahtumiseen. Epävarmuuden ollessa suurta yritykset yleensä lykkäävät investointejaan, mikä taas hidastaa talouskasvua.

Tällä hetkellä pienetkin merkit tilanteen helpottumisesta otetaan markkinoilla vastaan innostuneesti. Se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että koko kiista olisi ratkeamassa vielä pitkään aikaan, arvioi Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu. Koivu kommentoi tilannetta ennen Bloombergin uutista Yhdysvaltain ja Kiinan osittaisesta sovinnosta.

Hänen mukaansa on mahdollista, että viikonlopun neuvotteluissa tehdään pieniä myönnytyksiä molemmin puolin. Kokonaisuutena osapuolet ovat silti liian kaukana toisistaan.

Yhdysvaltojen mielestä kiinalaiset yritykset toimivat kansainvälisessä kaupankäynnissä epäreilusti ja aiheuttavat vahinkoa yhdysvaltalaisille yrityksille. Kiina on pitänyt Yhdysvaltojen väitteitä perusteettomina ja vastannut Yhdysvaltojen määräämiin tullinkorotuksiin samalla mitalla.

”Sisäpoliittiset skandaalit ovat muuttaneet Trumpin tilannetta. Mutta ei hän ole vielä sillä tavalla selkä seinää vasten, että sopimus olisi pakko saada aikaiseksi”, Koivu sanoo.

Hän suhtautuu epäilevästi tapaamisen alla annettuihin myönteisiin lausuntoihin. Trump on myös aikaisemmissa neuvotteluissa korostanut kaiken sujuvan mainiosti, kunnes puheiden sävy on muuttunut täysin.

”Sama huhumylly on käynnistynyt ennen jokaisia neuvotteluja. Trump on arvaamaton, ja se on juuri hänen neuvottelutaktiikkansa”, Koivu sanoo.

Toisaalta Koivu ei myöskään pidä varmana, että Kiina ylipäätään toteuttaa lupaamiaan soijapapujen ja muiden maataloustuotteiden mittavia hankintoja Yhdysvalloista. Varsinainen syy esimerkiksi porsaanlihan tuonnin kasvattamiselle on käytännöllinen: Kiinassa kotimaisen lihan hinnat ovat nousseet 50 prosenttia afrikkalaisen sikaruton seurauksena.

Maailmantalouden suhdanteiden näkökulmasta ennakoitu ”minidiili” olisi Koivun mukaan myönteinen asia. Pitkällä aikavälillä tilanne näyttää kuitenkin vaikealta.

Taustalla on Kiinan muuttunut rooli maailmanmarkkinoilla: se ei ole enää vain hyödyllinen yhteistyökumppani vaan varteenotettava kilpailija. Tähän on Koivun mukaan herätty myös Euroopassa.

”Washingtonissa alkaa jo yhteisymmärrys siitä, että Kiina on kilpailijana vihollinen numero yksi. Vaikka yritykset kärsivät pitkittyneestä kiistasta, ajaa suurvaltapolitiikka aina talouden edelle”, Koivu sanoo.

Hän väläyttää yhtenä vaihtoehtona sitä, että Kiinan ja Yhdysvaltojen sovittamattomat erimielisyydet yksinkertaisesti tunnustetaan, ja korkeat tullitariffit jätetään voimaan.

Se ei olisi ihanteellinen vaihtoehto, mutta toisi Koivun mukaan tilanteeseen edes jonkinlaista ennustettavuutta.

Oikaisu 11.10. kello 22.27: Uutisessa kerrottiin virheellisesti yhdysvaltalaisten osakeindeksien laskeneen, kun ne todellisuudessa vahvistuivat.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Varjojen naiset: Riikka Tuomi ja Jenni Eronen tietävät, minkälaista on kodittomien naisten elämä Helsingin kaduilla

   Tilaajille
  6. 6

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  7. 7

   Murmelin kevätpäivä muuttui kauhuksi, HS näyttää 19 maailman parasta luontokuvaa

  8. 8

   Kynsiä katsomalla voi saada vihiä terveysongelmista – Näistä piirteistä tunnistat poikkeavan kynnen

   Tilaajille
  9. 9

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  10. 10

   Italialais-suomalainen pariskunta rakentaa Itä-Helsinkiin hirsitaloja, jotka heidän mukaansa kestävät ikuisesti ”kuin antiikin Rooma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  3. 3

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  4. 4

   Helsinkiläisen opiskelijan poikkeuksellinen tutkielma kerää hehkutusta: ”Voimme tehdä eriytymiselle jotain melko yksinkertaisilla tavoilla”

  5. 5

   Lapsensa onnettomuudessa menettäneet britti­vanhemmat järkyttyivät Valkoisessa talossa: Epäilty yli­ajaja oli Trumpin kutsumana viereisessä huoneessa

  6. 6

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  7. 7

   Elisa Wirkkalan remontoimat ja sisustamat asunnot menevät kaupaksi nopeasti, ja nyt hän paljastaa vinkkinsä

   Tilaajille
  8. 8

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  9. 9

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  10. 10

   Kiina esitteli taistelu­helikopterin, joka muistuttaa lentävää lautasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  5. 5

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää