Talous

Kauppasota vaihtui Trumpin mukaan ”rakkauden juhlaksi”: Mitä Kiinan ja Yhdysvaltojen sopu tarkoittaa?

Tullimaksuja ei koroteta ainakaan vielä ja Kiina ostaa Yhdysvalloista lisää maataloustuotteita. Lopullinen sopu on vielä kaukana, sanoo Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.

Kun ensimmäiset uutiset Kiinan ja Yhdysvaltojen välissä kauppasodassa saavutetusta ”aselevosta” tulivat julki myöhään perjantai-iltana, otettiin tieto vastaan osakemarkkinoilla huojentuneena.

Kaikki kolme keskeistä yhdysvaltalaista osakeindeksiä, S&P 500, Dow Jones Industrial Average ja Nasdaq, vahvistuivat ja hätyyttelivät korkeimmillaan jo kahden prosentin nousun rajaa.

Ennakkotiedot mahdollisesta sopimuksesta nostivat osakkeiden hintoja myös Euroopassa: Frankfurtin pörssin yleisindeksi vahvistui perjantaina 2,8 prosenttia ja Helsingin pörssin yleisindeksi 1,8 prosenttia.

Taustalla vaikutti tieto, että Britannia saattaisi sittenkin päästä EU:n kanssa sopuun brexit-sopimuksesta.

Presidentti Donald Trump vahvisti vielä samana päivänä, että maat ovat päässeet alustavaan sopuun liennytyksestä kauppasodassa.

”Kaikki tietävät, että maiden välisissä suhteissa on ollut paljon kitkaa. Mutta nyt tämä on rakkauden juhlaa”, Trump sanoi medialle Valkoisessa talossa.


Tästä huolimatta markkinatunnelmat laimenivat jo perjantai-illan aikana, ja yhdysvaltalaisten pörssi-indeksien nousu tasaantui prosentin tasolle.

Mitä aselepo kauppasodassa tarkoittaa maailmantalouden näkökulmasta?

Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasota on kestänyt yli vuoden. Tähän mennessä toiveet liennytyksestä ovat vaihtuneet jokaisen tapaamisen jälkeen entistä kovempaan pakotteiden kierteeseen.

Nyt tunnelma oli hieman tavallista toiveikkaampi, ja neuvotteluista odotettiin eräänlaista ”minidiiliä”.

Ilman tuoretta sopua olisi ensi viikon tiistaina tullut voimaan Trumpin aikaisemmin määräämä tullimaksujen korotus, jossa 250 miljardin dollarin arvoisen tavaraerän tullimaksut olisi nostettu jo 30 prosenttiin.

Nyt tuosta korotuksesta luovutaan. Vastapalveluksena kiinalaiset ostavat yhdysvaltalaisia maataloustuotteita summalla joka asettuu 40–50 miljardin dollarin välille vuosittain. Kyseessä on uutistoimisto Bloombergin mukaan suurin läpimurto Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasodassa.

Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu vahvistaa, että pitkäksi venyneessä kauppa­kiistassa pienetkin merkit liennytyksestä otetaan vastaan markkinoilla innostuneena.

Toisaalta hän painottaa, että markkinareaktio on tilanteessa varsin tavanomainen: kun sopimuksen yksityiskohdat alkavat tulla julki, laantuvat tunnelmat huomattavasti.

”Johtopäätökseni on, että nyt sovittiin siitä, mistä pystyttiin sopimaan”, Koivu sanoo puhelimessa.

Hän suhtautuu edelleen epäilevästi sopimuksen yksityiskohtiin, vaikka uskookin tiistaille määrättyjen tullimaksujen korotuksen peruuntuvan. Erääksi epävarmuutta aiheuttavaksi tekijäksi Koivu nostaa Kiinan ostamat maataloustuotteet, joiden määrät perustuvat ainoastaan Trumpin lausuntoihin.

”Myös kesällä Trump lausui, että Kiina ostaa maataloustuotteita Yhdysvalloista. Lopulta mitään ostoja ei kuitenkaan tapahtunut”, Koivu sanoo.

Mikäli Kiina päättää ostaa lisää maataloustuotteita Yhdysvalloista, on ratkaisu Koivun mukaan lähinnä käytännöllinen: sianlihan hinta on noussut maassa niin korkeaksi, että se tarvitsee jo huomattavia määriä tuontilihaa kysynnän kattamiseen.

Kiina tuskin päätykään tekemään ratkaistuja, jotka olisivat sen näkökulmasta epäedullisia, Koivu sanoo.

Lyhyellä aikavälillä Koivu arvioi sovinnon tekevän markkinoille hyvää. Hänen mukaansa pienikin tasaantuminen voi rohkaista yrityksiä tekemään investointeja, joita ne ovat epävarmassa tilanteessa pantanneet.

Kauppasodan juurisyyt eivät kuitenkaan näytä katoavan mihinkään. Huomio on tähän mennessä kiinnittynyt lähinnä Trumpin arvaamattomaan käytökseen, mutta taustalla piilee ristiriitoja, jotka vaikuttavat mahdottomilta ratkaista.

Keskeinen ongelma on Kiina itsessään: se on maailman toiseksi suurin talous, joka toimii maailmanmarkkinoilla kuin se olisi edelleen kehittyvä talous.

Se näkyy esimerkiksi näin: Kiina tukee valtiojohtoisesti kotimaisia yrityksiä merkittävästi ja vaatii ulkomaisia yrityksiä luovuttamaan omia teknologisia ratkaisujaan kiinalaisten käyttöön. Rahoitusmarkkinansa Kiina on luvannut avata ulkomaisille pankeille, mutta käytännössä se ei ole mahdollista.

”Vapaakaupan kannattajien, joihin itsekin kuulun, näkökulmasta Kiina on yksinkertaisesti liian suuri toimimaan tällaisilla pelisäännöillä”, Koivu sanoo.

Eräs Kiinan ja koko lännen välejä hiertävä tekijä on ollut verkkolaitteita valmistava kiinalainen Huawei. Sen laitteita on alettu pitää valtiojohdon sekaantumisen vuoksi turvallisuusriskinä, ja yhtiö on joutunut esimerkiksi Yhdysvalloissa mustalle listalle.

Koivun mukaan Yhdysvalloissa pelättiin, että Trump tekisi Huawei-asiassa myönnytyksiä saadakseen omia tavoitteita läpi.

”Se sai epäilemättä aikaan huojentuneen reaktion, kun näin ei tapahtunut”, Koivu sanoo.


Hänen mukaansa mikään ei tällä hetkellä viittaa siihen, että Kiina olisi muuttamassa järjestelmäänsä Yhdysvaltojen vaatimalla tavalla. Se tekee yhteistyöstä hankalaa jatkossakin.

Koivu sanoo olevansa yllättynyt siitä, kuinka haluton Kiina on ollut uudistumaan. Sen vuoksi korkeisiin tulleihin perustuva tilanne vaikuttaakin jäävän pysyväksi. Tilanteen tunnustaminen voi olla maailmantaloudelle eduksi, Koivu sanoo.

”Hassultahan se tuntuu, sillä tullit ovat kasvun ja kehityksen kannalta huono asia. Nyt näyttää kuitenkin, että paluuta vanhaan ei enää ole.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  2. 2

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   Whatsappista paljastui haavoittuvuus, joka mahdollistaa puhelimeen tunkeutumisen mp4-tiedostolla – päivitä versiosi heti

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   Suomessa kuolee vähemmän vauvoja kuin missään muualla, syy löytyy rokotuksista: ”Se on ollut melkoinen menestystarina”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  10. 10

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää